Hvordan bruke et actionkamera – tips og triks

Noen få sekunder med film kan skille et perfekt mesterverk fra en lite engasjerende hobby film. Derfor er det viktig å ha et kamera som yter optimalt selv under de mest utfordrende omgivelser. Derfor skal vi se litt nærmere på tips og triks for hvordan du kan få de heftigste filmene ved hjelp av et actionkamera.

Når du skal finne et bra actionkamera er det langt mer enn bare videokvalitet som må vurderes. Moderne linser og kompakte mikrochiper har gjort at en rekke produsenter klarer presse ut både 4K og 5K video fra sine modeller, men dette betyr ikke at selve kameraet holder godt under press.

Det er derfor ingen overraskelse at markedslederen GoPro fortsatt troner øverst som best i test actionkamera. Deres GoPro Hero 9 Black er et allsidig kamera fullspekket med funksjonalitet. GoPro er også en favoritt blant mange produsenter takket være deres brede utvalg av tilbehør, batteritid og robuste kamerahus. Det er få actionkameraer som kan vise til like omfattende testing under de mest ekstreme forutsetninger som det GoPro kan, men hvordan får du ditt neste blinkskudd med et actionkamera?

Finn et actionkamera tilpasset dine behov

Om du skal velge ditt neste actionkamera er det viktig å ta høyde for hva du ønsker å filme. Valg av modell bør derfor være delvis basert på hvordan tilbehør til actionkamera du har behov for. Nyttig tilbehør som gjør det mulig å få mest mulig ut av et actionkamera inkluderer blant annet; hjelmfeste, sugekoppfeste, forlengelsesarm, håndholdt stabilisator og droner.

Tilbehør er en viktig del av et actionkamera av en rekke årsaker. Det er nemlig viktig å huske at til tross for at et actionkamera kan produsere video av svært høy kvalitet, har det få eller ingen muligheter til å justeres underveis. For å sikre et best mulig bilde benytter de fleste actionkameraer seg av vidvinkel-objektiv. Dette gir et stort bilde, men gjør også at objektet i midten av bilde gjerne kan fremstå som svært langt unna. Nettopp derfor er det viktig med strategisk plassering av kameraet og gjerne å benytte et førstepersonsperspektiv.

5 tips for å få mest mulig ut av ditt actionkamera

feste et actionkamera til en hjelm

En stor fordel med actionkameraer er at de benytter seg av en kompakt vidvinkel. Dette gjør at du kan utfordre de mer tradisjonelle synsvinklene og filme fra nye spennende vinkler. Blant annet kan du ved hjelp av en enkel gripeklo plassere kameraet på steder som ellers hadde vært umulig å filme fra. På denne måten kan du skape et unikt perspektiv og tilføre filmen noe nytt. Men på grunn av det kompakte designet er det også noen punkter du bør huske på før du begir deg ut på nye eventyr.

   1. Pakk ekstra batterier
    Actionkameraer er notoriske for sin kort batteritid, spesielt om du skal filme i høy kvalitet som 4K og 5K. Pass derfor på at du alltid har tilstrekkelig med batterier og ta med ekstra batterier til kameraet for bytte underveis.
   2. Skift vinkel ofte
    Det er ingenting som ødelegger en ellers bra film så mye som statiske scener. Forsøk derfor å hyppig skifte vinkelen du filmer fra slik at publikum hele tiden blir presentert for nye omgivelser. Dette vil gjøre en lang film langt mer fengslende.
   3. Film korte sekvenser for enkel videoredigering
    Med et kompakt design er actionkameraer perfekte for impulsive sekvenser. Du kan raskt fiske frem kameraet og filme nesten med en gang. Dette er spesielt hendig da du raskt kan fange opp en rekke korte sekvenser, fremfor å kaste bort både lagringsplass og batteri på å filme lange filmsnutter. Hyppige skifter skaper en langt mer engasjerende film, men det vil også gjøre videoredigering til en enklere oppgave.
   4. Must-have tilbehør til actionkamera
    For at du skal kunne fange de beste øyeblikkene uansett situasjon er det noe must-have tilbehør du bør ha; Hjelmfeste, undervannshus, stabilisator, gripearm og kamerafester med klister. Dette sikrer at du kan montere kameraet i første rekke uansett hva du ønsker å filme, samt oppnå de unike perspektivene som et vidvinkelkamera kan tilby.
   5. Velg et vanntett actionkamera
    Det er lite som tar seg bedre ut på film enn høyoppløselig undervannsfilming. Derfor er det viktig at du velger et kamera som faktisk har muligheten til å filme under vann. Mange actionkameraer lar deg koble på et vanntett kamerahus, men har du et kamera som tåler vann, vet du med sikkerhet at du aldri vil miste det perfekte øyeblikket.

3 Vanlige feil å unngå når du filmer

et actionkamera som filmer

Når du skal filme med actionkamera har du gjerne bare ett forsøk på å fange det perfekte bildet. Derfor er det viktig at du unngår noen grunnleggende feil som gjerne ødelegger kvaliteten i en ellers perfekt scene. For at kameraet skal yte sitt beste på jobb, er det viktig at du legger optimale rammer til grunns først. Derfor er det viktig at du unngår disse tre vanlige feilene.

   1. Å filme med skitten linse
    Noe av det mest plagsomme som finnes er en skitten linse. Du er ferdig med å filme en perfekt scene, men når du skal se gjennom og redigere i etterkant ser du at det var møkk eller flekker på linsen. Den enkleste måten å unngå dette på er ved å ha brillerens lett tilgjengelig i sekken og ha som vane å tørke av linsen før du skal bruke kameraet.
   2. Ta hensyn til lyset
    En svært vanlig feil mange nye filmskapere gjør er at de filmer med dårlig lysforhold. Dette betyr i praksis at de enten filmer når det er for mørkt og dermed får et dårlig bilde, eller at de filmer direkte mot solen. Da vil det sterke lyset reflektere i linsen og blende kameraet ditt. Pass derfor på at du tar hensyn til lysforholdene og bruk eventuelt et solfilter.
   3. Filmer i feil bildefrekvens
    Uansett om du skal filme i full-HD, 4k, 5K eller 720p er det viktig at du filmer i riktig bildefrekvens. Enkelt forklart er dette antall bilder i minuttet som kameraet ditt tar. Benytter du feil bildefrekvens vil dette raskt føre til at kvaliteten på filmen blir dårlig, uansett oppløsningen du skyter i.

Kort fortalt

Et actionkamera er et avansert kamera i et svært kompakt design. Med det riktige utstyret kan du få ekstremt mye ut av et kamera som enkelt passer i lommen, men som også er skapt for de tøffeste jobbene. Ved å benytte deg av riktig tilbehør og full funksjonalitet fra et actionkamera kan du være klar til å fange de råeste øyeblikkene på film i høyeste oppløsning.

Vurder denne artikkelen!
Total: 0 Gjennomsnitt: 0
Back to top button