Produkteksperter.no deltar i Amazon EU sitt affiliate program, et affiliate program som gjør det mulig for nettsider å tjene en annonse provisjon ved å annonsere og gi lenker til Amazons nettsider. Vi samarbeider også med andre affiliate programmer med mål om å drive trafikk til andre nettsider og tjene penger på annonseinntekter og annonseringslenker.

Top 5 best dampkoker test 2024

Å velge en dampkoker kan være en vanskelig oppgave ettersom variasjonen og prisnivået på disse er ganske høy. For å gjøre det enklere for deg, har vi samlet informasjon fra ekspertrapporter og tester slik at vi kan sammenligne produktene, dermed har vi valgt de 5 beste dampkoker som er tilgjengelig på markedet akkurat nå.

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Målet vårt er å gi deg det aller beste produktet på markedet! Derfor jobber teamet vårt hardt med å gjøre grundige undersøkelser før de publiserer de beste produktene. Les mer For å beholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

INNHOLDSOPPDATERINGER

Det er viktig for oss at produktene vi representerer er av høyeste kvalitet og med de beste prisene. Derfor gjennomgår vi alltid listene våre, og oppdaterer dem etter behov, slik at du får alternativene med de fremste kvaliteter øverst på listen.

Kjøpeguide

Matlaging har blitt den nye folkehobbyen. Hurtigmat og halvfabrikat er heldigvis byttet ut med interessen for hjemmelagde gourmetkvelder. Med en dampkoker kan du imponere venner og familie med knasende sprø grønnsaker.

grønnsaksdampkoker

Kort historie om matlaging

Hjemmelaget mat gikk på en skikkelig smell gjennom 70 og 80-tallet. Kombinert med at flere kvinner kom i heltidsarbeid, sank tiden som ble brukt på middagstilberedning. Nordmenn flokket seg rundt tv-apparatet for å se matmor Ingrid Espelid Hovig tilberede hverdags- og festmat. Men maten som endte på norske middagsbord var i stor grad posesupper og boksmat. Enda verre ble det da mikrobølgeovnen inntok norske hjem. Det finnes en hel generasjon som stort sett er oppvokst på halvfabrikatsmat.

Utover på 80- og 90-tallet var det krigen og posisjoneringen mellom billigmatkjedene som dominerte og fikk konsekvenser for hverdagsmaten. Også her ble det den lettvinte halvfabrikatmaten som gikk seirende ut, på bekostning av kunnskapen om å lage mat fra grunnen av. Trangen til rask mat har gått så langt at det lenge ble solgt ferdig oppskåret løk i butikkhyllene.

Men heldigvis er det et skifte på gang. Fokuset på gourmetmat og tv-program som igjen viser hvor lett det er å lage middag fra grunnen av har gjort at maktinteressen i Norge endelig er på vei oppover. Bloggosfæren bugner over at mer eller mindre profesjonelle aktører som gir sine beste råd til hvordan du kan trylle frem enkle, men grundige retter til familiemiddagen eller bare som hverdagssnacks.

Utvalget av restauranter som tar råvarer på alvor og ikke ensidig fokuserer på pris har poppet opp i stort monn. Nordmenns reisetrang har også gjort at vi har fått et langt større fokus på eksotisk mat og gleden ved å stå på kjøkkenet har kommet tilbake.

Hva er en grønnsaksdampkoker?

Dampkokeren består tradisjonelt av en eller flere runde kurver i bambus. Kurven settes over en kjele eller i en wok, slik at vannet ikke kommer i direkte kontakt med kurven. Matvarene som skal dampes legges i kurven og lokket settes på. Når vannet under kurven varmes opp og kokes, vil dampen stige opp gjennom bambuskurven og dampkoke innholdet. Denne tilberedningsmetoden ivaretar både smak og næringsstoffer langt bedre enn tradisjonell vannkoking. En feil mange begår når de varmebehandler grønnsaker er at de overdriver. Enten skjer kokingen for lenge eller grønnsakene blir liggende i det varme vannet.

Det gir oss de vasne, udefinerte grønnsakene som ikke smaker godt i det hele tatt. Vasne grønnsaker kan ødelegge barns vilje til å spise sunt og det er mange foreldre som faktisk har gjort ubotelig skade på barna ved å servere dem ihjelkokte grønnsaker opp gjennom årene. Et barn som har fått avsmak på ihjelkokte grønnsaker vil neppe bli særlig interessert i å prøve igjen senere. Bare den vasne konsistensen kan være nok til å ødelegge et barnesinns interesse for grønnsaker. Mange voksne sliter fortsatt med å spise grønnsaker nettopp av denne grunn.

Fordelene med grønnsaksdamping

Men de som er vokst opp med dampede grønnsaker får en helt annen opplevelse. Dampkokingen tviholder på både næringsstoffer og smak. Maten blir saftig og god, men ikke gjennomtrukket av vann.

I det nordiske hjemmekjøkkenet har vi en forkjærlighet for stekt mat. Stekepannen er trolig det norske hjems mest brukte kjøkkenredskap. Og det er mulig å forstå det. Steking i panne er effektivt og gir som regel et veldig godt resultat. Men all stekingen har sine ulemper. Ekspertene strides om hva som er den beste tilberedningsmetoden for mat, men det finnes forskning som viser at overdrevent inntak av pannestekt mat kan øke kreftrisikoen. Når vi steker mat på høye temperaturer dannes det en stekeskorpe. I de fleste tilfeller gir denne veldig god smak og et tegn på at maten er riktig tilberedt.

Tenk deg for eksempel en stekt biff med skikkelig skorpe på. Ulempen er dog at det også danner seg uheldige stoffer i skorpen, som kan kreftrisikoen. Stoffene er det vi kaller for stekemutagener. Dette er stoffer som er såkalt kreftfremkallende forbindelser som oppstår ved steking av fisk og kjøtt. Disse forbindelsene kan skade arveanleggene hos mennesker. Det betyr at de kan redusere sædkvalitet hos menn og eggproduksjon hos kvinner. I tillegg kan steking av mat danne stoffer som akrylamid og såkalte PAH-forbindelser. Dette er også stoffer som kan være kreftfremkallende eller forstyrre arveanlegget.

Det er viktig å advare mot hysteri og det er ikke slik at en stekt biff eller en litt svidd pizzabit vil gi deg kreft. Men det kan være hensiktsmessig å variere kostholdet noe og ikke minst tilberedningsmetodene. En stekt biff kan for eksempel suppleres med dampkokte grønnsaker. Offisielle anbefalinger fra Mattilsynet har lenge vært å redusere forbruket av stekt mat, til fordel for andre tilberedningsmetoder.

Hva annet kan en dampkokere lage mat?

Men det er selvsagt også mulig å tilberede andre ting i dampkokeren. Den er for eksempel perfekt til å tilberede fisk. Laks er en fisk som egner seg spesielt godt til dampkoking, siden den egentlig ikke bør utsettes for overdrevent mye varme. Mange har opplevd at laks kan bli tørr og smakløs, spesielt når den stekes i panne. Da er det viktig å hele tiden tilføre fuktighet i form av smør som helles over fisken.

Resultatet blir som regel nydelig, men det er en del arbeid med å hele tiden ta smøret fra pannen og føre over fisken. Forsøker du deg på dampkoking, så vil du lykkes fra første stund og både tid og arbeid er langt mer besparende. Dampkokt laks lager du ved å legge porsjonsstykker av laks i damperen, pass på at stykkene ikke er for store og omtrent like tykke. Akkurat her er det mange som feiler ved at de legger fisk med forskjellig tykkelse i samme beholder. Dersom det er veldig stor forskjell mellom stykkene, så kan du legge dem i etasjer.

Etter at fisken har fått plass i damperen, så settes denne over kjelen på middels varme. 8-10 minutter er alt som skal til for å få en fantastisk saftig dampet laks. Problemet med at fisken mister smak og «spenst» under tilberedning er en saga blott. Fisken blir garantert perfekt tilberedt.

Dampkokere typer

Det er 3 typer materiale som dampkokeren kan lages av. Hver er forklart i flere detaljer nedenfor.

Dampkokere i metall – De kan være laget av rustfritt stål eller aluminium. Vanligvis har metalldampkokere 2 eller 3 lag for separate dampingsområder. Metalldelene er kombinert med glasslokk og sider for lettere å forstå hvor tilberedte grønnsakene er.

Plastdampkoker – Laget av matsikker og varmebestandig plast hjelper til med å fordele varmen og gjør derfor enheten tryggere. Men plast slites lettere, derfor er det kanskje ikke egnet for daglig bruk. Plastdampkokerne er også praktiske for reiseformål, da du kan finne en kompakt og bærbar dampkokermodeller.

Bambusdampkoker

Bambusdampkoker –  For de som verdsetter de tradisjonelle måtene for asiatisk matlaging, kan det være en god idé å kjøpe en bambusdamper og lære å bruke den riktig. Bambusdampkokerne vil gi en annen smaksopplevelse og vil ikke tillate å lage store mengder mat samtidig.

Elektrisk grønnsaksdampkokere

Disse er basert på akkurat det samme prinsippet som den tradisjonelle bambusdamperen, men den får energien sin fra et elektrisk oppvarmet element. Elektriske dampkokere koster fra 700-800 kroner og oppover, litt avhengig av kvalitet og funksjonalitet.

Fordelen med en elektrisk damper er selvsagt at den er enklere å kontrollere og du slipper å tenke på vannkoking og så videre. Her foregår alt i egne kammer og det finnes en rekke tilleggsfunksjoner som timere, hold-maten-varm, smaksforsterkere og så videre. Elektriske dampkokere består i praksis av en varmeenhet og dampingskar. Disse karene er gjerne laget i gjennomsiktig plast og plasseres oppå hverandre som et tårn.

Design

Mange av de elektriske damperne er utformet slik at du kan sette selve dampkaret rett på bordet til servering. De leveres også gjerne med lokk, slik at du kan oppbevare rester i kjøleskapet. Bare husk at dampede matvarer mister mye av konsistensen sin når de settes i kjøleskapet og kan fort bli «soggy». En stor fordel med elektriske dampere er at de gjerne er utstyrt med en timerfunksjon, både for start og slutt av tilberedning. Det betyr at du kan fylle damptårnet med ingredienser før søndagsturen og komme hjem til ferdig middag.

Denne formen for matlaging har blitt svært populært, ikke minst i USA der begrepet slowcooking gjerne refererer til de som klargjør maten før de går på jobb og slipper å gjøre tilberedning når de kommer hjem. Maskinene i huset tar ansvaret for å fikse matlagingen, mens du holder på med noe annet. Foreløpig har det ikke dukket opp dampkokere på markedet som kan fjernstyres, men det er bare et spørsmål om tid.

Vanntank

En elektrisk dampkoker er avhengig av at det fylles på vann i en egen beholder. Denne tar gjerne en liter eller litt i overkant, nok til en tilberedning. Dette betyr at du må huske på å fylle vann hver gang den skal brukes. Nå er nok ikke det den største ulempen, siden det fort blir en naturlig del av det å drive med dampkoking. Du må jo også fylle vann på kjelen når du benytter den tradisjonelle damperen. Men det er kanskje mer naturlig å tenke på. Vi tenker sjelden på at elektriske apparater trenger vann, mens en kjele på komfyren selvsagt må fylles med vann.

Kapasitet

Elektriske dampkokere har gjerne større kapasitet enn de manuelle. Du får også svært brede bambusdampere, men ulempen med dem er at de for det første er avhengig av en veldig bred kjele og at dampen gjerne kan forvitre før den får gjort jobben sin. Du er derfor avhengig av mer vann i underkjelen og må passe på at matvarene plasseres riktig.

Dampkurv kan ha et volum fra 1,5 til 3,5 liter. Volumet på dampkokeren avhenger av dine behov, mengden mat du skal dampe og mengden personer du lager mat til.

Den større dampkokeren kommer vanligvis med dampplater på flere nivåer, men de mindre har bare ett nivå for damping. Derfor avhenger typene mat og kombinasjoner av mat dampkokerne kan tilberede av størrelsen på komfyrene.

Timer

Timeren lar deg stille inn en tid da produktene kan dampes til perfeksjon og ikke overdampes. Timerhjelp til å lage mat med lite eller ingen hjelp som kreves når du har lært hvor lenge med produkter som må dampes.

dampkokere funktioner

Hold varm funksjon

Når du kjøper en dampkoker, er det viktig å velge en med holde-varm-funksjon. På de fleste modeller vil det hjelpe å holde maten varm i opptil to timer etter at tilberedningen er ferdig. Selv om funksjonen er ønskelig, kan den påvirke smaken av maten etter lange timer i dampkokeren.

Mer avanserte modeller bytter automatisk fra matlaging for å holde varmen. Derfor varmes ikke maten opp på nytt, men holdes varm lenge nok til å være hyggelig.

Sammendrag

Dampkoking er nok best tilpasset fisk og grønnsaker, men du kan også dampkoke kjøtt. Tradisjonelle retter som pinnekjøtt er ypperlig for dampkokeren. Riktignok kan det da lønne seg å gå til anskaffelse av en elektrisk damper, siden de tradisjonelle i bambus kan bli litt små. Men det finnes som nevnt dampkokere som er ganske store i omkrets. Også fårikål kan du gjerne eksperimentere med i dampkokeren. Du slipper at det blir vassent og gjennomtrukket av smakløst vann.

Damping av kjøtt tar vesentlig lenger tid enn med fisk og grønnsaker, men resultatet blir ofte godt. Også oksekjøtt kan dampes eller hva med å forsøke å lage din egen pulled-pork? Noen timer i dampkjelen er det som skal til for å få et kjøtt som du bare kan se på for å få det til å falle fra hverandre. Husk bare at du må etterfylle med vann jevnlig, slik at kjelen ikke brenner seg. Den elektriske damperen vil på sin side bare avslutte jobben dersom den går tom for vann.

Vurder denne artikkelen!
Total: 8 Gjennomsnitt: 2.3
Back to top button