Produkteksperter.no deltar i Amazon EU sitt affiliate program, et affiliate program som gjør det mulig for nettsider å tjene en annonse provisjon ved å annonsere og gi lenker til Amazons nettsider. Vi samarbeider også med andre affiliate programmer med mål om å drive trafikk til andre nettsider og tjene penger på annonseinntekter og annonseringslenker.

Beste brødbakemaskinene

Er det noe som overgår lukten av fersk brød om morgenen? Med din egen brødbakemaskin blir frokosten forvandlet til hverdagssluksus. Lykke er beskrevet som den luksusen vi kan unne oss i hverdagen. De store toppene er sjelden vare. Derfor er det desto viktigere at hverdagene sprites opp med å unne oss noe ekstra. Men luksusvaner behøver ikke å være forbundet med mat eller drikke som streng tatt ikke er godt for oss. Det finnes noe som heter sunne luksusvaner også. Høyt opp på den listen kommer nystekt, ferskt brød.

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Målet vårt er å gi deg det aller beste produktet på markedet! Derfor jobber teamet vårt hardt med å gjøre grundige undersøkelser før de publiserer de beste produktene. Les mer For å beholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

INNHOLDSOPPDATERINGER

Vi verdsetter deg som kunde, og oppdaterer derfor kontinuerlig produktlistene våre slik at du får de ypperste produktene til de beste prisene. Du kan ha tillit til at vi nylig har verifisert produktene våre som ligger på topp.

Gammel oppskrift

I enkelte storbyer har det de senere årene dukket opp selskaper som leverer ferske bakervarer på døren til frokost. Aberet med disse tjenestene er at de bare leverer i begrensede områder og de kan være ganske kostbare. Men selv uten levering på døra er det mulig å starte dagen med ferskt brød, uten å tilbringe flere timer med baking kvelden i forveien.

En brødbakemaskin gir deg raskt og enkelt det ferskeste og nydeligste brødet du kan tenke deg, uten at du egentlig behøver å gjøre stort mer enn å måle opp ingrediensene. Blanding, elting, heving og steking tar brødmaskinen seg av, helt på egenhånd. Brød i brødbakemaskin er hverdagsluksus.

Brød er en av de eldste tilberedte matretter vi kjenner til. Arkeologiske funn har vist at egypterne allerede for 5000 år siden laget brød som hevet. Gjennom bibelhistorien er brødet nevnt flere ganger som sentralt element i et måltid. Og selv om enkelte kostholdseksperter advarer mot stort inntak av brød er det fortsatt en viktig bestanddel på de fleste frokostbord eller som tillegg til en bedre middag.

brødmaskin

Hjemmelaget brød er heller ingen nyhet. Dette har man drevet med siden tidenes morgen. Men tradisjonelt har det vært snakk om å tilberede deigen, la den heve, forme brødet og steke det i stekeovn. Alt timet og tilrettelagt for å få det best mulige resultatet. Litt for høy varme en eller annen gang i prosessen eller for lang steketid og brødet var ødelagt.

Men med en brødbakemaskin kan selv far lage det lekreste brødet. Det blir faktisk ikke enklere.

Det var japanerne som utviklet den første brødbakemaskinen. Matsushita Electric Industrial, senere Panasonic, slapp den første brødbakemaskinen på markedet i 1986. Selskapet The Funai Electric hevder at de var først på markedet med en helautomatisk maskin. Raku Raku Pan Da kom på det japanske markedet i 1987. I det amerikanske markedet het maskinen Dak Auto Bakery. Utover 80 og 90-tallet dukket brødbakemaskiner opp på flere og flere markeder internasjonalt, også her hjemme i Norge. Maskinene var store og klumpete, men har gradvis utviklet seg til å bli svært avanserte kjøkkenhjelpere.

Varierende suksess

Dessverre er nok brødbakemaskinen en type husholdningsapparat som er veldig populært når den blir anskaffet, men som gradvis blir mindre brukt og til slutt havner i roteskapet sammen med alle de andre ubrukte kjøkkenapparatene. Det har noe sammenheng med at interessen for hjemmebakt brød går i bølger. For folk i byene er det ofte like enkelt å stikke nedom bakeriet i nabolaget for å kjøpe ferskt brød på morgenen. En rekke dagligvarebutikker og storkiosker leverer også ferskt brød på morgenen. Også på bensinstasjoner er det mulig å kjøpe forskjellige brød rett fra stekeovnen.

Dette har gjort at mange stuer vekk brødbakemaskinen og heller satser på å kjøpe brød når de ønsker det ferskt.

Men det er likevel noe eget med hjemmelaget brød. Både økonomisk og tidsmessig er hjemmebakt brød fra egen maskin en god investering. Og ikke minst mulighetene for å lage det brødet du selv ønsker deg.

Dagens brødbakemaskiner er helautomatiske bakerier. I praksis behøver du ikke gjøre annet enn å fylle på ingrediensene og stille inn maskinens program. Resten fikser maskinen selv.

Teknisk er brødbakemaskinen en kontainer med en eltekrok. Den minner om en liten kjøkkenmaskin i teknisk utførelse. Ingrediensene fylles i kontaineren og eltekroken sørger for at de blandes tilstrekkelig. Etter blanding vil et varmeelement i maskinen varme ingrediensene slik at gjæren begynner å gjøre jobben sin. Etter og hvile økes temperaturen til steketemperatur og brødet ferdigstekes. Når stekingen er ferdig vil maskinen gi deg beskjed og sørge for å holde brødet varmt til det skal benyttes.

De fleste brødbakemaskiner har innebygde timerfunksjoner som gjør at du selv kan bestemme når brødet skal være ferdig. Det kan for eksempel være svært praktisk å gjør alt klart før du legger deg for kvelden. Da kan du våkne opp til lukten av ferskt brød på morgenen.

Tidsmessig er det ikke nevneverdig mye å spare på å benytte en brødbakemaskin. Den bruker gjerne lenger tid enn du ville gjort dersom du manuelt hadde tatt deg av alle stegene løpende. Men den store fordelen er altså at du slipper å gjøre noe av prosessen selv.

Brødbakemaskinene lager ofte brød som er noe mindre i størrelse enn de vi vanligvis lager i form i stekeovnen. Det skyldes at maskinene skal være av håndterlig størrelse. Ut fra hvor store maskinene er kan det virke merkelig at brødet blir så lite, men det skyldes at maskinen er kombinert blande/eltemaskin og stekeovn. Alle disse elementene krever mye plass.

Det ferdige brødet blir som regel et kort, rektangulært brød og holder for en liten familie til frokost. For en stor familie vil nok brødet fra maskinen bli i minste laget for en full frokost. Størrelsen på maskinen og brødet har vært en årsak til at mange har sluttet å bruke maskinen og isteden går over til å enten steke i stekeovn eller kjøpe på nærbutikken.

Alle de store

På det norske markedet finnes et bredt utvalg av brødbakemaskiner. Men det finnes få tester av brødbakemaskiner fra før. Alle de store og velkjente produsentene har laget sine egne brødbakemaskiner og noen ukjente merker finnes også tilgjengelig.

Brødbakemaskin varierer i pris. Du må regne med å betale fra en tusenlapp og oppover for en god brødmaskin. Men følg med på tilbud fra de store kjedene, siden det stadig selges gode maskiner på gode tilbudskampanjer.

Blant de billigste vi har funnet er Power-kjedens billigmerke Senz. SEBM1329A koster 824 kroner og gir mye maskin for pengene. Den kan skilte med 12 ulike bakeprogrammer for ulike type brødvarer. Du kan velge mellom to forskjellige størrelser på brødet: 700 gram og 900 gram. Maskinen har en funksjon som kan holde et ferdig brød varmt i brødmaskinen i en time etter at det er ferdig. Dette er fornuftig hvis du lager brød over natten og planlegger ferdig brød til frokost. Hvis du lar det holdes varmt en liten stund etter at det er ferdig vil det få «satt seg» litt før det skjæres opp.

SEBM1329A er en kompakt maskin på 39×31,6×31,6 centimeter i format. Med sine 6,2 kilo er det ingen lettvekter, men generelt er brødbakemaskiner tunge. Dette er viktig for at de skal stå stille under elting. Maskinene inneholder også mange tunge elementer, så tyngde inngir trygghet.

Kundene er godt fornøyd med produktet og gir det tilfredsstillende tilbakemeldinger i tester. Blant det som trekkes frem er at maskinen er veldig enkel å rengjøre. Dette er et viktig punkt. Selv om det i praksis bare er kontaineren og eltesystemet som skal rengjøres er det viktig å ha en maskin som kan vaskes i vaskemaskin. Da slipper du problemer med deigrester som setter seg. En stor fordel med brødbakemaskiner er forresten at du slipper å bekymre deg for at brødet blir brent. Termostatene på disse maskinene er skreddersydd for å steke brød og vil aldri oversteke. Generelt er det også lett å få brødet ut av formen etter steking.

Det eneste kundene reagerer på er at det ikke følger med noe oppskriftshefte til denne brødbakemaskinen. Siden alle brødbakemaskiner har sine særegenheter er det praktisk å følge oppskriften for den enkelte maskin. Uten et oppskriftshefte må man prøve å feile litt. Men et søk på nettet kan stort sett hjelpe deg til et godt resultat.

Den andre billigmaskinen hos Power er Point. POBM1333A har mange likheter med Senz, men leveres i tillegg med en dispenser for frukt og frø. Dette gjør at du kan eksperimentere litt ekstra med brødbakingen. POBM1333A har noe flere innstillingsmuligheter enn konkurrentene. 12 ulike innstillingsprogrammer, to brødstørrelser, justering av bruningsgrad, timer, hold-varm-funksjon kjenner vi godt fra konkurrentene. Størrelsen på brødet er noe mindre enn Senz sin maskin, med maks størrelse på 650 og 800 gram.

Kundene skryter av Points billige maskin. Den får god omtale i brødbakemaskintest for å være enkel i bruk og gir jevnt godt resultat. POBM1333A selges for 987 kroner.

Norsk markedsleder

Norske Wilfa er en av de store aktørene innen brødbakemaskiner. Selskapets ulike brødmaskiner prises i alle klasser. Uten at det finnes noen gode statistikker er det mulig å omtale Wilfa som en markedsleder i dette segmentet.

Deres billigste maskin er BM10 til 999 kroner hos Elkjøp. Også her finnes det 12 ulike programmer som skal gi deg valgmuligheter for brødtype og stekegrad. Her bør du enkelt kunne finne ditt eget favorittbrød. Timerfunksjonen gjør det mulig å utsette oppstarten med 13 timer, som er bransjestandard. BM10 har tre brødstørrelser, en LCD-skjerm som forteller hvor i prosessen man er og hvor lenge det er til brødet er ferdig og hold-varm-funksjon. Testresultatene trekker frem at denne maskinen er svært lett å håndtere og at det er enkelt å lage brød uten at det blir søl.

BM50 er den mellomste broren fra Wilfa. Den koster 1.249 og har mange av de samme funksjonene som BM10. Denne maskinen leveres dog også med dispenser for frukt, nøtter og frø. Litt overraskende er det at BM50 bare har to størrelsesinnstillinger, mens resten av funksjonene er identiske med BM10.

Wilfa leverer sine maskiner med egne oppskriftshefter. Tester viser at det lønner seg å følge oppmålingen her nøye for et godt resultat. Selve brødbakingen med et standardprogram tar omkring fire timer. Underveis avgir den litt lyd for å informere om hvor i prosessen den er. Ellers er brødbakemaskiner overraskende stillegående.

På grunn av støyen kommer faktisk BM10 bedre ut i tester.

Wilfas toppmodell heter BM2S. Dette er en stor og kraftig brødbakemaskin på over 10 kilo. Den er solid bygget i stål og fremstår som en skikkelig velbygget maskin. BM2S har 13 ulike bakeprogrammer, LCD-display og hold-varm-funksjon. Funksjonsmessig kjenner vi igjen spesifikasjonene fra de andre brødbakemaskinene fra Wilfa. Blant bakeprogrammene finnes et eget for baking av glutenfritt brød.

I brødmaskintest er det trukket frem at BM2S har et moderne og fresht design. Den kan brukes til omtrent alle bakeprosjekter, både ferdige brød, pizzadeiger, boller og rundstykker. At bakemaskinen også kan brukes til å lage deiger er en liten hemmelighet. Det er ikke nødvendig å steke bakevarene ferdig i maskinen. Det er fullt mulig å bare lage en god deig. Du kan for eksempel sette ingrediensene klare før du går på jobb og komme hjem til en ferdig pizzadeig, klar til å kjevles ut til middagen.

BM2S er en av de beste brødbakemaskinene i dette prissegmentet, som er noe høyere enn de foregående. Denne er priset til kroner 1.895 hos Elkjop.

Mer avanserte

I dette prissegmentet har også Point en god maskin til salgs hos Power. POBM1352A er laget i stål, veier sju kilo og kan ellers skilte med bransjens standardutvalg av funksjoner og tjenester. Det som skiller denne brødbakemaskinen fra de andre er først og fremst utseendet. Selv om dette er en stor brødbakemaskin i volum er den dog overraskende liten når det kommer til kapasitet. Med tre brødstørrelser på 500, 750 og 900 gram imponerer den slett ikke til å være både dyrere og større enn de forannevnte modellene. Men så er da heller ikke omtalen i testen av den beste. Kundene klager på at Point har levert en maskin med en elendig brukerveiledning. I beskrivelsen er det omtalt at den har kapasitet på 1,2 kilo, men faktum er at den sliter med mer enn 900 gram. Uten et godt oppskriftshefte er det heller ikke mulig å finne en perfekt oppskrift uten å prøve seg frem. Brødbakemaskiner er gjennomgående avhengig av at oppskriftene følges nøye.

Ariete Pane Express 750 selges hos Elkjøp for 999 kroner og er derfor blant de billigere modellene i markedet. Men den leverer mye vare for pengene. Denne brøbakemaskinen har hele 19 forskjellige programmer å velge mellom. Blant valgene er glutenfritt brød. Brødene blir enten 500 eller 750 gram store og du kan velge tre forskjellige stekegrader.

Express 750 har 15 timers utsatt start. Dette er to timer lenger enn hva som ellers regnes som bransjestandard. Hold-varm-funksjonen holder brødet lunt og fresht i en time etter at det er ferdigstekt.

Fra Ariete kommer også Express 1000. Den store forskjellen er at du her har tre forskjellige størrelser å velge i, den største på hele 1000 gram. Det gjør Express 1000 til den største brødbakemaskinen så langt i testen. Funksjonene er de samme som vi ser på 750-modellen og designmessig er det mye som minner. Arietes brødbakemaskiner er pene i utseendet og kan godt få en fast plass fremme på kjøkkenet. Det som skiller Ariete fra konkurrentene er at maskinene er relativt lette. Express 1000 veier bare 4,37 kilo. Med en bakekapasitet på en kilo må dette sies å være oppsiktsvekkende lett. Kanskje er det også for lett til å være helt sikker. Vi ville nok holdt oss hjemme og plassert denne maskinen langt inn på kjøkkenbenken for å være sikre på at den ikke jobber seg av benken.

Toppmodell

Det er ikke overraskende at Heston Blumenthals Sage vil prøve seg i dette markedet. Sage har de senere årene kommet inn i stadig mer av kjøkkenmaskinmarkedet og markert seg med kvalitetsprodukter, men dessverre i overkant stive priser.

Sage Custom Loaf Pro koster hele 4.495 kroner. Men den har til gjengjeld alt du kan tenke og drømme om når det gjelder en brødbakemaskin. Med vekt på 7,8 kilo er Sage langt fra den tyngste brødbakemaskinen i test, men den fremstår solid.

I klassisk Sage-ånd er det et kraftig LCD-display med mye informasjon og innstillingsmuligheter. Custom Loaf Pro leveres med totalt 60 innstillingsmuligheter. Alt kan styres og kontrolleres fra displayet.

Herfra kan du også legge inn dine egne oppskrifter. Sage er den eneste av leverandørene som har åpnet for denne muligheten. I kombinasjon med forhåndsprogrammerte programmer kan du lage akkurat det brødet du selv ønsker. Blant forhåndsinnstillingene er det en hurtigfunksjon.

Ved siden av displayet er det luke for å fylle på ingredienser. Over denne luken er det en egen dispenser for frukt, nøtter og frø.

Brødet kan stekes i tre forskjellige stekegrader og det kan velges fire forskjellige størrelser på brødet. Med sin maksimalkapasitet på 1,25 kilo er Sages brødbakemaskinen best i test.
Sage Custom Loaf Pro er en fantastisk brødbakemaskin, men dessverre gjør den stive prisen at dette er en maskin man virkelig må tenke seg om for å kjøpe. Det er ingen tvil om at du vil elske resultatet, for Sage lager nydelige brød. Men prisen gjør at den ikke kan kåres til brødmaskin best i test.

Flere merker

Foruten de overnevnte er det en rekke mer eller mindre kjente produsenter på markedet. Kenwood er godt kjent for kjøkkenprodukter og har laget en solid brødbakemaskin for 1.605 kroner hos KitchenOne. BM450 kan minne mye om Wifa BM2S i utførelse. Brødbakemaskinen har 15 forskjellige innstillinger. Du kan også legge inn fem egne oppskrifter, slik du kan på Sages toppmodell. Bruningsgraden har tre forskjellige nyanser og timerfunksjonen varer hele 15 timer.

brødmaskin testKundene kaller maskinen stilren og robust. Den gir et godt bakeresultat. BM450 har mange av kvalitetene du finner på Sage og Wilfas toppmodeller. Den har også en dispenser for frø, nøtter og frukt i lokket. Ut fra spesifikasjoner og omtale kan dette fort være brødmaskinen som er best i test.

Kenwood har også en mindre maskin i sitt sortiment. BM350 kaller Kenwood rett og slett for en bakemaskin. Her kan du få brød helt ned på 58 minutter fra start til slutt. Dette er blant de absolutt raskeste i markedet. Programmessig velger du mellom 14 forskjellige varianter. Den har et mindre detaljert display enn den større varianten. Til 1.232 ville vi anbefale å legge de ekstra kronene i den største utgaven, siden den har noen flere funksjoner og mer fleksibilitet.

Morphy Richard Premium Plus har ikke mye referanser, men lover å gjøre brødet ferdig på 70 minutter. Den har dispenser for frukt, nøtter og frø. Utseendemessig er den litt klumpete, med et stort håndtak som er vendt ut fra selve maskinkroppen. Her er display og funksjonstaster montert.

Resten av funksjonene kjenner vi godt fra resten av markedet. 12 timers timer er blant de svakeste i testen og tre forskjellige brødstørrelser legger den omtrent midt i markedet.

Hva skal man velge?

Til syvende og sist handler ikke valget av om hvilken brødbakemaskin som er best i test, men hva du ønsker deg. Dette er kraftige kjøkkenmaskiner som er tungvinte å flytte frem og tilbake ved bruk. Så her bør du velge en maskin du er komfortabel med å ha stående fremme så lenge som mulig.

Derfor spiller design vel så stor rolle som funksjonalitet, brødstørrelse og tidsinnstilling. Men du bør selvsagt velge en modell som gir best mulig brød. Funksjonsmessig er det imidlertid liten forskjell på en brødmaskin til 1000 kroner og 2000 kroner. Det er først når du kommer opp til testvinneren Sages nivå at det betyr noe.

Vår anbefaling er at du velger en maskin med lang timerfunksjon, tre brødstørrelser og helst med egen dispenser for frukt, nøtter og frø. Dette vil gi deg den fleksibiliteten som du trenger for å ha en brødmaskin til å dekke de fleste behov. Så er det helt avgjørende at du finner en brødmaskin som leveres med et fyldig og godt oppskriftshefte. Dette gjør det svært mye enklere å finne det ideelle brødet for din maskin. Med en grunnoppskrift er det langt enklere å gjøre små justeringer på sluttresultatet.

Velg også en brødbakemaskin som er lett å rengjøre og der delene tåler vask i vaskemaskinen. En ting som kan være nyttig å huske på er at kjente merker er enklere å skaffe reservedeler. Noen av de virkelig billige merkene kan være umulig å oppdrive deler til og da ender du opp med å måtte kjøpe helt ny maskin dersom en eltekrok knekker.

Vurder denne artikkelen!
Total: 6 Gjennomsnitt: 3.2
Back to top button