Produkteksperter.no deltar i Amazon EU sitt affiliate program, et affiliate program som gjør det mulig for nettsider å tjene en annonse provisjon ved å annonsere og gi lenker til Amazons nettsider. Vi samarbeider også med andre affiliate programmer med mål om å drive trafikk til andre nettsider og tjene penger på annonseinntekter og annonseringslenker.

Frityrkoker Test 2024

En frityrkoker er et matlagingsmetode der du koker maten ved å senke det i varmt fett, som oftest er det olje man bruker, istedet for å bare bruke olje i en stekepanne.

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Målet vårt er å gi deg det aller beste produktet på markedet! Derfor jobber teamet vårt hardt med å gjøre grundige undersøkelser før de publiserer de beste produktene. Les mer For å beholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

INNHOLDSOPPDATERINGER

Vi verdsetter deg som kunde, og oppdaterer derfor kontinuerlig produktlistene våre slik at du får de ypperste produktene til de beste prisene. Du kan ha tillit til at vi nylig har verifisert produktene våre som ligger på topp.

En av de stor fordelene med å koke maten på denne måten er at det tar det ikke tar lang tid å lage mat, da alle sidene av maten tilberedes samtidig.

Bruke frityrkoker til å lage mat er veldig populært verden rundt, de fleste «fast food» resturangene bruker denne metoden for å lage sin mat siden det går fort.

Når du hører ordet frityrkoker, hører man også gjerne ordet usunt. Mat som blir senket i olje står for en stor del av det globale kaloriforbruket til verdens befolkning. Mange liker denne typen mat, og spesielt i vår tid når vi alltid har det så travelt er det veldig greit og enkelt å bare slenge noe i frityren eller ta en tur innom en «fast food» resturang som lager maten sin på denne måten.

Hvordan virker en frityrkoker?

Kort sagt virker en frityrkoker slik: Du fyller opp med olje, venter på at det varmes opp og deretter legger du maten du ønsker å lage inn å senker det i oljen for et par minutter og vips det er ferdig og klart til å bli spist.

Vel, det var den kore og lette versjonen av hvordan en frityrkoker virker, det finnes kanskje noen små triks her og der du ikke viste om, la oss ta en titt til på hvordan ting virker.

For å virkelig forstå hvordan en frityrkoker virker la oss forklare prosessen i detalj, det er 4 forskjellige faser i prosessen, og de 4 prosessene er som følgende:

  1. Oljen skal varmes opp til mellom 160 – 200 grader. Maten blir så senket ned i oljen, og på dette tidspunktet begynner maten å steke. Den plutselige varmeøkningen kokker matens ytre først og tetter inn fuktigheten
  2. Fuktigheten som er inni maten varmes opp og blir en damformet vannform. Dampen kokker deretter maten – akkurat som når et egg eller en potet. Små bobler begynner å vises på matens og oljens overflate. Disse oblene er faktisk vann: vannet i maten blir til glass når maten berører den varme oljen, og utløper før varmen forsegler den gjenværende vanndampen i rå mat. Olje og vann blandes ikke, noe som betyr at nesten ingen olje vil nå matens overflaten på dette punktet. Boblene skjermer maten slik at oljen ikke trenger inn i maten
  3. På dette tidspunktet begynner overføringen av vann fra maten å reduseres. De siste dråpene av væske blir til damp inni maten
  4. Boblene forsvinner fra matens overflate: på dette stadiet blir ikke maten lenger kokt. Du bør maten fjernes for å hindre at oljen trekker inn

Det er veldig viktig at du har riktig temperatur på frityrkokeren til maten du steker, chips har f.eks en annen temperatur enn hva kylling har. Alt dette vil du finne forklart i bruksanvisningen eller skrevet direkte på utsiden av en frityrmaskin.

Frityrkoker deler

En frityrkoker kommer med mange forskjellige deler, det kommer ann på hvilken frityrkoker du velger. Når du åpner boksen som frityrkokeren din kommer i kan det føles ut som det er et puslespill, så mange forskjellige deler følger det med i boksen.

De to viktigste delene som en frityrkoker kommer med er hoveddelen som du heler oljen i og den inneholder varmeelementer for å kunne varme opp oljen.

Kurv, kurven er hvor du legger maten som du ønsker å steke maten for å gjøre det enklere å senke og løfte maten ut av oljen uten at man brenner seg selv.

Noen frityrkokere kan komme med flere forskjellige deler enn andre frityrkokere, dette kan du sjekke føre du velger å fulllføre kjøpet ditt. Om du ønsker deg en frityrkoker med mange ekstra deler vil du nok måte kjøpe en som er dyrerer, mens om du velger den billigste frityrkokeren så kan du regne med at det bare er det grunnleggende delene som følger med, og om du ønsker deg flere deler er dette noe som må kjøpes ekstra.

Gjennomsnittlige dimensjoner av frityrkokere (høyde, lengde, bredde)

Igjen som det meste av det andre, så avhenger det av hvilken frityrkoker du velger å kjøpe hvor stor frityrkokeren du velger å kjøpe er.

Gjennomsnittlige dimensjoner for frityrkokere er 36.5 x 20 x 9.3 cm, men ikke ta disse målene er ikke sikre at er målene for din frityrkoker, så husk at du sjekker dette føre du fullfører kjøpet ditt.

Selv om du ikke tror at det er mye plass når du ser på målene du finner på boksen, men husk å sjekk hvor stor plass du har på kjøkkenet ditt, evnt i skapet som du skal lagre frityrkokeren din, så du er sikker på at den passer hvor du skal ha den. Jeg anbefaler også å legge til et par cm her og der for å være 100% sikker på at den har plass der.

Om frityrkokeren skal være på en kjøkken benk lønner det seg å sjekke at det ikke er skap over denne benken, eller om det er mulighet for å dra frem frityrkokeren. Grunnen til dette er at det kommer damp fra frityrkokeren, og det kan være vanskelig å skrubbe fra skap og vegger, så det er enklere om du ikke har dette i nærheten av frityrkokeren din.

Fordeler og ulemper med frityrkoker

Som med alt annet finnes det fordeler og ulemper med å frityrkokere. Noen vil kanskje se mer fordeler enn hva de ser ulemper, og andre vil se mer fordeler enn hva de ser ulemper. Det kommer helt ann på øyet som ser. Noen liker ikke frityrkokere og andre kunne ikke tenkt seg et liv uten en frityrkoker. Også har du de som egentlig ikke kunne brydd seg mindre om den samtalen der.

Siden jeg føler meg veldig positiv i dag så begynner jeg med å fortelle om fordelene ved å ha en frityrkoker. Iallfall som jeg ser det.

Raskere steke prosess

Når du bruker en vanlig stekepanne for å lage mat vil det ta lengre tid å fullføre stekeprosessen. Ved bruke en vanlig stekepanne er det også en fare for at maten blir overstekt og tørr. Derimot vil en frityrkoker gi deg et mye bedre resultat, kjapere og mer jevn steking.

Spar olje

Når du steker med stekepanne bruker du bare oljen engang, du kan kanskje bli irritert fordi du kaster bort så mye olje. Mens når du bruker en frityrkoker så kan du gjenbruke oljen flere ganger å du vil ikke lenger føle deg så sint fordi du kaster bort så mye olje.

Deilig og sprø mat

En av fordelen ved å bruke frityrkoker er at stekt mat vil bli deilig og sprøtt. Det er veldig effektivt for å lage snacks som cips, poteter, kjeks og mye mer. Moderne frityrkokeren er utstyrt med en termostat for å kontrollere temperaturen du trenger.

Så over til de mer negative delene, ulempene ved å ha en frityrkoker:

Fett mat

Frityrkokt mat er det som beregnes som veldig usunn mat, maten har mye fett i seg.

Maten smaker det samme

Siden man bruker det samme oljen for en periode, steker man maten i den samme oljen. Når man steker fisk og kylling for eksempel i den samme oljen så kan det veldig enkelt smake fisk av kyllingen, og kylling av fisken. Kanskje greit om du har barn som ikke liker fisk.

En frityrkoker er noe som er veldig greit å ha i et hvert hjem, hvem liker vel ikke litt kylling nuggets og chips innimellom? Bare pass på at det ikke er noe som blir brukt hver eneste dag.

I hvilke situasjoner er frityrkokere mest brukbare?

Den situasjonen hvor jeg kan tenke meg at en frityrkoker er for selskap, iallefall barneselskaper. Tenk deg hvor enkelt det vil være å lage mat til et barneselskap om du har en frityrkoker i hjemmet, du koker vann til pølsene og legger de i, ferdig der. Deretter varmer du opp frityrkokeren for å lage kylling nuggets og chips, vips du har laget mat til hele selskapet på noen få minutter.

Hvem husker vel ikke den tiden man sto på kjøkkenet i lange tider før for å lage mat til bursdagsbarnet og alle vennene hans/hennes. Vel du trenger ikke lenger å gjøre det, nå trenger du bare noen få minutter. Det er foresten ikke bare kylling nuggets og chips du kan lage i frityrkokeren. Det er så og si bare fantasien som kan sette en stoppe for hva du kan finne på.

Hvordan velge den perfekte frityrkokeren for deg?

Du vil ikke kunne finne et fasit svar på hvordan frityrkoker er den perfekte frityrkokeren for deg. Det er bare du som vet svaret på dette spørsmålet, det finnes ingen som kan fortelle deg hva du liker.

Du kan få frityrkokere i mange forskjellige fasonger og farger. Kanskje ønsker du deg en firkantet frityrkoker eller vil du ha en rund en?

Hvilken farge passer best på kjøkkenet ditt? Har du et helt hvitt kjøkken, eller går du for et mer moderne svart kjøkken? Uansett om du har hvitt eller svart kjøkken kan du ha begge fargene, det vil se kult ut uansett hva du velger, så det er jo en annen ting å tenke på.

Kanskje du har lyst på en frityrkoker som er sølvfarget? Eller grønn? Kanskje rosa frityrkoker? Det finnes ikke en stoppe for de forskjellige fargene du kan finne på frityrkokere nå.

Når du endelig har valgt fargen, kanskje du har klart og bestemme deg for fasongen, så har de kanskje ikke fasongen du ønsker deg i fargen du ønsker deg. Hva gjør du da? Tilbake til tegne brettet igjen? Eller bestemmer du deg for en annen farge? Eller en av fasongene som du kan få i den fargen du ønsker deg? Så mange valg.

Du trodde kanskje at du var ferdig når du har tatt alle disse valgene? Neida, du må fortsatt bestemme deg for om du ønsker deg en liten frityrkoker eller om du ønsker deg en stor frityrkoker. Her kan vi kanskje være litt behjelpelige.

Om du er alene så holder det kanskje med en liten frityrkoker, men om du ser etter en frityrkoker til en familie så burde du kanskje gå for en som er litt større for å kunne lage maten til hele familien i en omgang, i stedet for flere. Men om du skal ha en stor en, skal du kanskje like greit kjøpe deg en dobbel frityrkoker?

Nå er du vel kanskje ferdig å ta valg tenker du, men neida, du har et valg igjen. Du må velge hvor mye penger du skal bruke på en frityrkoker. Skal du kjøpe den beste frityrkoker, en billig frityrkoker, den frityrkoker best i test. Det ikke sagt at frityrkoker pris har noe å si på kvaliteten. Frityrkoker best i test derimot har en del å si, så ta en titt på en frityrkoker test føre du bestemmer deg for en frityrgryte.

Hvordan ta ordentlig vare på frityrkokeren din?

Om du ønsker at frityrkokeren din skal vare, må du også ta godt vare på den. Det er ikke alle som vet hvordan man tar vare på fityrkokeren, derfor vil vi nå gi deg noen tips om hvordan man på best mulig måte å ta vare på din frityr koker.

Rengjør frityrkokeren når det trengs

Om du bruker frityrkokeren ofte, vil du trenge å bytte oljen og vaske frityrkokeren etter noen dager for å forhindre opphoping av skitt som kan være vanskelig å fjerne. Men om du bare bruker frityrkokeren innimellom burde du rengjøre den etter hver gang du bruker den.
* Ikke senk frityrkokeren i vasken, eller plasser den i oppvaskmaskinen. Dette kan føre til elektrisk kortslutning og skade frityrkokeren.

Trekk ut stikk kontakten og la den avkjøle seg helt

Vask aldri en frityrkoker mens stikk kontakten fortsatt er tilkoblet. La oljen kjøle seg ned helt for å ikke brenne deg.Tilsett aldri vann til en beholder med varm olje, det er en fare for at det kan eksplodere.

Tøm oljen

Om du planlegger å bruke oljen igjen, må du drenere den i en trygg beholder med et forseglet lokk og oppbevar det på et kjøig sted. Ellers kan du finne ut hvordan du kan kvitte deg med matolje til andre formål eller bare kaste den bort i en lukket behlder.
*Ikke hell oljen ned i vasken, det kan tette avløpet ditt.

Ta ut stekekurven.

Ta ut stekekurven og senk den i vann. Legg to eller tre dåper oppvaskemiddel i vannet for senere rengjøring.

Tørk av restrende olje fra potten og lokket.

Bruk fuktig, men ikke dryppende vått papirhåndkle eller svamp for å fjerne oljerestene og biter av mat fra innsiden av frityrkokere.

Tørk av frityrkokeres varmeelemet

De fleste frityrkokeren ar et varmeelement som bestpr av et par metallstenger. Vær forsiktig så du ikke bøyer eller ødelegger noen av delene mens du tørker av delene. Noen modeller har avtagbare varmeelemnter for enklere rengjøring, eller elementer som er festet til et hengsel som kan trekkes opp nærmere til toppen. Sjekk modellens håndbok for å se om din frityrkoker har denne funksjonen.

Bruk en myk svam til å skrubbe med.

Bruk ca 4 dråper på frityrkokerens base og fire dråper rundt sidene. Start på basen og skrub i sirkler for å lage skum. Fortsett å skrubb med sirkelbevegelser opp langs sidene.

Fyll frityrkokeren med varmt vann

Bruk så mye vann som du ville brukt olje, vist ikke mer. La vannet være i ca 30 minutter. Mens du venter kan du gå videre til neste trinn og vaske de andre stykkene.
*Om vannet i springen din ikke er vamt nok, kan du varme vann i en vannkoker og hel det i frityrkokeren din, eller bruke frityrkokeren til å varme det opp, bare husk å trekke ut strømmen igjen så det ikke tørr koker.

La varmt vann renne over stekekurven

La det tørke helt

Når du er ferdig med å vaske frityrkokeren, må du la den tørke helt føre du bruker den igjen eller pakker den vekk. Du kan hjelpe ved å bruke papir eller håndkle.

Det kan virke som det er eksremt mye for å å holde frityrkokeren vedlike, men jeg lover deg, det er verdt det. Iallefall om du har brukt en del penger på den, så er det verdt å følge disse trinnene for å ha frityrkokeren din lenger.

Oppsummering

Frityrkokere er kanskje best kjent som «fast food» verktøy for å kunne lage chips, kylling nuggets, reker osv.

Som med de fleste andre andre tingene her i livet kan man finne fordeler og ulemper med dette produktet også. Jeg foretrekker fordelene vi kan kan vinne om dette produktet. Dette er kanskje fordi jeg er enn mer positiv person enn en negativ person. Og husk at man ikke trenger å høre på alle andre, om du ønsker deg en frityrkoker, da skal du kjøpe deg en frityrkoker, hva som er rett for deg er ikke sikkert er rett for noen andre.

Fordelene ved å eie en frityrkoker er at man sparer olje, da man kan bruke den samme oljen flere ganger føre den må byttes, mens når du steker mat i en stekepanne vil du «kaste bort» oljen når du er ferdig med å lage maten du lagde. Dessuten kan du lage maten raskere, så det er perfekt om du har dårlig tid, du kan kaste noe mat i kurven og ned i oljen med det, og etter et par minutter er middagen din ferdig. Og ikke bare er det en fordel at det går raskere men du får deilig og sprø mat akkurat som du liker det. Hvem liker vel myke chips, eller myke kylling nuggets? De skal være sprøe ikke sant? Det vil du alltid få når du bruker en fritrykoker, og det gjelder hver gang du lager mat med en frityrkoker.

Nå som vi har (igjen) snakket om fordelene ved å ha en frityrkoker og det er noen fantastiske fordeler, så er vi nødt til å snakke om ulempene med frityrkoker, selv om jeg ikke syntes det finnes noen ulemper ved å ha en frityrkokere.

Når man lager mat med en frityrkoker syntes noen at maten blir veldig fett, og at det smaker fett av maten, og at frityrkokere er en stor del av fedmeproblemet verden har nå. Vi trenger ikke å være enig i denne ulempen, men det er kanskje en sannhet bak denne ulempen. Verden har et problem med fedme, og det finnes mange i dag som bare spiser frityrstekt mat. Så jeg tenker vi kan forklare denne ulempen bort litt, om du ikke spiser frityrstekt mat hver eneste dag, er det kanskje litt greit med fett mat innimellom?

Denne ulempen går litt mot en av fordelene vi har snakket om, nemlig at du sparer olje, mange sier at maten smaker det samme siden det blir stekt i den samme oljen. Så det smaker fisk av kyllingen og kylling av fisken, og chips smaker kanskje ikke som normal chips.

Om du bruker masse penger på å kjøpe en topp   bør du se gjennom listen jeg har nevnt her om hvordan du tar best vare på frityrkokeren, så den holder lengst mulig. Det hadde vært utolig kjedelig om du bare hadde en dyr frityrkoker i et par måneder når den virkelig kan vare i mange år ville det ikke? Ved å følge denne listen over rengjøring og vedlikehold av frityrkokeren vil sjangsene for at din frityrkoker varer iallefall et år, kanskje alle årene som lovet, kanskje du til og med er en av de få som klarer å vedlikeholde frityrkokeren din lengre enn den lovede tiden.

Husk om du har lyst på en frityrkoker, så er det opp til deg å ta valget om å kjøpe en eller ikke kjøpe en, fett mat innimellom er ikke grunnen til verdens fedme, kanskje fett mat på en daglig basis kan diskuteres om at er grunnen til verdens fedme i dag, men jeg tror ikke det er den eneste grunnen, så ikke tenk for mye på det.

Vurder denne artikkelen!
Total: 1 Gjennomsnitt: 5
Back to top button