Produkteksperter.no deltar i Amazon EU sitt affiliate program, et affiliate program som gjør det mulig for nettsider å tjene en annonse provisjon ved å annonsere og gi lenker til Amazons nettsider. Vi samarbeider også med andre affiliate programmer med mål om å drive trafikk til andre nettsider og tjene penger på annonseinntekter og annonseringslenker.

Riskoker test 2024

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Målet vårt er å gi deg det aller beste produktet på markedet! Derfor jobber teamet vårt hardt med å gjøre grundige undersøkelser før de publiserer de beste produktene. Les mer For å beholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

INNHOLDSOPPDATERINGER

Det er viktig for oss at produktene vi representerer er av høyeste kvalitet og med de beste prisene. Derfor gjennomgår vi alltid listene våre, og oppdaterer dem etter behov, slik at du får alternativene med de fremste kvaliteter øverst på listen.

Fluffy eller klebig. Varm eller sushi. Skal du være garantert den perfekte risen bør du kjøpe deg en riskoker. De finnes i en rekke priser og variasjoner. Her finner du noen gode råd. Ris er en kornsort og hovedbestandel i næring for over halvparten av verdens befolkning. I Asia og Afrika er ris den viktigste delen av kostholdet. Risplanten har sin opprinnelse fra det sørlige Kina eller nordlige Thailand. Derfra spredte den seg raskt til Sentral-Asia og østover mot Midtøsten og videre til Afrika. Arkeologiske funn har dokumentert at ris var i bruk allerede for 7000 år siden. Det er dermed blant de tidigste matplantene vi kjenner som fortsatt er i bruk i dag. Systematiske risplantasjer tror man startet i Asia omkring 3000 år før Kristus. I kinesiske skrifter fra 2800 f.kr er det funnet beskrivelse av ris. Dete er de eldste skriftlige bevisene vi har for bruk av kornsorten.

Hvordan risen kom til Europa er noe usikkert, men forskerne tror at Alexander den Stores soldater tok med seg risen fra India til Hellas. Men dyrkingen i resten av Europa var det araberne som introduserte i Spania på 700 og 800-tallet. Introduksjonen av ris førte med seg stor skepsis og frykt for at dyrkingen førte til dårlig luft og utbredelse av malaria. Derfor var det forbud mot risdyrking i Frankrike frem til 1700-tallet.

Under de store erobringene på 1700 og 1800-tallet sørget Spania for å føre med seg risen til Sør-Amerika og slaver brakte med seg risen til USA. Spesielt i Sør-Carolina ble risdyrking populært som følge av den falte og mineralrike jorden. Dokumenter viser at et ble eksportert 4500 tonn ris fra havnen i Charleston i 1726.

Her hjemme har vi aldri dyrket ris, men forbruket har økt jevnt og trutt år for år. Tradisjonelt brukte vi risen i desserter som riskrem og risgrøt, men i dag er middagsrisen et vanlig syn på norske middagsbord.

Stort sett bruker nordmenn ristypene Jasmin fra Thailand og Basmati med opprinnelse fra India. Stadig nye matretter som krever spesialris har også blitt mer populært, som Sushi. Bruken av ris i Norge har økt kraftig i takt med vår økning i utenlandsreiser og innvandring. Selv den minste matvareforretning har et rikt utvalg av ris til salgs i hyllene.

riskokere test

Ris kan enten kokes i vann eller dampes. Dampet ris passer best for den mer klebige sorten, mens vannkoking vil gi lett og fluffy ris. I Norge har det vært mest vanlig å koke risen i en kjele med vann. Produsenter som Uncle Ben har også gjort stor suksess med sine boil-in-bag produkter. Dette er enkelt forklart porsjonsposer med ris som bare skal legges rett i kokende vann. Etter oppgitt koketid er det bare å ta opp posen, åpne den og spise.

Egne riskokere har først dukket opp på det norske markedet de siste ti-femten årene.

Men dedikerte riskokere er ikke et nytt fenomen internasjonalt. Først ut var japanerne som i 1927 utviklet det japanske forsvaret en svært enkel riskoker i sitt mobile feltkjøkken. Etter krigen kom Mitsubishi Electric med den første kommersielle riskokeren. Denne besto av en aluminiumskjele med et varmeelement på innsiden.

De første kommersielle riskokerne var termostatstyrt og slo seg av når vannet nådde en viss temperatur. Dette ga ikke spesielt gode resultater, siden vanntemperaturen ville avhenge av temperatur i rommet og medførte ofte at risen ble underkokt.

Toshiba lanserte den første helautomatiske riskoker på markedet i 1956. Denne skilte seg fra forgjengerne ved at den hadde et indirekte oppvarmet kammer. Vannet og risen var skilt fra hverandre. Maskinen ble en umiddelbar suksess og Toshiba solgte over 200 000 riskokere i månden. I 1960 regner man med at automatiske riskokere var å finne i halvparten av japanske hjem.

Den indirekte kokemetoden var både energikrevende og treg. Derfor har man faset ut denne produksjonsmetoden og i dag isteden valgt en isolerende beholder ytterst og et indre uttakbart kammer. Vann og ris legges i det indre kammeret.

Mot slutten av 80-tallet forsøkte flere høykvalitetsprodusenter seg med induksjonsvarmede riskokere. Denne teknologien gjør det mulig å bedre kontrollere varmen. Dermed er det også mulig å spesiallage risen til ønsket formål. For eksempel den perfekte sushi-ris. I dagens modeller er det stort sett dampkoking som er den dominerende oppvarmingsmetoden. Damp anses for å være måten risen opprinnelig ble tilberedt på og har vist seg å være den tilberedningsmåten som gir det klart beste resultatet. Fordelen er at risen beholder en friskhet som ikke er mulig gjennom koking. Ren koking fører ofte til at risen blir for bløt eller for hard. Med damp er det enklere å kontrollere prosessen og avbryte den når risen er perfekt tilberedt.

Utover på 90-tallet dukket det opp en rekke kinesiske produsenter av husholdningsapparater. Riskokere var ikke noe unntak. De billige kina-produktene blir ofte produsert på samme fabrikk som mer kjente merkevarer, men uten logo og under fullstendig ukjente navn. Er du heldig kan du faktisk få kjøpt produkter fra velkjente produsenter til en slikk og ingenting. Problemet er at du egentlig ikke vet hva du kjøper.

Riskokere er fortsatt et nisjeprodukt i Norge og det finnes ingen gjennomarbeidede riskokertester som kan refereres til. Likevel har alle de store jernvare- og hjemmelektroforhandlere. Utvalget er stort og det vil være behov og pris som avgjør om du kjøper en liten riskoker eller en stor riskoker.

Spørsmålet er jo om du trenger en riskoker i det hele tatt. Uten å ødelegge verken drømmen eller leselysten skal vi raskt innrømme at det trenger du faktisk ikke. Selv den beste riskoker kan ikke gjøre annet enn det du selv kan klare med en kjele, et lokk og en kokeplate. Koking av ris handler i praksis bare om vann- og varmebehandling. Og riskokeren blir overraskende raskt bare nok en kjøkkenmaskin som du kommer til å ha stående i skapet. Dedikerte og sære kjøkkenapparater har de senere årene dukket opp som paddehatter og blitt en motegreie. Men populariteten til dem har falmet like raskt som de har kommet. Kjøkkenskap og kjellerboder er stappfulle av apparater som vi bare måtte ha, men som etter kort tid har vist seg å være ganske lite innoverende.

For de aller fleste vil den gammeldagse metoden med koking på komfyren være mer enn godt nok. Men dersom du benytter ris daglig og gjerne har en stor familie der forbruket er ganske stort, så kan en riskoker være verdt å anskaffe.

Fordelen med en riskoker er selvsagt at du er garantert et godt resultat hver gang. Med komfyrkoking er det lett for at risen blir klumpete og for klebig. Dersom du er på jakt etter en luftige risen der riskornene ikke henger sammen, så vil en riskoker være løsningen.

Hvilken riskokere som er best i test er vanskelig å si, siden det ikke er gjort noen gode tester. Men vi skal ta en gjennomgang av noen av produktene på markedet.

Både Elkjøp og Power har flere forskjellige riskokere i sitt sortiment. Hos Elkjøp er det den norske produsenten Wilfa som dominerer hyllene. RC5 er den billigste varianten. Denne har en liters kapasitet. Dette holder godt til en familiemiddag. Varmeeffekten er 400 watt og produsenten lover en hurtig og jevnt riskoking. For et godt resultat er det viktig at kokingen foregår jevnt, slik at hele bollen oppnår samme resultat. Det er svært irriterende dersom halvparten av risbollen må kastes etter oppvarming. RC5 er en svært enkel riskoker som stort sett gjør den jobben den lover og ikke noe mer. Den eneste tilleggsfunksjonen er at kokeren har en varmefunksjon som holder risen varm etter koking og sørger for riktig serveringsfunksjon. Til 399 kroner får du her en helt ok riskoker til lav pris, men neppe best i test.

RC5S koster en hundrelapp ekstra. Den er en såkalt multifunksjonell koker. I denne kan du koke grønnsaker og grøt i tillegg til å koke ris. Så den har litt større bruksområde enn den billigere varianten. Foruten dette er det lite ekstra å hente. Wattstyrken er tilsvarende RC5 og kapasiteten er fortsatt en liter. Utseendemessig er den i sølvfarge og har glasslokk.

Noen kroner opp finner vi Wilfa WRC1 til 537 kroner. Den har 1,8 liters kapasitet og er en stor riskoker. Varmeeffekten er 700 watt, noe som passer godt til en riskoker på denne størrelsen. WRC1 er en pen riskoker i børstet stål, men funksjonsmessig er det ikke mye mer å hente enn på de tidligere omtalte og billigere modellene. Kundene er delt på midten i sin omtale. Mens noen er godt fornøyd og planlegger å kjøpe flere, har andre mener den er en eneste stor katastrofe. Kritikken handler om at det er nesten umulig å få luftig ris, mens det lett koker over og blir søl. Det kan være at kritikerne rett og slett ikke har brukt apparatet riktig. Nettopp dette med luftig ris og søl er hovedgrunnen til å kjøpe en riskoker.

Logik er den andre produsenten av riskokere som har fått innta butikkhyllene hos Elkjøp. Produsenten er ganske ukjent som kvalitetsprodusent, men velkjent i lavprissegmentet. Deres billigste riskoker er L10RCW16E. Denne har hele 1,8 liters kapasitet for ferdig ris og er slett ikke noen liten riskoker. Andre funksjoner er det ikke å finne i denne maskinen.

Dersom 1,8 liters kapasitet blir i minste laget for deg har Logitek en større variant, med hele 2,3 liters bolle. Det tilsvarer 13 kopper med ris og bør holde til en skikkelig stor familiemiddag eller et selskap.

Funktion er navnet på et av de nye merkevarene innen hjemmehusholdning. Selskapet har en kombinert riskoker og damper til 599 kroner. Dette er den første i sortimentet hos Elkjøp som gjør mer enn bare å koke ris. Kapasiteten på 1,8 liter og er en av få med hengslet lokk. Det gjør betjeningen enklere og fører til at du slipper å engste deg for at dampen renner ned på benken eller treffer hendene.

Som nevnt er dette en kombinasjonsmaskin. I tillegg til å koke ris er den egnet til å dampe grønnsaker i. Dette er nok mulig å gjøre også med de andre riskokerne, men det finnes ikke egne innstillinger for det i de rene riskokerne. Fordelen med damping av grønnsaker er at de beholder alle næringsstoffer, farge og friskhet.

Har du behov for en virkelig stor riskoker, så har Funktion også en modell med hele tre liters kapasitet. Til 799 kroner får du en koker med egen steamerfunksjon for tilberedning av grønnsaker. Dette er en skikkelig stor riskoker.

I vår test av riskokere har vi også sett på utvalget hos Power. Prisnivået ligger på samme nivå som hos hovedkonkurrenten. Senz har en riskoker til 439 kroner. Den har 1,8 liters kapasitet. Det samme har Princess sin variant til 499.

Litt opp i pris og størrelse finner vi Tristar. Dette er også et av de mange merkevarene på markedet som har dukket opp fra intet de senere årene. Det er gjerne kinesiske fabrikkmerker som selges under en rekke forskjellige merkevarer i forskjellige markeder. I utgangspunktet er det ikke noe negativt eller betenkelig med disse produktene, men det kan være vrient å finne reservedeler og tilleggsutstyr.

Tristars billigste modell koster 599 kroner. Den har kapasitet på 2,2 liter ferdigkokt ris. Selve kokeren er laget i rustfritt, børstet stål. Den har uttakbar indre kjele i non-slip belegg og driftskapasitet på 900 watt. Når risen er ferdigkokt slår den seg automatisk av og går over i hold-varm-funksjon. Tristar finnes i flere modeller hos Power. Forskjellen er kapasiteten på kjelen.

Blant noen av de mer perifere produsentene finnes det et rikt utvalg av riskokere og dampere. Nettbutikken KitchenTime har en kombimaskin de kaller Hamilton Beach. Denne minner i design veldig på den amerikanske multiverktøyprodusenten InstantPot. Så er da heller ikke dette et rent riskokeprodukt.

Hamilton Beach er en avansert dampkoker med flere innstillinger, avhengig av hva du skal koke. Her finner du funksjoner for hvit ris, hurtigris, steamkoking, fullkorn og kok. Dette betyr at du for eksempel kan tilberede både supper og grøt ved hjelp av noen få knapptrykk. Kokeren har et stort display på fremsiden som angir gjenstående koketid. Til 679 kroner er dette et godt kjøp. Selv om produsenten er ukjent for de fleste er dens funksjonalitet og pris svært tiltrekkende.

Kundene er stort sett veldig fornøyd og viser til at den har et stort bruksområde. Enkelte kunder forteller at de har brukt apparatet til å tilberede fisk og at resultatet blir fremragende. Kundeomtalene definerer den som best i test riskoker.

Kapasiteten i denne dampkokeren er overlegen med sine 4,75 liter. Effekten er likevel ikke mer enn 700 watt. Det kan gjøre at tilberedning tar noe lenger tid enn du er komfortabel med. Fordelen er at du slipper å gjøre noe som helst med den.

Samlet vurdering gjør at dette er markedets beste riskoker.

Det kjente nettvarehuset Komplett har beveget seg inn i husholdningsapparater og selger blant annet en riskoker fra OBH Nordica. Den legger seg komfortabelt i markedet både hva gjelder pris og kapasitet. 399 kroner for 1,8 liter ferdig ris. Holde-varm-funksjonen sørger for at risen har serveringstemperatur i hele seks timer. Dermed passer den perfekt for et selskap med buffet eller koldtbord.

Som med mange andre husholdningsprodukter er riskokere et spørsmål om behov og pris. For en normal familie er det første man må spørre seg om det i det hele tatt er hensiktsmessig å kjøpe en riskoker i første omgang. Dersom du har et normalt forbruk av ris, en til to ganger i uken, så vil du trolig komme like godt ut av det ved å benytte kjele og komfyr. Bruker du ris mindre enn en gang i uken er det ikke mulig å forsvare et innkjøp av en riskoker. Da vil maskinen bli stående ubrukt for lang tid og du vil knapt huske at du eier en riskoker i det hele tatt. Bruker du ris mindre enn en gang i uken vil vi anbefale at du kjøper boil-in-bag. Produktet er helt ok til middagsbruk og du vil være nærmest garantert et godt resultat hver gang.

Tilhører du de som spiser ris nesten daglig, så kan en riskoker være verdt å tenke på. I så fall bør du tenke gjennom hvor mye ris du trenger å tilberede i hver porsjon. Det kan være greit å tenke på at den oppgitte kokemengden er maksimalgrenser. Du kan utmerket godt koke en kopp med ris i en stor riskoker. Men du kan naturlig nok ikke overstige maksimalgrensen.

De fleste riskokerne på det norske markedet i dag har et non-slipp belegg på selve kokekjelen. Dette gjør rengjøring betydelig enklere, siden risen ikke brenner seg fast i bunnen. Men dette belegget er vanlligvis skjørt. Det er svært viktig at det ikke brukes metallredskaper i non-stick-kjeler. Da vil du umiddelbart skape riper i overflaten og skade belegget. Erfaringsmessig er dette belegget så tynt at det vil forsvinne av seg selv over tid. Når belegget er borte vil risen bli tilnærmet umulig å fjerne. Forskjellen mellom non-stick og ikke-non-stick er enorm.

Alle slike kjeler må håndteres med redskaper i treverk eller plast. Jo mykere du kan bruke jo bedre er det. Stort sett vil produsenten fortelle at du godt kan vaske kjelen i oppvaskmaskin. Men dette er sjelden en god idé fordi non-stick belegget vil svekkes gradvis i oppvaskmaskinen. Det er svært enkelt og raskt å vaske en slik kjele i oppvaskkummen. Noen raske runder med den myke børsten er alt som skal til for at du skal få en skinnende ren non-stick kjele. Og da er du sikret at den holder mye lenger enn om den stadig utsettes for oppvaskmaskin.

riskokere best i testDu bør også se etter en riskoker som også kan benyttes til andre formål. Det mest opplagte er dampfunksjon, slik som for eksempel Funktion fra Elkjøp. Vi er sterke tilhengere av å ha så få maskiner på kjøkkenbordet som overhodet mulig. Årsaken er at de tar plass og veldig målrettede produkter blir sjelden brukt. Kjøkkenapparater er populært og ofte selges de på tilbud. Da er det fristende å hive seg over et produkt som du strengt tatt ikke trenger.

Det beste du kan gjøre er å se deg om etter et produkt som kan gjøre flest mulig oppgaver i kombinasjon. Dessverre er ikke InstantPot til salgs på det norske markedet. Dette er en fantastisk matlagingsmaskin som kombinerer såkalt slow-cooker, trykkoker, suppekoker, riskoker og saute-panne i en og samme maskin.

InstantPots fra rundt 100 dollar og oppover. Maskinen ser ut som en tradisjonell riskoker, men har en velfylt meny som skjuler stort sett det meste av oppgavene du gjør på et normalt kjøkken. Nyere modeller har også Sous Vide-funksjon, men disse er noe mer kostbare.

For eksempel InstantPot Duo Plus 6. Denne har hele ni forskjellige funksjoner og tilberedningsmetoder. Poten har en interessant funksjon for sterilisering. Denne kan være svært nyttig for spedbarnsfamilier som trenger å sterilisere tåteflasker, smukker og annet utstyr. I tillegg kan steriliseringen brukes for flasker og krukker som skal brukes til matoppbevaring. Ved å sterilisere beholderen før du legger inn maten vil du kunne få lenger holdbarhet for maten. Steriliseringsfunksjonen i InstaPot er kun tilgjengelig på de nyeste modellene.

InstantPot er et stort og kraftig kjøkkenapparat som tar mye plass på benken. Men du slipper som nevnt unna med en maskin fremfor en hel rekke. Og vi kan garantere deg at du vil bruke den. InstantPoten er blant de mest populære produktene på amerikanske kjøkken og det finnes et utall av tips, råd og oppskrifter tilgjengelig på internett. For mange vil InstantPoten være i daglig bruk og gjerne mer enn komfyren. InstantPoten er fremragende til å tilberede gryteretter. Ved å behandle kjøttet med trykkoker og siden tilføre øvrige ingredienser vil du få selv det særeste og seigeste kjøttet til å bli som smør.

Med en aktiv bruk av tidsinnstillinger og varmejusteringer vil du kunne sette middagsmaten til tilberedning mens du inntar frokosten og komme hjem til glovarm og ferdig middag. Dette er funksjoner som du ikke vil finne på en tradisjonell og begrenset riskoker. Derfor vil vi sterkt anbefale at du leter rundt på nett etter kombimaskiner. Dette vil være langt oftere i bruk og selve riskokingen blir like bra som i en dedikert riskoker.

Vurder denne artikkelen!
Total: 3 Gjennomsnitt: 1
Back to top button