Produkteksperter.no deltar i Amazon EU sitt affiliate program, et affiliate program som gjør det mulig for nettsider å tjene en annonse provisjon ved å annonsere og gi lenker til Amazons nettsider. Vi samarbeider også med andre affiliate programmer med mål om å drive trafikk til andre nettsider og tjene penger på annonseinntekter og annonseringslenker.

Håndstøvsugere test 2024

Håndstøvsugere er hjemmets geniale lille hjelper. Uansett om du bruker den på kjøkkenet, i stua eller i bilen. Den hendige lille støvsugeren hjelper deg å holde huset rent.

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Målet vårt er å gi deg det aller beste produktet på markedet! Derfor jobber teamet vårt hardt med å gjøre grundige undersøkelser før de publiserer de beste produktene. Les mer For å beholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

INNHOLDSOPPDATERINGER

Vi har nylig evaluert produktene våre, og vi står trygt i valgene på listen vår. Vi gjennomgår og oppdaterer listene våre kontinuerlig, slik at du alltid får velge mellom de beste resultatene.

Det er mange år siden de første håndholdte støvsugerne kom på markedet. De ble stort sett markedsført som kjøkkenmaskiner, til hjelp for å suge opp brødsmuler og annet smuss på kjøkkenbenken. I begynnelsen var håndstøvsugerne mer en gimmick enn et faktisk hjelpemiddel. Motorene var ofte så små at de knapt hadde sugeevne i det hele tatt. Det ble til at du måtte ta frem kosten og brettet likevel. Støvsugeren rotet egentlig bare mer til.

Moderne hjelpere

Men sånn er det definitivt ikke lenger. Teknologien har kommet langt siden 80-tallet og dagens håndstøvsugere er helt på høyden med sine langt større slektninger.

Håndstøvsugere eller ministøvsugere er, som navnet sier, en liten maskin som suger til seg støv og smuss. De fleste modellene er oppladbare og leveres med en egen ladestasjon. Denne kan monteres på veggen, innsiden av skapet eller et annet sted der den er lett tilgjengelig, men ikke i veien når den ikke brukes.

Som det meste av forbrukerelektronikk fås håndstøvsugerne i alle mulige modeller og prisklasser. Og, med få unntak, er det absolutt slik at du får det du betaler for. De billigste modellene koster gjerne et par hundrelapper. De dyreste, flere tusen. Forskjellen ligger så absolutt i kvalitet. Dyrere modeller leveres også gjerne med mer utstyr, men det er først og fremst motorkraften som skiller.

håndholdt støvsugerEn annen ting som skiller er lade- og brukstid. De fleste oppladbare støvsugere i markedet i dag leveres med batterier av typen Litium-ion. Disse batteriene er velegnet for mange oppladinger og batteriene tåler å bli stående tilkoblet lader konstant. Det gjør at du slipper å tenke på at støvsugeren må kobles fra laderen når den er fulladet. Dermed sparer du plass og kan la støvsugeren stå i holderen.

Støvsugerne er bygget opp av en sugeenhet og en støvsamler. Støvsamleren er gjerne et lite plastkammer som rommer rundt en liter. I motsetning til vanlige støvsugere er ikke de håndholdte utstyrt med støvposer. Her havner alt støv og smuss i plastbeholderen. Denne må tømmes jevnlig og det er viktig å passe på at støvet ikke renner ut igjen under håndtering. De billigste modellene har ofte dårlig beskyttelse av støvkammeret og det er lett for at støvet faller ut igjen.

Byggematerialet for støvsugerne er plast og maskinene er veldig små. Derfor er det ekstra viktig at de rengjøres og holdes frie for fremmedlegemer. Sørg for at luftekanaler, filter og motorer holdes frie for støv og skitt. Små maskiner av denne typen kan fort overopphetes og i verste fall begynne å brenne. Husk også at støvsugeren må sjekkes med jevne mellomrom dersom den står tilkoblet nettspenning for lading. Lading må bare foretas med god lufting og på tørre steder.

Kombinasjon

De siste årene har flere produsenter, blant annet Dyson og Bosch lansert 2-i-1 maskiner. Dette er rett og slett en håndholdt støvsuger, som kan festes på et skaft. Montert i skaftet fungerer støvsugeren akkurat som en tradisjonell støvsuger. Fordelen er at du slipper ledninger og de tar mindre plass. De fleste av disse modellene leveres med en egen ladestasjon, eller skaftet fungerer som ladestasjon.

Dersom du bare trenger håndstøvsugeren, så vipper du den enkelt og greit ut av skaftet og benytter den som en håndstøvsuger. Disse kombimodellene har blitt svært populære og dominerer nå salget hos mange forhandlere. Spesielt i mindre boliger er 2-i-1-modellene velegnet.

Det finnes også en tredje variant. Det er kort fortalt en håndholdt støvsuger med fastmontert langt håndtak. Disse ligner med på tradisjonelle støvsugere, men du slipper å dra selve sugeenheten etter deg. Modellen er utstyrt med bærestropp og takket være lav vekt er den enkel å dra med seg rundt i boligen eller bilen. Den store fordelen for disse modellene er at de har sterkere sugekraft og lenger driftstid enn de to øvrige modellene. Langskaft-modellene er de som best kan erstatte den gamle gulvmodellen.

Velg etter bruk

Ved kjøp av håndstøvsuger er det viktig å tenke på hva du skal benytte den til. Gjennomgående er håndstøvsugerne svakere enn bordmodeller og brukstiden er betydelig kortere. De fleste mini støvsugere har en brukstid på 15-20 minutter. Mot slutten av brukstiden vil kraften bli redusert, for å spare strøm.

Ladetid varierer fra modell til modell. Noen har hurtigladere og er klare til bruk etter en halvtime, mens andre krever flere timer i laderen før den kan benyttes. En modell som krever lang ladetid er ikke nødvendigvis dårligere, så lenge støvsugeren kan bli stående i laderen når den ikke er i bruk er det som regel ikke et stort problem om den bruker mange timer på opplading. Det er langt viktigere å se på hvor lenge støvsugeren kan holdes i drift etter lading. Husk at ministøvsugere av denne typen ikke er beregnet for å støvsuge hele boligen. Den skal først og fremst brukes på samme måte som en tørkefille på benken, i sofaen eller i bilen. Derfor holder det som regel lenge med driftstid på en snau halvtime. Normal bruk vil ofte ligge på to til fem minutter.

Enkelte av modellene på markedet leveres gjerne med et godt utvalg med ekstrautstyr. Det gjelder spesielt forskjellige munnstykker. Disse er svært praktiske når du skal støvsuge mellom sofaputene eller inne i kroker på kjøkkenbenken. Sørg gjerne for at du har minst et langt munnstykke som kan benyttes på de vanskelige plassene.

Dyrt eller billig

Som det meste av annen forbrukerelektronikk og husholdningsapparater finnes håndstøvsugerne i alle prisvarianter. Elkjøp, som er landets største forhandler av husholdningsapparater, har hele 43 forskjellige modeller i sitt sortiment.

Prisene varierer fra 249 kroner for den billigste til 3.995,- for den dyreste. Billigvarianten heter Volta Liliput UB1412. Den dyreste er Dyson V6 og Bosch Athlet Ultimate BCH7ATH32K.

Det er nesten urimelig å sammenligne de tre modellene. Bortsett fra at de alleer i kategorien håndstøvsuger er det lite som minner om hverandre. Volta-modellen har beskjedne ni minutters driftstid og krever hele 16 timer på å lade seg fullt opp. Dette er en typisk kjøkkenbenk-støvsuger. Den er beregnet for å fjerne smuler og smuss fra kjøkkenbenken og settes rett tilbake i laderen igjen. Med sine beskjedne 3,6 volt driftsspenning er ikke dette en kraftkar av en motor. Den vil slite med større gjenstander enn brødsmuler og det er slett ikke sikkert at den klarer dem heller. Mange av de minste modellene har ikke motorkraft nok til å suge opp smulene, men skyver dem bare rundt og samler dem. Helt ærlig, da kan du like godt kjøpe en god klut.

En positiv side ved Volta- modellen er at den tar liten plass. Med sin vekt på bare 80 gram er den svært lett å håndtere. Og kundeomtalene forteller at den gjør jobben den er beregnet for, men ikke noe mer. Men hvis du bare trenger en støvsuger til kjøkkenbenken, kan dette være et ok valg.

I den andre enden av skalaen finner vi toppmodellen fra Bosch. Dette er egentlig en hydbridmodell og ikke en ren håndholdt støvsuger. Maskinen veier 3,5 kilo er utstyrt med bærestropp og et rikt utvalg tilleggsutstyr. Den er fulladet etter seks timer og kan da gi 75 minutters brukstid. Det er klassens beste. Med spenning på 32,4 volt vil den også være sterk nok til å suge opp det meste av smuss og skit som kommer i dens vei.

Bosch har utstyrt sin toppmodell med en støvoppsamler på 0,9 liter. Det bør være nok til å rengjøre en hel bolig eller bilen.

Denne modellen skiller seg fra typiske håndholdte støvsugere, ved at den er betydelig større. Den leveres med et mindre håndtak, men den vil fortsatt være betydelig større enn klassiske kjøkkenbenk-maskiner. Dermed kan det diskuteres om den kan kvalifisere som håndstøvsuger. Vi har likevel valgt å ta den med for å beskrive forskjellene på modellene i markedet.

Philips PowerDuo FC617201 er en fullverdig 2-i-1-støvsuger. Her kan «sugeenheten» tas ut av håndtaket og benyttes som en vanlig håndstøvsuger. Modellen koster 2.700,- kroner og kan benyttes med en rekke klassiske støvsugertilbehør som slanger og munnstykker. Ladetid på fem timer er blant de beste i markedet og spenning på 25,2 volt er tilstrekkelig til de fleste støvjobber.

oppladbar støvsuger

Hele støvsugeren veier 3,5 kilo og selve sugeenhetener lett og enkel å håndtere. Med 40 minutters brukstid legger Philips seg i øvre sjikt. Denne modellen har mye til felles med Bosch sin toppmodell, men har fordelen at sugeenheten kan fjernes og benyttes alene. Det gir det beste av to verdener og er absolutt å foretrekke, dersom man har plass til lagring.

Dyson har kommet kraftig på det norske markedet de siste årene. Selskapet er kanskje mest kjent som leverandør av varmepumper, men de har også et bredt sortiment av støvsugere. V-serien er premium-modeller og har på mange måter redefinert håndholdte støvsugere.

Dyson leveres med veggmontert ladestasjon og et bredt utvalg av tilleggsutstyr. V6 koster hele 3,995,-. Den har 250 watts motor og oppgitt ladetid på tre og en halv time, men brukstiden er bare 20 minutter. Dette kan for enkelte være noe i minste laget.

Det er mange som har testet Dysons V-modeller i det siste. De får spesielt god score for håndtering av dyrehår. For alle hunde- og katteeiere er det ofte noe av det viktigste når de skal velge ny støvsuger.

Dyson V6 har også en storebror, V8. Den er noe kraftigere, men du må ut med over 6.000,- kroner for den.

Best i test

Det store spørsmålet er som alltid hvilken modell man skal velge. Det er gjort noen forbrukertester av batteridrevne støvsugere gjennom fjoråret. Som regel konkluderer testerne med at ingen av testmodellene er gode nok til å erstatte den tradisjonelle støvsugeren, men at kvaliteten generelt er blitt betydelig bedre på kort tid.

Testene påpeker også at watt og volt ikke egentlig sier noe om sugeevnen til apparatene. Det er et godt argument, siden alle støvsugere arbeider etter vakumprinsippet. Dersom den ikke klarer å skape vakum, vil den heller ikke klare å suge opp noe. Dette kan du selv teste ved å benytte «teppe-bryteren» på støvsugeren din. Når denne bryteren er aktivert er det tilnærmet umulig å flytte støvsugeren på glatt overflate. Det er fordi munnstykket suger seg fast i gulvet og skaper et vakum.

En god støvsuger skal skape tilstrekkelig vakumeffekt til at smusset ikke har mulighet til å unnslippe.

Maskineffekt gir en indikasjon på hvor godt maskinen suger, men det er like viktig med utforming og andre forhold. Men så er det forholdet mellom kraft og driftstid. Nærmest selvfølgelig vil en kraftigere motor kreve mer batterikraft. Så driftstiden faller merkbart med en sterkere modell. Dersom du har en liten bolig, vil du trolig klare deg med en kraftig håndholdt støvsuger.

En testvinner er en modell fra Electrolux. Electrolux Ergorapido Power er en 2-i-1-modell. Electrolux har utviklet en egen teknologi som kutter dyrehår ved et kjapt trykk på en fotpedal. Testerne omtaler dette som genialt. Alle som har stått og halt og dratt i dyrehår som har festet seg i støvsugermunnstykket vet hva det snakkes om. Modellen får ellers skryt for innebygget LED-lys og god sugekraft.

Sugeren leveres med flere munnstykker, blant annet et spesielt for karmer og lister. Den har også et motordrevet munnstykke som er ment for bruk på møbler. Dette er munnstykker som gjør en ekstra grundig jobb på putene i sofaen og godstolen. Mange gulvmodeller leveres også med disse tilleggene og de kan sterkt anbefales. På dyrehår er motormunnstykkene fantastiske.

Testerne er noe skuffet over batterikapasiteten på Electrolux sin toppmodell, men velger likevel å utrope den til best i test med 8,5 av 10 poeng. Electrolux Ergorapido Power kostet 2.195,- da testen ble gjennomført for et år siden. Det legger den prismessig midt i løypa.

Powerduo fra Philips får også god score av testerne. Med 8 av 10 poeng og «Anbefalt» merke kqan Philips-sugeren smykke seg med en andreplass. Philips har utviklet en egen teknologi som skal styrke sugeevnen. Testene viser at Philips langt på vei har lykkes med å lage en støvsuger som gjør jobben sin. I motsetning til mange av konkurrentene klarer Powerduo å suge til seg riskorn på parkett og ikke bare skyve dem rundt på gulvet.

Teppelagte gulv er ikke Powerduos favoritt. Den sliter med å håndtere dyrehår på teppet. Hårene setter seg fast i munnstykket og reduserer sugekraften til maskinen. Dette er ganske vanlig for støvsugere, men like fullt veldig irriterende. Har du husdyr er dette det viktigste du må tenke på når du går til anskaffelse av støvsuger. Alt annet blir av mindre betydning.

Philips Powerduo får skryt for god batterikapasitet og godt utvalg av tilleggsutstyr.

Dyr teppesuger

Tidligere omtalte Dyson V8 Absolute kommer også godt ut av testen, men får en del trekk for den svært stive prisen. Over 6.000,- kroner for en støvsuger er voldsomt, uansett modell. Dyson-modellene skiller seg klart ut på utseendet. Den ser unektelig litt spesiell ut, med den toppmonterte motorenheten og det lange røret. En slags blanding av miksmaster og jedi-sverd.

Dyson V8 får mye skryt for sugekraft. Testerne benyttet 100 gram ris for å måle kraften. Dyson klarte 89 gram, noe som var best i test. Dette er på nivå med tradisjonelle støvsugere og slik sett kan den overta som husholdningens hovedmaskin. Men til den prisen skulle det da også bare mangle.

Dysons toppmodell får skryt for å være testens beste på dyrehår og velegnet på tepper. Testerne trekker frem at håret ikke blir sittende i munnstykket, men at maskinen er sterk nok til å suge det rett inn i støvkammeret. At den leveres med et rikt utvalg tilleggsutstyr trekkes også frem som svært positivt. Den har blant annet et munnstykke som er svært velegnet for bruk i bilen.

Testerne er likevel skuffet over hvordan Dyson V8 håndterer støvsuging på parkett. Risen som ble benyttet for å teste effekten ble skjøvet rundt på gulvet, istedenfor å bli sugd opp. Dette er som nevnt tidligere en velkjent problemstilling for mange støvsugere i alle prisklasser. Det skyldes den omtalte vakumeffekten som er vanskeligere å skape på helt flatt underlag.

Det er også umulig å komme bort fra at Dyson V8 er en svært kostbar maskin. Til den prisen bør den være best i alle kategorier. I den største testen holdt dette til 7,5 av 10 poeng.

Lillebroren V6 har tilnavnet Animalpro. Det skulle indikere at maskinen er spesielt velegnet til nettopp å håndtere dyrehår. Men testerne er skuffet over nettopp dette. I testen av oppsuging av lange dyrehår sliter Dyson V6 med at håret setter seg fast i munnstykket og krever manuell fjerning. I likhet med den nesten dobbelt så dyre toppmodellen, sliter også V6 med å håndtere støvsuging på parketten.

Det kanskje største problemet til Dyson V6 er batterikapasiteten. Den oppgitte kapasiteten på 20 minutter er optimistisk og praktisk bruk viser at den kun holder i 19 minutter på normal hastighet. I topphastighet varer den beskjedne seks minutter. Det er veldig lite og betyr at du bør tenke nøye gjennom behovene dine før du kjøper en slik modell. For nesten 4.000,- bør støvsugeren dekke de fleste behovene dine.

Oppsummering

Små støvsugere eller håndholdte støvsugere om du vil er et svært nyttig redskap å ha i hjemmet. De er enkle i bruk, tar liten plass og gjør jobben. Enten du har dyr eller småbarn er det nesten alltid behov for å dra over med støvsugeren. Eller når det skjer et lite uhell på kjøkkenet. Kommer det uanmeldt besøk er håndstøvsugeren fantastisk å ha for hånden. Et kjapt streif over de mest synlige stedene og du er klar for å ta i mot gjestene i et prikkfritt hjem.

Håndholdte støvsugere kan monteres lett tilgjengelig og alltid stå på lading, slik at du slipper å dra frem den store gulvmodellen fra boden. Denne type støvsugere finnes i et enormt antall varianter, avhengig av bruk og lommebok. De billigste modellene fås for at par hundrelapper, mens de dyreste koster over seks tusen kroner. I mylderet av tilgjengelige modeller er det viktigste å bestemme seg for hvor mye du er villig til å legge i en slik maskin, hva du skal bruke den til og hvilke forventinger du har.

Stort sett kan ikke små støvsugere av denne typen erstatte den tradisjonelle gulvmodellen. Til det er sugekraft og driftstid for liten. Men dersom du har en liten bolig og er villig til å legge litt penger i en håndholdt støvsuger, så vil du trolig kunne klare deg med bare denne. For andre vil den håndholdte dekke de fleste behovene i den daglige rengjøringen, mens hovedrengjøringen må tas med gulvmodellen.

trådløs støvsuger

2-i-1-modeller har blitt svært populære de senere årene. Dette er håndstøvsugere som er montert på lange skaft. De er enten levert med ladestasjon eller ladeledningen kobles rett i skaftet. Ved behov kan selve sugeenheten tas ut og benyttes som en liten, håndholdt støvsuger. Dette øker bruksområdet og gjør at den fungerer like fint på teppet som på kjøkkenbenken.

Det anbefales å styre unna de billigste og minste modellene. Disse har gjennomgående dårlig sugeevne og kan egentlig bare skape mer frustrasjon enn glede. For eksempel vil de ofte skyve smusset vekk, istedenfor å suge det opp. Dersom du må frem med tørkefilla etter støvtørking er noe av poenget borte.

Se også etter ekstrautstyr og mulighet for å benytte tredjepartsdeler. Mange av leverandørene har benyttet standardstørrelser på tilkoblinger, noe som gjør at du kan kjøpe en slange eller et munnstykke fra et stort utvalg leverandører. Det er spesielt hensiktsmessig å få et langt munnstykke som kan komme til mellom sofaputer og i sprekkene i bilen.

Legg isteden litt mer penger i en støvsuger, så har du langt større glede av den. I prisklassen 2.000 – 3.000 finnes det flere gode alternativer, som gir valuta for pengene. Det kan synes dyrt, men det er verdt hver krone. Svært mange har nærmest spontankjøpt en billig håndholdt støvsuger og blitt svært skuffet. Disse ender gjerne opp mer eller mindre ubrukt i boden, roteskuffen eller kjelleren.

Bruker du litt tid på å definere dine behov og setter av litt mer penger enn du kanskje hadde tenkt til, så vil du finne en håndstøvsuger som du vil ha stor glede av i mange år.

Vurder denne artikkelen!
Total: 0 Gjennomsnitt: 0
Back to top button