Produkteksperter.no deltar i Amazon EU sitt affiliate program, et affiliate program som gjør det mulig for nettsider å tjene en annonse provisjon ved å annonsere og gi lenker til Amazons nettsider. Vi samarbeider også med andre affiliate programmer med mål om å drive trafikk til andre nettsider og tjene penger på annonseinntekter og annonseringslenker.

Elektrisk grill test 2024

Sommertid er grilltid. Hvis du ikke kan benytte kull eller gass er en elektrisk grill slett ikke noe dårlig alternativ. Og smaken blir nesten like god!

Grilling er tradisjonelt mannens domene. Mens mor står på kjøkkenet og lager tilbehør er det far som regjerer foran grillen. Med korte og hektiske norske sommere bør vi utnytte sesongen for grilling så godt vi kan. Kort fortalt: Alt som kan grilles bør grilles. Den klassiske grillsmaken er selve smaken av sommer og varme kvelder.

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Målet vårt er å gi deg det aller beste produktet på markedet! Derfor jobber teamet vårt hardt med å gjøre grundige undersøkelser før de publiserer de beste produktene. Les mer For å beholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

INNHOLDSOPPDATERINGER

Produktlistene våre oppdateres kontinuerlig for å gi deg de nyeste modellene til de beste prisene, slik at du kan være trygg på at du kan velge mellom produktene med best kvalitet.

Kull eller gass

Når det kommer til grilling er det i utgangspunktet to markante leire. Den ene vil sverge til den tradisjonelle kullgrillen og nærmest religiøst overbevist om at det er den eneste rette måten å tilberede mat på. Rent fysisk er det mulig å forstå argumentet. Glødende kull vil gi en egen røyksmak til maten, som er vanskelig å få til med bruk av andre varmekilder. Nå kan det imidlertid avkreftes at røyksmaken fra grillen kommer av avgasser fra kullet. Den umiskjennelige røyksmaken på grillet mat kommer av at fettet fra matvarene drypper ned på kullet og får dette til å virvle opp. Selv om det er mye krangel og uenighet vil de fleste innrømme, etter å ha prøvd en gassgrill, at maten både blir særdeles velsmakende og at det ikke minst er praktisk.

elektrisk bordgrillRøyksmaken kan man også tilføre kunstig, dersom det er ønskelig. Såkalt jukserøyk selges i dag i de fleste velassorterte dagligvareforretninger. Vil du virkelig imponere med røyksmak, så kan du gå til anskaffelse av en liten røykeovn eller en såkalt røykpistol. Røykeovner selges for noen hundrelapper i sports- og fritidsutstyrsforretinger. De lekre røykpistolene får du kjøpt i jernvare- eller kjøkkenutstyrsforretninger. Begge alternativene tilfører en herlig røyksmak til maten og så kan den bare legges rett på grillen etterpå. Eller du kan grille maten ferdig og gi det noen minutters hvile i røyken etterpå.

Den store fordelen med gassgrill fremfor kull er at den er langt enklere å håndtere. Slå på gassen, trykk på tenderen og vent til grillen er varm. Dette går på minutter, istedenfor kullgrillen som krever lang forberedelse, bruk av tennvæske og en rekke andre hensyn.

Men så finnes det et tredje alternativ, nemlig den elektriske grillen. Blant hardcore-grillere er elektrisk grill ansett som både juks, blasfemi og unødig. Siden en elektrisk grill ikke behandler maten på åpen flamme eller glødende kull vil det nemlig aldri bli den samme smaken som en kull- eller gassgrill.

Og skeptikerne hadde rett i sine påstander for mange år siden. De første elektriske grillene på markedet var slett ingen gourmetmaskiner. Varmeelementene gjorde at maten ble mer stekt enn grillet og resultatet var ikke akkurat det du forbinder med en herlig grillkveld.

Moderne elektriske griller

De senere årene har det dog skjedd mye på dette markedet. De store grillprodusentene har tatt den elektriske grillen på alvor og i dag er elektriske griller nærmest helt på høyden av hva de tradisjonelle er.

Elektriske griller er konstruert på samme måte som andre griller, men der kullgrillen henter varme fra glødende kull og gassgrillen får varme fra brennende gass som kommer ut av kanaler, er den elektriske grillen basert på løshengende varmeelementer. Dette er litt samme måte som en elektrisk ovn eller kanskje mer en brødrister fungerer. Teknisk kan man godt sammenligne en elektrisk grill med en stor brødrister, der det går varmeførende elementer under en rist som påfører maten direkte varme.

I markedet deles elektriske griller inn i to kategorier. Den ene er den klassiske elektriske utegrillen, som er på størrelse med en hvilken som helst utegrill. Den andre er bordgrillen, som er beregnet for å benytte innendørs. Innegrillen er ypperlig for en familie eller i et mindre selskap, der alle sitter rundt grillen og håndterer sin egen mat. Bordgrillen er også velegnet som en serveringsgimmick, der maten tilberedes mens gjestene sitter og ser på og der kjøttet kan holdes varm på grillen etterpå.

Det kanskje største markedet for elektriske griller er for folk som bor i leilighet. Mange borettslag har forbud mot bruk av griller med åpen flamme på balkongene. Dette er dels begrunnet med brannfare, men også med plagene som grillos skal gi til naboer. Fordelen med en elektrisk grill er at det verken er åpen flamme eller grillos. Den elektriske grillen er helt røykfri. Borettslaget skal ha svært tungtveiende grunner for å kunne nekte bruk av elektriske griller på balkongen.

Hva kan du lage?

I utgangspunktet skal du behandle en elektrisk grill på samme måte som du håndterer en hvilken som helst annen grill. Men siden varmeoverføringen er noe annerledes og gjerne noe svakere enn hva som skjer på en gass- eller kullgrill, kan det være fornuftig å bruke noe tynnere kjøttskiver enn du ville gjort på en kullgrill. Du må også på generelt grunnlag beregne noe mer tid for tilberedning på en elektrisk grill.

Den elektrisk grillen er perfekt for å grille mat som ikke krever veldig sterk varme, grønnsaker, sjømat, bakverk er som gjort for den elektriske grillen. Det går også fint å tilberede kjøtt, men dette tar som sagt noe mer tid. Ved tilberedning av kjøtt er det også viktig å arbeide med kjøttet underveis, flytte det rundt på grillen for å utnytte varmen og for å unngå at det svir seg. Som med all grilling er det avgjørende at råvarene er tempererte og ikke kommer rett fra kjøleskap. Da vil det nærmest bli umulig å få et godt resultat. La matvarene ligge i romtemperatur i minst en halv time før de legges på grillen.

Noe av det vi jakter etter på grillmat er den sprø skorpen som oppstår ved grilling. Den kan være litt vanskelig å få til på en elektrisk grill. Siden varmen er svakere er det en fare for at kjøttet blir gjennomstekt før det oppnår en grilloverflate. Derfor er det viktig å sørge for at den elektriske grillen rekker å bli skikkelig varm før du legger på maten. Dette tar lenger tid enn man skulle tro og her kan du tenke mer som en kullgrill enn som en gassgrill. Gassgrillen blir som kjent varm i løpet av få minutter. Den elektriske vil trenge noe mer tid for å kunne gi en skikkelig grilloverflate.

De billige grillene

Det er ikke all verdens elektrisk grilltester å oppdrive av når det kommer til elektriske griller. Dette skyldes nok at elektrisk grilling har vært sett på som annenrangs og forbrukernettstedene foretrekker å teste «ordentlige griller» isteden.

Men kort fortalt kan vi dele inn elektriske griller i to segmenter: De billige og de dyre. En billig elektrisk grill selges over alt, gjerne i elektroforretninger, mens de mer kostbare gjerne er til salgs i jernvareforretninger.

Som regel er det jo slik at dyrest er best. Slik er det til en viss grad også med elektriske griller. Det viktigste er likevel å se på effekt. Det er den som avgjør hvor varm grillen blir og hvor godt sluttresultatet blir. Andre ting som vil avgjøre er materialvalg, tykkelse på grillbunnen og så videre.

Blant de aller billigste i markedet er en modell fra Tristar BQ2880. Denne selges på Power for 260 kroner. Effekten er 1250 watt, noe som er klart i nedre sjikt av hva som er hensiktsmessig på en elektrisk grill. BQ2880 er beregnet både for utendørs og innendørsbruk. Dette forklarer hvorfor grilleffekten er såpass lav. Grillristen er rund og måler 30 centimeter. Grillrist og tilbehør kan vaskes i vaskemaskin. Dette er den rimeligste i test av elektrisk grill.

Princess PR112247 er også en kobimodell som både kan brukes utendørs og innendørs. Grillen kan også benyttes som raclettejern. Den har 2000 watts effekt og koster 500 kroner. Grillen leveres med et gulvstativ med hylle og en vindskjerm til å trekke rundt grillen når den benyttes utendørs. Termostaten på grillen er regulerbar, noe som er viktig på en elektrisk grill der du vil ønske å benytte den til forskjellige ting. Med en kullgrill lager man seg gjerne to varmesoner, slik at matvarene kan flyttes mellom sonene under tilberedning og oppbevaring.

Kundene er kritiske til designet på denne grillen. Fettet som renner ned fra risten samles rett under grillelementet og har ingen veier å forsvinne. Dette kan være direkte farlig da varmt fett fort kan ta fyr. Elektriske griller er noe vriene å få slukket fettbranner fra, fordi det ikke er mulig å benytte en sprayflaske med vann for å holde flammene under kontroll.

Elkjøp selger en modell fra Nordic Season til 400 kroner. Denne har bedre skussmål fra kundene og spesielt trekkes det frem at dette er en god grill, prisen tatt i betraktning. Grillen har 2000 watt og er kun beregnet til utebruk. Grillflaten er 44×23 centimeter, noe som er rimelig stort i denne klassen. Kundene klager noe over at ledningen til grillen er i overkant kort, men samtidig bør det trekkes frem at den har en innebygget sensor som sørger for å kutte strømmen dersom grillen faller over. Dette er en svært viktig sikkerhetsanordning på elektriske griller.

Nordic Season har også en større utendørsgrill til 1000 kroner. Denne er rund i formen og leveres med stativ. Av en eller annen grunn har denne modellen bare 1500 watts styrke. Men kundene gir den gode skussmål og trekker frem at den er svært enkel i bruk. Grillen er utstyrt med en tett grillpanne, noe som gjør at det ikke renner fett ned i elementene og forårsaker brannfare. Med tette grillpanner blir resultatet omtrent som når du benytter en riflet grillpanne på komfyren. Mange vil nok mene at dette ikke er ordentlig grilling, men resultatet blir ofte overraskende bra. Den tette pannen gjør rengjøringen svært enkel. Her er det bare å ta av pannen, tørke den ren med en våt klut og sette den tilbake på plass. Ingen vanskelige vinkler eller problematiske varmeelementer i veien for rengjøringen. Grillen er rund og har 41 centimeters grillflate. Det gjør det ikke til den største i vår elektriske griller test, men tatt i betraktning at wattstyrken ikke er mer enn 1500 watt er dette tilstrekkelig. Formen på grillen gjør den enkel å plassere på en balkong.

Har du plass til en større modell er Nordic Season Stanley en god modell. Denne er prismessig i midtsjiktet med sine 3000,-. Men da får du også en stor elektrisk grill med hele 2400 watts effekt, grillflate på 50×35 cm og to adskilte varmesoner. Det gjør at du kan grille kjøtt på en side og tilbehør på en annen eller bruke en side til å hvile maten etter at den er ferdiggrillet.

Stanley minner svært mye om en avansert gassgrill eller kullgrill. Her finner du integrert temperaturmåler i lokket, en egen fettsamler og en skikkelig støpejernsrist. Kundene er gjennomgående godt fornøy med denne grillen og peker på at den mest av alt kan sammenlignes med en gassgrill på samme størrelse.

Kongen av grill

Alle som har interesse for grill og grillmat kjenner navnet Weber. Den amerikanske produsenten har holdt det gående siden 1893, men det var først i 1951 at griller kom inn i sortimentet. Siden har Weber spesialisert seg på griller og grillutstyr. Siden 1989 har selskapet også drevet egne grillrestauranter. Weber holder også egne dagskurs i grilling.

Man kan med rette si at Weber er den virkelige grillkongen. Uansett om du velger den tradisjonelle kulegrilllen med kull, en av Webers utallige gassgriller eller de elektriske variantene er du nærmest garantert et godt resultat. Weber er kjent for ganske stive priser på grillene sine, men i dette segmentet får du virkelig det du betaler for.

Weber har et godt utvalg av elektriske griller i ulike prissegmenter. Selskapets elektriske griller har typebetegnelsen Q og finnes i tre modeller.

Q1400 er Webers minste elektriske grill. Den har en effekt på 2200 watt og grillflate på 43×32 centimeter. Disse grillene er svært hendige, laget i solid materiale med grillrist i støpejern. Med en totalvekt på 11 kilo er Q1400 svært stabil og du får en god kvalitetsfølelse. Dette er ingen rimelig grill og selges hos Elkjøp for kroner 2 800. Men dette er en grill som vil gi deg glede i mange år. En artig gimmick fra Weber er at Q1400 selges i flere forskjellige farger. Foruten sort finnes den også med lokk i rosa, blå, grønn og lilla. Q1400 selges uten stativ, men det er mulig å kjøpe en ekstern vogn til den. Alternativt kan grillen plasseres på en benk eller et solid bord. Bare husk at dette er en tung grill, så et plastbord er ikke velegnet til lagring og matlaging.

Følg nøye med på avisannonser og postreklame, siden Q1400 ofte er en elektrisk grill på tilbud.

Et steg opp finner vi Q2400. Denne leveres med stativ og har noe større grillflate på 55×39 centimeter. Effektmessig er den lik med Q1400. Denne grillen finnes i to varianter, der det er stativet som skiller de to modellene. Stativet på den ene modellen har utfellbare bord på sidene av grillen, noe som er svært praktisk for å oppbevare tallerkener, tilbehør, sauser og lignende under grillingen. Q2400-modellene koster 4 700,- hos Elkjøp.

I toppen av Webers næringskjede for elektriske griller finner vi den nye Pulse-serien. Disse leveres med henholdsvis 1800 og 2200 watts effekt. Den minste grillen har en grillflate på 41×31 centimeter, mens den største strekker seg til 49×39. Prisene starter på 6 500,- og 8 000,-. Toppmodellen Pulse 2000 selges også med et stativ på hjul for 9.995,-. Pulse 1000 med stativ koster 8 000,-.

Pulse-modellene er det nærmeste du kommer et utekjøkken. Begge modellene har innebygget termometer og er kompatibelt med Webers iGrill-app, som gjør det mulig å holde følge med grillen fra mobilen. De får skryt i test av elektriske griller for å være svært enkle å rengjøre og de porselensemaljete støpejernsristene blir fort varme og klare for grilling.

Pulse 2000 har to grillsoner, som gjør det enkelt å tilberede ulike typer grillmat samtidig eller bare holde mat og tilbehør varmt. Dette finner du ikke på Pulse 1000, som bare har en grillsone.

Pulse 1000 og 2000 er kostbare griller, men dette er virkelig den beste elektriske grill du kan finne på markedet i dag. Denne grillserien er helt på høyden med gass- og kullgriller og med noen få triks er det nærmest umulig å smake forskjellen. Vi er ikke i tvil om å kåre Weber Pulse 1000 til elektrisk grill best i test.

Kjøp riktig tilbehør

Foruten grillene har Weber et stort utvalg tilbehør, som det er verdt å tenke på når du skal kjøpe elektrisk grill. Blant produktene finner du overtrekk, rengjøringsbørster, tilberedningsbestikk og så videre. Dersom grillen står mye utendørs er det sterkt å anbefale at du anskaffer ett overtrekk tilpasset grillen. Dette sørger for at grillen holder seg pen og unngår skit og smuss fra lufta. En stor fordel er at du da kan begynne grillingen straks etter at du har tatt av overtrekket og slipper å tenke på rengjøring før du begynner. En solid stålbørste hører også med. Bruk stålbørsten straks etter at grillingen er ferdig. Det er mye lettere å fjerne fastbrente mat- og fettrester når rista er varm enn når det har fått stå og kjøle seg ned.

Grilling er en kombinasjon av lidenskap, kunnskap og erfaring. Man lærer så lenge man har grill og det er et ypperlig redskap for å eksperimentere med mat. Siden grilling krever noe bedre kontroll på varme enn vanlig komfyrsteking lærer du raskt hvordan du skal håndtere råvarene. Det er også viktig å være klar over at det er store forskjeller mellom de ulike grillene. Selv to griller som begge er elektriske, med samme typenummer kan opptre forskjellig. Derfor er det avgjørende at du gjør deg kjent med din egen grill og finner ut hvordan den best håndterer ulike matvarer.

Siden elektriske griller ikke oppnår den samme røykeffekten som kullgriller gjør er det mulig å anskaffe løse lavasteiner som kan legges i bunnen av grillen. Disse har den effekt at de vil avgi smak og røyk når fettet renner ned på dem. Det er ikke alle elektriske griller som kan benytte lavastein. De er avhengig av å ha dype grillbunner, noe som for eksempel gjelder Webers Q-serie.

Sosialt rundt bordgrillen

Den siste typen elektriske griller er bordgrillene, men for innendørsbruk. Noen av de elektriske grillene på markedet er såkalte kombinasjonsgriller og kan benyttes både innendørs og utendørs. Men griller som Webers store elektriske kan ikke brukes innendørs.

elektriske grillerEn bordgrill er velegnet for å sette på spisebordet og la gjestene selv ta seg av grillingen. Disse grillene har gjennomgående lavere kapasitet enn utendørsgrillene, så det kan være fornuftig å droppe de største biffene. Men elektrisk bordgrill er perfekt for egenkomponerte grillspyd.

Bordgrilling er svært sosialt og kan erstatte Taco, Fondue og Raclette. Her setter du alle råvarene på bordet og lar gjestene montere sine egne grillspyd. Fordelen med en slik servering er at alle får det de har lyst på og det kan pågå i mange timer. Det er bare å la grillen stå på og så kan gjestene styre seg selv. For vertinnen er denne type matlaging en drømmesituasjon, siden du bare trenger å kutte råvarene i mindre biter og finne frem spydene.

Bordgriller kan selvsagt også benyttes på balkongen eller verandaen på fine sommerkvelder. Da fungerer den samtidig som en liten varmeovn og holder selskapet i drift langt ut i de små timer.

Nordic Seasons har en liten, hendig bordgrill til 300 kroner. Denne har imponerende 2000 watts effekt og en grillflate på 56×37 centimeter. Dermed er dette en ganske romslig grill til å være bordmodell. Den høye effekten gjør også at bruksområdet er ganske stort. Denne vil komme godt ut av en elektrisk bordgrilltest.

Kundene gir svært gode tilbakemeldinger på denne grillen og trekker spesielt frem at den er stor og derfor passer godt både til familiemiddagen eller selskap. Grillen i seg selv er svært enkel å håndtere, som de fleste elektriske griller. Her er det bare å plugge i kontakten, stille inn temperaturen og vente til risten er godt oppvarmet.

Electrolux har også kommet på markedet med en liten elektrisk grill. Denne har imponerende 2200 watts effekt og en todelt grillflate. Den ene delen er utstyrt med rist, mens den andre har fastligende plate. Grillflaten er avtakbar og kan vaskes i oppvaskmaskin. Dette gjør vedlikehold svært enkelt og praktisk. Grillens form gjør også at den er lett å pakke vekk. Strømledningen kan settes inn fra begge sider, noe som gjør den svært fleksibel i bruk.

Electrolux sin Easygrill koster 600 kroner og legger seg dermed ganske høyt i pris for rene bordgriller. Men spesifikasjonene gjør at vi nok vil anbefale denne som elektrisk grill best i test av små griller.

Vurder denne artikkelen!
Total: 3 Gjennomsnitt: 3.7
Back to top button