Produkteksperter bruker mange timer på forskning og testing for å hjelpe deg med å finne de beste produktene. Hvert produkt er personlig valgt ut av vårt team. Om du kjøper noe via lenker fra vårt innhold, kan vi tjene en liten kommisjon som hjelper med å støtte vårt arbeid.

Mini projektor test 2021

For noen ganske få år siden var projektorer store, tunge, dårlige og ekstremt dyre. Spesielt lyspærene i projektorene var en historie for seg selv. Gikk den kunne du like gjerne kjøpe deg en ny projektor.

Den gang var projektorer noe som fantes på de beste konferansehotellene og i møterom hos store selskaper. Andre kunne ikke ta seg råd til å betale over 50.000 for en slik innretning. Men både pris og størrelse har endret seg radikalt de senere årene. De fleste elektronikkvarehus og radio/tv-forhandlere selger i dag et utvalg av projektorer beregnet til hjemmekinoanlegg.

Det har også dukket opp en annen kategori, miniprojektoren. Dette er små projektorer, beregnet for å ha med seg i arbeidsveska eller til ad-hoc-oppsett over alt. Med tanke på hvordan projektorene så ut for ti år siden er det imponerende hvor langt teknologien har kommet på dette feltet. En mini projetor test vil avsløre at enkelte av disse småapparatene feier gulvet med de gamle og større modellene.

En miniprojektor er en liten projektor, under en kilos vekt og på størrelse med en bærbar cd-spiller. Mange av modellene på markedet i dag er ikke stort større enn mobiltelefonen din. Dette er ikke maskiner som er beregnet for å imponere venner og kjente med en fet hjemmekino. Men de er ypperlige for hurtig oppsett på et møterom, til hjemmekontoret eller når du bare ønsker å få et litt større bilde enn mobilen eller pc-skjermen kan gi deg. For mange kan den beste miniprojektor erstatte tv-en, dersom du ikke er alt for kravstor.

For la oss gjenta det igjen, slik at det ikke er noen tvil. Miniprojektorer gir et dårligere bilde enn sine større slektninger både når det gjelder oppløsning og bildestørrelse. Men dersom du klarer deg med et bilde opptil 50 tommer, så er en mini projektor billig, morsom og fornuftig.

liten projektorDen er for eksempel ypperlig å ha med seg på hytta eller i båten dersom du trenger litt tv-underholdning på kvelden. Det kan også være en grei investering som alternativ til å kjøpe en ny tv til soverommet eller ekstrarommet. Men det er først og fremst for arbeid den kommer til sin rett. Selgere som stadig må koble sitt utstyr opp og ned under presentasjoner, på messer og konferanser og så videre.

Noen skikkelig test av små projektorer er det ikke mulig å finne i Norge. Det skyldes nok at produktkategorien er temmelig ny og foreløpig ansett for å være for et svært spesielt og begrenset marked. Miniprojektorene er ikke ansett som et fullverdig marked ennå og fortsatt bærer mange av produktene preg av å være introduksjonsmodeller og mer testvare enn et kommersielt ferdigutviklet produkt.

Tester av ordinære projektorer finnes det en del av, men disse er ikke sammenlignbare i en test mini projektor.

Produktkategorien kan enkelt forklart deles i to. På den ene siden har du de «vanlige» miniprojektorene og på den andre siden har du mini projektor til mobil. Den første kategorien både ser og føles som en tradisjonell projektor, men størrelsen er betydelig mindre. I Norge er denne modelltypen ikke spesielt vanlig å se. Men de dukker stadig opp i utenlandske nettbutikker, spesielt de kinesiske. I sosiale medier dukker det stadig opp annonser for en slik mini led projektor. Prisen er ofte oppsiktsvekkende lav, gjerne godt under 500 kroner. Vær så snill, styr unna. Dette er knapt verdt å bruke tiden på. Husk det gamle ordtaket om at dersom noe synes for godt til å være sant, så er det sannsynligvis det. Selvsagt kan det være fristende å slå til på et tilbud om en projektor til 500 kroner, men du har mer igjen for å bruke den 500-lappen til å kjøpe godteri eller sløse den bort på puben. Det finnes knapt noen uavhengig mini projektor test som tar for seg disse kinamodellene. De er rett og slett ikke verdt å bruke tid på. Spar pengene!

En miniprojektor av denne typen har typisk en lysstyrke på rundt 400 lumen. Det tilsvarer en lyspære på 40 watt og det sier seg selv at du ikke her snakker om mye lys. For å dra nytte av denne projektoren er du avhengig av nærmest stummende mørke og små lokaler. Til sammenligning har en standard projektor et lystall på minst 2000 lumen. Lysstyrken er noe av det viktigste å se på når du skal kjøpe en projektor, uansett størrelse. Det er den som avgjør hvor skarpt bildet blir og hvor mørkt det må være i rommet.

Den andre modelltypen er projektor til mobil. De er beregnet som en forlengelse av mobilskjermen. Disse er gjerne enda mindre i størrelse og får plass i bukse eller skjortelommen. Men selv om formfaktoren er mindre, så er det oppsiktsvekkende hvor gode disse modellene har blitt etter hvert. Igjen handler det stort sett om hva du legger til grunn og hva du forventer deg.

For noen år siden eksperimenterte blant annet Samsung med å levere mobiltelefoner som hadde innebygget projektor. Samsung Beam, som modellen het fikk skamros av produkttestere. Produktet var først og fremst en gimmick, men den fungerte overraskende bra og fikk mye skryt for originalitet. Produktet fikk imidlertid ingen stor omfavnelse fra kundene og ble skrinlagt rimelig fort, men det finnes fortsatt til salgs for fanatikere på diverse bruktnettsteder. Med ujevne mellomrom dukker konseptet opp på nytt fra andre leverandører, men det har aldri slått an kommersielt.

Både mobilprojektorer og vanlige modeller kommer i en rekke forskjellige modeller og utgaver. I valg av en miniprojektor er det noen grunnting du bør legge vekt på.

Noe av det første er selvsagt vekt. Mobilprojektorene får du plass til i lomma, mens de andre projektorene kan være på størrelse med en router. Siden du er på jakt etter den beste miniprojektor er det grunn til å anta at du vil gå så langt ned i størrelse som mulig. Men da dukker gjerne problem to og tre opp.

Problem to er driftstid. Enkelte av de aller minste projektorene drives av batteri og har ikke mulighet for tilkobling til ekstern strøm under bruk. Det gjelder for eksempel Philips Picopix PP4350. Dette er på papiret en lekker liten sak, men batterikapasiteten gjør at du nok vil slite med drift over halvannen time. Det er nesten uforståelig at et selskap som Philips har valgt å levere denne modellen uten strømtilkobling. Og dessverre er de ikke alene.

Problem tre handler om tilkoblingsmuligheter. De aller fleste miniprojektorer i dag kan tilkobles trådløst gjennom wifi eller Bluetooth. I valg av modell vil vi sterkt anbefale at den har begge trådløsteknologier innebygget. Dersom du bare kan velge en, så velg Wifi. Det gjør produktet mer fleksibelt og enklere å koble til. De fleste miniprojektorene kan også koble til med ledning av typen USB, hdmi eller displayport. Jo flere tilkoblingsmuligheter, jo større bruksområde og mer fleksibilitet. Men flere tilkoblingsmuligheter, spesielt fysiske porter, innebærer større format på selve projektoren. Så dette må veies opp mot hva som er det viktigste.

Dersom du sverger til Apples produkter er det viktig at du kjøper deg en mini projektor til iPhone. Det er ikke alle modeller som leveres med tilkoblingsmuligheter for Apples proprietære kontakter. Da er det enten trådløs tilkobling eller tredjepartsoverganger som gjelder. Overganger får du kjøpt over alt, men dersom du må fylle veska med diverse kabler og overganger så forsvinner noe av poenget med kompakte projektorer.

beste mini projektorEn utfordring med miniprojektorene er at det svært kompakte formatet gjør den ustabil, spesielt når det tilkobles kabler. Dersom du både skal ha i en strømkabel og en videokabel kan dette rett og slett bli så tungt at projektoren tipper bakover. Mange må ty til tape for å få projektoren til å beholde posisjonen sin. Derfor er det selvsagt en stor fordel om du kan benytte projektoren helt trådløst. Utfordringen kan synes i overkant triviell, men det er faktisk en gjentakende tilbakemelding fra dem som har slike projektorer. Så det er absolutt noe å tenke på.

Det siste er som alltid spørsmålet om mini projektor pris. Dette er kanskje den største variablen i markedet. Som tidligere nevnt kan du kjøpe en svært billig miniprojektor fra Kina til en slikk og ingenting. Men da får du også en slikk og ingenting tilbake. Visst kan produktet gjøre nytten sin i en kortere periode og dersom du ikke er spesielt kravstor, men det er ikke noe å sikle etter.

Projektorene som er verdt å vurdere i det norske markedet starter gjerne rett under 3.000 kroner. Skal du ha en mini projektor i HD så må du gange den summen minst en gang. Acer, som er mest kjent for produksjon av PC-er har noen modeller i det billigste segmentet med lysstyrker på 200 lumen. Dette er helt ok for slike projektorer og dekker behovet de fleste kommer til å ha for en projektor.

De minste projektorene, som er laget for tilkobling til mobiltelefon, har gjerne lystall godt under 100 lumen. En fordel som de små projektorene har, fremfor tradisjonelle, er at de krever mindre avstand mellom seg og veggen eller lerretet. En aktør som LG har produsert flere miniprojektorer der avstanden er redusert så mye som mulig. Selskapet hevder de kan vise opptil 60 tommers bilde med bare 33 centimeters avstand fra projektor til lerret. Dette er noe du bare kan drømme om på større modeller. Svært mange har slitt med nettopp denne avstanden når de har kjøpt seg projektor til hjemmekinoen. For å få et tilstrekkelig stort og godt bilde ender man faktisk opp med at stua blir for kort og derfor blir ikke bildet så godt som det burde være. LG har løst dette med sin patenterte teknologi kalt UST, Ultra Short Throw.

En av de mest interessante miniprojektorene på markedet er kort og greit kalt Cube. Dette er et relativt ukjent merke for de fleste, men nykommeren har virkelig forstått konseptet med å kalle opp noe etter utseendet. For denne modellen er helt firkantet og bitteliten. Med sine rundt 15 kubikkcentimeter er den en av markedets absolutt minste modeller. Den kan minne litt om et GoPro-kamera, bare at den er tilnærmet kvadratisk. Bildelampen gir 50 lumen og skal være kraftig nok til å projisere opptil 120 tommers bildestørrelse. Dette er testens beste, selv om oppløsningen ikke er mer enn 854×480. Det betyr i praksis at bildet blir kornete når det blåses opp til over tre meters diagonal. Men som miniprojektor er den overlegen sine konkurrenter. 160 beskjedne gram og likevel stappet med funksjonalitet. Batteritiden er oppgitt til 90 minutter og det samme tar oppladningen. Hadde oppløsningen her vært bedre, så ville den helt klart fått betegnelsen best i test mini projektor.

Miniprojektorer er konstruert for å vise bilder på svært korte avstander. Det som går tapt på veien er selvsagt bildekvalitet og mulig størrelse. For det er ikke til å komme fra at miniprojektorene gir et dårligere bilde enn sine større og kraftigere slektninger. Noe av dette løses ved at selve bildeprosesseringen skjer i avsenderapparatet. Det er altså mobilen eller pc-en som tar seg av bildebehandlingen, mens projektoren stort sett bare jobber som fremviser. I større og mer avanserte projektorer er det projektoren som står for hoveddelen av bildebehandlingsarbeidet. Dette krever maskinkraft og ikke minst kjøling. Nesten ingen av miniprojektorene er utstyrt med vifter for maskinvaren.

Dagens projektorer, uansett størrelse benytter seg i all hovedsak av LED-pærer. Dette gjør at levetiden øker dramatisk fra tidligere modeller, at strømforbruket går ned og at det er lettere å holde temperaturen nede. LED-pærer avgir som kjent langt mindre varme enn ordinære halogenpærer. LED-pærene har gjerne en levetid på opptil 30000 timer, noe som skal være en tre-ganger i forhold til halogen. LED-teknologien har vært helt avgjørende for utviklingen av miniprojektorer, siden det i praksis ikke ville være gjennomførbart å lage en så liten projektor med en halogenpære. Bare viftene ville tatt større plass enn den totale konstruksjonen.

Det store spørsmålet man ender opp med er om du faktisk har behov for en miniprojektor. Sannheten er nok at for de aller, aller fleste, er svaret et rungende nei. Men samtidig er det definitivt segmenter der det har noe for seg, spesielt for selgere og andre som er mye på farten. Dersom behovet er å vise enkle presentasjoner i korte tidsrom, så bør du definitivt vurdere en miniprojektor.

Vurder denne artikkelen!
Total: 5 Gjennomsnitt: 4.8
Back to top button