Produkteksperter.no deltar i Amazon EU sitt affiliate program, et affiliate program som gjør det mulig for nettsider å tjene en annonse provisjon ved å annonsere og gi lenker til Amazons nettsider. Vi samarbeider også med andre affiliate programmer med mål om å drive trafikk til andre nettsider og tjene penger på annonseinntekter og annonseringslenker.

5 Beste frittstående oppvaskmaskiner I 2024

Matlaging hjemme kan være gøy; men få av oss vil si det samme om etterspillet. Når alle godbitene og delikatessene er borte, bringer den uinbydende haugen av gryter og tallerkener i vasken inn noen dystre toner. Det trenger imidlertid ikke være slik. Moderne oppvaskmaskiner er blant de kuleste oppgaveløsende oppfinnelsene som finnes. De er stillegående, økonomiske og vil rengjøre og rense serviset ditt skinnende rent. Selv når kjøkkenet ditt ikke lar deg installere en innebygd oppvaskmaskin i full størrelse, kan du finne et passende alternativ i benkeoppvaskmaskiner og bli kvitt unødvendig stress ved oppvask. Les videre for å finne ut hvilke som er de beste oppvaskmaskinene på markedet for øyeblikket og hvorfor.

Best i test
4.5 / 5

Denne Bosch-oppvaskmaskinen tilbyr en romslig oppvaskmaskin med 6 innstillinger, med 6 programmer og god energieffektivitet. Med sin enkle installasjon og arbeid er ideell for små husholdninger.

Fordeler

 • Stille – 49 dB
 • Utmerket rengjøringsresultat – kan velge ett av 6 programmer
 • Kvalitetskonstruksjon
 • Har bestikk kurv
 • Enkel å bruke

Ulemper

 • Dyrt for størrelsen
 • Har ikke selvrensende funksjon
 • Ingen barnesikring
Andreplassen
4.3 / 5

Bosch SKS62E32EU er en eldre versjon enn førsteplassholderen, men den kommer i en mer tiltalende prisklasse samtidig som den har lignende funksjonalitet, samt et hurtigvask program på 29 minutters syklus.

Fordeler

 • Kompakt og effektiv i sine operasjoner
 • 6 Programmer
 • Inkludert bestikk kurv
 • ExtraDry-program med vask ved høyere temperatur og forsiktig tørking
 • Stille

Ulemper

 • Dyrt for størrelsen
 • Har ikke barnesikring
Beste budsjett
3.8 / 5

Electrolux tilbyr en benkeoppvaskmaskin i stilig design og et raskt vaskeprogram, er det skuffende med manglende kapasitet for større tallerkener, men det er et godt budsjettvalg.

Fordeler

 • Har automatisk sensorfunksjon for å oppdage nødvendig rengjøringsnivå
 • Hurtigvask krever kun 20 minutter
 • Indikerer salt- og skylleglansnivå
 • Stillegående

Ulemper

 • Vanskelig å få plass til større tallerkener, gryter og panner
 • Bestikk kurven føles spinkel
 • Tørkeresultatene kan forbedres
Beste bærbare oppvaskmaskin
3.0 / 5

Bomann TSG tilbyr portabilitet og muligheten til å ta den daglige oppvasken av gjørelisten, samtidig som den er praktisk og kommer med ulike funksjoner, den kommer også med en høy prislapp for størrelsen.

Fordeler

 • Kan brukes uten vanntilkobling
 • Antibakteriell funksjon
 • Tar liten plass
 • Gjennomsiktige dører for sporing av vaskeprogresjonen

Ulemper

 • Høyt energiforbruk
 • Støyende
 • Større tallerkener passer kanskje ikke inn i maskinen
Beste for familier
3.6 / 5

Denne Candy Bravva-oppvaskmaskinen tilbyr funksjonalitet som ligner på en vanlig oppvaskmaskin, inkludert muligheten til å justere oppvaskkurvens høyde, men den kan også installeres hvor som helst med tilgjengelig vann og avløp.

Fordeler

 • Stor kapasitet på 10 kuverter
 • Stille
 • Justerbar øvre kurv
 • Gjør det mulig å vaske selv store gjenstander
 • Passer lett inn på trange plasser

Ulemper

 • Ingen LED-skjerm som kontrollpanel

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Målet vårt er å gi deg det aller beste produktet på markedet! Derfor jobber teamet vårt hardt med å gjøre grundige undersøkelser før de publiserer de beste produktene. Les mer For å beholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

INNHOLDSOPPDATERINGER

For at du skal få den beste shoppingopplevelsen på nett, sørger vi for å sjekke og etterse produktene og prisene våre slik at du kan velge alternativet med høyest kvalitet. Du kan stole på valgene våre.

Kjøpeveiledning for frittstående oppvaskmaskiner

Moderne oppvaskmaskiner er smartere og mer funksjonsrike enn noen gang; du kan forvente at en varer i 6 til 10 år. Men hvordan navigere seg mellom de utallige modellene? I vår benkoppvaskmaskin test dekker vi forskjellene mellom ulike typer og forklarer hvordan du sammenligner oppvaskmaskiner og deres spesifikasjoner.

Typer oppvaskmaskiner

Typer frittstående oppvaskmaskiner

Hvis du planlegger å kjøpe en oppvaskmaskin, må du først stille deg selv noen spørsmål. Hvor ofte vil du bruke den? Hvor mange mennesker samles vanligvis ved bordet? Hvor mye plass tar oppvaskmaskinen?

Disse spørsmålene er viktige fordi de tradisjonelle modellene for innebygd oppvaskmaskin ikke er det eneste alternativet på markedet. Selv om de kan være de mest populære, kan andre alternativer passe bedre for din situasjon.

Frittstående oppvaskmaskiner ligner på de innebygde, men de trenger ikke å støttes av kabinett og kan installeres hvor som helst der det er muligheter for vannforsyning og avløp. De kan vanligvis passe 12-15 kuverter og er vanligvis omtrent 80 x 60 x 55-60 cm.

Benkeoppvaskmaskiner er en undertype av frittstående oppvaskmaskiner, selv om noen modeller kan installeres som en innebygd eller integrert oppvaskmaskin. Det er et alternativ for 1-2 personers husstander som vil slite med å fylle en standardmodell. Benkeplatemodellene har kun ett stativ som rommer ca. 6 kuverter.

Innebygde oppvaskmaskiner er designet for å sitte under kjøkkenskapene. De krever en uavhengig tilkobling til avløpsanlegget ditt.

Integrert (eller fullt integrerte) oppvaskmaskiner har også samme størrelse; hovedforskjellen er at du kan ha et tilpasset skappanel på døren som matcher andre møbler. Kontrollpanelet er vanligvis skjult på toppen av døren (derfor brukes noen ganger navnet topp-kontrollert oppvaskmaskin). Noen foretrekker også et synlig kontrollpanel, da det viser gjenværende driftstid. Hvis du er blant dem, bør du vurdere en halvintegrert oppvaskmaskin. Disse er en kombinasjon av innebygde og fullt integrerte modeller. Du får et tilpasset skappanel; den er imidlertid kortere og etterlater synlige frontkontroller med et display.

Skuffeoppvaskmaskiner er mindre vanlige, men blir stadig mer populære. De er tilgjengelige i enkle og doble enheter, noe som gir stor fleksibilitet for installasjon og kan enkelt trekkes ut for enklere lasting.

Hvis du har begrenset plass under skapet, er en slank oppvaskmaskin et kompakt alternativ. Disse smalere modellene måler vanligvis rundt 45 cm i bredden og har plass til rundt 8-10 kuverter. De fleste slimline oppvaskmaskiner har få funksjoner; derfor anbefaler vi dem bare hvis plass virkelig er et problem.

Bærbare oppvaskmaskiner er et annet alternativ for de med begrenset kjøkkenplass. De har hjul og kan raskt trilles ut av skapet. Ingen komplisert installasjon kreves heller.

Lese energimerker

I EU får alle oppvaskmaskiner  energi effektivitetsklasse fra A+++ til D, med A+++ som det mest økonomiske. Nye energimerker med klasser A til G ble imidlertid introdusert i mars 2021. Større modeller har generelt en tendens til å score høyere. For å sikre at apparatet ditt får vist sin energieffektivitet, husk å laste den full før du starter en syklus.

Etiketten gir også nyttige estimater for årlig vann (l/år) og energi (kWh/år) forbruk. Disse tallene er basert på 280 standardsykluser. Å multiplisere dem med kostnadene for energi per kWh og kostnadene for vann per liter i området ditt vil gi deg en idé om hvor mye oppvaskmaskinen vil legge på regningen. Du kan redusere dette tallet ved for det meste å bruke Øko-syklusen.

Likevel kan modeller med lignende forbruk ha forskjellig kapasitet; dermed brukes et enhetlig standard utrykk i kuverter. En kuvert er et definert sett med service, glass og bestikk per person. En innstilling inkluderer en middagstallerken, dessert-/snacktallerken, enkeltglass, suppeskål, te-/kaffekopp, tallerken og bestikk. En oppvaskmaskin i full størrelse med 12 til 14 kuverter vil være ideell for en familie på 4 til 6 personer. Mindre familier vil finne at en maskin med 8 til 10 kuverter, og enkeltpersoner eller par kan gå så lavt som 6.

I likhet med energieffektivitet er tørkeeffektiviteten også vurdert i klasser. Disse går fra A til G og viser hvor effektiv den aktuelle modellen er når det gjelder tørking. De fleste oppvaskmaskiner vil etterlate en dråpe vann her eller der, men hvis du ikke er glad i å tørke av serviset etter å ha tatt det ut av oppvaskmaskinen, se etter en modell klassifisert A.

Energimerket vil også informere deg om støyutslippene. Mens de gamle modellene kunne være så høye som 80 dB, kan moderne oppvaskmaskiner yte til og med under 40 dB. Alt under 45 dB kan betraktes som superstille og vil ikke forstyrre deg selv om du er i samme rom. Modeller under 50 dB er også relativt stillegående, du vil sannsynligvis ikke høre dem i neste rom.

Velkomstfunksjoner

Mens et blikk på energimerket kan gi deg en grov idé om en bestemt frittstående oppvaskmaskin er verdt å vurdere nærmere, vil du sannsynligvis ende opp med flere modeller med lignende spesifikasjoner. Det neste trinnet er å sjekke hvilke ekstra funksjoner disse apparatene har. I denne delen har vi listet opp og forklart vanlige funksjoner som finnes i moderne oppvaskmaskiner.

 • Anti-flombeskyttelse – Ofte også kalt Aquastop, denne funksjonen betyr at oppvaskmaskinen vil kunne oppdage lekkasjer, tømme ut vannet og slå av før noen betydelig skade er gjort.
 • Barnesikring – Hvis oppvaskmaskinen din har et frontkontrollpanel, anbefales det på det sterkeste å blokkere det fra nysgjerrige små fingre. De fleste modellene har i dag denne funksjonen.
 • Kar i rustfritt stål – Billigere modeller bruker fortsatt plast, men vi anbefaler dem ikke. Kar i rustfritt stål vil vare lenger og vi bedre lydisolering og tørking.
 • Justerbare stativer – Noen oppvaskmaskiner har muligheten til å flytte stativer opp eller ned. Dette er praktisk da du kanskje trenger ekstra plass til store tallerkener.
  Sammenleggbare tinder – Dette er et annet alternativ for ekstra plass til større gjenstander. Som navnet antyder, tillater noen kurver nedfelling av tinder.
 • Forsinket start – De fleste modellene kommer med en timer som lar deg stille inn oppvaskmaskinen flere timer før du vil at vaskeprogrammet skal starte.
 • Bestikkstativ – avanserte modeller har ofte et brett som er montert over de to andre stativene. Det tredje stativet tar lengre tid å laste; det gir imidlertid bestikket ditt en grundigere vask og frigjør plass til varer i den nedre kurven.
 • Sensorvask – Noen ganger også kalt fuzzy logic, denne funksjonen finnes på mer avanserte oppvaskmaskiner. Spesielle sensorer måler mengden og jordnivåene for hver last, og justerer temperaturen og sykluslengden deretter. Dette resulterer i renere oppvask og forhindrer sløsing av vann og energi.
 • Automatisk tørking med åpen dør – Du har kanskje hørt et tips om å åpne døren til oppvaskmaskinen når den er ferdig og la gjenstanden lufttørke litt. Vel, noen modeller vil gjøre jobben for deg.
 • Salt- og skyllemiddelindikatorer – Salt er nødvendig for å beskytte maskinen mot kalk og myke opp vannet, mens skyllemiddel fører til bedre tørking uten flekker og striper. Mange oppvaskmaskiner har nyttige indikatorer som varsler på forhånd når etterfylling er nødvendig.
 • Smarte funksjoner – Noen oppvaskmaskiner kan kobles til Wi-Fi og fjernstyres. Andre mulige smarte funksjoner inkluderer å laste ned ekstra programmer, justere vaskeintensiteten og kjøre diagnostikk i tilfelle feil.
 • Spesialiserte dyser – None produsenter tilbyr modeller med dyser for grundig vask av flasker. Hvis du trenger å rengjøre disse gjenstandene ofte, kan denne funksjonen være nyttig.
 • Glassholdere – De fleste modeller vil ha en slags konstruksjon for å holde glassene på plass. Noen har imidlertid utpekte stativer som sikrer stammen, og gir bedre beskyttelse.
 • Vaskbare filtre – En grunn til at de gamle oppvaskmaskinene var så høye, er at de hadde en matkvern (også kalt masticator) innebygd. I dag har de fleste modellene lett tilgjengelige filtre isteden. Å ta ut, skylle og sette tilbake filteret tar vanligvis bare noen få minutter.

Hva med alle disse programmene?

Enklere frittstående eller benkeoppvaskmaskiner har vanligvis 3 til 6 programmer, dyrere modeller har flere. Mens de fleste ikke trenger et stort utvalg, kan noen få ekstrautstyr være nyttige. Her er en liste over programmer som ofte finnes på oppvaskmaskiner og hva de er til for.

Normal – Dette er standardsyklusen for de fleste oppvaskmaskiner, kjøres vanligvis ved 60-65 °C. Den er ment for en full last med oppvask med vanlige mengder jord. Energi- og vannforbruket, samt støynivåer, måles vanligvis i løpet av denne syklusen.

Eco – Bruker mindre vann og fungerer best for lett skitne gjenstander. Vanligvis bruker 50-55°C temperatur, og driftstiden kan være lengre sammenlignet med standardprogrammet.

Quick eller Express – Denne syklusen er nyttig for raskere rengjøring av mindre skittent servise eller mindre mengde; det kan imidlertid være mindre økonomisk. Noen modeller har ett separat program mens andre har mulighet for å forkorte sykluser.

Auto – Funnet på avanserte oppvaskmaskiner, dette programmet bruker sensorer. Den tilpasser syklustiden til hver belastning basert på hvor skitten oppvasken er.

Intensiv eller Heavy – Disse syklusene kjøres ved høyere temperatur og er egnet for oppvask med fastbrent smuss. Siden de krever mer energi, hold deg for det meste til Standard/Eco/Auto.

Hygiene – Dette er et annet høytemperaturmodus, best for gjenstander som trenger sterilisering, for eksempel tåteflasker. Høytemperaturprogrammer kan også brukes til å rense oppvaskmaskinen.

Delikat – Ved å bruke lavere vanntrykk og temperatur anbefales denne syklusen for skjøre materialer.

Bare skylling – Dette er en måte å raskt rengjøre oppvask som ikke krever grundig vask.

Halv belastning – Hvis du sliter med å fylle oppvaskmaskinen til toppen, se etter en modell med alternativ for halv belastning som reduserer vannforbruket ved å vaske gjenstander i enten den øverste eller nederste hyllen.

Vanlige oppvaskdilemmaer

Selv om frittstående oppvaskmaskiner ikke er mytiske beist, finnes det ganske mange misoppfatninger om deres effektivitet og riktig bruk. Som en del av vår benkoppvaskmaskin test bestemt vi oss for å avvise de vanligste for å gi deg trygghet når det gjelder.

Økonomi først

Det er en vanlig oppfatning blant oppvaskmaskinskeptikere at disse apparatene sløser med vann. Studier viser imidlertid at oppvaskmaskiner i de fleste tilfeller har lavere miljøpåvirkning (ja, også benkeoppvaskmaskiner som generelt har dårligere energisparekarakterer enn en vanlig oppvaskmaskin), og de kan bruke opptil 9 ganger mindre vann enn å vaske for hånd. Ved å bare bruke oppvaskmaskinen når den er full, for det meste holde seg til Eco-programmet og holde seg unna å skylle for hånd, vil du legge merke til at vannregningen har krympet.

Skyll eller ikke skyll, det er spørsmålet

Eldre oppvaskmaskinmodeller kan ha hatt fordel av manuell assistanse; de moderne er imidlertid sterke og uavhengige nok til å klare seg selv. Hvis du bruker automatiske programmer, kan forhåndsskylling av matpartiklene føre til at oppvaskmaskinen din undervurderer smussnivået og avbryter syklusen tidlig. Vi anbefaler imidlertid på det sterkeste å ta av uspiste matrester uten å skylle før du setter oppvasken inn i oppvaskmaskinen.

Laster opp

Laster opp frittstående oppvaskmaskiner

Feilfylte oppvaskmaskiner vil ikke bare føre til ikke så rene resultater; noen mer skjøre gjenstander kan bli skadet. Dessuten, når du eier en mindre benkeoppvaskmaskin er riktig lasting av oppvaskmaskinen enda viktigere. Å lese håndboken er den beste måten å lære alt om vaskemaskinens kurv på; men her er noen vanlige oppvaskmaskin tips:
Ikke plasser mer enn én tallerken i et spor eller gjenstander oppå hverandre. De blir ikke renset eller tørket skikkelig.

 • Kopper, glass, små boller og plastgjenstander skal alltid legges i den øvre kurven mens de større tingene tilhører den nederste kurven.
 • Når du legger inn større tallerkener eller gryter, må du kontrollere at de ikke blokkerer vannstrålene.
 • Legg aldri inn gjenstander som er større enn fysisk mulig for å få plass i oppvaskmaskinen.

Husk å vaske oppvaskmaskinen

Kjør vedlikeholdssyklusen hver 3. til 6. måned med en oppvaskmaskin for å bli kvitt fett, såperester og mineralavleiringer; nyere modeller vil automatisk minne om dette. Vedlikeholdsplanen din vil også avhenge av vannhardheten i området, sjekk manualen for anbefalinger. Hvis modellen din ikke har et dedikert vedlikeholdsprogram, kan du bruke syklusen med høyeste temperatur. Oppvaskmaskinfilteret trenger også rengjøring. Skyll det i rennende vann; i tillegg kan du skrubbe den med en myk børste og oppvaskmiddel.

Konklusjon

Selv om det noen ganger kan være forvirrende å velge den beste frittstående oppvaskmaskinen for dine behov, trenger du bare å huske – se etter en oppvaskmaskin som vil tilfredsstille dine behov for størrelse, kapasitet, energieffektivitet tog funksjonsperspektiv. Vi håper vår benkoppvaskmaskin test har gitt deg de nødvendige kunnskapene. Faktisk, når du velger en oppvaskmaskin fra vår nøye utformende topp, er det umulig å velge feil.

Vurder denne artikkelen!
Total: 0 Gjennomsnitt: 0
Back to top button