Produkteksperter.no deltar i Amazon EU sitt affiliate program, et affiliate program som gjør det mulig for nettsider å tjene en annonse provisjon ved å annonsere og gi lenker til Amazons nettsider. Vi samarbeider også med andre affiliate programmer med mål om å drive trafikk til andre nettsider og tjene penger på annonseinntekter og annonseringslenker.

Gressklipper test 2024

Sommertid er høysesong for uteglede og avslapping. Men det er umulig å komme unna at det også følger noen plikter. Sommer betyr nemlig hagearbeid og ikke minst gressklipping. Hvilken du skal velge avhenger av størrelsen på lommebok, gressplen og komfortgen.

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Målet vårt er å gi deg det aller beste produktet på markedet! Derfor jobber teamet vårt hardt med å gjøre grundige undersøkelser før de publiserer de beste produktene. Les mer For å beholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

INNHOLDSOPPDATERINGER

Det er viktig for oss at produktene vi representerer er av høyeste kvalitet og med de beste prisene. Derfor gjennomgår vi alltid listene våre, og oppdaterer dem etter behov, slik at du får alternativene med de fremste kvaliteter øverst på listen.

Mange barn og unge tjener sine første ukepenger ved å klippe plenen. Ingenting ser så usselt ut som en hage som har grodd igjen. Derfor må plenen jevnlig klippes og stelles. Nå i mai er det på høy tid å dra frem gressklipperen fra skjulet og se om det er mulig å få start på den etter overvintringen. I verste fall må far ut for å kjøpe gressklipper.

Sylinder og rotor

Gressklippere har vi hatt lenge. Allerede i 1830 utviklet Edwin Budding den første kjente gressklipperen for å kutte gresset på idrettsbanen. Denne klipperen var selvsagt manuell og besto av en roterende sylinder. Det samme prinsippet har fulgt oss opp til våre dager, selv om dagens klippere stort sett benytter roterende kniver. Ideen med å sette en motor på gressklipperen kom først i 1893 og ble oppfunnet av Jams Sumner fra Lancashire. Hans dampdrevne gressklipper benyttet bensin eller parafin som brensel og det tok flere timer å varme opp den gedigne maskinen. På begynnelsen av 1900-tallet dukket det opp flere produsenter av maskindrevne gressklippere. Fortsatt var sylinder-klipperen det bærende prinsippet, men eksperimentene med roterende blader hadde så vidt startet opp.

gressklipper tilbudAustralienske Victa var blant pionerne innen rotorbaserte maskinklippere. Selskapet ble ikke etablert før i 1952, men hadde utviklet en gressklipper som var både mindre og enklere å bruke enn konkurrentene. Victa-klipperen er ansett som et australsk industriikon og fikk blant annet et eget segment under åpningen av Sydney-OL i 2000.

Forskjellen mellom de to teknologiene er at sylinderklipperen fungerer ved at hjulene er plassert på hver sin side av en sylinder. Knivene på sylinderen går i fartsretning og kapper gresset når det kommer mellom kniveggen og en underliggende plate. Sylinderklipperen er vel ansett for å gi et penere og renere resultat enn rotorklipperen. Derfor er den svært populær på fotball- og golfbaner blant annet.

Rotorklipperen fungerer ved at den doble kniven er plassert horisontalt under en vogn. Kniven roterer og kapper gresset mens den trilles fremover. Dette prinsippet fungerer litt som en gammeldags ljå, der klippingen foregår sidelengs mot strået. Rotorklipperen er den mest vanlige gressklipper i salg til forbrukere.

Om du skal velge rotorklipper eller sylinder avhenger nok litt av smak og behag. Det er ingen tvil om at rotorklipperen jobber raskere og føles enklere å håndtere. Men dersom du har anlagt golfgreen i hagen vil det nok være smart å vurdere en sylinderklipper, siden disse går dypere og gjerne gir et kortere og finere gress.

Utvalget av motoriske sylinderklippere til forbrukermarkedet er imidlertid ikke veldig stort. Derfor har vi konsentrert denne oversikten om rotorklippere.

Foruten rotor og sylinder, deler vi også inn gressklippere i elektrisk, motordrevne, manuelle og i den senere tid har det dukket opp robotklipperen. I denne gressklippertesten skal vi gå gjennom noen eksempler på elektriske, motordrevne og roboten. Manuelle gressklippere er i dag en sjeldenhet og ikke noe vi bruker tid på.

Bensinmotor

Gressklippere på bensin er fortsatt det mest vanlige i Norge. Dette er en teknologi som er gjennomprøvd og med motorer som anses svært slitesterke. Bensinklipperen er rimelig i innkjøp og driftssikker.

Stiga er en av kjempene innen gressklippere. En billig gressklipper fra denne produsenten er Multiclip 47 Blue. Til en pris av 2.032 kroner har Stiga laget en klipper med motoreffekt på 1550 watt. Den har klippebredde på 45 centimeter, noe som gjør at den bør komme til i de fleste steder også under hekker og busker. Stiga sier selv at dette er en klipper som egner seg godt opp til 1,6 mål.

I samme segment finner vi McCulloch M51-125M. Denne koster 2,472 og har en motoreffekt på 1700 watt, altså litt større en Segas minste. Klippebredden er 51 centimeter og dermed også her litt videre enn Sega. Har du en hage der hekker og trær står tett er det viktig å ta hensyn til dette når du velger deg en klipper og ikke bare se på gressklipper pris. Det er få ting som er mer frustrerende enn å måtte forsøke å lirke klipperen inn i et hjørne for å ta den siste gresstusten som står igjen.

Som på de fleste andre gressklippere er McCulloch justerbar i høyde. Med fem ulike innstillinger burde du ha tilstrekkelig variasjonsmuligheter for at du skal kunne få et godt klipperesultat.

M51-125M er en såkalt biogressklipper. Dette er en teknikk som innebærer at det avkuttede gresset ikke slenges ut bak klipperen eller samles i en stor beholder. Isteden finklippes gresset og blåser det tilbake ned i plenen. På denne måten sendes det nyslåtte gresset tilbake i gressplenen og reduserer behovet for ekstra gjødsling. Bioklipp har også den fordel at du slipper å tømme gressamleren hele tiden. I snitt kan man spare opptil 30 prosent av klippetiden på dette.

Bioklipper er i dag standard på mange av gressklipperne i markedet og alle robotklippere har dette som standard.

MTD er en produsent som ikke er spesielt godt kjent i det norske markedet, men som har mange gode gressklippertilbud. Smart 46 koster 2.695 og legger seg styrkemessig midtveis mellom Stiga og McCulloch med sine 1600 watts styrke. Denne klipperen har 46 centimeter klippebredde og seks ulike justeringer på høyden.

Elektrisk

Elektrisk gressklipper har blitt stadig mer populært i Norge. Fordelen er utvilsomt at de er langt mer stillegående enn de bensindrevne. Tidligere var el gressklipper forbeholdt små kantklippere og blomsterbedd-klippere, men i dag har teknologien tatt oss dit at det ikke er noen praktisk forskjell mellom den elektriske og den bensindrevne gressklipperen.

I dette markedet er det Gardena som er en av høvdingene. Gardena har lang erfaring med hageustyr og har gjort stor suksess med sine robotklippere de senere årene.

Men også de vanlige elektriske gressklipperne holder høy standard. For 990 kroner selges Powermax 1200/32. Som navnet tilsier har denne en driftseffekt på 1200 watt. Produsenten innrømmer selv at den egner seg best på mindre plener, men der gjør den til gjengjeld en svært god jobb.

Powermax 1200/32 har ikke biogress-funksjon, men samler gresset i en beholder som hektes bak på klipperen. Beholderen tar 30 liter med gress, noe som skulle holde til en ganske liten plen. Klippehøyden er justerbar mellom 2 og 6 centimeter og bredden er 32 centimeter. Dette er med andre ord ikke klipperen for de store anledninger, men fungerer fint til hverdagsbruk på en mindre plen.

Men Gardena har flere elektriske maskiner på lur i PowerMax-serien. 1400/34 takler litt større utfordringer enn sin lillebror. Med 1400 watts styrke og 34 centimeters klippebredde og en pris på 1.545 får du litt mer kraft for litt mer penger. Dog er 1400/34 en slags mellomstasjon som ikke gir tilstrekkelig mye ekstra, selv om prisen nærmest er doblet. Da vil vi heller foreslå at du går til den virkelige storebroren i serien. PowerMax 37E er i en klasse for seg, selv om prisen bare så vidt bikker 2.000 kroner.

37E-versjonen har 1600 watts driftskraft og 37 centimeters klippebredde. Dermed kjemper den helt på linje med gressklippere på bensin. Klippehøyden kan justeres i fem ulike steg mellom to og seks centimeters høyde.

I tillegg til større motorkraft har 37E muligheten for bioklipping. Dersom du velger å bruke oppsamleren har den plass til 45 liter med nyslått gress. Dette er med andre ord en elektrisk gressklipper som fint kan dekke det meste av behovene dine.

Roboten

Fra å være en teknisk giGarmmick da de dukket opp for 20 år siden, har robotgressklipperen i dag blitt en trofast gartner i mange hjem. Prisene har stupt og funksjonene har utviklet seg dramatisk. I alt snakk om kunstig intelligens og husholdningsroboter er det kanskje nettopp gressklipperen som har kommet lengst.

Dagens robotgressklippere er avanserte maskiner som gjør en svært god jobb, uten at du selv behøver å tenke over det. Klipperen begynner og starter jobben etter ferdige innstillinger eller når du bestemmer. Enkelte modeller kan sågar styres fra mobiltelefonen.

Robotgressklipperen er både praktisk, funksjonell og ikke minst underholdene. Det er en herlig følelse å sitte på terrassen og følge gressklipperens iherdige innsats på gressplenen, mens du selv nyter et glass avkjølt drikke. Klipperen gjør jobben på egenhånd og drar seg stille og fredelig tilbake til ladestasjonen sin etter bruk.

For robotgressklipperen er batteridrevet, på samme måte som flere elektriske manuellklippere. Lade- og brukstiden varierer både fra modell til modell og fra plen til plen. En gressplen som har fått vokse litt krever mer kraft enn en plen som holdes fintrimmet. Fordelen med en robotgressklipper er selvsagt at du ikke behøver å begrense plenklippingen til en gang i uken. Her er det bare å la klipperen ta seg en runde over gresset jevnlig.

Klipperen kontrolleres vekk fra bed og hindringer ved å legge en kantledning ved hindringen. Dette er tråder som klipperen registrerer og holder seg unna. Dermed behøver du ikke bekymre deg for at roboten feier ned det opparbeidede rosebeddet ditt. Begrensingskabelen kan monteres enten overliggende som et gjerde eller graves ned under plenen. Du kan altså slippe å ha synlige kabler liggende rundt utsatte steder. Har du en hage med mye stengsler og hindringer vil det kreve at du legger en guidekabel, slik at klipperen finner veien tilbake til ladestasjonen.

Produsentene hevder at teknologien i robotgressklipperne gjør at du får en tettere og finere gressplen enn det du vil få om du benytter en motordrevet eller elektrisk klipper. Årsaken ligger blant annet i at alle robotklippere har bioklipp. Robotklipperen kan redusere mosedannelsen i plenen. En bonus er at brunsneglene mistrives i kortklipt, mosefritt gress.

Også innen robotgressklipperen er Gardena markedsledende. De har jobbet med disse produktene i mange år og utviklet et solid serie av robotklippere. Sileno City 400 er en liten og hendig gressklipper. Den har 17 centimeters klippebredde og anbefales fra produsenten for et klippeareal på 400 kvadratmeter. Klipperen koster 8.999. Gardena lover at den skal takle hellinger på inntil 25 prosent. Batteriet krever en times tid på opplading og har 65 minutters driftstid på en ladesyklus. Når batteriet nærmer seg tomt, drar klipperen tilbake til sin egen ladestasjon for en liten ladepause.

Gardena har utviklet en teknologi de kaller for SensorCut. Denne sørger for at det ikke oppstår striper med uklippet gress i plenen. Dette har vært et problem med robotgressklippere, at de ikke klarer å klippe helt tett. Sileno City 400 er den minste i serien og den første som har SensorCut. Selve maskinen er liten og hending. Den veier 7,3 kilo. Formatet er 55x38x23 centimeter. Det gjør at den kommer til mindre steder og får tatt godt under busker og trær. Installasjonen skal være svært enkel og en egen installasjonsveiviser hjelper deg med å tilpasse klippeplanen til din plen og dine behov.

Robotgressklippere har, som tidligere nevnt, bioklipp som sørger for at det oppmalte gresset føres tilbake til plenen.

Dersom du har en litt større plen kan Gardena Sileno R100LI være en mulighet. Denne er beregnet for plener opptil tusen kvadratmeter og takler hellinger på hele 35 prosent. R100LI koster 14.450 kroner hos Byggmakker. Klippebredden for denne er 22 centimeter, mens høyden kan justeres mellom to og seks centimeter. Gardena lover et lydnivå på beskjedne 56 desibel. Det tilsvarer en rolig samtale. Derfor kan den fint arbeide mens du selv sitter i hagen.

Alle Gardenas robotklippere er utstyrt med pin-kode og tyverialarm.

Den andre giganten innen robotgressklippere er Bosch. Den tyske industrikjempen lager også gode bensindrevne og elektriske gressklippere.

Bosch Indego koster 14.690 kroner. Teknisk er den på nivå med Sileno R100LI, men Bosch har noe svakere batteri. Batteritiden er beregnet til 50 minutter og det samme for opplading. Bosch sin soneteknologi er kalt Logicut. Denne undersøker plenområdet og tilpasser arbeidet sitt for en mest mulig effektiv klipping.

Bosch har også en serie med gressklippere som har fått tilnavnet Indego Connect. Som navnet tilsier er det her snakk om en gressklipper tilkoblet internett. Styring av gressklipperen kan skje gjennom en app på telefonen. I funksjonaliteten ligger det blant annet en kalender, der du kan sette opp en tidsplan for klipping av plenen. Appen gir også tilgang til informasjon gressklipperens lading, bruksstatus, starte og stoppe klippingen, endre planene eller endre andre innstillinger. Kombinert med andre applikasjoner og smarthjemfunksjoner kan du gjøre svært avanserte tilpasninger av plenklippingen. For eksempel kan du koble klipping med værmeldingen, slik at du slipper å sende ut gressklipperen kort tid før regnet kommer eller når det er søkkvått i plenen.

Indego Connect-serien selges i forskjellige typer. Den minste modellen er Indego 400 Connect til rett under 10.000 kroner. Klippebredden er 19 centimeter og høyden justeres mellom tre og fem centimeter. Driftstiden er beskjedne 30 minutter og ladetiden er 45 minutter. Dette gjør at gressklipperen er best egnet for en mindre hage. Produsenten sier selv at den er beregnet til 400 kvadratmeter, men det høres ut til å være i meste laget, tatt kapasiteten i betraktning. Klipperen tåler hellinger på 27 prosent. For en mindre plen vil vi enkelt se Indego Connect 400 som best i test for gressklippere. Prismessig er den gunstig og appen gjør at du selv får full kontroll over bruken. Den er fremtidsrettet og klart den mest praktiske på markedet.

Stega er også med i konkurransen for robotgressklippere. AutoClip 223 har en klippebredde på 25 centimeter og er beregnet for plener opptil 800 kvadratmeter. Til en pris på 10.999 legger den seg i øvre del av prismarkedet, men slett ikke ille.

Det som imponerer mest hos AutoClip 223 er at den har en brukstid på hele en time og tre kvarter. Dette er suverent best i test av gressklippere. Stega har ikke en skikkelig connect-løsning, men er utstyrt med Bluetooth. Dette gjør at du kan styre den fra mobiltelefonen, men du må være i nærheten av klipperen. Eventuelt må du basere deg på et litt mer komplisert hjemmenettverk. Klipperen har innebygget regnsensor som gjør at den ikke legger ut på egenhånd i regnet, selv om tidsplanen sier at den skal det.

Ladetiden er rundt to timer, som er blant de lengste på markedet. Men så er da også driftstiden lenger enn hos konkurrentene.

Stega har også en stor utgave, AutoClip 225 S. Den viktigste forskjellen er driftstiden. 225 S har hele to og en halv times driftstid og kan håndtere plener på opptil 1100 kvadrat. Foruten dette er de tekniske spesifikasjonene tilsvarende AutoClip 223. AutoClip 225 S er en kostbar gressklipper. Den er prissatt til 17.599 kroner hos Jernia.

Stigas robotgressklippere går for å være litt «dummere» enn sine konkurrenter. Produsenten har ikke de siste funksjonene og er ikke ansett for å være like kompliserte. Dette gjør imidlertid at Stiga har mer kapasitet til å ta seg av selve klippingen, som tross alt er det viktigste. Dersom du ikke har behov for avanserte planlegginger, men er mest opptatt av at du skal slippe å ta selve plenklippingen selv, så er Stegas modeller absolutt verdt å vurdere.

Om du ender opp med en elektrisk, bensindrevet eller robotgressklipper er først og fremst avhengig av preferansene. Pris, plenstørrelse og funksjonsbehov vil være avgjørende for valget av gressklipper. Dersom du bor i sentrum og bare har noen få kvadrats hageflekk, holder det lenge med en manuell gressklipper av sylindertypen. Der kan du for eksempel skaffe deg en Stega SCM 240 R. Den koster 699 kroner på Jernia og er svært enkel i bruk. 40 centimeter klippebredde, justerbar høyde fra 2,5 til 6 centimeter i tre forskjellige posisjoner. Her er det bare å gripe fatt i klipperen og sette i gang. Med en liten hageflekk vil du gjerne jobbe nesten like raskt som du gjør med en motorklipper eller elektrisk gressklipper.

gressklipper testFor de fleste vil imidlertid valget stå mellom en bensindrevet, elektrisk- eller robotgressklipper. Bensinmotorene har lang tradisjon og er svært velprøvde. Disse kan holde det gående i mange, mange år og har trolig langt bedre livslengde enn de mer moderne variantene som robotgressklipperen. En annen fordel med bensindrevne gressklippere er at de er enklere å reparere og skifte ut deler på. Elektriske motorer er ofte lukkede og mer eller mindre umulig for menigmann å skru på selv. Reparasjoner av slike motorer er kostbare og som oftest lønner det seg å kjøpe ny dersom noe går i stykker.

Robotgressklipperene er relativt nye på markedet og det er litt tidlig å trekke noen konklusjoner for livslengde på dem. Trolig er det mye tilsvarende som hos elektriske gressklippere. Men i tillegg til elektromotoren er det mer elektronikk i en robotgressklipper. Med tanke på drivsystemer, nettilkobling og alt annet som kreves av automatisk gressklipping er det liten tvil om at det er utsatt for skader og problemer.

Når det er sagt er det liten tvil om hvilken retning markedet er på vei. Robotgressklippere er uten tvil fremtiden. Teknologien har kommet svært langt allerede og det dukker stadig opp ny funksjonalitet som gjør klippingen raskere og bedre. Derfor er det ingen grunn til å advare mot kjøp av robotgressklipper i dag.

I denne testen har vi fokusert på noen få produsenter. Dette er de største i markedet og det er alltid mulig å diskutere hvem som er best i test. Men når det gjelder gressklippere er tilgang til reservedeler og service viktig for et langt og problemfritt driftsliv. Derfor vil vi anbefale å holde fokus på de store produsentene. Både Gardena, Stega og Bosch er store internasjonale produsenter med globale garanti- og serviceordninger. Det er gjerne enkelt å finne reservedeler hos den lokale jernvarebutikken og det er enkelt å finne instruksjoner og bruksråd på nettet. Derfor mener vi nok at du vil få et bedre og mer problemfritt vedlikehold ved å holde deg til store og kjente produsenter.

Det samme gjelder ved selve kjøpet. Velg en forhandler du stoler på og som du har tro på at blir værende en stund. Netthandel er både effektivt og billig, men du har få garantier for at den råbillige nettbutikken vil finnes i morgen eller at de vil yte den samme servicen ved vedlikeholdsbehov som de hadde ved selve salget. Tar du disse tingene i betraktning kan du garantert få en vakker gressplen i mange år fremover.

Vurder denne artikkelen!
Total: 0 Gjennomsnitt: 0
Back to top button