Produkteksperter.no deltar i Amazon EU sitt affiliate program, et affiliate program som gjør det mulig for nettsider å tjene en annonse provisjon ved å annonsere og gi lenker til Amazons nettsider. Vi samarbeider også med andre affiliate programmer med mål om å drive trafikk til andre nettsider og tjene penger på annonseinntekter og annonseringslenker.

Projektor test 2024

En projektor eller bildeprojektor er en optisk enhet som projiserer et bilde (eller bevegelige bilder) på en overflate, vanligvis en projeksjonsskjerm. De fleste projektorer lager et bilde ved å skinne et lys gjennom et lite gjennomsiktig objektiv, men noen nyere typer projektorer kan projisere bildet direkte ved hjelp av lasere. Sjekk ut vår projektor test eller projector test om du vil. En virtuell retinaldisplay eller retinalprojektor er en projektor som projiserer et bilde direkte på netthinnen i stedet for å bruke en ekstern projeksjonsskjerm.

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Målet vårt er å gi deg det aller beste produktet på markedet! Derfor jobber teamet vårt hardt med å gjøre grundige undersøkelser før de publiserer de beste produktene. Les mer For å beholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

INNHOLDSOPPDATERINGER

Produktlistene våre oppdateres kontinuerlig for å gi deg de nyeste modellene til de beste prisene, slik at du kan være trygg på at du kan velge mellom produktene med best kvalitet.

Den vanligste typen projektor som brukes i dag, kalles en videoprojektor. Videoprojektorer er digitale utskiftninger for tidligere typer projektorer som lysbildefremvisere og overheadprojektorer. Disse tidligere typer projektorer ble for det meste erstattet med digitale videoprojektorer gjennom 1990-tallet og begynnelsen av 2000-årene, men gamle analoge projektorer brukes fortsatt på enkelte steder. De nyeste typene av projektorer er håndholdte projektorer som bruker lasere eller lysdioder til å projisere bilder. Deres fremskrivninger er vanskelig å se om det er for mye omgivelseslys. I testen vår vil du finne billig projektor for takfeste projektor.

Kinoer benyttet en type projektor kalt en filmprojektor, i dag for det meste erstattet med digitale kino-videoprojektorer. Hjemmekino projektor blir bare mer og mer populært med tiden.

Det eksisterte sannsynligvis ganske mange andre typer projektorer enn eksemplene beskrevet nedenfor, men bevis er knappe og rapporter er ofte uklare om deres natur. Tilskuere ga ikke alltid detaljene som trengs for å skille mellom for eksempel et skyggeoppdrag og en lanternprojeksjon. Mange forstod ikke hva de hadde sett, og få hadde noen gang sett andre sammenlignbare medier. Som nevnt blir projektor hjemmekino bare mer og mer populært, så sjekk ut vår test av projektor for å finne den beste projektor. Projeksjoner ble ofte presentert eller oppfattet som magi eller til og med som religiøse erfaringer, med de fleste projeksjonister uvillige til å dele sine hemmeligheter. Joseph Needham oppsummerer noen mulige projeksjonseksempler fra Kina i sin 1962 bokserie Science and Civilization in China. I vår bærbar projektor test vil du finne portabel projektor og mobil projektor.

projektor testVi har sett hundrevis av timer med TV, filmer og testmønstre, og testet dusinvis av projektorer for å finne ut hvilken modell som passer best for dine behov. Enten du er utstyrt med en liten plass til en og annen filmkveld, oppgraderer ditt hjemmeunderholdningssystem til stuen, eller bygger et eget hjemmekino, har vi en projektoranbefaling for deg.

Projektorens lysstyrke er lysutgangen til en projektor målt i lumen. Det er to viktige lysstyrke spesifikasjoner, hvit lysstyrke og farge lysstyrke. Hvis du bare ser en “Brightness” -spesifikasjon som er publisert for en projektormodell, er det vanligvis hvitt lysstyrkeverdien, og projektorens fargelysstyrke kan være mye lavere.

Oppløsning er antall prikker eller piksler som brukes til å vise et bilde. Høyere oppløsninger betyr at flere piksler brukes til å lage bildet, noe som gir et skarpere, renere bilde. Høy oppløsning er viktig for å projisere detaljerte diagrammer og grafer, tekst og HD-video. Oppløsningen er angitt med en tallkombinasjon som 1920 x 1200. Dette indikerer at det er 1920 punkter horisontalt over displayet med 1200 linjepunkter vertikalt, tilsvarende 2,304,000 totalt prikker som utgjør bildet sett på skjermen.

Kontrastforhold er forskjellen mellom lys og mørk på en skjerm, uttrykt av et tall. Hvis du tar den lyseste hvite på en skjerm og den mørkeste sorten og sammenligner lysstyrken, får du kontrastforholdet. For eksempel betyr et kontrastforhold på 1000: 1 at den klareste hvite er 1000x lysere enn den mørkeste sorten.

Når du handler for en projektor, må du se etter to lumen spesifikasjoner: En for farge lysstyrke og en for hvit lysstyrke. Det kan være store forskjeller mellom forskjellige projektorer og merker, så farge må måles og listes separat for å gi nøyaktig informasjon. Hvis den oppgitte informasjonen bare gir deg en lumen-karakter, refererer den vanligvis kun til projektorens hvite lysstyrke. Den faktiske lysstyrken av farge kan være så liten som en tredjedel av lumens oppgitt.

Mengden lysstyrke du trenger er bestemt av rommet du prosjekterer inn. Lysstyrken på projektoren måles i lumen. For hjemmekinoprojektorer hvor omgivelseslyset holdes på et minimum, trenger du minst 1500 lumen. Ps, sjekk ut vår best i test projektor. For klasserom, konferanserom eller rom med vinduer, er en projektor med minimum 2500 lumen best. For store auditorier eller foredragshaller trenger du flere lumens.

Alle Epson-projektorer angir hvit lysstyrke ved hjelp av ISO 21118 og fargelysstyrke ved hjelp av IDMS 15.4, for å gjøre det enkelt å sammenligne projektorer. Hvis du skal projisere fargebilder, må du se etter en projektor med høy fargelysutgang.

Den tidligste projeksjonen av bilder ble mest sannsynlig gjort i primitiv skyggegrafi som dateres tilbake til forhistorien. Skyggespill involverer vanligvis ikke en projeksjonsenhet, men kan ses som et første skritt i utviklingen av projektorer. Den utviklet seg til mer raffinerte former for skyggeduperi i Asia, der den har en lang historie i Indonesia (poster relatert til Wayang siden 840 CE), Malaysia, Thailand, Kambodsja, Kina (rekord siden rundt 1000 e.Kr.), India og Nepal. Projektor pris kan variere, så husk å sjekke det når du skal kjøpe projektor.

Projektorer deler en felles historie med kameraer i kameraets obscura. Kameraobscura (Latin for “mørkt rom”) er det naturlige optiske fenomenet som oppstår når et bilde av en scene på den andre siden av en skjerm (eller for eksempel en vegg) projiseres gjennom et lite hull i den skjermen for å danne en omvendt bilde (venstre til høyre og opp ned) på en overflate motsatt åpningen. Den eldste kjente oversikten over dette prinsippet er en beskrivelse av Han-kinesisk filosof Mozi (ca 470 til ca 391 f.Kr.). Mozi påstod riktig at kameraet obscura bildet er invertert fordi lyset reiser i rette linjer fra sin kilde. Ibn Al-Haytham (Alhazen) i det 11. århundre beskrev eksperimenter med lys gjennom en liten åpning i et mørkt rom og innså at et mindre hull ga et skarpere bilde.

Bruken av et objektiv i åpningen av en vegg eller et lukket vindu lukker av et mørkt rom er sporet tilbake til ca 1550. Den delte historien om kamera og projektor splittet i utgangspunktet med innføringen av den magiske lanternen i den senere halvdel av den 17. århundre (original forskning?). Obscuraenheten til kameraet vil for det meste lever som tegnehjelp i form av telt og bokser og ble tilpasset fotografiet i de første tiårene av 1800-tallet.

Hvorfor kjøpe prosjektor?

De eldste kjente gjenstandene som kan projisere bilder er kinesiske magiske speil. Opprinnelsen til disse speilene har blitt sporet tilbake til det kinesiske Han-dynastiet (206 f.Kr. – 24 e.Kr.) og er også funnet i Japan. Speilene ble støpt i bronse med et mønster preget på baksiden og en kvikksølvamalgam lagt over den polerte fronten. Mønsteret sett på baksiden av speilet er sett i en projeksjon når lys reflekteres fra den polerte fronten til en vegg eller annen overflate. Ingen spor av mønsteret kan ses på reflekterende overflate med det blotte øye, men små vinkler på overflaten blir introdusert under produksjonsprosessen og forårsaker de reflekterte strålene av lys for å danne mønsteret. Det er svært sannsynlig at utøvelsen av bildeprojeksjon via tegninger eller tekst på overflaten av speil foregår i den meget raffinerte antikke kunsten til de magiske speilene, men det ser ikke ut til at det foreligger noe bevis.

Revolverende lanterner har vært kjent i Kina som “trotting hest lamper” siden før 1000 CE. En trotting hestelampe er en sekskantet, kubisk eller rund lantern som på innsiden har utkledde silhuetter festet til en skaft med en papirvingehjul på toppen, rotert av oppvarmet luft som stiger opp fra en lampe. Silhuettene projiseres på de tynne papirsidene av lanternen og ser ut til å jage hverandre. Noen versjoner viste mer bevegelse med hoder, føtter eller hender av figurer forbundet med fin jerntråd til et ekstra indre lag og utløst av en tverrforbundet jerntråd. Lampen vil typisk vise bilder av hester og hestevedere. De fleste moderne elektriske versjoner bruker alle slags fargerike gjennomsiktige cellofan figurer som projiseres over veggene, hovedsakelig i barnehager.

John Locke refererte til en lignende enhet når han lurte på om ideer blir dannet i våre tanker med jevne mellomrom, “ikke mye i motsetning til bildene i innsiden av en lanterne, vendt rundt av varmen av et stearinlys.” Beslektede konstruksjoner ble brukt som julepynt i England og deler av Europa. Trådløs projektor er blitt veldig populært.

Det inverterte virkelige bildet av et objekt reflektert av et konkavt speil kan dukke opp ved brennpunktet foran speilet. I en konstruksjon med et objekt på bunnen av to motsatte konkav speil (parabolske reflektorer) på toppen av hverandre, toppen med en åpning i midten, kan det reflekterte bildet vises ved åpningen som en veldig overbevisende 3D optisk illusjon.

Den tidligste beskrivelsen av fremspring med konkav speil er sporet tilbake til en tekst av fransk forfatter Jean de Meun i sin del av Roman de la Rose (ca. 1275). En teori som kalles Hockney-Falco-oppgaven hevder at kunstnere brukte enten konkav speil eller brytende linser til å projisere bilder på lerret / bord som tegne- / malerhjelp så tidlig som ca 1430.

Det har også vært antatt at noen møter med ånder eller guder siden antikken kanskje har blitt opptrådt med (konkave) speil.

Omkring 1420 inkluderte den venetianske læreren og ingeniøren Giovanni Fontana en tegning av en person med en lantern som projiserer et bilde av en demon i sin bok om mekaniske instrumenter “Bellicorum Instrumentorum Liber”. Den latinske teksten “Apparentia nocturna ad terrorem videntium” (Nattlig utseende for å skremme tilskuere) “klargjør dens formål, men betydningen av de utrykkbare andre linjene er uklart. Lanterne ser ut til å bare ha lyset av en oljelampe eller et lys gå gjennom en gjennomsiktig sylindrisk sak som figuren er tegnet for å projisere det større bildet, så det kunne sannsynligvis ikke projisere et bilde så klart som Fontana tegning antyder.

I 1437 ble italiensk humanistisk forfatter, kunstner, arkitekt, dikter, prest, språkforsker, filosof og kryptograf Leon Battista Alberti antatt å ha projisert malte bilder fra en liten lukket boks med et lite hull, men det er uklart om dette faktisk var en projektor eller rettere en type showboks med gjennomsiktige bilder opplyst bakfra og sett gjennom hullet.

Er prosjektor det rette for deg?

Leonardo da Vinci antas å ha hatt en projiserende lanterne – med kondenserende linse, stearinlys og skorstein – basert på en liten skisse fra rundt 1515.

I sine tre bøker av okkult filosofi (1531-1533) hevdet Heinrich Cornelius Agrippa at det var mulig å projisere “bilder kunstig maltte eller skrevne bokstaver” på månens overflate ved hjelp av månebjelker og deres likheter som blir multiplisert i luft”. Pythagoras ville ofte ha utført dette trikset.

I 1589 publiserte Giambattista della Porta om den antikke kunsten å projisere speilskriving i sin bok Magiae Naturalis – Libri Viginti.

Den nederlandske oppfinneren Cornelis Drebbel, som er en sannsynlig oppfinner av mikroskopet, antas å ha hatt en slags projektor som han brukte i magiske forestillinger. I et brev fra 1608 beskrev han de mange fantastiske forandringer han utførte, og de opptredener han kalte på ved hjelp av sin nye oppfinnelse basert på optikk. Det inkluderte gigantene som steg opp fra jorden og flyttet alle sine lemmer veldig livlige. Brevet ble funnet i papirene til sin venn Constantijn Huygens, far til den sannsynlige oppfinneren av den magiske lantern Christiaan Huygens.

I 1612 skrev italiensk matematiker Benedetto Castelli til sin mentor, den italienske astronomen, fysiker, ingeniør, filosof og matematiker Galileo Galilei om å projisere bilder av solen gjennom et teleskop (oppfunnet i 1608) for å studere de nylig oppdagede solflekkene. Galilei skrev om Castellis teknikk til den tyske jesuitepresten, fysiker og astronom Christoph Scheiner.

Fra 1612 til minst 1630 ville Christoph Scheiner fortsette å studere solflater og bygge nye teleskopiske solprojeksjonssystemer. Han kalte disse “Heliotropii Telioscopici”, senere kontraktet til helioskop.

Den 1645 første utgaven av den tyske jesuitens læreren Athanasius Kircher-boken Ars Magna Lucis et Umbrae inneholdt en beskrivelse av oppfinnelsen hans, “Steganographic Mirror”: et primitivt projeksjonssystem med fokuseringslinse og tekst eller bilder malt på et konkav speil som reflekterer sollys, for det meste beregnet for langdistanse kommunikasjon. Han så begrensninger i økningen av størrelse og redusert klarhet over en lang avstand, og uttrykte sitt håp om at noen ville finne en metode for å forbedre dette. Kircher foreslo også å projisere levende fluer og skyggedukker fra speilflaten. Boken var ganske innflytelsesrik og inspirerte mange lærde, sannsynligvis inkludert Christiaan Huygens som ville oppfinne den magiske lanternen. Kircher ble ofte kreditert som oppfinner av den magiske lanternen, selv om han i sin 1671-utgave av Ars Magna Lucis og Umbrae Kircher selv krediterte den danske matematikeren Thomas Rasmussen Walgensten for den magiske lanternen, som Kircher så som en videreutvikling av sitt eget projeksjonssystem.

Selv om Athanasius Kircher påstod det steganografiske speilet som sin egen oppfinnelse og skrev ikke å ha lest om noe som det, har det blitt foreslått at Rembrandt 1635-maleri av “Belshazzar’s Feast” skildrer en steganografisk speilprojeksjon med Guds håndskrift hebraiske bokstaver på et støvete speiloverflate.

I 1654 brukte belgisk jesuitematematiker André Tacquet Kirchers teknikk til å vise reisen fra Kina til Belgia av den italienske jesuitens misjonær Martino Martini. Det er noen ganger rapportert at Martini foredragte hele Europa med en magisk lantern som han kanskje hadde importert fra Kina, men det er ikke noe bevis på at annet enn Kircher’s teknikk ble brukt.

I 1659 hadde den nederlandske forskeren Christiaan Huygens utviklet den magiske lanternen som brukte et konkavt speil for å reflektere og lede så mye av lampens lys som mulig gjennom et lite glassplate hvor bildet skulle projiseres og videre inn i en fokuseringslinse foran på apparatet for å projisere bildet på en vegg eller skjerm (Huygens-apparatet brukte faktisk to ekstra linser). Han publiserte heller ikke offentligheten sin oppfinnelse, da han trodde det var for frivoløs og skammet seg over det.

Den magiske lantern ble et veldig populært medium for underholdning og utdanningsformål i det 18. og 19. århundre. Denne populariteten avtog etter introduksjonen av kino på 1890-tallet. Den magiske lanterne forblir et vanlig medium før lysbildeprojektorene ble brukt i utbredt bruk i løpet av 1950-tallet.

projector testNoen få år før hans død i 1736 slo polsk-tysk-hollandsk fysiker Daniel Gabriel Fahrenheit opp en solmikroskop, som i utgangspunktet var en kombinasjon av sammensatt mikroskop med kameraobscura-projeksjon. Det trengte sterkt sollys som en lyskilde for å projisere et klart forstørret bilde av gjennomsiktige objekter. Fahrenheits instrument kan ha blitt sett av tysk lege Johann Nathanael Lieberkühn som introduserte instrumentet i England, hvor optiker John Cuff forbedret det med et stasjonært optisk rør og et justerbart speil. I 1774 presenterte engelsk instrumentmaker Benjamin Martin sitt “Opake Solar Microscope” for forstørret projeksjon av ugjennomsiktige gjenstander.

Sveitsisk matematiker, fysiker, astronom, logiker og ingeniør Leonhard Euler demonstrerte en ugjennomsiktig projektor, nå kjent som et episkop, rundt 1756. Det kan projisere et klart bilde av ugjennomsiktige bilder og (små) gjenstander. Den franske forskeren Jacques Charles antas å ha oppfunnet den samme “megascope” i 1780. Han brukte den til foredrag. Rundt 1872 brukte Henry Morton en ugjennomsiktig projektor i demonstrasjoner for store publikum, for eksempel i operahuset i Philadelphia som kunne plassere 3500 personer. Maskinen hans brukte ikke en kondensator eller reflektor, men brukte en oksygenlampe nær objektet for å projisere store, klare bilder.

I begynnelsen og midten av det 20. århundre ble lave kostnader ugjennomsiktige projektorer produsert og markedsført som leketøy for barn. Lyskilden i tidlige ugjennomsiktige projektorer var ofte rampelys, med glødelamper og halogenlamper som tok over senere. Episkoper markedsføres fortsatt som kunstneres utvidelsesverktøy for å tillate bilder spores på overflater som forberedt lerret.

På slutten av 1950-tallet og tidlig på 1960-tallet begynte overheadprojektorer å bli mye brukt i skoler og bedrifter. Den første overheadprojektoren ble brukt til politiidentifikasjonsarbeid. Den brukte en cellofanrolle over en 9-tommers scene slik at ansiktsegenskaper blir rullet over scenen. Den amerikanske hæren i 1945 var den første til å bruke den i antall for trening som andre verdenskrig ble nedslått.

Fra 1950-tallet til 1990-tallet ble glideprojektorer for 35 mm fotografiske positive filmglass felles for presentasjoner og som en form for underholdning; familiemedlemmer og venner vil av og til samles for å se lysbildefremvisninger, typisk feriereiser.

I begynnelsen av 2000-tallet ble bildene i stor grad erstattet av digitale bilder. Når du handler for en projektor, må du se etter to lumen spesifikasjoner: En for farge lysstyrke og en for hvit lysstyrke. Det kan være store forskjeller mellom forskjellige projektorer og merker, så farge må måles og listes separat for å gi nøyaktig informasjon. Hvis den oppgitte informasjonen bare gir deg en lumen-karakter, refererer den vanligvis kun til projektorens hvite lysstyrke. Den faktiske lysstyrken av farge kan være så liten som en tredjedel av lumens oppgitt.

Mengden lysstyrke du trenger er bestemt av rommet du prosjekterer inn. Lysstyrken på projektoren måles i lumen. For hjemmekinoprojektorer hvor omgivelseslyset holdes på et minimum, trenger du minst 1500 lumen. For klasserom, konferanserom eller rom med vinduer, er en projektor med minimum 2500 lumen best. For store auditorier eller foredragshaller trenger du flere lumens.

Alle Epson-projektorer angir hvit lysstyrke ved hjelp av ISO 21118 og fargelysstyrke ved hjelp av IDMS 15.4, for å gjøre det enkelt å sammenligne projektorer. Hvis du skal projisere fargebilder, må du se etter en projektor med høy fargelysutgang.

Vurder denne artikkelen!
Total: 0 Gjennomsnitt: 0
Back to top button