Produkteksperter.no deltar i Amazon EU sitt affiliate program, et affiliate program som gjør det mulig for nettsider å tjene en annonse provisjon ved å annonsere og gi lenker til Amazons nettsider. Vi samarbeider også med andre affiliate programmer med mål om å drive trafikk til andre nettsider og tjene penger på annonseinntekter og annonseringslenker.

Platespiller best i test 2024

Den enorme populariteten til platespillere i nyere tid har flere forklaringer. En ting er at lyden har den veldig spesielle analoge lyden som digital musikk ikke får, de er kule, du blir en samler av vinylplater og best av alt; hele opplevelsen er fysisk. Det er noe helt annet enn å trykke på museknappen slik at neste sang på spotify spilles av.

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Målet vårt er å gi deg det aller beste produktet på markedet! Derfor jobber teamet vårt hardt med å gjøre grundige undersøkelser før de publiserer de beste produktene. Les mer For å beholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

INNHOLDSOPPDATERINGER

Produktlistene våre oppdateres kontinuerlig for å gi deg de nyeste modellene til de beste prisene, slik at du kan være trygg på at du kan velge mellom produktene med best kvalitet.

Vi har testet platespiller best i test og kommet frem til vår favoritt. Dessuten har vi sett på forskjellige priser og størrelser, historien til platespilleren og hvorfor den har kommet på moten igjen. Skal du ha en platespiller bluetooth så finnes de også, men det aller viktigste er nok høyttalere og brukervennlighet.

Men trenger vi virkelig en platespiller i 2020? Det kommer helt an på hvem du er og hvilke vaner du har. Mange kjøper CD-er bare for å ha dem i bilen, men hvorfor skal man kjøpe LP-plater? Er det bare for nostalgien, er det et opprør mot piratvirksomhet og ikke-fysiske løsninger eller er platespillere rett og slett fremtiden?

Det er ikke en like god opplevelse å spille av musikk rett fra PC-en, for det første er ikke lyden like bra, spesielt på laptoper – man kan jo kjøpe seg svære høyttalere for å koble til PC-en, men når man først kjøper seg et så stort anlegg for å høre på musikk, er det ikke da like greit å ha en platespiller med forsterker og høyttalere slik at det ser bedre ut? Da kommer vi til spørsmålet om utvalg, streamingtjenester på nettet har nesten et uuttømmelig utvalg av musikk. Men å kjøpe en platespiller handler om veldig mye annet enn hvilket utvalg du har, det er nærmest en del av en retro livsstil.

LP-platespilllere kommer på moten med jevne mellomrom, platespiller retro får deg til å tenke på gamle dager, det var noe spesielt med det at alle sanger ikke var tilgjengelige overalt og at du faktisk eide musikken selv, du hadde investert egne penger i det. Man føler ikke at man eier musikken som man strømmer på nettet, det blir mye mer upersonlig. I gamle dager viste man alltid frem hvilke artister som lå i samlingen sin, så kunne man bytte med venner.

4 millioner vinylplater ble solgt i 2011. Oppstandelsen til platespillere har også noe å gjøre med hele piratvirksomheten som gjør at artister ikke tjener penger lengre, noen mener at musikk vil dø ut som følge av at alle vil ha musikk gratis til enhver tid. Ved å kjøpe platespiller og fysiske vinylplater vil du gjøre noe med det, da får artistene en fortjeneste for ditt kjøp.

Historien til platespilleren

platespiller testPå en måte er platespilleren et resultat av den industrielle revolusjon, plutselig ble musikk tilgjengelig til mannen på gata og han kunne høre på til enhver tid. Som med mye annet etter den tiden ble også platespilleren masseprodusert og har gått igjennom flere revolusjoner. Det var faktisk Thomas Edison som fant på platespilleren i 1877, da han annonserte at han hadde laget en “phonograph” som kunne spille og ta opp musikk. Det finnes faktisk tidligere versjoner i Frankrike fra 1857, men det var Edison som gjorde den populær.

Alexander Graham Bell var en annen vitenskapsmann som forbedret platespilleren ved å bruke voks istedenfor folie til å fange lydbølger. Like etterpå kom oppfinneren Emile Berliner som bygde en platespiller og lagde patent på den, også kalt “grammofon”, det var denne som skulle bli den mest populære av dem alle, den var lettere å produsere og lettere å selge.

Det var ikke før i 1895 at de ble masseprodusert og solgt av store firma, men etter en stor boom, falt salget dramatisk etter at radioen ble introdusert etter første verdenskrig. Men den skulle få en ny boom på 50-tallet da plater ble lagd i stereo, deretter fulgte gullalderen for LP-plater og platespillere.

Da kassetten kom ville den dominere markedet, men det viste seg at platespilleren var et seigt produkt som nektet å bli detronisert. CD-ene skulle vise seg å bli en større konkurrent, men igjen viste platespilleren at den kunne stå opp fra de døde – i moderne tid har de blitt elsket av DJ-er, pop-elskere og rockefans som vil kjenne på nostalgien. Lenger nede har vi også funnet fram vår beste platespiller til de som er på utkikk etter det.

Moderne produsenter har klart å lage platespillere med enda nyere teknologi, som gjør at de fortsatt holder seg relevante til tross for den digitale tidsalderen vi befinner oss i.

Hvordan fungerer platespillere?

Mange har nok spurt seg om hvordan vinylplater fungerer, hvordan blir musikk lagret på en så liten disk? I dag er vi vant med digital musikk som er lagret på en PC, men med vinylplater vil stiften som du setter ned i platen oppfatte lyden som er skravert på rillene som har bittesmå høydeforskjeller. Vibreringen sender så ut lyd som blir fanget opp av høyttalere, det høres veldig komplisert ut – men prosessen er relativt enkel. Alle instrumenter sender også ut vibrasjoner som blir fanget opp av ørene våre og dekodet av hjernen.

Moderne platespillere er faktisk ikke så annerledes enn de Edison brukte, en av forskjellene derimot er at vi bruker elektromagnetiske enheter til å konvertere lyd, mens Edisons platespillere var helt mekaniske og brukte store horn til å fange opp lydene.

Det er enkelt å spille av musikk, man setter bare stiften på rillene til vinylplaten (begynn ytterst), så vil musikken komme av seg selv. Det er kanskje ikke like enkelt som digitale filer, men det er heller ikke meningen. Du kan dessuten koble til høyttalere og til og med platespiller med bluetooth og nyvinninger innen platespillerteknologi kommer hele tiden.

Fremtidige trender

Det finnes flere planer om å forbedre vinylplatespillere i fremtiden. Blant annet er det snakk om HD-vinyler som skal bli tilgjengelige i 2020. Dette vil føre til enda bedre lydkvalitet, men om det vil føre til en eksplosjon i salg er vanskelig å si. Noen snakker også om platespillere uten stift.

Trenger man ekstreme nyvinninger for å la de gammeldagse platespillerne overleve? Har de en realistisk sjanse? Er det ikke like greit at de dør ut og blir tatt over av mer moderne løsninger? Det er mange ubesvarte spørsmål som få har svar på, det er nok forbrukere verden over som vil være med å bestemme utviklingen. Mange hadde nok trodd at digitale løsninger for lengst ville bety slutten på gamle, fysiske album, men folk har bevist at de tok feil

For å konkurrere med streamingtjenester må vinylprodusenter fokusere på å levere gode pakninger, knallgod design og ny teknologi.

Størrelse

Platespillere varierer sjelden noe voldsomt i størrelse, de fleste har en bredde på mellom 33-45 centimeter. I høyden er de også relativt like, selv om noen kan ha et lokk på som tar litt ekstra plass. Skal du ha en platespiller med høyttaler så kan du selvsagt koble på høyttalere i tillegg, men som regel går de ikke høyt over bakken. Før i tiden måtte de ha horn som høyttalere, da var de litt større – men slike finner du selvsagt ikke nå lengre.

Så hvis du er ute etter en bærbar platespiller er det vanskelig å finne noen som ikke er det. Det er ikke slik at når du først har installert en platespiller en plass, så er det vanskelig å flytte den. De er veldig enkle å flytte rundt – så det er bare å prøve seg fram med forskjellige plasser i huset.

Design på platespillere

Når det kommer til design er det ofte der mye av konkurransen er i 2020 sammen med god lyd og nyvinninger innen teknologi. Ofte er det simple løsninger som vinner kunder, men det skal vel kanskje godt gjøres å lage en platespiller rotete og altfor komplisert. Mange ser ut som et DJ-sett hvor du bare legger platen oppå et flatt brett, slike ultrasimple designs er veldig populære og ser ganske moderne ut i tillegg.

Moderne design er altså på moten, du finner platespillere med transparent beskyttelse, noen kommer i alle regnbuens farger og mange er hvite og ser ut som om de er nypresset fra Silicone Valley.

Ellers er det mange som lager retro design, de har ofte et klassisk design med vegger av tre. Vi er litt skuffet over at de aller fleste platespillere ser veldig like ut, spesielt de som er i butikkene rundt omkring. Det finnes jo platespillere med høy kunstnerisk standard, men de er oftest ikke tilgjengelige for folk flest.

Priser

Vår platespiller test viser at det er forskjell på både materiale, lyd, design og brukervennlighet. Det er flere ting du må tenke på før du kjøper en platespiller, vi har laget en liten liste for å gjøre valget enklere for deg

Skal du kjøpe platespiller, er prisene vanligvis mellom 1000-5000,- kroner. Du finner noen under og mange over, men det er som oftest i det område prisene ligger. Som oftest får du det du betaler for – vil du ha best mulig lyd må du nok opp noen prisklasser. Men det du må tenke på når du skal velge er om du er opptatt av brukervennlighet eller god lyd, det er ofte de to tingene kunder er opptatt av.

Vår platespiller best i test er Rega RP1 Platespiller som er et knallgodt kjøp, spesielt for de som nettopp har begynt å sette seg inn i platespillere. Den har en fantastisk god lyd i forhold til sin pris. Er du en veteran og er ute etter den helt spesielle platespilleren må du nok fortsette å lete, men denne er perfekte for nybegynnere, casuals og helt vanlige kunder. Den koster rundt 3000,- kroner.

Er du ute etter en billig platespiller vil vi anbefale Audio-Technica AT-LP60, det er også en platespiller for nybegynnere, men har også en noe lavere pris. For litt over tusenlappen kan denne flotte platespilleren bli din, den har et flott og moderne design, og er kanskje aller best på brukervennlighet. Det er nok den beste du vil finne i denne prisklassen.

For de som har spinket og spart og leter etter en platespiller fullt av funksjoner og snacks, kan de slå til med en Pro-Ject 2Xperience SB. Det er en platespiller til over 15.000,- kroner som leverer bra på kvalitet. Pro-Ject har satt en ny standard i denne prisklassen med fantastisk lyd og presisjon.

For øvrig finnes det også noe til de som vil selge bilen sin og erstatte den med en platespiller. Pro-Ject Signature 10 koster faktisk nesten 50.000,- kroner. Den har en stilig svart “pianofarge”, metalloverflate og optimalisert legering. Men denne er altså kanskje aller mest til de som skal bruke platespillere i profesjonelle sammenhenger, de som virkelig har gjort platespillersjangeren om til en livsstil eller til de som rett og slett har veldig mye penger på konto.

Tips til platespillerbrukere

Om du har funnet din platespiller og er klar til å sette i gang, er det et par ting du kan tenke på for å forbedre opplevelsen din. For det første kan du koble til høyttalere for å få så god lyd som mulig, musikk høres ikke bra ut om lyden ikke er optimal. Så gjelder det å finne en god plass å sette den – kanskje på stua eller inne på rommet ditt? Det er selvsagt opp til deg. Men pass på så du ikke har platespilleren for nære høyttalerne, da kan de forstyrre hverandre.

Etter å ha satt opp din platespiller er det på tide å fokusere på vinylplatene, har du alle favorittene dine klar til å spilles av? Om du fortsatt mangler noen er det bare å shoppe på nettet eller i din nærmeste platebutikk for å finne det du trenger til samlinga. Det er ingen skam i å kjøpe brukte album, de er like gode som de nye, og de koster ikke like mye. Du kan forresten også kjøpe en kasse for å lagre alle vinylplatene dine, slik at de ikke blir slengt rundt omkring.

Nå er det bare å sette seg godt til rette i godstolen og hør igjennom alle de gode klassikerne. Det er virkelig en mye bedre opplevelse enn å sitte foran dataskjermen, når du fokuserer kun på å høre på musikken vil den snakke til deg på en helt annen måte. Vi anbefaler å ta en titt på vår test av platespillere for at du skal kunne velge den riktige for deg.

Ettersom tiden går vil du automatisk lære deg mer om din platespiller og du kan finne måter å optimalisere den, eventuelt løse problemer som oppstår.

Trenger du en platespiller?

platespiller retroTrenger man en platespiller i 2020? Nei, det gjør man ærlig talt ikke. Hvorfor skal man kjøpe seg en da? Det handler om stil, å gi artister de pengene som de fortjener, det handler om nostalgi og faktisk interiørdesign.

Den teknologiske hverdagen i 2020 er litt upraktisk – ting er lagt opp til å bare gjøres på din PC, men hva om du vil være med flere mennesker? En platespiller kan være et samlepunkt, og det kan være fint å ha et hjørne i stua eller rommet som er satt av til å høre på musikk slik det var i gamledager. Det handler om mer enn å bare mimre om gamledager – det er nærmest et behov for å gå litt offline og oppleve musikk slik den skal bli opplevd.

En platespiller er nok ikke et “must”, men det blir mer og mer vanlig. Vi har ikke helt kommet frem til hvordan man skal høre på musikk i 2020, det er liksom noe som mangler, og da må vi nesten gå tilbake til det som fungerte i fortiden ettersom teknologien bare lager musikkenheter som gjør at man kan høre på musikk helt alene.

Fordeler og ulemper med platespillere

Ulempen med platespillere er jo selvsagt utvalget – det er ikke sikkert du finner album fra dine favorittartister, og om de finnes vil det ta deg mye lengre tid å lete de opp fysisk enn å søke dem opp på internett og laste dem ned i samme øyeblikk.

Den upraktiske biten er egentlig også litt av sjarmen med platespillere. Det handler om å eie albumet selv og å ha ofret noe selv for å få tak i det, samleren i deg vil elske å ha en platespiller. Dessuten er det mye bedre å høre på et album fra start til slutt, enn å bare høre sanger litt i hytt og pine, da mister du helhetsinntrykket som man skal ha når man hører på et album.

Mye av fordelen med å eie en platespiller handler om stil, det er stilig å ha en platespiller i stua, det er god interiørdesign og sier også en del om personligheten din – og stua får mer personlighet av det. Det er ingen som kommer til å gå inn i stua di og se alle de digitale sangene som du har lastet ned eller har streamet på PC-en. Platespillere kommer i forskjellige designs (men det er ikke så altfor bredt utvalg akkurat der), poenget er at det ser stilig ut.

Hvordan velge den beste platespilleren for deg?

Det man må tenke på når man velger en platespiller er først og fremst om det er brukervennlighet eller god lyd som er mest viktig. De kompliserte modellene krever at du stiller inn riktige innstillinger som ikke trenger å være så lett for nybegynnere. Man kan også tenke på hvilke materialer man skal ha, de billigste platespillerne har ofte en “plasttallerken” hvor du skal plassere vinylplaten, men hvis du går oppover i prisklassene vil du få metall.

Dessuten vil du få mye stiligere design når du går opp i pris, de billige modellene er ofte kjedelig og mangler litt sjel, de dyrere modellene har ofte lagt litt mer vekt på hvordan den skal se ut.

Skal du kjøpe en platespiller til barn må du tenke på hva de er ute etter. Ofte liker de knallsterke farger, og selvsagt bør det være ganske enkelt å manøvrere seg fram.

Sammendrag

Vi har kommet fram til at platespillere har nærmest stått opp fra de døde og endelig fått prydet stuer i norske hjem etter en periode hvor digitalisering har tatt overhånd. Vi synes det er flott med den retro stilen og er spente på hvor lenge det varer og hvor langt teknologien vil løfte fremtidige produkter.

Platespillere er som oftest 33-45 cm brede og vi ser ikke enorme forskjell på design, men det er brukervennlighet og god lyd som kunder er ute etter. Prisene kan komme opp til 60.000,- kroner om man er ute etter de aller heteste, men de fleste kan hvermansen få råd til. Du finner flere på rundt tusenlappen, selv om vi anbefaler at du koster på deg noe litt bedre enn som så.

Det er vanlig å koble til høyttalere slik at hele stua kan fylles med god lyd, og det har blitt populært med et musikkhjørne i huset hvor man viser frem samlingen sin, og kanskje kan pryde veggene med plakater av favorittartisten i tillegg.

En av de store ulempene med platespillere er utvalget, og det er litt overraskende hvor populært det har blitt nå som strømmetjenester har tatt overhånd. Men mange ønsker å vie sin støtte til musikkartistene, og det står det mye respekt av. De tjener tross alt mye bedre på at du kjøper fysiske vinylplater enn at du strømmer noen sanger igjennom nettet.

Vinylhypen er et rop til musikkindustrien og til digitaliseringen om at vi ønsker noe annet enn å bare strømme musikk igjennom mobil eller PC, det er greit når man først er på PC-en eller mobilen, men markedet har bestemt at produkter som er designet til bare musikk er det vi vil ha. Det blir spennende å se hvor langt platespillerne vil kommer, eller om de blir erstattet av noe annet, selv om det ikke er noen tegn på det foreløpig.

I mellomtiden er det bare å gå til din nærmeste elektronikkbutikk, eller å vente til det kommer en platespiller til salgs. Så må du huske å fylle opp samlingen din med alle dine favorittartister – og da er det bare å dundre løs musikk i stua.

Vurder denne artikkelen!
Total: 4 Gjennomsnitt: 4
Back to top button