Produkteksperter.no deltar i Amazon EU sitt affiliate program, et affiliate program som gjør det mulig for nettsider å tjene en annonse provisjon ved å annonsere og gi lenker til Amazons nettsider. Vi samarbeider også med andre affiliate programmer med mål om å drive trafikk til andre nettsider og tjene penger på annonseinntekter og annonseringslenker.

Beste Avfuktere

Hva er en avfukter

En avfukter er en maskin eller et apparat som kan løse problemer med luftfuktighet eller direkte fuktighet i boliger, biler, båter, garasjer, på arbeidsplasser, eller andre steder. En god avfukter kan bedre inneklimaet uten at det er nødvendig å øke innetemperaturen.

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Målet vårt er å gi deg det aller beste produktet på markedet! Derfor jobber teamet vårt hardt med å gjøre grundige undersøkelser før de publiserer de beste produktene. Les mer For å beholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

INNHOLDSOPPDATERINGER

Det er viktig for oss at produktene vi representerer er av høyeste kvalitet og med de beste prisene. Derfor gjennomgår vi alltid listene våre, og oppdaterer dem etter behov, slik at du får alternativene med de fremste kvaliteter øverst på listen.

Det er store avvik mellom forskjellige avfuktere når det gjelder energibruk, effektivitet, støynivå, kapasitet, brukervennlighet og, selvfølgelig pris. Prisen kan gå helt opp til 10 000 kroner, og det er vanskelig å finne akseptabel kvalitet under 2000 kroner. Tatt i betraktning den relativt høye investeringen dette medfører, er det anbefalt å ta en grundig vurdering av egne behov og hva som finnes på markedet før man går til anskaffelse av en avfukter.

Den som opplever problemer med luftfuktighet i boligen, bør først prøve å finne kilden til problemet. Anbefalt nivå på luftfuktighet i varme rom av en bolig i fyrings-sesongen er 20 – 40 %. I kjølige rom kan luftfuktigheten godt være 50 %. Luftfuktigheten inne kan om sommeren godt ligge opp mot 60 %, men ikke høyere enn dette. Generelle råd for å senke luftfuktighet, er å kun tørke klær i rom som tåler fukt, å sørge for

luftavfukter

god ventilasjon på baderommet, gjennomlufte boligen minst 2 – 3 minutter daglig i vintersesongen, dusje med stengt badedør, og å unngå bruk av luftfukter.

I mange tilfeller bør altså ikke det å kjøpe en avfukter være det første man gjør hvis problemer med fuktig luft oppstår i boligen, fordi problemet kan løses ved å bruke andre metoder. Bare det å holde innetemperaturen om vinteren mellom 20 og 22 grader celsius kan hjelpe betraktelig. Et annet råd er å trekke frem møbler som for eksempel kommoder eller senger som har stått lenge samme sted, og se om noe kan ha skjedd under der, som også medfører at fuktighet skapes i lufta.

Hvis de generelle rådene har blitt fulgt, og problemene fortsatt vedvarer, er det på tide å finne seg en avfukter best i test.

Hvorfor bør folk kjøpe avfukter?

En avfukter kan hjelpe med til å bedre inneklima i et hjem. En reduksjon av generell luftfuktighet i et hjem vil kunne forhindre at midd og mugg utvikler seg og sprer seg, og dette kan blant annet være til god hjelp for den som har astma eller allergi.

Hvis de generelle rådene for luftfuktighet i hjemmet er fulgt uten bedring, kan det være en løsning å gå til anskaffelse av en luftavfukter. Neste steg blir da å finne ut av hva slags avfukter man trenger, om det holder med en billig avfukter, en liten luftavfukter, eller om det er nødvendig å gå til innkjøp av en avansert modell.

Hvordan fungerer avfuktere?

avfukter garasjeDet finnes i utgangspunktet fire forskjellige typer avfuktere: tørkerotor, kompressor, silica gel og peltier. Luften trekkes inn fra omgivelsene av en tørkerotorbasert avfukter. Så farer luften forbi over et hjul som roterer og inneholder materialet Zeolitt som videre trekker overflødig vann til seg ut fra luften.

Nå er hjulet mettet, og trenger regenerering. Et varmeelement som er plassert nederst i luftavfukteren blåser tørr, oppvarmet luft over Zeolitten for å drive fuktighet ut fra hjulet. Nå er Zeolitten igjen klar for å tørke, og den våte, varme lufta fra hjulet treffer et område med metall som sørger for at fuktigheten blir kondensert og at vannet skyller ned til den innvortes tanken.

Varmen som benyttes under tørkeprosessen er blandet med den tørre lufta for å sikre ikke bare at lufta som kommer ut av avfukteren er tørrere, men også 10-12 grader celsius hetere enn lufta som havnet inn.

Et peltierelement, gjerne også omtalt som termoelektrisk element, benytter en metode med å varme opp en metallplate på den ene siden, og så blåse luften fra rommet over den andre siden av metallplaten, som fortsatt er kald. Fuktigheten vil da kondensere til flytende vann og renne ned i vannbeholderen.

En avfukter med peltierelement er gjerne uten kompressor og har fordelen av at den er liten og lett, og krever lite energi ved bruk. Den regnes da typisk som godt egnet for små rom som allerede er oppvarmede, for eksempel vaskerom, toalett, soverom eller kontor.

Silica gel dukker gjerne opp i avfuktere med flere hovedluftstrømmer. Den største luftstrømmen, gjerne kalt prosessluften, passerer gjennom et roterende hjul med silica gel. Materialet silica gel er hygroskopisk med stor evne til å oppta fuktighet fra luft. I slike tilfeller brukes den svakere luftstrømmen, gjerne kalt regenereringsluften, til å tørke ut den opptatte fuktigheten fra rotoren.

Tips for å bruke avfukter

Før anskaffelse av avfukter bør man forsikre seg om at det er nødvendig. Hvis ja, er det helt klart et godt utgangspunkt å se på hvor stort område avfukteren skal dekke. Den andre vurderingen er hva slags temperatur avfukteren skal stå i. Ikke alle avfuktere takler temperaturer under 10 grader celsius.

Hvis luftavfukter skal benyttes for å tørke klær, er det klart en fordel å gjøre dette i et lukket rom som er så lite som mulig.

SINTEF Byggforsk, avdeling for bygninger og installasjoner, har uttalt at tørketrommel for de fleste vil være et bedre alternativ for tørking av tøy, enn en avfukter. Seniorforsker Sverre Holøs er negativ til overdreven bruk av luftavfukter, og advarer om at tørkeskader kan oppstå på blant annet treverk.

Slike skader kan forhindres ved å bruke en avfukter som har en hygrostat, altså et element som skrur den av eller på når et visst nivå passeres.

Ifølge Holøs er det noen områder, som “risikokonstruksjoner”, der luftavfuktere er til god nytte. Krypekjellere er for eksempel vriene å holde tørre uten en avfukter. Også ved uttørking av nybygg og etter vannskader er det veldig aktuelt å benytte en avfukter.

Produktets dimensjoner

De fleste luftavfuktere er utformet som en firkantet kasse som skal stå på gulvet. Den er vanligvis omtrent dobbelt så høy som den er dyp, og bredden befinner seg vanligvis mellom disse to tallene. Avfuktere kommer i mange forskjellige størrelser og vekt. Sandströms kombi-type SDH08L5E veier 6 kilo og har en 2 liter stor beholder for kondensvann, mens WP-200AP fra Woods veier 31 kilo. De beste avfukterne veier mellom 12 og 19 kilo.

Testvinneren i denne luftavfukter test har en høyde på 65, 7 centimeter, en bredde på 34, 5 centimeter og en dybde på 25, 1 centimeter. Med en vekt på 13 kilo og en beholder for kondensvann på 4, 6 liter befinner denne seg i det lavere middels-området hva gjelder produktets størrelse.

Materialer brukt for å lage avfuktere

Avfuktere er generelt utformet i rustfritt stål. Noen andre materialer blir også brukt, som hardplast, aluminium, glass og gummi.

Hvordan ta skikkelig vare på avfuktere

En god måte å ta vare på avfukteren, er å tilrettelegge for en så effektiv prosess som mulig, og sørge for at den ikke trenger å jobbe lenger enn nødvendig.

Under bruk bør avfukteren stå på en så stabil overflate som mulig. I utgangspunktet er midten av rommet som skal avfuktes en god plassering. Rommet bør være lukket, det samme gjelder ventilasjon. Fuktig luft stiger oppover, så hvis mulig bør avfukteren stå høyt.

For å forsikre seg mot brannskade er det anbefalt å sjekke filteret på avfukteren med jevne mellomrom, og for øvrig følge produsentens råd og anbefalinger om vedlikehold.

Rangerte resultater fra avfukter test 2020

 • Stadler Form Albert Avfukter sort / hvit
  Stadler Form Albert er elegant og effektiv, med tre ulike hastighetsnivå, et brukervennlig LCD-display, og et stort antall sensorer som sørger for å slukke maskinen når det er nødvendig.Ofte er økt støynivå i hjemmet det mest negative folk opplever ved anskaffelse av en avfukter. Denne avfukteren har et av de laveste lydnivåene av alle avfuktere på markedet, bare 52 dB, noe som regnes som et stort pluss. Takket være en sving-modus på viften kan den bidra til å tørke klær i en lett bris. Den er lett å flytte, veier bare 13 kg og har hjul, og har en kapasitet på 16, 5 liter avfukting per døgn, med et så lavt forbruk som 5, 6 kW per døgn.Albert er altså suveren på effektivitet og det er den mest stillegående av de gode avfukterne tilgjengelig. Det stilige designet er en ekstra bonus.
 • liten luftavfukterWoods DS28F
  Woods DS28F er den mest populære avfukteren i Sverige, og skal visstnok finnes i minst 100 000 svenske boliger. Denne avfukteren utmerker seg først og fremst ved å være brukervennlig og effektiv. Den har en enkel betjening, og er svært solid og pålitelig.DS28F kan benyttes til de fleste rom og områder. Den egner seg svært godt som luftavfukter kjeller eller avfukter garasje, og kan benyttes i store, fuktige rom på opptil 140 kvadratmeter. Den har blitt vurdert flere ganger som avfukter kjeller best i test, avfukter bil, luftavfukter best i test.Den innebygde hygrostaten gjør det enkelt å sette ønsket fuktighet, og maskinen skrur seg av automatisk når det ønskede nivået er nådd. Om luftfuktigheten stiger igjen etter dette, kommer maskinen til å skru seg på igjen.Vanntanken i Woods DS28F har en kapasitet på 10, 4 liter. Det er svært praktisk å ha en vanntank dersom det ikke finnes avløp i rommet der avfukteren skal brukes. Hvis det på den andre side er tilgang til et avløp, kan DS28F kobles direkte til dette ved hjelp av en slange. Avfukteren har to ulike hastigheter, og maksimalt støynivå er 58 dB hvis maksimal hastighet er valgt. Støynivået må regnes som lavt, tatt i betraktning effektiviteten.
  Woods DS28F er bygget for å vare lenge, for å være robust og pålitelig. Mekaniske elementer er valgt til fordel for digitale, og dette gir en svært høy driftssikkerhet.
 • Electrolux EXD20DN3W
  Den beste avfukteren fra Electrolux har en avfukter pris som ligger et hakk under de andre modellene i denne luftavfukter test. Likevel har den vist seg å gi langt bedre resultater enn mange tilsvarende modeller som koster mer. Den utvikler lite støy, maksimalt 56 dB, er lett å flytte med sine 15 kilo og påmonterte hjul, og den 3 liter store beholderen for kondensvann er svært enkel å tømme.Kapasiteten er på 20 liter per dag. Den avfukter effektivt i rom opp til 75 kvadratmeters størrelse, og benytter en kombinasjon av avfukting og effektiv luftrensing. Luften blir altså ikke bare avfuktet, men også rengjort. Den har tre ulike viftehastigheter og et spesielt tørkeprogram som kan hjelpe til med å tørke klesvask som er hengt opp i rommet. Ved hjelp av en timer er det mulig å utsette eller planlegge avfukting slik at brukeren selv kan avgjøre når den skal skrus av og på.
 • Woods ED50F
  Woods ED50F utmerker seg ved å ha en betraktelig større kapasitet enn de fleste andre avfuktere tilgjengelig. Den regnes som svært energieffektiv, trolig den mest energieffektive på markedet, og arbeidsområdet er enormt, hele 230 kvadratmeter.Denne avfukteren fungerer i temperaturer mellom 10 og 35 grader. Det ville ha vært en fordel med et enda større spenn i temperaturer.Varmeavkastningen er svært god, med tanke på energieffektiviteten. Woods ED50F renser luften og fjerner fuktighet på en måte som gir mer luftsirkulasjon og varme enn en 500 W elektrisk ovn ville ha gitt. Kapasiteten til denne avfukteren ved 18 grader celsius varme og 70 prosent relativ luftfuktighet er 22, 7 liter per døgn, mens energiforbruket bare er på 11, 4 kWh per dag. Dette gir ED50F en avfuktingseffektivitet på 2 liter per kilowattime totalt. Woods ED50F er trolig markedets mest energieffektive avfukter. Når den dessuten har så høy kapasitet, blir det samtidig den mest kostnadseffektive avfukteren. Kompressoren i ED50F er svært kraftig, og det er årsaken til at maskinen klarer å levere så rask avfukting av store områder. Som en bonus følger det også med et anti-mugg filter som klarer å fjerne skadelige partikler.
 • Adsorpsjonsavfukter DehuTech DT 160
  Den svenskproduserte DT 160 er en solid avfukter i industriutførelse. Den benytter to hovedluftstrømmer, der den største luftstrømmen avfukter romluften, mens den minste luftstrømmen tørker ut fuktigheten i rotoren og fører fuktigheten til friluft.Apparatet benytter et roterende silica gel-hjul. Systemet er meget effektivt, også ved lave romtemperaturer og lavt vanninnhold i luften.
Vurder denne artikkelen!
Total: 3 Gjennomsnitt: 3.3
Back to top button