Beste krøllstavene

Hemmeligheten bak myke, lange krøller ligger i krøllstaven og hvordan du bruker den. Her finner du tips og råd til hvordan du blir en hårvinner.

Det er til å ergre seg over. Disse damene som ser ut til å få de lange, perfekte krøllene hver eneste gang. Selv står du der med din gamle, arvede krølltang og river og sliter i det allerede pistrete håret. Uansett hva du gjør, så forblir krøllene stive som pinneved og det blir i alle fall ikke nær noe av det du ser på tv eller i magasinene. Hvordan er det mulig at til og med kollegaen din alltid ser ut som hun kommer rett fra frisøren.

Hemmeligheten bak det såkalte Hollywood-håret er egentlig ikke så avansert. Det første du trenger er selvsagt en krølltang eller en krøllstav. Stavene er gjerne kjegleformet. Med andre ord er den tynnere i tuppen enn innerst ved håndtaket. Formen gjør at du kan variere størrelsen på krøllene, avhengig av hvor langt ut på staven du legger håret. Krøllstav store krøller får du innerst, små krøller får du ytterst på tuppen.

Det finnes mange oppskrifter på hvordan krølle håret med krøllstav, men temperatur er kanskje det aller viktigste. Det er lett for at vi utålmodige kjører på med full styrke, i den tro at jo høyere temperatur, jo mer effekt og raskere går det. Men hårkreasjon handler om tålmodighet og tilpasning. Kort fortalt fungerer det etter prinsippet om at høy temperatur gir stramme krøller, lav temperatur gir myke krøller. Hva du foretrekker vil selvsagt avhenge både av hva du selv ønsker og hvordan håret ditt faktisk er. Noen hårtyper passer best med lette og myke krøller. Andre igjen må ha dem korte og solide. Uansett hva slags krøllstav du benytter, så gjelder regelen om tynnere hårdeler gir krappere krøller. Altså skal du ha skikkelig markerte krøller, så må du jobbe med lite hår av gangen. Tar du en skikkelig tjafs, da ender du med mer bølger enn krøller. Ingen av delene er feil. De er bare forskjellig av natur.

krøllstavFør du begynner å krølle håret, bør du skaffe deg grunnutrustningen. Den består av en god hårspray. Velg en spray som gir fleksibilitet og volum. Ikke en som gjør håret stivt og strukturert. Da vil du senere slite med å forme det som du vil. Med krøllstaven sørger du senere for å få god struktur og hold. Etter at håret er krøllet opp kan du godt påføre litt stivhetsspray, men det må skje helt til sist.

Du bør også kjøpe en ren volumspray. De fleste kombinasjonssprayer gir nemlig også stivhet og det ønsker vi som sagt ikke mens vi holder på. Det finnes et utall produkter og produsenter på markedet. Du velger den typen som du foretrekker og som passer best til ditt hår. Bare sørg for at den gir god fylde og volum. Da står krøllene seg bedre ut og du får mer «luft» mellom hårstråene. Mye av stjernenes hemmelighet ligger nettopp her i volumsprayen.

Klyper og spenner er obligatorisk i hjemmesalongen. Kjøp gjerne et lite utvalg med forskjellige typer. Da har du klyper til alle delene av håret og hodet og kan leke deg litt mer frem enn det du kan når alle er i samme størrelse og form. Kjøp helst noen klyper med ganske store gripetak. Da er de lettere å få av og på, uten hjelp.

En børste er like selvfølgelig. Eller for å si det rett ut: flere børster. Litt ulik bust, stivhet og lengde. En tradisjonell kam hører også med i grunnutrustningen. Du bør ha minst en børste som kommer skikkelig dypt og som er bred nok til å håndtere en større mengde hår på en gang. Dette er børsten du bruker for grovjobben og for å skille de større delene av håret.

Du begynner fra utsiden og jobber deg innover. Samle håret og sett opp det ytterste laget. Da kan du begynne å jobbe med de indre lokkene. Håret ligger som du vet litt i lag og derfor er det viktig å håndtere det slik det ligger naturlig. Spray håret slik at det blir fuktig, ha gjerne en sprayflaske med rent vann også. Det kan hjelpe med å gi viktig fuktighet. Gre deg gjennom og løs opp eventuelle floker. Dette er en prosess som kan ta litt tid, men du vil være deg selv evig takknemlig etterpå. Et velgredt og separert hår er så mye lettere å jobbe med. Å lage krøller i et sammenklistret og flokete hår er å be om problemer og fortvilelse. Her er det dessverre ingen quickfix. Det eneste som hjelper er børste, et stort speil, god musikk, noe godt å drikke og MYE tålmodighet. Etter å ha løst opp alle flokene og håret er lett og ledig, er det på tide å feste det på toppen og begynne med krøllingen.

Krøllstav best i test er alltid det store spørsmålet. Selve krøllstaven kommer i forskjellige modeller fra forskjellige produsenter, men grunnkonseptet er ganske likt og det skiller strengt tatt ikke mye fra modell til modell. Det viktige er at du finner en som er ergonomisk behagelig i bruk og som kan varmereguleres. Som fortalt over vil forskjellig varme gi forskjellig resultat. Derfor er det viktig at du selv kan justere det som passer best for ditt hår.

Krøllstaven er et produkt det kan være verdt å legge noen kroner i. Da sikrer du at du har en modell som holder lenge. De rimeligste modellene koster et par hundre kroner. De dyreste må du ut med et par tusen for. Så høyt er det neppe hensiktsmessig å gå, dersom du ikke har ambisjoner om å drive salong for hele vennekretsen. Men som med alle produkter får du litt det du betaler for.

Sørg for at krøllstaven har en markert forskjell i diameter ytterst og innerst. Det gir det fleksibiliteten til å fremskape forskjellige former og fasonger på krøllene. De gammeldagse krølltengene var stort sett like store hele veien. Det gir et jevnt resultat, men med langt hår ønsker vi gjerne å kunne variere både krøllgrad og størrelsen på lokkene. Aller helst skulle vi gjerne reist hjem og tatt en krøllstav test på eget hår. Men dessverre er det ikke lov å returnere hårpleieprodukter etter at de er åpnet. Derfor skal du bruke litt tid i utvelgelsen av krøllstaven. Ikke velg den som alle i vennegjengen har eller den du leste om på favorittbloggen. Det er nemlig ikke sikkert at det er krølltang tryllestaven du er på jakt etter. Det beste er kanskje å spørre frisøren din neste gang. Frisører har riktignok en spesiell evne til å forelske seg i en produsent og tviholde på denne, men jevnt over har de en evne til å forstå hvilket behov akkurat ditt hår har. Rådet er nok å se seg litt om, spørre både i forretningen og frisøren og selvsagt forhøre seg med venner.

krøllstav best i testOm du velger en tradisjonell krølltang eller en krøllstav er egentlig smak og behag. I dag er stort sett de to produktkategoriene veldig like og de går egentlig om hverandre i både omtale og bruk. Generelt er det fortsatt slik at stavene jobber litt fortere, men krølltengene beholder formen noe lenger. For de fleste er ikke dette noe problem, siden man gjerne vil beholde muligheten til å gjøre litt endringer på frisyren fra tid til annen. Men strengt tatt burde man kanskje finne både en krølltang og en krøllstav i sortimentets hos den moderne kvinne. Kan gutta ha et utvalg skrutrekkere, så kan vel vi få ha et variert utvalg av hårpleieapparater?

Uansett hvilken modell du skulle ende opp med, så er det i bruken hemmeligheten ligger. Det å krølle håret med krøllstav er ikke så enkelt som det høres ut. Men som tidligere nevnt ligger mye av hemmeligheten i å utvise tålmodighet. Mange anbefaler å ta på seg en varmehanske. Da hjelper du til med å holde håret mykt under arbeidet og du kan lettere arbeide med hårdelene, uten å brenne deg.

Håret tvinner du forsiktig og pent rundt krøllstaven. Pass på at det ligger flatt og får god kontakt med staven. Hold «krøllen» i 20 sekunder før du slipper. Tell gjerne langsomt til 20 for å sikre at du ikke slipper for tidlig. En kort «krøll» vil raskt løsne seg og flate ut.

Etter at du har sluppet håret med staven, er det viktig at de får hvile ut. La håret henge ned og kjølne av seg selv før du begynner å ta på det igjen. Når du har gjort deg ferdig med den innerste delen av håret, kan du bevege deg utover. Arbeid gjerne fra en side av hodet til den andre. Det er spesielt viktig når du jobber alene. Får du hjelp av noen, så kan man begynne midt bak og arbeide seg utover på sidene.

For å få såkalte korketrekkere må du legge håret litt skrått over krøllstaven. Altså slik at mer av håret i lengderetningen er i kontakt med staven. Da får du den lange, utstrakte effekten av krøller. Når trekkerne er helt avkjølt kan du begynne å forsiktig dra håret ut fra undersiden for å skape volumet du ønsker deg. Volum bygges ellers opp ved å løfte håret og fylle på med volumspray fra roten og utover. Forsiktig, lag på lag. Mange sammenligner arbeidsmetoden for volumspray med pudderspray. Etter at du er ferdig går du over med hårspray for å få frisyren til å holde seg på plass.

Det kan være litt vrient å gå på med krøllstav på eget hår, men her er det bare trening og atter trening som hjelper. De første gangene kan det være greit å ha med en venninne for å prøve litt på hverandre og kanskje være hverandres speil og veileder. En krøllstav best i test er lettvint å bruke, men krever litt tilvenning for å få det til selv. Det er spesielt det med å legge håret ordentlig lagvis og komme til som kan være vrient i starten.

Hvis du har plass, så kan det være en fordel å montere et speil bak på motsatt vegg av sminkebordet. Da kan du se ditt eget bakhode i speilet foran deg. Etter noen små feiltrinn vil du raskt klare å tilvende deg til å jobbe speilvendt. Bakspeilet må gjerne være av den forstørrende typen, som gjør at du får enda bedre oversikt og det blir lettere å arbeide med.

Forskjellige modeller har litt forskjellige måter å arbeide på, men stort sett er tilvenningstiden ganske kort. Det som kan ta litt tid er faktisk å få håret ditt til å bli vant til den nye staven. Det skyldes at håret vender seg til materialet og overflaten i det vi bruker å la det få kontakt med. Faktisk skjer det samme når du bytter hårbørste. Det tar litt tid før en helt ny børste har mistet uskylden sin og fått en slitasje som gjør at børsten glir motstandsfritt gjennom håret. På samme måte er det med en krøllestav eller tang. I produksjonen av staven får den et såkalt industribelegg som tar litt tid å få bort. Dette går egentlig sømløst og du kan ikke kjenne på overflaten, men du vil merke det når du bruker den de første gangene at den kanskje lugger litt. Denne tilstanden forsvinner fort etter noen å gangers bruk. Men det kan være greit å vite at det ikke nødvendigvis er noe galt med staven, selv om det føles som den ikke slipper håret med en gang. Derfor bør du også være oppmerksom på det og starte litt forsiktig første gang. Ikke fall for fristelsen til å bruke den splitter nye krøllstaven på bryllupsdagen eller en annen viktig fest. Da er det bedre å benytte den gamle og trygge traveren. Så kan heller den nyinkjøpte modellen være noe som får prøve seg i hverdagen først. Husk også at en ny krøllstav sannsynligvis fungerer langt bedre varmemessig enn den gamle. Det er fordi den gamle er slitt. Den nye har ikke rukket å få svidd av seg helt ennå og vil derfor oppleves mye varmere.

INNHOLDSOPPDATERINGER

Vi har nylig evaluert produktene våre, og vi står trygt i valgene på listen vår. Vi gjennomgår og oppdaterer listene våre kontinuerlig, slik at du alltid får velge mellom de beste resultatene.

Vurder denne artikkelen!
Total: 7 Gjennomsnitt: 3
Back to top button