Produkteksperter.no deltar i Amazon EU sitt affiliate program, et affiliate program som gjør det mulig for nettsider å tjene en annonse provisjon ved å annonsere og gi lenker til Amazons nettsider. Vi samarbeider også med andre affiliate programmer med mål om å drive trafikk til andre nettsider og tjene penger på annonseinntekter og annonseringslenker.

Brystpumpe test 2024

Brystpumper er ikke bare for kvinner som sliter med ammingen. Det er også et praktisk verktøy som supplement eller når mor er borte fra barnet. Brystpumper er faktisk ikke en nymotens oppfinnelse for moderne kvinner som ikke ønsker at brystene skal belastes med amming eller som ikke har tid til å foreta ammingen selv. Parodiene av type Otto Jespersens Tårnfrid har gjort brystpumpen urett.

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Målet vårt er å gi deg det aller beste produktet på markedet! Derfor jobber teamet vårt hardt med å gjøre grundige undersøkelser før de publiserer de beste produktene. Les mer For å beholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

INNHOLDSOPPDATERINGER

Produktlistene våre oppdateres kontinuerlig for å gi deg de nyeste modellene til de beste prisene, slik at du kan være trygg på at du kan velge mellom produktene med best kvalitet.

Sentral svenske

Allerede i juni 1854 aksepterte det amerikanske patentkontoret en patent for en brystpumpe fra O.H Needham. Men magasinet Scientific American krediterte i 1863 L.O Colbin som oppfinner av brystpumpen. Men den moderne brystpumpen ble først utviklet mellom 1921 og 1923 av ingeniør og sjakkmester Edward Lasker. Denne brystpumpen skilte seg fra de foregående ved at den var mekanisk og skulle etter beste evne simulere et barns suging på brystvortene. Laskers pumpe ble sett på som en betydelig forbedring fra de foregående håndopererte pumpene som ikke var i stand til å fjerne melken fra brystet.

elektrisk brystpumpePå 40-tallet begynte den svenske innovatøren Einar Egnell arbeidet med å utvikle en brystpumpe etter bestilling fra Södersjukhuset i Stockholm. Det tok Egnell fem år å utvikle det han mente var den perfekte brystpumpen. Under tester viste den resultater som var helt i særklasse og brystpumpen fikk navnet «Syster Majas bröstpump», for å hedre sykepleieren som utførte testene av pumpen. Etter krigen etablerte Egnell et selskap som skulle utvikle, produsere og leie ut brystpumper til sykehus og mødre. Etter hvert ble Egnells brystpumpe eksportert til hele Skandinavia, USA, Nederland og Sveits. Mer enn 25000 brystpumper ble produsert og solgt, før selskapet ble solgt til sveitsiske Ameda AG i 1971.

Resultatet av Egnells arbeid revolusjonerte utviklingen av brystpumpene. På 50-tallet publiserte han et eget verk kalt «Synspunkt på hva som mekanisk skjer i et kvinnebryst under amming». Denne studien ga ny innsikt og forståelse for ammingen og hadde stor betydning for utviklingen av dagens brystpumper.

Det globale markedet for brystpumper er stadig voksende og vokser med om lag 4,6 prosent årlig. I 2027 anslås totalmarkedet til å nå 2,1 billioner amerikanske dollar.

Flere bruksområder

De opprinnelige brystpumpene ble laget for å hjelpe kvinner som av en eller annen grunn hadde problemer med å gjennomføre amming naturlig. Det kunne være på grunn av smerter eller fordi barnet helt enkelt ikke var i stand til å ta til seg melken. Tanken bak utviklingen av brystpumpen var altså rent medisinsk.

Men i dag benyttes brystpumper også av andre hensyn. Mange kvinner velger å anskaffe en brystpumpe for å kunne forsyne barnet med brystmelk også etter at de selv går tilbake i arbeidslivet, ved bruk på reiser, sykdom eller fordi det er mer praktisk i enkelte situasjoner å fore barnet fra flaske enn fra puppen.

Brystpumpen kan også benyttes for å stimulere frem melkeproduksjon hos kvinner som sliter med dette. For noen kvinner benyttes brystpumpene for å kontrollere hormonbalansen etter at barnet har sluttet å amme. I noen tilfeller benyttes også slike pumper for å donere morsmelk til kvinner som ikke selv har produksjon.

Brystpumper er generelt ikke så effektive som naturlig amming. Men moderne brystpumper har likevel kommet et langt steg siden den første kom på markedet. I dagens marked finnes det også betydelig flere typer og modeller tilgjengelig. Alt fra den manuelle, enkle håndpumpen til elektriske doble brystpumper.

Felles for dem alle er at de er utstyrt med en pumpeenhet eller motor og en trakt som legges over selve brystet. Trakten er formet for å passe perfekt til brystvorten og pumpene leveres gjerne med flere trakter, tilpasset ulike brystformer. Alle delene av brystpumpen er avtakbare og det er svært viktig at disse rengjøres etter bruk. Melk kan raskt trekke til seg bakterier og medføre alvorlig sykdom for barnet. Alle delene av pumpen som er i kontakt med melken bør vaskes grundig og helst kokevaskes etter bruk. Til de fleste pumper er det også mulig å få kjøpt ekstra trakter og melkebeholdere, samt annet tilbehør og reservedeler. Før du kjøper er det lurt å sikre seg at det er mulig å finne ekstradeler.

Brystpumpene fungerer ved at de stimulerer den såkalte melkeutkastingsresponsen eller vakum. Det er en vanlig misforståelse at pumpene suger melk ut av brystene. Det som skjer er at pumpen benytter vakum for å trekke brystvorten inn i brystskjoldets tunell og deretter slipper den. På denne måten dannes et vakum som sørger for at brystmelken siger ut.

De fleste elektriske pumper på markedet har to ulike innstillinger. Den første skal simulere barnets første sug og starter strømmen av melk fra brystene. Den andre innstillingen er ment for selve tømmingen og simulerer hvordan barnet suger til seg melken som strømmer ut av brystet. Denne fasen er kraftigere, men skjer i saktere tempo. Ved initieringen er det korte, intense sug som kommer fra pumpen.

Som nevnt finnes det både manuelle og elektriske pumper på markedet. De manuelle brystpumpene har en hånddreven pumpe som består av en bevegelig belg som trykkes inn med hånden. Håndpumpen er spesielt hensiktsmessig på reise eller dersom du bare skal benytte den i mindre grad. Kvinner som har ønske om eller behov for å benytte brystpumpe jevnlig bør anskaffe en elektrisk pumpe.

Alle brystpumpetester som er gjort legger vekt på at bruksbehov er det avgjørende for hvilken pumpe du skal velge. Brystpumper selges i alle apotek og babyutstyrsforretninger. Prisene på brystpumper varierer kraftig etter modell og funksjon, så her kan det være fornuftig å gjøre litt research før du bestemmer deg. Det er vanskelig å kåre en brystpumpe best i test, fordi det er så mange forhold å ta.

For de fleste vil en elektrisk eller batteridrevet brystpumpe være førstevalget. Dagens elektriske pumper er små og hendige, samt at de er langt mer effektive enn håndmodellene. Ved valg av brystpumpe kan det lønne seg å se etter følgende ting: Pumpebehov, utskiftbar trakt, pumpe med lukket sugestystem (da åpne pumper lettere tiltrekker seg bakterier), lav lyd.

Apotekene har både manuelle og elektriske brystpumper, samt nødvendig tilbehør og utstyr. Deres manuelle pumpe heter Medela Harmony og selges for 469 kroner. Forselgeren betegner den som en liten, lett og manuell brystpumpe. Den er velegnet til å ha med i veska og benyttes over alt, dersom du ikke trenger å pumpe så ofte. Som standard følger det med en brysttrakt på 24 millimeter. Andre størrelser kan kjøpes som ekstrautstyr. Tester av brystpumpen viser at den er rask, effektiv og behagelig i bruk. Håndtaket er ergonomisk utformet og kan vendes i ønsket retning.

Mam er en annen manuell brystpumpe. Mam koster 568 kroner og er kompatibel med alle Mam-flasker på markedet. Dette gjør at den enkelt kan kombineres med tåteflasker som du sannsynligvis allerede har hjemme dersom du har spedbarn. Forhandleren har ikke oppgitt noen informasjon om brystpumpen på sine nettsider, utover pris og at den er kompatibel med Mam-systemet.

Da står det bedre til med informasjon om de tre modellene av elektriske brystpumper som er til salgs. Medela har en elektrisk brystpumpe til pris 1.569 kroner. Medela Swing er utviklet til daglig eller midlertidig bruk og altså ikke beregnet på de store volumene over lang tid. Men den er liten og hendig, samt svært stillegående. Medela har utviklet en egen, patentert teknologi, som etterligner barnets sugerytme. Dette skal gjøre pumpen raskere, mer behagelig og langt mer effektiv, ifølge Elektrisk brystpumpetester. Medela har vært på markedet i mange år og er en velkjent aktør innen brystpumpemarkedet. Medela Swing var på markedet for over ti år siden og fikk allerede da et rykte på seg for å være blant de absolutt beste i test.

Pumpen har en innebygget funksjon som gjør at den selv automatisk går over fra stimulerings- til utdrivningsfasen. Vakumnivået er justerbart etter eget ønske og pumpen kan benyttes både med batteri og nettspenning. Medela Swing leveres med et rikt utvalg av utstyr.

Medela Swing finnes også som dobbel brystpumpe. En brystpumpe dobbel er rett og slett en pumpe som pumper begge brystene samtidig. Det gjør at du sparer tid, men forskning har også vist at pumping av begge bryster vil øke produksjonen av ammehormoner. Dette vil igjen bidra til å øke melkeproduksjonen.

Dersom du har behov for å pumpe brystmelk flere ganger daglig, vil det være fornuftig å investere i en dobbel pumpe. Medela Swing Maxi koster 2000 og kommer derfor godt ut prismessig, sammenlignet med enkle elektriske brystpumper. Som den enkle modellen er også Maxi basert på Medelas 2-fase Expression-teknologi. Den leveres med alt nødvendig utstyr, to flasker, 24mm trakter, matesmokk og kneledd. Flere nettsteder har kåret Medela Swing til brystpumpe best i test. Årsaken er at denne skal være betydelig mer effektiv og behagelig i bruk enn konkurrentene. Mange mødre klager ofte over at brystpumpene bruker for lang tid og er ubehagelige i bruk. Medela skal ha funnet en måte som gjør at det ikke er et problem. Pumpene er både effektive, stillegående og behagelige. Brukerne er svært opptatt av at du må bestille en trakt som passer til brystvorten. Dette er viktig for å unngå ubehag og at vakumet påfører skader.

Medela har den senere tiden kommet med en toppmodell, kalt Freestyle. Dette er en oppgradert utgave av Swing, men til en ganske stiv pris på 2 900,-. For det får du en dobbelt brystpumpe som er mindre enn konkurrentene. Med sine 370 gram veier den ikke stort mer enn en manuell pumpe. Freestyle er laget for den aktive, moderne kvinne. Den kan festes med en klips og kan benyttes mens du gjør andre ting. Den digitale skjermen viser fortløpende informasjon om pumpeskjema og vakumnivå. Displayet har også innebygget klokke.

Medela Freestyle lar deg selv bestemme vakumnivået i ni forskjellige innstillinger. En av de beste funksjonene er at den har innebygget minne, som gjør at du slipper å gjøre innstillingene hver gang du bruker pumpen. Både i tekniske spesifikasjoner, vekt og utførelse er Medela Freestyle absolutt blant de beste brystpumpene på markedet. Men prisen gjør at den ikke blir best i test.

Philips er en av de store husholdningsapparatprodusentene som har kommet på markedet med egne brystpumper. Deres serie av elektriske brystpumpe for salg heter AVENT. Denne brystpumpen skiller seg litt fra Medela, ved at selve pumpen er plassert i en egen kontrollboks. Pumpeenheten kan plasseres på bordet. Dette gjør at selve pumpingen blir mer behagelig, siden trakten og beholderen får lavere vekt. Ulempen er at den er noe mindre praktisk å ta med seg. Avent er derfor mest beregnet for hjemmet. Den har flere innstillinger og lover å gjøre brystpumpingen mer behagelig. Pumpen leveres med nødvendig utstyr, men det finnes også flere typer tilbehør, blant annet en massasjepute. Prisen er 1 600 kroner, noe som legger den omtrent midt i klassen for enkle elektriske brystpumper.

Philips Avent finnes også som dobbel brystpumpe. Denne er testens klart dyreste med sine 3 400 kroner. Brystpumpen er identisk med den enkle pumpen, men har en dobbel pumpe i kontrollboksen som medfølger. En fordel med disse er at de har lang pumpeledning og er enkle å forholde seg til. På grunn av størrelse er det dog verdt å ta en nærmere titt på Medalas Freestyle.

Avent har også en manuell brystpumpe i testen til 700 kroner Denne leveres med en ikonisk massasjepute som stimulerer melkeutdrivelsen. Kliniske tester har vist at denne massasjeputen er like effektiv som elektriske sykehuspumper. Produsenten er stolt av at pumpen er laget i få deler, noe som gjør den både håndterlig og ikke minst enkel å rengjøre. Avent brystpumpe manuell er flere ganger kåret til best i test blant manuelle brystpumper.

Både Medela og Philips Avent har et bredt spekter av tilleggsutstyr. Dette inkluderer brysttrakter i forskjellige størrelser, flasker, kokeposer, smokker, ammeskjold, rengjøringspadder, utskiftbare ventiler og pakninger. Dette gjør de to produsentene til apotekenes førstevalg. Mindre kjente produsenter har ofte billigere og kanskje vel så gode produkter, men husk at det kan være et mareritt å få tak i deler til dem. En billig brystpumpe kan derfor ende opp som et skikkelig dyrt bomkjøp om du står der med en pumpe som er ubrukelig fordi det ikke er mulig å få tak i pakninger til å tette flaskehalsen med.

De senere årene har det dukket oppe en rekke aktører som selger babyutstyr på nett. Disse har gjennomgående lavere priser, men produktene holder gjerne like god kvalitet. Hos flere nettbutikker selges det en dobbel brystpumpe fra Beemo, som flere ganger er kåret til beste brystpumpe.

Det mest oppsiktsvekkende med Beemo Care er utvilsomt prisen. Den koster beskjedne 700 kroner og viser at elektriske brystpumper ikke behøver å være svært kostbare. Nå hevder forhandleren selv at den har kostet over 2000 kroner tidligere. Pumpen har 2-faseteknologi, som først stimulerer brystvorten til å la melken renne ut og deretter går over i en utføringsfase. Dette er gjort for å simulere hvordan et ekte barn vil suge ut brystmelken. Pumpen har en såkalt antiretur-flow, som sørger for at det ikke kommer luft til melken under pumping. Dette er viktig av hensyn til bakteriefloraen. Beemo Care leveres med ni ulike innstillingsmuligheter, som gjør at kvinnen selv kan tilpasse effekten og sugeevnen til eget behag. Sugestyrken kan justeres uavhengig for hvert bryst. Den doble brystpumpen er svært effektiv, men samtidig stillegående. Den betjenes enkelt fra en kontrollboks der pumpen sitter. Kontrolleren er utstyrt med knapper og et LCD-display som viser progresjonen i pumpingen. Beemo Care er en av de få brystpumpene på markedet som er fulgt opp av kundeanbefalinger. Kundene betegner den som en Super brystpumpe som er svært komfortabel. Ifølge brukerne har de medfølgende flaskene noe dårlig feste og det anbefales derfor at man isteden kjøper Avanti-flasker som passer, da disse har noe lenger gjengefeste.

Beemo Care elektrisk brystpumpe er best i test.

I samme prisklasse finner vi Moweo Brystpumpe. Denne koster 650 kroner, mot normalt 1.299. I likhet med Beemo Care er det en dobbel elektrisk pumpe. I motsetning til mange andre brystpumper er Moweo mulig å vaske i øvre del av vaskemaskinen. Det gjør rengjøringen betydelig enklere. Moweo har fem ulike innstillinger for sugestyrke og to-fasestystem. Det innebygde filteret hindrer returstrøm fra pumpen og sørger for at det ikke kommer luft inn i melken og drar med seg uønskede bakterier.

Som vi nevnte innledningsvis handler valget av brystpumpe først og fremst om behov. Det er ingen vits å kjøpe en dyr og komplisert pumpe dersom amming fungerer greit og du kun trenger pumpen innimellom. Da holder det fint med en av de enklere, håndpumpene eller en liten batteridreven sak.

Men uavhengig av om du velger en «melkefabrikk» eller en minipumpe, så er det avgjørende at du passer på godt vedlikehold og rengjøring. Melk trekker svært raskt til seg bakterier. Det finnes brystpumper på det norske markedet som har åpne kammer. Disse bør du styre unna. Åpne kammer betyr idealforhold for bakterier. Pumper av denne typen er tilnærmet umulig å få rengjort skikkelig og derfor er det bare et tidsspørsmål før det kommer en infeksjon. Et komplett lukket system er klart å foretrekke, gjerne med såkalt antireturn-flow. Dette gjør at melken bare kan renne en vei og ikke slå tilbake gjennom ventilene i pumpen.

Sørg for at alle delene av brystpumpen er enkle å demontere og at de tåler varmebehandling. Noen modeller kan vaskes i oppvaskmaskin, mens andre må vaskes for hånd. Ved håndvask kan flasker, ventiler og andre deler som kommer i kontakt med hud eller melk steriliseres ved å puttes i kokende vann i lang tid. Da vil alle spor av bakterier forsvinne og flaskene er klare til bruk igjen. Dette bør gjøres som en standardrutine før det helles på ny melk.

Philips har i sin Avent-serie en egen dampsteamer, beregnet for tåteflasker og deler til brystpumper. Maskinen koster 1200,- og selges i elektronikkbutikker eller barneutstyrsbutikker. Maskinen er helautomatisk og slår seg av etter at den har kjørt gjennom steriliseringsprogrammet. Dampsterilisatoren kan benyttes på flasker med både smal og bred bunn og den kan behandle seks flasker av gangen. Selve steriliseringsprosessen tar seks minutter og innholdet holder seg sterilt i opptil et døgn dersom lokket ikke fjernes.

brystpumpe manuellEn dampsteriliserer gjør jobben med å holde barnas flasker og utstyr bakteriefrie langt enklere og det er en billig investering for å sikre seg at det ikke kommer til uønskede bakterier. Alternativet er å koke opp en stor kjele på komfyren og legge alt utstyr oppi denne. Men det kan ofte være vanskelig å beregne god nok tid til slik rengjøring. Sterilisering tar generelt mer tid enn man tror når det utføres i varmt vann. I damp tar det hele kortere tid og det trenger bedre inn der det trengs.

Både bruk av brystpumper og tilleggsutstyr krever tid og energi. Men den tiden du bruker på renholdet bør du tenke på som en investering. Det finnes ingenting mer sårbart enn et barn og bakteriefloraen rundt oss kan være svært skadelig for et lite barn. Morsmelk tenker vi gjerne på som noe av det sunneste et barn kan få, og det er riktig. Men morsmelk er svært sårbart for bakterier, siden det er såkalt upasturisert. Det betyr også at den har noe lavere holdbarhet enn meierimelk. En tommelfingerregel sier at brystmelk holder seg i kjøleskap i tre dager etter at den er pumpet ut. Men det kan være smart å tenke på at morsmelken godt kan fryses. Da holder den seg i fryseren i opptil seks måneder. Etter opptining må den dog brukes innen et døgn.

Dersom du pumper flere omganger med melk enn du trenger til å fore barnet, så er det viktig at brystmelken får avkjøle seg skikkelig før den blandes med annen melk. Det betyr at du bør ha flere flasker tilgjengelig for å pumpe brystmelken i. Noter ned tidspunkt for pumpingen og bland sammen enhetene senere. Det kan også være smart å beholde dem separat, fordi det mer eller mindre representerer en porsjon med melk til barnet.

På grunn av den høye infeksjonsfaren og fordi enkelte brystpumper er svært vanskelig å rengjøre vil vi sterkt fraråde at du kjøper brukte brystpumper. Det er tilnærmet umulig å vite hvor grundig pumpene er vasket ved tidligere bruk. Siden mye av pumpenes materiale er plast er det også svært lett for at det setter seg bakterier i sprekker eller riper i plasten. Gamle flasker bør derfor kastes.

Vurder denne artikkelen!
Total: 0 Gjennomsnitt: 0
Back to top button