Produkteksperter.no deltar i Amazon EU sitt affiliate program, et affiliate program som gjør det mulig for nettsider å tjene en annonse provisjon ved å annonsere og gi lenker til Amazons nettsider. Vi samarbeider også med andre affiliate programmer med mål om å drive trafikk til andre nettsider og tjene penger på annonseinntekter og annonseringslenker.

Test av de 5 beste elsyklene i 2024

Når du bor i en by er det noen ganger utfordrende å komme seg til jobb med bil eller offentlig transport i tide, men elsykler gir deg muligheten til å være miljøvennlig, rask og mobil uten anstrengelse. Selv om elektriske scootere gir en lignende opplevelse, gir elektriske sykler deg en mulighet til å utforske steder utenfor byer. Les vår elsykkel test og finn ut enda flere fordeler med å bruke en elsykkel som fremkomstmiddel.

Best i test
4.2 / 5

ClassyWalk CB 300, som er den beste elsykkel i testen vår, kommer med et stilig sportssykkeldesign, mens den er utstyrt med bysykkelfunksjoner som bagasjeholder, ringeklokke og utmerket kjøreassistanse.

Fordeler

 • Maks rekkevidde på 110 km
 • Bygget for norsk klima
 • Unisex-design
 • Utskiftbart, uttakbart batteri
 • Støtte brukervekt på opptil 120 kg

Ulemper

 • For noen personer kan ladetid på 6 timer føles for lang
 • Kan føles stor for noen mennesker
Andreplassen
4.1 / 5

ClassyWalk CB-syklene tilbyr utmerkede bysykler for alle. Bygget for å tåle norsk klima og tilbyr komfortabel kjøring med maks 25 km/t assistanse og alle ønskede sikkerhetsfunksjoner.

Fordeler

 • Punkteringsfrie dekk
 • Gode lys – foran og bak
 • Praktisk LCD-skjerm for hastighet, distanse og batterinivå
 • Maks rekkevidde på 110 km
 • Avtakbart batteri – kan lades separat fra sykkelen

Ulemper

 • Ikke egnet for kjøring i terreng
Best for damer
4.0 / 5

Hvis du leter etter den beste elektriske sykkelen for damer som kombinerer romslig lastestøtte, funksjonelt design og lett og komfortabel kjøring er dette den beste elsykkel for deg.

Fordeler

 • Rask ladetid – 2 til 3 timer
 • Avtakbart batteri for lading
 • Lett
 • Har støtte for montering av frontkurv
 • Funksjonelt design

Ulemper

 • Rekkevidde på kun 50 km
 • Ikke egnet for terrengkjøring
Beste budsjett
3.6 / 5

Denne elsykkelen har et smart design og en vekt på 14,5 kg, noe som gir deg en unik kjøreopplevelse. Den drives av et litium-ion-batteri og har en dreiemomentsensor som lar den registrere trykket på pedalene.

Fordeler

 • Lettvekt – lett å bære
 • Rimelig
 • Utstyrt med momentsensor
 • Hurtiglading (4 timer)

Ulemper

 • Kan være liten for enkelte personer
Best for terrengkjøring
4.0 / 5

Mens EAZbike trenger justeringer for å passe forsikringer når du sykler i offentlig rom, er det best egnet av syklene i vår elsykkel test når det kommer til terrengkjøring og oppoverbakker.

Fordeler

 • Uten kjørehjelp fungerer den som vanlig terrengsykkel
 • Ekstremt justerbart sete og styre
 • Lett aluminiumsramme
 • Maks elektrisk assistansehastighet opptil 40 km/t
 • Støtter brukervekt opptil 120 kg

Ulemper

Krever noen hastighets- og kraftjusteringer for kjøring i offentlig rom.

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Målet vårt er å gi deg det aller beste produktet på markedet! Derfor jobber teamet vårt hardt med å gjøre grundige undersøkelser før de publiserer de beste produktene. Les mer For å beholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

INNHOLDSOPPDATERINGER

Produktlistene våre oppdateres kontinuerlig for å gi deg de nyeste modellene til de beste prisene, slik at du kan være trygg på at du kan velge mellom produktene med best kvalitet.

Hva er el-sykkel?

En el-sykkel er akkurat det det høres ut som. Den fungerer akkurat som en vanlig sykkel, men kan etterhvert som du har brukt pedalene bygge opp strøm du kan bruke for å avlaste beina dine. En el-sykkel kan også kalles e-sykkel, «Powerbike» og annet på grunn av den integrerte elektriske motoren, men det aller vanligste er rett og slett el-sykkel. Det finnes mange forskjellige typer el-sykkel rundt omkring i verden, men alle har den integrerte motoren til felles. Noen el-sykler har kun en liten motor som gjør tråkkingen på pedalene mye enklere i for eksempel oppoverbakke, mens andre el-sykler har større og bedre motor som rett og slett gjør at sykkelen blir til en elektrisk scooter med lav kubikk. El-sykler bruker et oppladbart batteri. I mange forskjellige land har sterke el-sykler begynt å ta over for motorsykler og mopeder, noe som også gjør at miljøet blir ivaretatt. Siden 1998 har bruken av el-sykkel blitt stadig mer populær, og i 2016 var det over 210 millioner sykler i bruk verden rundt. Dette er et imponerende stort tall.

Hvordan fungerer el-sykkel?

Måten el-sykkel fungerer på et utrolig enkelt. Det er et oppladbart batteri som er lenket sammen til en liten motor som hjelper bakhjulet ditt med å spinne. Om du har lite kraft igjen på batteriet til el-sykkelen din, så må du tråkke en stund på pedalene dine slik at dynamoen i batteriet får kreftene sine tilbake. Om man ser bort ifra den lille motoren, batteriet og dynamoen så fungerer el-sykkel akkurat som en vanlig sykkel. Det finnes noen underkategorier av el-sykkel som fungerer på forskjellige måter:

El-sykler med kun pedal-assistanse

Pedelec er det første man tenker på da. Dette navnet kommer av den engelske betegnelsen for Pedal Electric Cycle (pedalelektrisk sykkel). Dette er den mest vanlige el-sykkelen, og du kan få god fart med men som ikke kan kjøre så fort at det blir farlig.

S- Pedelecs er en annen versjon av el-sykkel som er litt raskere enn den vanlige pedelecen. Disse the popularisert i Tyskland og har en motor som er sterkere enn 250 watt, og kan gi deg fart over 25 km/t. S-Pedelec el-sykler er i mange land klassifiserte som en moped/motorsykkel istedenfor en vanlig sykkel, dette på grunn av hastigheten du kan oppnå.

On-demand og pedalassistanse

Noen e-sykler kombinerer pedalassistanse med en type akselerasjonsknapp litt som en motorsykkel. Da starter du den elektriske motoren lett ved å trykke på gassen for å få hastighet, men du har også muligheten til pedalassistanse om du ønsker det.

Kun on-demand

Disse el-syklene har en motor som kun starter når du trykker på gassen. Det vil si at du ikke vil kunne få pedalassistanse uten å villig trykke på gassen. På denne el-sykkelen er gassen litt slik som den vil være på en vanlig motorsykkel eller moped, altså ved å vri på høyre håndtak. Med en on-demand el-sykkel så har du mange valg. Du kan: sykle med kun pedalkraft, ved bruk av den elektriske motoren slik at du bruker motoren eller bruke begge deler samtidig.

Hva gjør el-sykler bedre enn andre lignende produkter?

Innenfor fanen ‘el-sykkel’ så er det mange forskjellige versjoner, slik som vi forklarte ovenfor. Det finnes andre elektriske fremkomstmidler i tillegg til el-sykler. Tidligere har elektriske sparkesykler vært tatt i bruk. Segway, Tesla og mye mer. Men disse kjøretøyene kan nesten ikke sammenlignes med el-sykkelen da det eneste de har til felles er at de kjører på elektrisitet og at de er kjøretøyer. Vi sammenligner el-sykkelen rett og slett med en vanlig sykkel. Vanlige sykler har vært i bruk i flere titalls år, og det har vært en flott måte å komme seg fra A til B på, og en flott måte å holde seg i form. Men nå i den moderne alder har folk blitt litt latere og har blitt vant til å bruke el-sykkelen. Du får det bekvemme med en sykkel og enkeltheten man får ved å kunne bruke en sykkel mens du samtidig kan ha fremdrift fra den elektriske motoren når det er tungt eller du er sliten. Det er en kombinasjon som rett og slett ikke kan slås av andre små elektriske kjøretøyer. Når det er sagt så er det mange forskjellige typer el-sykkel du kan finne, og el-sykkel prisen endrer seg drastisk ut ifra hvilken type du velger å bruke.

Størrelsen til vanlige el-sykler

Ikke alle el-sykler har samme størrelse eller dimensjoner. Noen elektriske sykler er større enn andre, dette mest på grunn av den elektriske motoren som er bak. S-pedelec sykler (som er de som har sterkest motorkraft av alle el-sykler) er naturligvis større enn en vanlig pedelec på grunn av motorstørrelsen. Det finnes også forskjeller på størrelsen til sykkelrammen ut ifra hvor stor brukeren her.

 • 148-158CM høy – rammestørrelse 33-37 CM (XS)
 • 158-168CM høy – rammestørrelse 38-42 CM (S)
 • 168-178CM høy – rammestørrelse 43-47 CM (M)
 • 178-185CM høy – rammestørrelse 48-52 CM (L)
 • 185-193CM høy – rammestørrelse 53-57 CM (XL)
 • 193-198CM høy – rammestørrelse 58-61 CM (XXL)

Dette er en grundig oversikt over hvilke størrelser som passer deg best ut ifra din høyde. Når du bestiller din el-sykkel, så lønner det seg å gi beskjed om hvor høy du er slik at du får den rammen som passer deg best. Er du spesielt tung eller høyere enn det som står i denne guiden, så bør du vurdere å ta direkte kontakt der du skal kjøpe el-sykkelen din slik at de kan ta en vurdering og lage en spesialramme. Husk på at dette kan øke din el-sykkel pris, slik som alt annet man skal ha skreddersydd.

Så om du ikke finner din størrelse, bare ta kontakt med firmaet som leverer din el-sykkel, og du vil bli godt tatt vare på. Er du spesielt tung, så kan du få en forsterket ramme som tåler å holde vekten din, og sterkere dempere slik at du trygt kan kjøre så fort el-sykkelen tillater. Er du lang så vil du få en høyere ramme som gjør at du kan holde bena dine i en komfortabel lengde til pedalene.

El-sykkel design

De fleste el-sykler ser likedan ut uansett om de er av forskjellige typer. Du har to sykkeldekk, en ramme (ut ifra din størrelse), bremser og annet som en vanlig sykkel har, mens du i tillegg nede ved pedalene har batteriet / motoren. Noen el-sykler har motoren bak på rammen. En billig elsykkel kan ha et litt mindre luksuriøst utseende selvsagt, og de som er dyrere har et mer smidig design.

Det er også mulig å få trehjulssykler i el-sykkel form. Disse er ganske unike og passer kun spesielt interesserte.

Fordeler og ulemper med el-sykkel

Som med alt annet i livet, så finnes det også både ulemper og fordeler med å bruke el-sykkel. Noen av de punktene vi skal igjennom kan være litt overraskende og kanskje noe du ikke har helt tenkt på. Uansett er det viktig å se på både det negative og positive når du skal kjøpe den beste elsykkelen.

Fordeler

Lisens. For mange el-sykler trenger man ikke noen spesiell lisens og de er registrert som en vanlig sykkel. Dette vil la yngre mennesker få kjøpe og bruke el-sykkel om ønskelig.

Variasjon. Du kan velge om du skal tråkke og komme deg i form, eller om du ønsker å bruke motoren som er bak. Presser du deg skikkelig i en oppoverbakke så er det ganske komfortabelt å ha motoren i ryggen.

Enkelthet. Du kan svippe deg rundt omkring og ikke bekymre deg over noen parkering. Du kan simpelthen (såfremt el-sykkelen din er registrert som en sykkel, ikke moped/motorsykkel) låse el-sykkelen din med en vanlig sykkellås hvor som helst.

Billig. Om du ikke ønsker å ha en motorsykkel, moped, scooter eller bil som krever masse forskjellig bensin, så er el-sykkel et godt alternativ. Her kan du tråkke deg frem til ønsket styrke i batteriet via dynamo.

Ulemper

Latskap. Det er enkelt å kun lene seg på motoren hele tiden, noe som vil gjøre at du ikke tråkker nok. Da mister du helsegevinsten som en sykkel vil gi deg.
Været. Du har ingen beskyttelse mot været når du er på el-sykkelen din. Vær og vind kjennes ekstra sterkt.
Trege. De er raske til å være sykler, men om du bytter ut bilen din mot en el-sykkel, så må du være klar over at du kommer til å ha mye lengre reisetid.
Snø og is. Om du bor i Norge og vil ha en el-sykkel, så er det skikkelig farlig å kjøre på glatte veier med el-sykkel. Det er mye tryggere i en bil med piggdekk.

Dette er bare noen få av fordelene og ulempene med el-sykkel. Du må vurdere om den billige el-sykkel pris er verdt det om du bytter unna andre fremkomstmidler for å bruke den.

I hvilke situasjoner er el-sykler best brukt?

Det er en god grunn til at el-sykler har blitt så populære. De har mange forskjellige bruksområder. Uansett om du har en billig el sykkel, en sammenleggbar el sykkel eller en annen type el sykkel, så har alle det samme bruksområdet. De fleste som har el-sykler bruker det som er fremkomstmiddel. Uansett om du skal på jobb, skole, ærender eller annet, så er de fleste el-sykler en stor oppgradering fra en vanlig sykkel. Spesielt om du skal litt langt, og ikke ønsker å tråkke deg svett.

Det er også en flott måte for overvektige eller andre som sliter med hjertet eller annet å bruke el-sykler for å komme seg i form. Motoren kan avlaste når kroppen ikke orker mere, noe som vil gi personen på sykkelen en sjanse til å hvile og hente opp kreftene sine før tråkkingen begynner igjen.

Folk som har handicap på bena eller som ikke klarer å gå/sykle langt kan også bruke el-syklene på samme måte som overvektige eller personer som ikke er i form for å avlaste. Det er utallige bruksområder for el-sykkel, og du har flere alternativer enn det du vil få med en vanlig sykkel.

Hvordan velge den riktige el-sykkelen for deg

I Norge (og ellers i EU/EØS bortsett fra Tyskland) så er vanlige pedelecs det som vanligvis brukes av el-sykkel entusiaster. Dette er fordi man kun trenger en vanlig sykkel lisens for å kunne bruke pedelec syklene, siden de ikke kan komme opp i høy hastighet. S-pedelecs er mest populære i Tyskland der fartsgrensene er litt høyere. Da trenger man en spesiell lisens, siden hastigheten går godt over 25 km/t.

Ut ifra hvor stor du er og hvor tung du er, så finnes det mange forskjellige el-sykler til forskjellig bruk. Vi kikker nærmere på Prisguidens beste el-sykler i 2020. Det viktigste å se etter når du skal kjøpe en el-sykkel er å se på antall gir, og på hvor sterk motoren og batteriet er.

Haibike Sduro Trekking 5.0

Denne el-sykkelen har bestått flere elsykkel tester, og har gang på gang imponert de fleste el-sykkel entusiastene. Her får du en sykkel av høy kvalitet med 9 gir, bra batterikapasitet og sterk motor. Denne modellen har fått høyeste karakter år etter år og er en av de aller beste valgene for både nye el-sykkel entusiaster og gamle veteraner. Du kan også få forskjellige varianter med varierende batterikapasitet om du skulle ønske det.

GT eTraffic Amp

For et skikkelig elsykkel tilbud så trenger du ikke å se lengre. Denne el-sykkelen er perfekt for de som pendler og farter rundt i storbyer. Denne sykkelen har en integrert computer som lar deg justere innstillingene til sykkelen. Du styrer hvor mye assistanse du vil ha, blant annet. Dette er perfekt for de som ønsker å slippe å ta toget til jobb, og som tenker på miljøet.

Velocity by White Energy Boost HD

Elsykkel til dame? Du trenger ikke å se lengre. Selv om denne også er populær blant menn også, så er det damer som foretrekker denne. Du får følelsen av å være på en mye dyrere sykkel, selv om dette faktisk er en billig el sykkel. Når du sitter på denne el-sykkelen vil du kjenne at motoren er sterk, og at bremsene lar deg stoppe mykt.

Biltema Yosemite MTB 27,5

Dette er en tung el-sykkel som passer perfekt til fjellsykling. Det er mye sykkel for lite penger, selv om batteriet er litt smått, så har du en skikkelig sykkel med sterk motor. Det som er mest imponerende med denne sykkelen er at du får det meste dyrere modeller har, til halvparten av prisen. Om du ønsker en best i test elsykkel, så har du funnet den rette her.

EcoRide Epix S1

Dette er en flott hybridsykkel som gir deg mye for pengene. Du har et knallsterkt batteri med en enda sterkere motor som gjør at du lett vil kunne farte opp de største bakkene uten problemer. Med flott demping kjennes det godt å sitte på denne sykkelrammen, og du vil bli overrasket over drivkraften dens.

Dette var bare noen alternativer til gode el-sykler. Det er opp til deg selv å se etter gir, motorstørrelse, batteri, ramme, bremser og annet viktig slik at du får akkurat det du er ute etter. Det lønner seg å se igjennom forskjellige anmeldelsessider. Det finnes mye flott på nettet, nå som el-sykkel fanskaren gror for hver dag som går.

Hvordan ta vare på din nye el-sykkel

Når det gjelder ivaretagelse av din nye el-sykkel så er det noen punkter du burde gå igjennom for å sørge for at du skal måtte slippe å bytte deler og lignende etter du allerede har betalt gode penger for en splitter ny sykkel. Nedenfor vil du se de fem beste måtene man kan ta vare på sin nye el-sykkel.

Batteriet

Batteriet til en el-sykkel er lik som den som er i laptopen eller smarttelefonen din, bare mye større. Inni batteriet er det mange forskjellige små celler som utgjør batteriet. Hver av disse cellene har 1000 oppladningssykluser (alt ettersom hvilken kvalitet batteriet ditt har). Når cellene blir brukt ferdig så fortsetter batteriet videre til neste og neste celle. Så om du er ute og kjører og du bare bruker de første 15 cellene i batteriet ditt for å deretter lade opp, så har du fremdeles kun bare brukt de første 15 på din neste tur også. På denne måten så ivaretar du cellene på batteriet ditt slik at den har utrolig lang levetid. For å sørge for at de fleste cellene holder seg nye lønner det seg å lade opp sykkelen din etter hver gang du kjører (såfremt du ikke har dynamo batteri system på sykkelen din).

Kjedet

Som med vanlige sykler, så må man også passe på kjedet som får hele sykkelen til å fungere. Du må holde kjedet oljet slik at hjulene kan fortsette å spinne i lang tid fremover. For å gjøre dette bør man rense og vaske kjedet, for å så olje det igjen. Du kan bruke en gammel tannbørste med varmt vann for å rense kjedet for å olje det etter det er rent og tørt. Husk på å kun bruke sykkelolje til kjedet da andre oljer kan ødelegge kjedet ditt. Hvert år så må kjedet også justeres, noe som bør gjøres av profesjonelle på et sykkelverksted.

Hjulene

Hjulene må også ivaretas. Det kan være farlig å kjøre rundt med en el-sykkel som ikke har nok luft i dekkene. Det vil også kreve mer krefter av deg og motoren som hjulene ikke har tilstrekkelig dekktrykk. Pass alltid på at hjulene dine er i topp stand. Det er en gylden regel for sykkelfanatikere at man helst skal skifte hjulene sine etter man har kjørt 2000 kilometer. Dette kan du lett gjøre selv hjemme med vanlige verktøy. Om du vil at profesjonelle skal ta seg av det så må du huske på at vanlige sykkelverksteder kanskje ikke ønsker å skifte bakhjulet ditt på grunn av motoren.

Bremsene

Noe av det viktigste på en sykkel er bremsene. Du vil vel ikke mangle bremser når du farter rundt i over 20 km/t? Tenker ikke det. Bremser er veldig viktig for din sikkerhet, og når det kommer til el-sykler som kan kjøre litt fort, så lønner det seg å passe nøye på. De vanlige bremsene som er når du trykker på handlene foran gjør slik at bremsene «biter» ned på dekket og sinker ned farten din. Disse kan lett testes ut ved å høyne opp sykkelen, bruke motoren for at hjulene skal spinne, og trykke på bremsene. Noen av de dyrere el-syklene har en sterkere bremsemåte på grunn av høyere fart. Disse bremsene bruker bremsevæske for å senke farten din. Disse bremsene ligner litt på bremsene som er på bilen din. Disse bør helst sjekkes av profesjonelle.

Motoren

Om du ikke er flink med motorer, så bør du la dette gå til de profesjonelle på et skikkelig verksted. Om du tukler med motoren så kan du få store problemer.

Konklusjon

Nå har vi gått igjennom mye viktig for deg som skal kjøpe din første el-sykkel. Vi har sett på hva en el-sykkel virkelig er og alle dets bruksområder. Det er et fantastisk kjøretøy som lar deg ha friheten til en sykkel med en motor som kan avlaste deg. Vi har også gått igjennom hva du bør se etter når du skal kjøpe din nye el-sykkel. Dette kan være et litt personlig valg. Om du foretrekker flere eller færre gir, større eller mindre motor, større eller mindre batteri, og rett og slett hvor mye penger du ønsker å bruke på sykkelen din.

Men når du først får kjøpt sykkelen, så vil du vel at den skal vare? Vi har også sett på normalt vedlikehold og tips for hvordan du kan gjøre alt dette selv hjemme i garasjen. Bare husk at det ikke er pinglete å dra til et verksted om det gjelder bremsene eller motoren. Ikke ofre sikkerheten din på grunn av stolthet! Vi håper med dette at du gjør et riktig valg. Lykke til med kjøpet ditt!

Vurder denne artikkelen!
Total: 10 Gjennomsnitt: 3.1
Back to top button