Produkteksperter.no deltar i Amazon EU sitt affiliate program, et affiliate program som gjør det mulig for nettsider å tjene en annonse provisjon ved å annonsere og gi lenker til Amazons nettsider. Vi samarbeider også med andre affiliate programmer med mål om å drive trafikk til andre nettsider og tjene penger på annonseinntekter og annonseringslenker.

Kaffemaskin test 2024

Nordmenn elsker grener der vi gjør det godt. Det er ikke uten grunn at vi elsker våre helter i langrenn, håndball og alpint. Vi er rett og slett best. Det samme kan sies om kaffedrikking. Der troner vi i verdenstoppen.

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Målet vårt er å gi deg det aller beste produktet på markedet! Derfor jobber teamet vårt hardt med å gjøre grundige undersøkelser før de publiserer de beste produktene. Les mer For å beholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

INNHOLDSOPPDATERINGER

Vi har nylig evaluert produktene våre, og vi står trygt i valgene på listen vår. Vi gjennomgår og oppdaterer listene våre kontinuerlig, slik at du alltid får velge mellom de beste resultatene.

Historikere og arkeologer er noe uenig, men det er bred enighet om at kaffe som drikke dukket opp i Norge i siste halvdel av 1600-tallet. Så vi har med andre ord hatt et forhold til kaffe i minst 400 år. Men som vanlig var vi ikke først ute her på berget. Kaffen kommer fra Afrika og de første sporene dukker opp i en historie om en gjeter for over 1500 år siden. Ifølge sagnet ble han oppmerksom på at gjetene hans mistet evnen til å sove etter at de hadde spist noen røde bær fra en plante. Den vi siden kjenner som kaffeplanten. Fra gjetefeltet var veien kort til klostrene, der munkene benyttet kaffe for å holde seg våkne gjennom svært lange bønnetjenester.

De første tegnene til organiserte kafeer finner vi fra Jemen for omkring 700 år siden. I Italia kan ordet caffee spores til 1598. Italienerne er naturlig nok godt kjent for sin kruttsterke kaffe, espressoen. I Venezia dukket det opp et kaffehus i 1647. Dette skal være Europas eldste café. Kaffedrikken spredte seg nordover med kirken og i det svært så te-drikkende London skal det ha eksistert mer enn 300 kaffesteder tidlig på 1700-tallet.

I begynnelsen ble kaffe, som så mange andre nyvinninger, benyttet medisinsk. For de katolske munkene ble kaffen hevdet å redusere potensen og dermed hjelpe dem med å holde kyskhetsløftet. Sivile apotek skrev ut kaffe som avføringsmiddel. Det finnes en rekke medisinske tilstander som det ble hevdet at kaffen kunne bidra til å kurrere. Vi kjenner også godt til at kaffen ble brukt som grunnlag for spådom, gjennom den velkjente kaffegruten.

kaffemaskin testNoen hundre år senere, i vår tid, er kaffe en drikk for nytelse og sosiale sammenhenger. Kaffe har utviklet seg til å bli drikken vi samles rundt og begrepet «ta en kaffe» har sneket seg helt naturlig inn i vår sosiale hverdagsomtale. Ferske undersøkelser viser at så mange som sju av ti nordmenn drikker kaffe hver dag. Mer enn to tredeler av befolkningen over 18 år drikker kaffe daglig, mens åtte av ti drikker kaffe minst en gang i uken. Kaffedrikking øker med alderen og menn mellom 45 og 69 år er de største forbrukerne av kaffe.

Fortsatt er det den svarte kaffen som dominerer nordmenns kaffevaner. 73 prosent av kaffedrikkerne foretrekker svart kaffe, uten melk, fløte eller sukker. Men selv om vi holder fast på tradisjonelle kaffedrikker, så har nordmenns reiseiver og generelle nysgjerrighet gjort at kaffedrikkene har endret seg markant. De senere årene har måten vi tilbereder kaffe på også inntatt hjemmene. Det er ikke lenger nødvendig å gå til kafeen på hjørnet eller en barista for å få servert en rykende fersk Cafe Latte eller Cappuccino. Mye av forklaringen på dette er selvsagt de avanserte kaffemaskinene.

Der tradisjonell trakterkaffe tilberedes ved at relativt grovmalte kaffebønner benyttes som filter for oppvarmet vann, vil sterkere kaffebønner som espresso bli tilberedt ved at finkornet kaffe settes under sterkt trykk og benyttes som filter. Jo finere kaffen kvernes, jo sterkere blir drikken.

Espressoen har sitt opphav i Frankrike og ikke Italia, slik mange nok vil tro. Mannen bak den første espressokannen heter Descroisille. Han laget sin første modell i 1802. Desroillle-kannen var en revolusjon og gjorde det langt enklere å lage kaffe hjemme. Ettersom interessen for espresso spredte seg i Italia og Frankrike startet produksjonen av kaffekanner for større antall forbrukere, som restauranter og kafeer. Om franskmennene var først ute med den første espressokannen, så var det italienerne som laget den første maskinelle espressomaskinen. Men det skjedde først på begynnelsen av 1900-tallet. Det mest revolusjonerende med denne maskinen var at den gjorde det mulig å holde vannet varmt over tid. Dette gjorde det mulig å tilberede espresso-kaffe etter hvert som folk bestilte. Luigi Bezzeras espressomaskin holdt et trykk på 1,5 bar. Gjennom 20-tallet utviklet forskjellige aktører denne maskinen og man kom snart opp i trykkverdier på hele 10 bar. Høyere trykk gir en markant bedring i fylde, aroma og kremfølelse.

Kaffen har vært en god følgesvenn i Norge siden introduksjonen på 1600-tallet. Men interessen har endret seg radikalt de senere årene. I dag finnes det knapt en bygd eller tettsted som ikke har en kafe der det serveres et rikt utvalg av kaffedrikker. I de større byene dukker det stadig opp serveringssteder fra internasjonale kaffegiganter. Der kafedama var et begrep for noen tiår siden, omgir de ansatte seg i dag med betegnelsen baristaer. Dette er profesjonelle kaffetilberedere med utdanning i nettopp kaffelaging.

Men det er strengt tatt ingen grunn til å betale nesten hundre kroner for en profesjonelt tilberedt kaffekopp. Med dagens produktutvalg er det faktisk mulig å lage fantastiske kaffedrikker hjemme, på sin egen kaffemaskin. Mange av disse maskinene er så enkle at det eneste du behøver å gjøre er å sette på strømmen og trykke på en knapp.

En test av kaffemaskiner bør strengt tatt deles inn i flere deler. Det blir svært urettetferdig å sammenligne maskiner, uten å hensynta hvordan de opererer. Den enkleste og mest tradisjonelle kaffemaskinen er selvsagt trakteren. Denne finnes i en rekke typer og modeller og koster gjerne ikke mye verden i innkjøp eller bruk. Traktekaffen bruker en mellomgrov kvernet kaffe. Traktere benytter gjerne en relativt mildt brent kaffe som ikke blir for bitter i smak. Trakteren er den klart mest utbredte kaffetilberedningen i Norge. Fordelen er blant annet at den kan lage ganske store mengder kaffe både raskt og økonomisk. Derfor er trakterkaffe velegnet til selskaper eller til steder der det er et jevnt og høyt forbruk av kaffen.

En annen modell, som er mest egnet for produksjon av en og en kopp, er kapselmaskinen. Dette er maskiner som benytter seg av ferdig tilberedte porsjonspakker med kaffe. Pakkene legges i maskinen og det presses vann gjennom for å produsere kaffedrikker. En fordel med disse er at kaffen oppleves som fersk hver gang, siden kapslene er pakket vakumatisk og bare åpnes ved bruk. Kapslene finnes i flere smaksvarianter og kan også leveres med melketilsetninger og andre smaker.

Kapselmaskiner er små, enkle og passer utmerket godt som kaffemaskin på jobben eller i hjem der det ikke drikkes veldig mye kaffe. For den store ulempen er at disse maskinene er avhengig av at du kjøper tilpassede kapsler. I innkjøp kan dette bli ganske dyrt, ikke minst ved et høyt forbruk. Du får gjerne en kopp-kostnad på fem-seks kroner, der en traktekaffe koster noen tiøringer.

Nespresso har de senere årene etablert seg med egne utsalg og driver også en offensiv markedsføring som kaffemaskin til bedrift. Her kan bedriftene få leieavtaler og leveranser av kaffekapsler til faste tider for en relativt lav pris.

En annen ulempe er at valgmulighetene er begrenset til det utvalget som til en hver tid finnes av kaffekapsler. Produsenten Nespresso er suverent markedsledende innen kapselkaffe, men det finnes også andre aktører som har kastet seg på de senere årene. Imidlertid er det viktig å anskaffe en kapselmaskin som du vet du kan kjøpe kapsler til lenge. Derfor er det sterkt å anbefale at man kjøper en Nespresso-maskin, selv om disse er noe dyrere enn konkurrentene.

Da er det langt mer variasjon å hente blant såkalte ordinære kaffemaskiner eller espressomaskiner. Også her må maskinparken deles i to. Det finnes manuelle kaffemaskiner og automatiske. Manuelle kaffemaskiner innebærer at du må tilføre malt kaffe for hver kopp som skal lages. Kaffen tilføres i et eget kammer som gjerne skrus på plass under vanntilførselen. Konseptet for manuelle maskiner er likt for både privatmarkedet og for de profesjonelle. Dersom det bor en hobby-barista i deg er nok en manuell maskin å foretrekke. Her har du full kontroll over hele produksjonskjeden og kan selv bestemme både kverningsgrad, kaffemengde og pakkingstetthet.

På den andre siden har du de automatiske maskinene. Her er det effektivitet og maskinell behandling som gjelder. Du må etterfylle kaffebønner og vann, men ellers sørger maskinen for å omdanne hele kaffebønner til rykende fersk kaffe. Det hele skjer mer eller mindre sømløst og med trykk på en knapp eller to. Enkelte avanserte kaffemaskiner kan innstille og justere kaffedrikken helt etter eget forgodtbefinnende. Det betyr at du gjerne kan få minst like god kaffe fra en automatisk maskin som du får av en manuell maskin.

Når vi snakker om kaffemaskiner, så bruker vi gjerne betegnelsen espressomaskin og kaffemaskin om hverandre. Det skyldes at maskinene gjerne markedsføres med at de kan lage espresso, men som tidligere omtalt er det bare en kaffedrikk og ikke en kaffetype i seg selv. Espresso handler mest om brenningsgrad og styrke. Det er fullt mulig å lage en mer tradisjonell kaffekopp med en espressomaskin, men det er umulig å lage tilfredsstillende espresso i en trakter.

For enkelthetsskyld bruker vi derfor betegnelsen kaffemaskin.

Utvalget av kaffemaskiner er nesten absurd stort. Det er svært lett å gå seg bort i selv den minste butikkhylle av kaffemaskiner. Hvilken som er den beste kaffemaskinen vil også være noe individuelt. Riktignok finnes det definerte verdier for hva som er en god og mindre god kaffesmak, men det er ikke gitt at alle er enige om definisjonen. Siden kaffe er en bitter drikk, vil aksepten for bitterhet avgjøre hvilken kaffedrikk du foretrekker. Dette er også noe av forklaringen på at det finnes så mange ulike kaffedrikker på markedet. Det er få drikker som har klart å tilpasse seg så godt som kaffe.

En av de virkelig store ulikhetene når det gjelder kaffemaskiner er pris. Maskinene varierer i funksjonalitet og kvalitet, men den store forskjellen ligger i pris. En enkel kaffemaskin koster fra rundt tusen kroner. En skikkelig dyr maskin kan sette deg tilbake både tjue og tretti tusen.

Hvilken kaffemaskin du foretrekker handler i stor grad om hvilken type kaffe du foretrekker. Dersom du er av de som helst vil nyte en caffe latte eller en cappuccino bør du velge en kaffemaskin med melkeskummer. Men er du mer opptatt av en solid svart kaffe, så holder det kanskje lenge med en trakter. Hvis kaffeforbruket består av en enkel kopp til frokost, så kan du komme langt med en kapselmaskin.

Ifølge den offisielle kaffeundersøkelsen har sju av ti nordmenn en tradisjonell kaffetrakter hjemme. Bare fire av ti har en presskanne eller en kapselmaskin. Den tradisjonelle kaffetrakteren er også den største kilden til kaffekonsum for nordmenn. Traktekaffe er også nordmenns suverene kaffefavoritt, selv om melketilsatte kaffetyper, espresso og mer avanserte kaffedrikker har inntatt det norske markedet for fullt.

kapselmaskinEt interessant funn i kaffeundersøkelsen er at kaffeforbruket blant personer under 44 år har økt markant de siste tre årene. Dette skyldes blant annet at kaffeprodusenter og kafeer har utviklet nye kaffemodeller som er tilpasset yngre forbrukere. Det gjelder blant annet mindre bitterhet og mer smakstilsatte kaffe. Selv om de yngre ser ut til å drikke mer kaffe, har likevel det totale daglige og ukentlige kaffedrikkere gått svakt ned den siste tiden. Andre tall fra statistikken tyder på at det er kvinnene som har redusert kaffeforbruket. Det er mulig å forklare det med at kaffe har fått noe mer negativ omtale og ikke anses som like sunt som tidligere.

Kaffemaskiner kommer av de store produsentene. Når det gjelder kapsler er det Nespresso som er den suverent største aktøren i markedet. Andre aktører har stort sett levert produkter på lisens for Nespresso, men det finnes også egne produsenter. Ikke overraskende har kaffemaskin-kjempen DeLonghi også produsert noen kapselmaskiner. De benytter en litt større kapselstørrelse enn Nespresso, men utvalget av smaker og kaffetyper er faktisk noe bredere. Nescafe Dolce Gusto er en stor leverandør av kapsler og har gjort seg anerkjent ved at de ikke bare leverer tradisjonell kafffe, men også te, melkebaserte kaffedrikker, sjokolade og kalde drikker. Nescafe Dolce Gusto produseres av en rekke produsenter der DeLonghi nok er den mest kjente.

Italienske DeLonghi er en gigant innen kaffemaskiner. Selskapet ble grunnlagt for mer enn hundre år siden og har kaffemaskiner i alle prisklasser og varianter. DeLonghi er i hjemlandet velkjent som en storprodusent av alle typer kjøkkenmaskiner, men her i Norge kjenner vi dem først og fremst som kaffemaskin-produsent.

DeLonghi lager kaffemaskiner både i form av manuelle maskiner og automatiske. De billigste maskinene er naturlig nok de manuelle maskinene. Inngangsmodellene som Dedica koster under 1.500 kroner. Dette er en liten og kompakt modell der du kan få en solid og effektiv introduksjon til det å lage kaffedrikker. De fleste som kjøper seg en kaffemaskin får et helt nytt syn på kaffe som nytelsesdrikke. Med en skikkelig kaffemaskin blir det nemlig mulig å eksperimentere langt mer enn det du kan med en trakter. Traktekaffen kan stort sett reguleres i form av styrke, mens med en kaffemaskin kan du justere med grovhet i malingen i tillegg. Dette gir oppsiktsvekkende store forskjeller for det endelige resultatet.

Selv den billigste kaffemaskinen har en melkesteamer. Det er et rør som gjerne er plassert på siden av kaffemaskinen og som blåser varm luft ned i melk. På den måten kan du lage det karakteristiske melkeskummet som du kjenner fra profesjonelle baristaer. Melkeskummeren styres av lufttrykk og det er vesentlig for kjøp av en kaffemaskin at du velger en med et solid trykk. Noe særlig under 15 bars trykk er det ikke verdt å tenke på. Da blir ikke melken tilstrekkelig steamet. Det er også svært viktig at melken blir steamet og ikke kokt. Dette reguleres faktisk enkelt ved tidsbruk. En melkeporsjon må ikke bli varmebehandlet for lenge, da dette vil føre til at melken koker. Kokt melk gir en helt annen smak enn det du er på jakt etter for en kaffedrikk. Mange beskriver en lukt av grøt når de skal forklare hvordan melken er overoppvarmet.

DeLonghi har flere manuelle kaffemaskiner i sitt sortiment. Icona-serien ligger et hakk over Dedica og den oppleves både større og mer robust. Den italienske produsenten har gjort det mulig på sine manuelle kaffemaskiner å benytte både kvernet kaffe og såkalte pods. Pods er små enkeltporsjonspakninger med ferdig kvernet kaffe. De leveres gjerne vakuumpakket og kan kjøpes i forskjellige varianter. Med pods blir kaffemaskinen nesten å regne som en kapselmaskin, men du har fortsatt muligheten til å benytte kvernet kaffe direkte i maskinen. Podsene er svært godt egnet for personer som har et relativt lavt kaffeforbruk eller som innimellom ønsker seg noen spesielle smaker. For eksempel kan de leveres med sjokoladekaffe, andre aromaer eller større og mindre kverningsgrad.

Dette med å kverne egen kaffe krever ekstrautstyr. Ingen av de manuelle kaffemaskinene levers nemlig med innebygget kaffekvern. Dette finnes bare hos de helautomatiske maskinene. Kaffekverner kan du imidlertid finne til en gunstig pris både hos elektronikk- og husholdningsforhandlerne. Kaffekverner selges også hos flere av de største kaffekjedene i de store byene.

Det er selvsagt mulig å kjøpe ferdig kvernet kaffe til bruk i manuelle kaffemaskiner. Men ferdigkvernet kaffe i Norge selges stort sett enten som traktekaffe eller som kokekaffe. I senere tid har det også dukket opp noen mellomløsninger, men utvalget av ferdig kvernet espressokaffe er ikke veldig godt. Det lille som finnes i dagligvareforretningene er også uforholdsmessig kostbart. En annen utfordring er at ferdigkvernet kaffe har langt kortere holdbarhet enn kaffebønner. Dette skyldes at kaffearomaen forsvinner raskere fra ferdigkvernet enn fra ukvernede bønner. Dersom du velger å kjøpe ferdigkvernet kaffe er det viktig at denne oppbevares lufttett og mørkt.

For en kaffemaskin med hele bønner er det også viktig å oppbevare bønnene lufttett, men holder vesentlig lenger på aromaen enn ferdigkvernet kaffe. Dersom du kjøper en egen, ekstern kvern vil du også kunne bestemme hvordan du skal kverne kaffen. Det fremstår jo også langt mer interessant å gjøre hele prosessen fra bunn.

Men dersom du ikke er så opptatt av å briefe med kaffetillagingen, så er det bedre å anskaffe en helautomatisk maskin. De enkleste automatiske modellene selges fra 2.500 kroner og oppover. Dette er et helt lukket system, som tar seg av alt fra kverning, vannoppvarming, pressing og steaming av melk. En helautomatisk kaffemaskin er i praksis en liten fabrikk og mange av dem er så finjustert at de kan lage kaffedrikker helt på linje med de profesjonelle maskinene.

Helautomatiske maskiner er egentlig en sekkebetegnelse som ikke yter full rettferdighet. Vi snakker om en produktkategori som er så variert både i pris og funksjon at de knapt kan sammenlignes. Du finner maskiner på markedet som både kan forhåndsprogrammeres, personlig innstilles og sågar styres via internett. Dette gjør at du for eksempel kan sørge for å få den ferskeste kaffe klar når du står opp eller kommer hjem fra jobben.

I den andre enden har du automatiske maskiner som egentlig ikke gjøre særlig mye annet enn å kverne, varme vann og fylle på med steamet melk.

Blant de helautomatiske maskinene er det Siemens som har laget noe av det mest avanserte og velgjorte på markedet. Siemens produsert avanserte kaffemaskiner i mange år, men har stort sett ligget et hakk bak DeLonghi på popularitetsskalaen. Det er det overhodet ingen grunn til. Deres EQ09 er uten sidestykke en best i test kaffemaskin. Maskinen koster over 20.000 kroner, men da har du en maskin som gjør alt fra grunn av og som leverer fantastisk god kaffe. EQ09 finnes også i en variant med innebygget trådløst nett og styring fra mobiltelefon.

Her er det knapt noen funksjoner som er utelatt. Maskinen har individuell tilpasning som gjør at du kan lage egne profiler for hver person i husstanden. EQ09 er en av de helautomatiske maskinene som har flest tilpasningsmuligheter. Det skal godt gjøres å ikke finne en innstilling som tilsvarer din absolutte kaffefavoritt her.

Siemens er også en stor leverandør av innbygde kaffemaskiner. Som betydelig produsent av hvitevarer er det også naturlig at Siemens har kastet seg inn i dette markedet. En innbygd kaffemaskin er kort fortalt en kaffemaskin som er integrert i kjøkkeninnredningen. Det gjør at kaffemaskinen kan skli pent inn i et moderne kjøkken. Integrerte kaffemaskiner er i praksis de samme maskinene som de frittstående, men på samme måte som andre integrerte hvitevarer er de avhengige av at de monteres inn i innredningen.

Dersom du går til anskaffelse av en kaffemaskin, manuell eller automatisk er det viktig med godt vedlikehold. De fleste maskinene har innebygde rengjøringsprogrammer og vil selv minne om når det er på tide å kjøre dem. Rengjøringsprogrammene innebærer blant annet avkalking av kaffemaskin. Det gjøres med egne tabletter som legges i vannbeholderen og kjøres gjennom maskinen. Drikkevannet i Norge inneholder kalk og kalkavsetninger vil sette seg i rørene og slangene inne i kaffemaskinene. Dette ser du svært godt hvis du ser nøye på en eldre kaffetrakter. Da vil du ofte se et tynt, hvitt belegg. Det setter seg gjerne på varmekolbene. Dette belegget vil svekke varmeevnen og i verste fall være brannfarlig. Det største problemet er dog at det avgir ubehagelig smak. Du vil ikke tro hvor stor forskjell det er på en rengjort kaffemaskin, kontra en som har fått leve sitt eget liv uten rengjøring. Dagens kaffemaskiner er også så dyre at de absolutt bør tas vare på så lenge som mulig.

Når du skal kjøpe kaffemaskin er det en stor fordel å følge med på elektronikkforhandlernes kundeaviser. Nesten ukentlig er det kaffemaskin tilbud fra en eller annen leverandør. Kaffemaskin prisene varierer kraftig og det handler i stor grad om hvor mye du er villig til å legge i en slik maskin. Om du velger en maskin fra DeLonghi eller Siemens har strengt tatt ikke så veldig mye å si. De fleste maskinene på markedet holder høy standard og mange vil hevde at den de har er den beste kaffemaskin du kan få kjøpt.

Men det er heller ingen tvil om at det er forskjell på en billig kaffemaskin og en dyr maskin. Som med det meste av forbrukervarer får du gjerne det du betaler for. Etter å ha testet et stort antall maskiner er det ingen problemer å anerkjenne at Siemens EQ09 er kaffemaskin best i test. Dette skyldes at maskinen er en komplett kaffebrygger, med et så imponerende funksjonsregister at det ikke er noe man savner. En av de virkelig store fordelene er at du kan regulere både melke- og kaffemengde, temperatur og styrke. Dette har vi ikke sett på noen av de andre maskinene i markedet, der du gjerne må velge mellom hva du skal regulere.

Det å kjøpe en kaffemaskin er egentlig en litt underlig opplevelse. I de fleste produktkategorier vil vi forlange og prøve produktet før vi kjøper. Men dette er ofte vanskelig med kaffemaskiner. Derfor bør du strengt tatt benytte deg av butikkenes fleksibilitet til å levere produkter tilbake. Kjør din egen kaffemaskintest hjemme og lever produktet tilbake om du ikke er fornøyd.

Joda, du kan faktisk kjøre en test kaffemaskin eller forlange i butikken at du får prøve produktet. Det skal sies at de mest seriøse forretningene også har demonstrasjonsmodeller stående som gjør at du som kunde kan prøve ut maskinen og finne ut om dette er kaffemaskinen du er villig til å legge flere tusen kroner i.

Dersom du bruker litt tid, sjekker erfaringer fra andre forbrukere og gjør deg opp en klar mening om hva du faktisk ønsker deg og hva du vil betale, så kommer du til å finne en kaffemaskin du har glede av i mange år.

Vurder denne artikkelen!
Total: 0 Gjennomsnitt: 0
Back to top button