Produkteksperter.no deltar i Amazon EU sitt affiliate program, et affiliate program som gjør det mulig for nettsider å tjene en annonse provisjon ved å annonsere og gi lenker til Amazons nettsider. Vi samarbeider også med andre affiliate programmer med mål om å drive trafikk til andre nettsider og tjene penger på annonseinntekter og annonseringslenker.

Liggeunderlag Best i Test 2024

Er du klar for overnattningstur ute i naturen? Har du pakket alle nødvendige småting og gjenstander som vil gi deg en spennende opplevelse utendørs? Men hva med komfortabel og trygg søvn – tror du at det ikke er mulig å få en behagelig hvile når du er ute på en campingstur? Tenk om igjen!

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Målet vårt er å gi deg det aller beste produktet på markedet! Derfor jobber teamet vårt hardt med å gjøre grundige undersøkelser før de publiserer de beste produktene. Les mer For å beholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

INNHOLDSOPPDATERINGER

Vi verdsetter deg som kunde, og oppdaterer derfor kontinuerlig produktlistene våre slik at du får de ypperste produktene til de beste prisene. Du kan ha tillit til at vi nylig har verifisert produktene våre som ligger på topp.

Enten du er nybegynner eller erfarende fjellvandrer, trenger du et pålitelig liggeunderlag som isolerer godt om natten men samtidig er behagelig å ligge på. Underlaget må være tilpasset til dine behov, slik at du får bedre nattesøvn når du er ute på overnattingstur. Det finnes en rekke nettsider som vil utføre liggeunderlag test for 2020, men slike tester er som regel sponsede. Hvis du vil benytte deg av en trygg og hyggelig utendørstur, er det best å passe på enkelte spesifikasjoner på et hvert liggeunderlag.

Det finnes flere alternativer man kan velge mellom, så kan det virke litt vanskelig å bestemme seg for det rette. Her kan du lære hvilke aspekter ved liggeunderlag som er viktige. Les mer for å finne tips som kan hjelpe deg å velge det riktige liggeunderlaget for dine egne behov.

Finn liggeunderlag best i test nå.

Hvorfor kjøpe et liggeunderlag?

Hvis du er interesert i utendørsaktiviteter og liker å tilbringe tid med familien og vennene ute på telttur, er det viktig å sørge for komfortabel og trygg søvn når du skal på overnattingstur i naturen.

Før du bestemmer deg for et liggeunderlag, er det smart å sammenligne flere modeller eller lese en test av liggeunderlag for å finne det rette for deg selv. Hvis det er mulig, test liggeunderlag før du kjøper ett.

Liggeunderlag kommer i forskjellige størrelser og former, og det finnes enkelte herre- og damemodeller man kan velge mellom. Hvilken type liggeunderlag er det rette for deg, kommer egentlig an på hva slags utendørsaktiviteter du er interesert i.

Det finnes egentlig to typer liggeunderlag – oppblåsbare underlag som kan blåses opp med munn eller pumpe, og liggeunderlag av skum som kun brettes ut og som oftest brukes i tilleg til de oppblåsbare for å få mer isolasjon eller høyde. Det finnes fordeler og ulemper ved hver type liggeunderlag, du kan lese om disse i produktbeskrivelsene og også finne flere generelle opplysninger nedenfor.

Når du velger å kjøpe et nytt liggeunderlag, er det også viktig at det er holdbart og enkelt å vedlikeholde. Mange liggeunderlag er laget av overflatematerialet som er lett å rengjøre og tørke vekk, men også gir god friksjon mot soveposen og godt stabilitet når du ligger på det.

Det er også viktig at liggeunderlaget er lett å rulle sammen etter bruk, slik at det ikke tar for mye plass når du er på vei hjem.

De tradisjonelle skumunderlag

liggeunderlag testLeter du etter et billig liggeunderlag? Kanskje trenger du et meget lett liggeunderlag? Liggeunderlag av skum er som regel mer slitesterke, lettere og billigere i forhold til oppblåsbare liggeunderlag, men de har som regel dårligere isolasjonsevne. Derfor er slike skumunderlag oftest brukt i tillegg til oppblåsbare liggeunderlag, slik at man får enda bedre komfort og varme.

Liggeunderlag av skum er som regel lavere en oppblåsbare underlag, som gjør dem lite komfortable når man ligger på ujevn bakke. En annen ulempe med disse underlagene er at de vil ofte rulle sammen igjen når man bretter det ut.

Thermarest Z-lite Sol ble kåret som best i test liggeunderlag i denne kategorien. Det brettes ut lett på grunn av dets karakteristisk z-form og vaffelmønsteret som gjør det mulig å få mest kompakt skumunderlag. Det er også aluminiumsbelegget slik at det reflekterer varmen og solstråler og også kan brukes som vindusbeskyttelse.

Det har 2,6 i R-verdi, som gjør det det beste skumunderlaget i sin kategorien. Med vekten på bare 410g er det svært lett å ta med på fottur.

Fordeler:

 • Lett og kompakt
 • Krever ikke en pumpe
 • Kan brukes som beskyttelse
 • Slitesterke og holdbare

Ulemper:

 • Dårlig isolasjonsevne
 • Lav høyde

Oppblåsbare liggeunderlag

Oppblåsbare liggeunderlag er blitt mest populære blant naturelskere og de som driver med utendørsaktiviteter. Slike liggeunderlag er oftest laget av syntetiske materialer og fylte med dun. Vanligvis følger en pumpe med oppblåsbart liggeunderlag, så kan du blåse det opp raskt, men mange av dem kan også blåses opp med munnen. Det er lett å få luften ut etter bruk ved å presse det, men i enkelte tilfeller kan man også bruke en pumpe. Batteridrevne pumper er det beste valget for rask og enkel oppblåsing.

Hos visse modeller finnes det en integrert pumpe, men også pumpesekk som er svært enkel å bruke, og enkelte modeller kommer med ventiler som ikke tillater oppblåsing med munn. Det er noe man bør være oppmerksom på når man vil bestemme seg for et liggeunderlag for lange fotturer, der man ikke vil ha med seg pumpe for å redusere vekten og forminske bagasjen.

Liggeunderlagene som fylles bare med luft har som regel noe større tykkelse og gir mer varme eller isolasjon i forhold til liggeunderlagene av skum. Slike liggeunderlag er ofte mer utsatt for muggdannelse, samt slitasje, hull og rifter, men i enkelte tilfeller følger lappesaker eller reparasjonssett med liggeunderlag, slik at man fikse det når det er nødvendig.

Det anbefales at man bruker pumpe for å blåse opp liggeunderlag med dun, fordi oppblåsing med munnen kan føre fukt inn i liggeunderlaget som kan svekke dets isolasjonsevne og ødelegge det til slutt. Syntetiske liggeunderlag tåler fuktighet noe bedre, men det er også viktig å ta vare på denne typen liggeunderlag på en riktig måte, så kan du forlenge dets bruken.

Når du blåser underlaget opp, er det viktig at du ikke oppfyller det med luft for mye, slik at du kan synke nedi liggeunderlaget når du ligger på det. På den måten unngår du ytterlige slitasje og får mer komfortabel søvn.

Det er av vesentg betydning å vedlikeholde liggeunderlag ordentlig, slik at man unngår muggdannelse på innsiden, særlig hvis liggeunderlaget ofte oppblåses med munnen. På den måten kan fukt skape ideelle forhold for dannelse og vekst av mugg inne i underlaget. Derfor er det viktig å henge liggeunderaget i et tørt sted i flere dager etter turen, slik at det tørkes grundig.

En annen vesentlig ulempe ved alle modeller og typer oppblåsbare liggeunderlag er at de er lett utsatte for rifter og hull, så må man være spesielt forsiktig når man bruker dem på ujevnt terreng med mange steiner, kvister og skarpe kanter. Derfor er det alltid anbefalt å bruke et skumunderlag under det og holde det unna fra skarpe gjenstander.

Fordeler:

 • mer kompakte for lagring
 • er mindre i vekt
 • lette å blåse opp med pumpe
 • lite pakkvolum

Ulemper:

 • mer utsatt for å gå hull
 • kan skape forhold for muggdannelse
 • kan lage en del lyd når man ligger på det

Selvoppblåsende underlag

Selvoppblåsende liggeunderlag er «go to» modeller for lange fotturer og overnattning på fjellet. Det er stadig flere selvoppblåsbare liggeunderlag tilbud på markedet og der er stadig flere hikingentusiastere som bestemmer seg for denne typen liggeunderlag.

I motsetning til liggeunderlagene som du må blåse opp selv, krever et selvoppblåsbart liggeunderlag lite innsats for å gjøre det klart for bruk. De er vanligvis laget av isolerende skum som fylles med luft når du bretter liggeunderlaget ut og vrir på ventilen.

Slike liggeunderlag krever ikke noen pumpe for å blåse dem opp, men hos enkelte modeller kan det være nødvendig å blåsse inn litt ekstra luft med munn, slik at du får tilfredsstillende tykkelse. Det finnes imidlertid noen ulemper hos selvoppblåsende liggeunderlag. Det kan være litt komplisert å få luften ut når du skal rulle det sammen igjen.

Slike liggeunderlag er vanligvis mer holdbare og motstandsdyktige i forhold til underlagene som må blåses opp med en pumpe. Ventilene er imidlertid laget av plast og hvis de bryter, kan det være nesten umulig å holde luften ut når liggeunderlaget er brettet sammen, men også kan slippe luften ut når du ligger på det.

Fordeler:

 • krever ikke noen pumpe
 • ganske holdbare og slitesterke
 • mindre utsatt for muggdannelse på innsiden

Ulemper:

 • krever ekstra oppblåsing
 • vanskelig å tømme for luft
 • har større pakkvolum
 • kan være robuste og tyngre

Hvordan velger man et liggeunderlag?

Hvilket liggeunderlag er det rette for deg, kommer egentlig an på bruken. Liggeunderlag som passer til sykkelcamping om sommeren kan være et dårlig valg for vinterbruk. Uavhengig av hvordan liggeunderlaget skal brukes, finnes det flere kriterier du må være obs når du skal kjøpe et nytt liggeunderlag.

Prisene på forskjellige modeller varierer vesentlig, men rammen går fra 600 kroner for de tradisjonelle skumunderlagene helt opp til 3000 kroner for høykvalitets oppblåsbare liggeunderlag som er spesielt tilpasset til vinterbruk.

Det finnes nyttig informasjon i produktbeskrivelsene som kan hjelpe deg å velge ut liggeunderaget som passer best til dine behov. Men det er kanskje ikke helt klart hva som du bør ta hensyn til. Målene kan gi deg et generelt inntrykk av hvor stort liggeunderlaget er når det er brettet ut, men sier litt om stabilitet og funkjsonsevne.

De viktigste aspektene ved liggeunderlag er vekt og isolasjonsevne. De fleste liggeunderlagene er ikke svært tunge, vanligvis veier de ikke mer enn en kilo. Men det kan være for tungt når du skal på en fottur og du også skal ta mange andre nødvendige ting med deg. Så er det kanskje best å velge et liggeunderlag som er så lett som mulig. Det andre aspektet er isolasjonsevne som ofte er representert som R-verdi; du kan lese mer om R-verdi nedenfor.

Vekt og robusthet

Det er selvsagt best å velge et liggeunderlag som ikke er for tungt og krever mindre plass for lagring, men for tynt liggeuderlag er ikke så flott for fjellturer. Slike liggeunderlag har som regel dårligere isolasjonsevne, og kan føre til ubehagelig søvn og smerter i ryggen og nakken. På den andre siden, kan et tungt og stort liggeunderlag være vanskelig å lagre og bære rundt på lange fjellvandringer.

Damemodeller er oftest noe lettere enn herremodeller, men forskjellen er vanligvis ikke for stor. Gjennomsnittsvekten av liggeunderlag i «regular» størrelse er ca. en halv kilo, og enkelte modeller til vinterbruk kan veie opp til 800g.

Liggeunderlag kan komme i ulike størrelser når det gjelder lengde og bredde. Størrelsene er som regel representert i internasjonalle koder:

 • Regular, dvs. «vanlig størrelse»
 • M som står for «medium»
 • L som betyr «large»
 • XL eller «extra large»

Smale underlag er derimot lite praktiske, så er det smart å velge et liggeunderlag på minst 55cm. Lengde verierer litt, og de fleste har lengde på 183cm. Det er viktig å velge en riktig og stor liggeflate som gir deg nok plass å ligge komfortabelt slik at man unngår å gli av underlaget. Du kan også benytte deg av et dobbelt liggeunderlag når du er ute på tur med din bedre halvdel.

Tykkelse eller høyde er også viktig når du velger det rette liggeunderlaget for deg. Tynne og lette liggeunderlag som passer godt til campingturer om sommeren kan være ubrukelige på vinterturer eller overnattningsturer i fjellet. Tynne liggeunderlag er plassbesparende og lettere, men kan også være ukomfortable. Tykkelse på enkelte modeller varierer mellom 2cm og 5cm, men kan være hele 7cm og oppover. Tykkelse er derimot ikke avgjørende for isolasjonsenven.

Det andre aspektet ved liggeunderlag som er like viktig er pakkvolum eller pakkstørrelse. Det er egentlig lengde og bredde på posen når liggeunderlaget er pakket sammen. I de fleste tilfellene varierer lengde mellom 23cm og 26cm, mens bredde er ofte mellom 10cm og 13cm. Pakkvolum er viktig når du har begrenset lagringsplass i bilen eller ryggsekken.

Hva er R-verdi og hvorfor er det viktig?

Når du vurdere et innkjøp av det rette liggeunderlaget, er komfort og god isolasjon det viktigste som du må ta hensyn til. Isolasjonsevnen til ulike liggeunderlag er som regel representert som R-verdi. Det er egentlig varmeindikator som sier hvor gode er enkelte liggeunderlag til å isolere deg fra den kalde bakken. Med en tilstrekkelig R-verdi blir varmetapet mindre, så kan du holde deg varm om natten og ha det koselig på turen.

R-verdiene på mellom 1.5 og 3 passer godt til sommerturer der man ikke trenger for stor beskyttelse mot kulden, mens på fjellturer i vintertid er det best å velge et liggeunderlag som har R-verdi på minst 5. Enkelte modeller har maksimal R-verdi på 7, og disse er tilpasset til de mest ekstreme forholdene.

Jo høyere er denne verdien, desto bedre er isolasjon. Men vær oppmerksom på at oppgitte verdier kan i enkelte tilfeller avvike fra forventningene. Derfor er det viktig å ta hensyn til andre spesifikasjoner, som for eksempel vekt og materialet det er laget av.

Hva med materialet de er laget av?

test liggeunderlag

De tradisjonelle liggeunderlagene som ikke kan blåses opp er som regel laget av høykvalitets skum som er både lett og slitesterk. Men letthet går som regel på bekostning av komfort og isolasjonsevne, så derfor er det best å bruke det i kombinasjon med et oppblåsbart liggeunderlag.

De fleste modellene av oppblåsbare liggeunderlag på markedet er laget av sterkt syntetisk ytterstoff som sørger for lang varighet og behagelig søvn. Overflatematerialet må ha tilstrekkelig friksjon mot soveposen slik at du kan ligge komfortabelt på det. Men i visse tilfeller kan slike materialer lage en del lyd når man rører på seg. Det finnes enkelte modeler laget ved hjelp av såkalt «kammerteknologien» som demper knirk og bråk.

Det er viktig å velge et liggeunderlag som ikke er for glatt, slik at soveposen kan ligge godt på det. Enkelte liggeunderlag som har overflate av plast kan bråke og lage irriterende lyd som hindrer deg i å sovne. Derfor er det smart å velge et liggeunderlag som har belegg av plysj eller lignende materialer, slik at det skaper flott friksjon med soveposen og forhindrer glidning og bråk.

De fleste liggeunderlagene på markedet i dag er i glatt rektangulær form, men det finnes en rekke modeller med buet form og separate luftrom som gjør dem mer komfortable. Separate luftrom hos visse modeller gjør det mulig å justere hardheten i delene der det er nødvendig, for eksempel sekjonene som går under nakken eller skuldrene. Samtidig øker slike rommene sikkerheten ved hull og rifter.

Slike liggerunderlag gjør det mulig å justere høyde av enkelte deler, slik at opphøyede kanter gir deg mer stabilitet og behagelighet. Det er enkelte liggeunderlag tilbud som tilbyr såkalte «Chair kit» i tillegg, som gir deg mulighet å gjøre om liggeunderlaget til en stol, slik at du kan bruke det for å sitte komfortabelt rundt leirbål.

Når det gjelder fyllstoff hos oppblåsbare liggeunderlag, finnes det flere alternativer. Det vanligste er urethane foam eller polyuretan skum som er ganske myk, men også sterk og bevarer sin form etter bruk. Vær oppmerksom på at denne typen skum kan være utsatt for slitasje, så det er smart å investere litt ekstra penger og kjøpe kanskje et dyrere liggeunderlag som er laget av høykvalitets skum som kan vare lengre.

Andre aternativer av fyllstoff som finnes på markedet i dag er blant annet:

 • Andedun
 • Gåsedun
 • EVA og PU-skum,
 • Texpedloft Microfibre
 • LightFoam
 • Thermolite® insulation

Når det gjelder isolasjon, er ulike typer skum eller «foam» tilgjengelig på markedet. Det innebærer som regel forskjellige typer soveposefiber og dun, som for eksempel gåsedun eller fiber isolasjon. Men enkelte modeller som fylles kun med luft har vanligvis ikke noen skum, men bruker gjerne luftkammer som isolasjon. Slike luftrom gir mer sikkerhet, men i enkelte tilfeller kan liggeunderlagene føles noe ustabile.

Oppsummering

Det er av vesentlig betydning å velge ut det rette liggeunderlaget som passer godt til både camping og fotturer. Hvis du kjøper det riktige liggeunderlaget, kan du unngå søvnløse netter når du er ute i naturen. Samtidig får du bahagelig og hvilende søvn, slik at du kan nyte den fantastiske naturen og får mosjon som er godt for helsa di.

Når du skal kjøpe liggeunderlaget som passer til dine individuelle behov, pass på:

 • Isolasjonsevne
 • Vekt
 • Størrelse
 • Materiale

Isolasjonsevne er representert som R-verdi. Uavhengig av årstiden du går på tur, er det best å velge et liggeunderlag me verdiene på mellom 3 og 5. For campingsturer om sommeren er det ikke nødvendig å bruke liggeunderlag med R-verdi som er høyere en 3, men for vinterturer er det av vesentlig betydning å velge ut som har verdier på 5 og oppover.

Vekt er spesielt viktig ved fotturer og fjellvandring. Jo lavere vekt, desto er det enklere å bære det rundt. Gjennomsnittsvekten på de fleste modellene er ca. en halv kilo, og modeller som er rettet mot damer er som regel noe lettere.

Størrelse er viktig for komfortabel og trygg søvn ute i naturen. Forskjeller på lengde på ulike modeller er ikke så store, men unngå å kjøpe et liggeunderlag som er for smalt. Du må også regne med pakkvolum, samt høyde. Enkelte oppblåsbare liggeunderlag modeller kan være opp til 9 cm i høyde som sørger for at du ikke kjenner ujevnhetene i bakken. Liggeunderlag på minst 3cm vil gi deg mest behagelig søvn.

Materialer kan gjøre forskjell mellom en rolig og ubehagelg søvn. Velg et liggeunderlag som ikke lager for mye bråk når du rører på deg om natten. Unngå å kjøpe et underlag som har for glatt overflate. Det er viktig å kjøpe et liggeunderlag som er både behagelig, slitesterkt og holdbart. Søk best i test liggeunderlag.

Husk at du kan benytte deg av både et oppblåsbart liggeunderlag og et tradisjonelt skumunderlag når du er ute på tur. For overnattningsturer i vintertida trenger du et tykt liggeunderlag som skal beskytte deg fra kulden å fukt. Let etter liggeunderlag vinter test som kan hjelpe deg å finne det rette for vinterturer.

Nå er du klar for spennende utendørs opplevelser. Nå kan du gå ut i dag og nyte den spennende naturen uavhengig av værforholdene. Ha det hyggelig!

Vurder denne artikkelen!
Total: 5 Gjennomsnitt: 4
Back to top button