Produkteksperter.no deltar i Amazon EU sitt affiliate program, et affiliate program som gjør det mulig for nettsider å tjene en annonse provisjon ved å annonsere og gi lenker til Amazons nettsider. Vi samarbeider også med andre affiliate programmer med mål om å drive trafikk til andre nettsider og tjene penger på annonseinntekter og annonseringslenker.

Smartklokke test 2024

Med giganter som Apple og Samsung i førersetet har smartklokker gått fra å være en nerdegreie til å bli allemannseie. En smart klokke er både et praktisk hjelpemiddel og en morsom forlengelse av mobiltelefonen.

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Målet vårt er å gi deg det aller beste produktet på markedet! Derfor jobber teamet vårt hardt med å gjøre grundige undersøkelser før de publiserer de beste produktene. Les mer For å beholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

INNHOLDSOPPDATERINGER

Vi verdsetter deg som kunde, og oppdaterer derfor kontinuerlig produktlistene våre slik at du får de ypperste produktene til de beste prisene. Du kan ha tillit til at vi nylig har verifisert produktene våre som ligger på topp.

Selve definisjonen av smartklokke er litt flytende. Er det en klokke med telefon, er det en treningsklokke eller en epostleser du har på armen. Svaret er vel egentlig at det er litt av alt. Smartklokkene har eksistert i markedet en stund, men det tok for alvor av da Apple lanserte sin iWatch i 2015. Da hadde riktignok aktører som Samsung og Fitbit vært på markedet en stund, men det ble aldri noe stort fokus på produktkategorien.

Og fortsatt faller mange smartklokker litt mellom to stoler. De rene treningsarmbåndene eller aktivitetsarmbåndene har derimot hatt stor suksess. Dette er helt enkelt klokker som måler puls, antall skritt og holder oversikt over treningen din. Informasjonen kan samles på egne nettportaler og gir god oversikt over hvordan du utvikler deg på trening.

I korte trekk er smartklokker bare en litt mer avansert aktivitetsmåler. De fleste smartklokker har også pulsmålere og det andre du finner i de mer sportslige innretningene. Men i tillegg korresponderer smartklokkene med mobiltelefonen og gir informasjon om alt som kommer inn av meldinger, eposter og telefonsamtaler. Det finnes også smartklokke med simkort. Fra disse kan du faktisk ringe til og fra, uten at du trenger å ha med deg mobiltelefonen. Det er praktisk blant annet på treningsturer, der du helst vil slippe å ha telefonen i lomma.

smartklokke testMen det er som en forlengelse av mobiltelefonen at smartklokken virkelig kommer til sin rett. Klokken kan løpende gi deg beskjed når du mottar meldinger, epost, alarmer, innkomne samtaler, samt all mulig informasjon om helse og trening. Fordelen med en smartklokke er at du slipper å dra mobiltelefonen ut av lomma for å sjekke epost og meldinger. Mange av smartklokkene gjør det også enkelt å gi korte, ferdigformulerte tilbakemeldinger.

Smartklokken er den første varianten innen produktkategorien «wearables». Dette er en produktkategori som handler om at vi skal ikle oss teknologien og benytte den som en naturlig del av hverdagen. Mange eksperter mener vi nå er inne i siste periode der smarttelefonene er den dominerende teknodingsen. Isteden for å bære rundt på en telefonplate, så vil alle smartfunksjonene bli integrert i klokker, briller, klær og så videre. Når disse enhetene kan samhandle med maskiner og utstyr rundt oss får vi et heldigitalt liv.

Fortsatt er det slik at smartklokkene ikke har tatt helt av og blitt noe alle går med på armen. Produsentene har slitt med å forklare hvorfor forbrukerne skulle investere flere tusen kroner i et produkt som ga relativt beskjeden tilleggsverdi, utover mobiltelefonen. Samtidig har de enklere trenings- og aktivitetsbåndene tatt skikkelig av. Fra produsenter som Fitbit, Polar og Garmin har det kommet en rekke smarte aktivitetsarmbånd som er skreddersydd for å måle treningsmengde og effekt. Derfra har veien vært kort til å introdusere enklere meldingsapplikasjoner og andre smartfunksjoner. Aktivitetsarmbåndene har også hatt den store fordelen at batterikapasiteten er betydelig bedre. Mens en smartklokke gjerne må lades hver dag etter aktiv bruk, så kan armbåndet klare både fire og fem dager uten oppladning.

Nettopp batterikapasiteten har vært smartklokkenes akilleshæl. Minstekravet for en smartklokke må være at den tåler minst en hel dags virke, før den må lades. Dersom klokka slutter å fungere før sengetid er det egentlig ikke vits å ta den på i det hele tatt. En mobiltelefon kan de fleste lade på arbeidsplassen, men klokka skal du ha på armen hele dagen. Dette problemet gjorde at smartklokkene lenge var et rent nisjeprodukt uten stor interesse fra folk flest. Men bare det siste året har det skjedd betydelige forbedringer. Eksempelvis økte Samsung batterikapasiteten fra to til tre dager mellom sin toppmodell Gear S2 og Gear S3. Nylanserte Galaxy Watch vil øke batterikapasiteten med ytterligere en til to dager, lover produsenten. Da begynner brukstiden å bli såpass at det er mulig å bruke smartklokken som et normalt produkt, siden de færreste i dag tilbringer mer enn fire dager uten tilgang til strøm.

Apples iWatch har jevnt over kapasitet til å vare ut en normal dag. For å få ytterligere batterikraft har test av smartklokker vist at det er mulig å skru av varslingsfunksjoner, automatisk pulsmåler og så videre. Men da faller mye av poenget med å anskaffe en smartklokke bort. Som med smartmobiler er smartklokkene ment å tilføre noe ekstra og det er nettopp funksjonene i klokken som gir merverdien. En smartklokke som må slå av alle funksjonene sine vil ikke ha noen hensikt.

Smartklokkene kommer i forskjellige modeller og typer. I praksis er det fire operativsystem som dominerer innen smartklokker. Apple har utviklet sitt watchOS. Dette er en nedskalert versjon av Apples iOS som benyttes på iPhone og iPad. Som med Apples øvrige produkter er watchOS et proprietært system som kun kan benytte applikasjoner som Apple selv har godkjent og lagt ut i sin app-store. Det samme gjelder for de øvrige produsentene. Samsung benytter sitt egenutviklede operativsystem Tizen på sine klokkemodeller. Selskapets aller første smartklokke benyttet Googles Android for smartklokker, men har siden valgt å støtte seg på Tizen. Tizen-systemet er et åpent operativsystem, der utviklere kan skreddersy og tilpasse sine applikasjoner til operativsystemet som de ønsker. Appene gjøres tilgjengelig gjennom Samsungs egne klokkeapplikasjoner i Gear-universet. Samsung har utviklet en helt egen infrastruktur for sine applikasjoner, smarte klokker, ørepropper og andre smarte produkter. Samsungs Gear-univers inkluderer et bredt spekter av produkter og tjenester. Samsungs Health-tjeneste er selskapets egen applikasjon for trening og helse. Dette gjør Gear S-klokkene til en av markedets absolutt beste smartklokker.

Den tredje aktøren på markedet med egen, proprietær infrastruktur er Fitbit. Selskapet har dominert markedet for trenings- og aktivitetsarmbånd i lang tid. De første modellene var rene, enkle treningsarmbånd. Men selskapet har gradvis utviklet mer avanserte modeller og kan i dag presentere solide smartklokker. Fitbit er som de to foregående en proprietær løsning, men faktisk enda mer låst enn watchOS og Tizen kan tilby. Fitbits infrastruktur innebærer at de har en del samarbeidspartnere, der man kan koble dataene mellom Fitbit og andre tjenester. På selve smartklokken er det ikke mye som kan endres og tilpasses som man vil. Fitbit har ingen applikasjonsbutikk, slik man finner på andre smartklokker. Derfor vil nok mange mene at Fitbit ikke er å regne som en ordentlig smartklokke, men funksjonsmessig holder de mer enn hva som kreves.

Den siste aktøren innen smartklokke-markedet er Google. Google lager ikke selv smartklokker, men står for programvaren. Over flere år har Google jobbet med å utvikle sitt univers for såkalte wearables. Det er ikke uvanlig at Google prøver og feiler med nye produktkategorier, men innen smartklokke-systemene har de slitt med å finne sin plass. Det er litt oppsiktsvekkende, siden Google allerede har en svært god infrastruktur knyttet til Android og mobile tjenester. Men Google har den store fordelen at de har et svært åpent system og utviklerne står i kø for å lage nyttige applikasjoner. Googles unike infrastruktur gjør at det er enkelt for forbrukerne å bytte enheter, men samtidig beholde sine data intakt.

Takket være Googles plattform for smartklokker har det kommet et vell av produsenter som har kastet seg på markedet. Mens smartklokker for noen år siden var sportslige og så ganske røffe ut, så har motedesignerne kommet på banen og utviklet en rekke smartklokker som nærmest fremstår som luksusklokker og smykker. Blant de mer moteriktige klokkeprodusentnene er Michael Kors, Hugo Boss og Emporio Armani. Men også hos de mer teknologivante produsentene som LG og Huawei har satset mer på design den senere tiden.

Her ligger også noe av nøkkelen til å lykkes med smartklokker. De første smartklokkene var klumpete og veldig «nerdete». Men Samsung revolusjonerte bransjen da de lanserte sin Gear S2-modell. Dette var den første smartklokken som hadde formfaktor som et normalt armbåndsur. Også Google-baserte smartklokker har beveget seg over til å lage runde smartklokker. Fordelen, fremfor de mer futuristiske, avlange, er at klokkene får et større bruksområde. Det blir lettere å få klokken til å passe fint sammen med klær og kan til og med fungere fint til pendressen.

Akkurat når det gjelder bekledning er det ingen tvil om at smartklokkene har en liten vei å gå. Det finnes svært få tilpassede smartklokke dame. Dette skyldes dels at menn tradisjonelt er mer teknologivennlige, men også utfordringen med å lage smartklokkene små nok. Dersom en smartskjerm skal ha noen funksjon, er den avhengig av en viss størrelsesfaktor. Det finnes heller nesten ingen smartklokke til barn.

Apples smartklokke fåes i størrelser som passer til et kvinnehåndledd, mens Samsungs Gear S3 var en mastodont på 46 millimeters diameter. Det gjør at den ikke tar seg spesielt bra ut på de fleste kvinner. Selv mange menn vil slite med størrelsen på denne klokken. Skjermstørrelsen er nødvendig både for betjening og avlesning. For at skjermen skal holdes så liten som mulig har produsentene lagt inn knapper eller vridbare knotter på siden av klokken. Dette er noe man kjenner fra tradisjonelle armbåndsur, der høyre side gjerne har en vridbar knott for å stille tiden riktig. På smartklokker har denne knotten fått funksjon for å betjene menyene i klokken. Gjerne menyer som betjenes ved å vri knotten fremover og bakover for å bla i menyen, mens et trykk på knappen vil aktivere menyvalget.

Samsung har så langt den klart mest elegante løsningen. Gear S-modellene har en roterbar ring rundt urskiven. Dette har gjort at Gear S-menyene er svært enkle og raske å manøvrere rundt i. Google-klokkene sliter fortsatt med å finne sin endelige formfaktor og løsning på betjening. Mens Apple har kommet en lang vei med sin vridbare, multifunksjonelle sideknapp. I takt med at teknologiselskapene utvikler sine stemmestyrte assistenter, vil smartklokkene etter all sannsynlighet kunne styres mer og mer med stemme. Både Google og Apple har allerede kommet langt med henholdsvis Google Assistant og Siri. Samsung følger etter med sin Bixby. Gear S3 og tidligere modeller ble levert med Samsung S-Voice, men dette er ikke en skikkelig digital assistent. Snarere er den så mangelfull at den bare skaper irritasjon hos brukeren. Dessverre ser krigingen mellom de digitale assistentene ut til å føre til at produsentene tviholder på sine egne assistenter og gjør det vanskeligere for konkurrentene å få innpass i deres produkter. På den annen side er det nok en stund til vi blir direkte komfortable med å snakke høyt til håndleddet vårt for å betjene klokken. I lang tid vil det være behov for å styre klokken fra klokken selv. Da er vridbare knapper, urskiver eller touchskjermer å foretrekke.

Selv om smartklokkene nå begynner å finne sin fysiske form, enten som tradisjonelle runde eller firkantede, så er det stor variasjon på funksjon og innmat. Flere produsenter har forsøkt seg på egne klokker mot spesifikke segmenter i befolkningen. For eksempel smartklokke barn. Dette er klokker som gjerne inneholder egne simkort og gps-mottakere. Ved hjelp av dem kan foreldre til en hver tid følge med på hvor den håpefulle befinner seg.

Xplora er en av produsentene av telefonklokke barn. De finnes i flere lekne og kreative farger og gjør det mulig med effektiv og nøyaktig kontakt mellom foreldre og barn. Smartklokke for barn er kontroversielt blant enkelte som mener at barna mister sin frihet når foreldrene hele tiden kan følge med på hvor de befinner seg. Samtidig er det andre igjen som påpeker at det gir en stor trygghet både for foreldre og barna at de er lett tilgjengelige. Men skepsisen er stor og i Tyskland er flere smartklokker for barn rett og slett forbudt. Årsaken er at tyske myndigheter mener klokkene bryter med forbudet mot overvåkning. Noe av forklaringen er at flere klokkemodeller har mulighet for å gjøre opptak av samtaler, uten at den som har på klokken eller de som er rundt kan oppdage det. Med tanke på Tysklands relativt ferske historikk med overvåkning i tidligere DDR er det kanskje ikke så merkelig at det sitter langt inne å tillate at barna skal gå rundt med avlyttingsutstyr på seg. Tyskland har svært strenge regler mot avlytting av private samtaler. Også i andre europeiske land er sporingsklokkene rettet mot barn svært kontroversielt og det er nok helt klart et produkt man ikke bør kjøpe før barna er gamle nok til å forstå hva det er de går rundt med på håndleddet. I tillegg kan det være smart å varsle klasseforstander og kanskje foreldre til venner og så videre om at ungene bærer en avlyttingsenhet på seg.

Det er ikke gjort egne smartklokketester for enheter rettet mot barn, men Xploras modell har kommet godt ut i kategorien smartklokke barn test. Det skyldes først og fremst at klokkene er behagelige for barnet å ha på, samtidig som den har all funksjon man trenger. Her kan foreldrene sende korte beskjeder, legge inn avtaler i barnas kalender eller spore dem løpende. For barna er det også svært enkelt å gi beskjed om at de er på vei hjem, enten ved å sende en melding eller ringe.

Men det er nå først og fremst for voksne at klokken kommer til sin rett. Og da er det først og fremst to kategorier som kan dra nytte av en smartklokke. Personer som trener og trenger litt ekstra motivasjon har mye å hente på å anskaffe en smartklokke. Muligheten klokkene gir for å føre statistikker og følge opp langtidseffekter av trening er enormt. Smartklokken gir både god informasjon under selve treningsøkten og på lengre sikt.

smartklokke dameSmartklokker som kjører Apple, Samsung eller Googles operativsystem kan velge mellom et utvalg forskjellige tjenester. Av de mer kjente er Endemondo og Under Armour. Men alle aktørene har også egne tjenester som er tilpasset operativsystemet. Googles Fit, Samsung Health og Apples treningsapp følger med sine respektive klokker, mens Endemondo og Strava for eksempel er en tjeneste som kan lastes ned til de forskjellige klokkene. Fordelen ved å bruke en ekstern leverandør er at de fungerer på tvers av plattformer. Så dersom du bestemmer deg for å gå fra Apple til Samsung, så kan du ta med deg dine treningsdata. For mange, spesielt de som trener målrettet, vil det være av avgjørende betydning. Mange av treningsappene har egne sosiale medieplattformer, der man kan dele sine treningsøkter og få motivasjon fra andre brukere av plattformen. Etter introduksjonen av aktivitetsbånd og smartklokker har det utviklet seg store nettsamfunn knyttet til de forskjellige treningstjenestene. Gjennom disse kan man følge og konkurrere med venner og kontakter, få forslag til treningsturer, metoder og så videre.

Sømløsheten gjelder for øvrig også på andre smartapper. Det er derfor lurt å velge en av de mer åpne operativsystemene, og ikke en svært sær og proprietær løsning. Det gjør blant annet at Fitbit ikke er å anbefale, selv om det er en billig smartklokke som kommer svært godt ut i en smartklokketest. Det er også svært viktig å kjøpe en klokke som er tilpasset den mobilplattformen du benytter. Foreløpig er det få fullverdige telefonklokker på markedet. Derfor er du avhengig av å kunne koble klokken til en mobiltelefon. Samsung Gear var lenge ikke kompatibel med iOS, men har heldigvis kommet på bedre tanker og leverer i dag klokker som snakker fint med Apples operativsystem.

Som med mobiltelefoner benytter gjerne smartklokkene seg av digitale kontoer fra Google, Microsoft, Apple og Samsung. Dette gjør at du enkelt kan synkronisere data fra en enhet til en annen. Siden smartklokkene er et ganske utsatt produkt er det viktig at innholdet og dataene kan reddes dersom du skulle miste eller ødelegge klokken.

Riktignok har smartklokkene blitt mer robuste med årene. Både Samsung, Apple og Google-enhetene er nå vanntette slik at de kan benyttes til svømming. For bare en halv generasjon siden var det knapt nok mulig å ta med smartklokken i dusjen. Dagens klokker tåler både vann, støt og varme opp til et visst nivå. Riktignok er ikke smartklokkene glade i varme over en lengre periode. Da vil batteriet fort ta skade og svekke levetiden. Igjen er batteriet en utfordring på smartklokkene. Etter et par års bruk er batterikapasiteten så varig svekket at klokken kan slite med å tåle en full dag fra morgen til kveld. Dette er den samme utfordringen som mange opplever med mobiltelefoner og PC-er. Dagens smartklokker har ikke mulighet til å bytte batterier enkelt. Faktisk kan det bli like kostbart å bytte batteriet som å kjøpe en ny klokke. Dette er en utfordring som produsentene arbeider mye med og som stadig bedrer seg. Men problemet er at batteriets levetid må veies opp mot klokkens størrelse og tyngde. Et skikkelig solid batteri krever større plass enn et enklere batteri. Produsentene ender derfor opp med å lage klokker som har noe mer begrenset levetid enn de gjerne burde hatt. Dette kan de gjøre fordi den teknologiske utviklingen innen wearables går så raskt at de færreste ønsker å beholde sin klokketelefon i flere generasjoner. Har man først blitt bitt av smartklokkebasillen så er det trolig at du ikke står over mer enn en generasjons smartklokke.

Så hva er den ultimate smartklokken på markedet? Selveste smartklokke best i test? Her vil det nok være flere meninger når alt kommer til alt. Det vil også avhenge mye av hva slags infrastruktur du opererer på fra før. Dersom du har en iPhone, en Mac og ikke går med noen planer om å gå vekk fra denne plattformen, er det åpenbart at du skal velge en iWatch. Dersom du er en stor tilhenger av Samsung-telefoner og ikke ser det som lite sannsynlig at du vil velge et annet mobilmerke neste gang, så vil det absolutt være en fordel å velge en Gear-modell.

Men det er også god grunn til å kikke nærmere på klokkemodellene som nå leveres med Googles WearOS. Googles sømløshet er overlegen konkurrentene på så mange nivåer at de ulempene som finnes ikke blir tunge nok. Smarte enheter er et område der Google arbeider knallhardt for å finne den beste løsningen.

Et område der smartklokker vil få sitt gjennomslag snarlig er innen betalingsformidling. Apple Pay er allerede introdusert i Norge og både Google og Samsung arbeider med sine egne løsninger, men disse er ikke introdusert i Norge ennå. De utenlandske gigantene møter stor motstand fra hjemmelige aktører som Vipps.

Vurder denne artikkelen!
Total: 2 Gjennomsnitt: 3
Back to top button