Hvordan rengjøre en automatisk kaffemaskin

En helautomatisk kaffemaskin kan servere en stor variasjon av drikke, kun ved å trykke på en knapp. Men selv de mest avanserte kaffemaskiner trenger hjelp når det kommer til rengjøring og vedlikehold. Noen oppgaver bør utføres daglig, ukentlig, månedlig og et par ganger i året. De nyere modellene minner deg på når den trenger en rens eller når det er på tide med en avkalkingsøkt. De kan til og med guide deg gjennom rengjøringsprosessen. Likevel blir noen viktige rengjøringsoppgaver ofte forsømt. Enten du foretrekker å kjøpe en ny “bønne-til-kopp”-maskin, eller du ønsker å finne ut hvorfor den gamle ikke leverer slik den pleier; her følger den ultimate rengjørings-guiden for automatiske espresso kaffemaskiner.

Automatisk program og instruksjonsmanual

Den første regelen når det kommer til å ta ordentlig vare på kaffemaskinen din er dette – følg instruksjonsmanualen. Selv om det er en del generelle vedlikeholdsprinsipper, så er det nyanser mellom modellene som bør følges. Noen maskiner inneholder deler som kan vaskes i oppvaskmaskin, mens andre ikke har dette. Noen har avtakbare deler ment for brygging, mens andre har integrerte deler. Noen maskiner trenger avkalking og tømming av dryppebrettet oftere enn andre. Melkeskummingssystemene er også forskjellige. Men først og fremst, les instruksjonsmanualen for å være sikker på at du ikke forårsaker unødvendig skade.

Den andre regelen er – du skal alltid tillate maskinen å skylle automatisk når den ber om det. Så godt som alle modeller har muligheten til å skylle bryggesystemet automatisk, og mange kan også vaske melkeskummingssystemet automatisk. Selv om den automatiske funksjonen ikke gjør at du slipper å vaske grundig manuelt, gjør den likevel rengjøringen betydelig raskere og enklere.

kaffemaskin

Bryggeenhet

Kaffekjennere refererer ofte til bryggeenheten som hjertet til espressomaskinen. De har et poeng – det er der magien mellom vann og kaffebønner skjer. Ironisk nok, så minner ikke de fleste modellene deg på å rengjøre denne delen. Noen produsenter lager til og med deler som ikke kan tas ut, ved å argumentere at den automatiske skyllingen er tilstrekkelig. Vi er ikke enig – over tid kan noen av de malte kaffepartiklene sette seg fast, og gjøre slik at mugg og ubehagelige aromaer ødelegger morgenkaffen din. Den beste måten å gjøre dette på, er å vaske bryggeenheten i varmt, rennende vann hver gang du lager kaffe. Husk å forsikre deg om at du har skrudd av og tatt ut ledningen av maskinen først. Når du har rengjort den, tørk forsiktig av bryggeenheten og la den lufttørke. Tørk innsiden av maskinen før du setter enheten tilbake.

Den verste, men dog en akseptabel praksis, er å rengjøre bryggeenheten minst en gang i uken. Dersom du ikke kommer til å bruke din “bønne-til-kopp”-maskin på en stund, så er det lurt å rengjøre bryggeenheten først og la den være ute av maskinen for å redusere risikoen for utvikling av mugg. For å fjerne opphopinger av olje inne i enheten, vil de fleste produsenter anbefale å bruke en rensetablett en gang i måneden.

Et annet vedlikeholdsritual som bryggeenheten regelmessig trenger, er å olje den for å beskytte de bevegelige delene og mekanismene. Det kan være lurt å gjøre dette månedlig, ved å bruke giftfri, aromafri silikonolje. Ettersom bryggeenhetene er forskjellig bygd, så må du huske å sjekke instruksjonsmanualen for detaljerte instrukser.

Bønnebeholder

Dette er en annen del som sjelden nevnes i retningslinjene for rengjøring; men bønnebeholderne akkumulerer imidlertid oljer som kan harskne og ødelegge kaffens aroma. Å rengjøre bønnebeholderen er enkelt – tørk alltid nøye av med et papirhåndkle før du fyller på med bønner. Ikke bruk oppvaskmaskin- eller annen rengjøringsvæske som kan føre til ubehagelig smak eller lukt på bønnene dine.

Dersom maskinen din har en egen oppbevaring til malte bønner, så må du huske å tørke denne beholderen også. Denne beholderen ligger veldig nær bryggeenheten; den resulterende fuktigheten og varme luften gjør det til et ypperlig sted for mugg å vokse dersom man ikke rengjør regelmessig.

Vanntank og dryppbrett

Før hver påfylling, bør du vaske vanntanken i varmt, rennende vann uten vaskemiddel. Dersom kaffemaskinen brukes sparsomt, sørg for å vaske vanntanken hver dag, eller til og med to ganger om dagen dersom den fortsatt ikke er tom. Gammelt vann ødelegger selv den beste kaffen. Dessuten, dersom vanntanken din er delvis utsatt for lys, kan den også bli en fest for alger.

Når det kommer til brettene som tar imot dryppvæske, så bør disse helst tømmes når de er fulle, eller fortrinnsvis hver dag. Brettene kan skylles og rengjøres med vaskemiddel – det vil ikke påvirke smaken på kaffedrikken din. Noen modeller har også brett som tåler oppvaskmaskin, noe som gjør vedlikeholdet svært enkelt.

Melkeskummingssystem

Melkeskummingssystem kaffemaskin

 

Generelt så er det slik at dess mer kompleks melkeskummingssystemet er, dess mer tid tar det å rengjøre det. Damprørene er de som er lettest å vedlikeholde – etter bruk trenger du kun å dampe røret et par sekunder ekstra og tørke det av med en våt, fast klut for å få ut melkerester. Noen modeller har en avtakbar ende som kan skylles i vann.

Dersom kaffemaskinen din har en melkeskummer med slange, vil de fleste modeller tillate å skylle den automatisk etter bruk. I tillegg bør du vaske alle delene til melkeskummingssystemet med varmt vann daglig, for å forhindre at fett og melkesyre vokser til. Ikke la melken bli stående i kannen over flere dager – selv ikke i kjøleskapet. Dersom melken begynner å bli sur, så kan den tette melkeskummeren, og den er utrolig frustrerende å rengjøre.

Og avslutningsvis; de fleste produsenter anbefaler å rengjøre melkeskummingssystemet med et spesielt middel, en gang i uken. Og igjen nevner vi at instruksjonsmanualen viser deg riktig fremgangsmåte for hvordan du gjør dette rett.

Avkalking

Selv om avkalking kan høres komplisert ut, så er det ikke det. Og det er definitivt nødvendig selv om du holder til i et fuktig miljø. Dersom maskinen din har begynt å lage rare lyder, brygger dårlig kaffe eller nekter å samarbeide, så er det avkalking som kan være løsningen.

Med mindre det er destillert, vil vannet alltid inneholde noe kalsiumkarbonat – selv om det kun er noen få millimol per liter. Ved oppvarming vil det kunne dannes harde kalsiumrester inne i maskinen din som kan skade mekanismen i kaffeprosessen for godt. Dersom du har hardt vann, er det en god løsning å bruke filter. De fleste kaffemaskiner har en teststrimmel inkludert, og muligheten til å installere et filter direkte i vanntanken, men du kan også bruke et frittstående filter. Dette vil gjøre at du kan utføre avkalking noe sjeldnere, men det vil imidlertid føre til mer utgifter ettersom filtre må skiftes ut regelmessig. Noen modeller tillater at man legger inn informasjon om vannets hardhet (eller filter), og vil minne deg på når det skal utføres avkalking.

Selv om du har fantastiske filter eller mykt vann, så kan det være lurt å avkalke espresso-maskinen minst hver 3. måned. Du bør også gjøre det hver gang maskinen minner deg på det. Bruk avkalkingsmiddelet som er anbefalt av produsenten, og følg instruksjonene. Vanligvis vil du måtte ta av filteret, tilsette vann og middel i tanken og kjøre avkalkings-programmet. Ikke bruk egenprodusert middel bestående av eddik eller sitronsaft – det kan godt fungere for enklere kjøkkenapparater men kan ødelegge espressomaskinen din.

Konklusjon

Selv om noen av rengjøringsrutinene beskrevet over kan høres kjedelige ut, blir de ganske raskt en god vane. Og i tillegg så er en automatisk kaffemaskin et sofistikert og dyrt apparat og bør behandles deretter. Stol på oss, dersom du er flink og følger opp rengjøringen, vil du bli belønnet med god service og feilfri kaffe hver gang.

Vurder denne artikkelen!
Total: 2 Gjennomsnitt: 4
Back to top button