Produkteksperter.no deltar i Amazon EU sitt affiliate program, et affiliate program som gjør det mulig for nettsider å tjene en annonse provisjon ved å annonsere og gi lenker til Amazons nettsider. Vi samarbeider også med andre affiliate programmer med mål om å drive trafikk til andre nettsider og tjene penger på annonseinntekter og annonseringslenker.

Sovepose best i test 2024

Teltturen din blir bedre med en god sovepose. Det finnes utrolig mange varianter av en sovepose. Det finnes soveposer til høst, vinter, vår eller sommer. Men hvis du skal på en telttur eller annen plass og trenger en sovepose? Hva skal du se etter da? Hva trenger du? Vi har skrevet litt her om hva du skal se etter ditt behov. Ikke alle sammen trenger det samme. For de fleste av oss så holder det langt med en billig sovepose. Mens for deg som er aktiv i fjellet er det andre ting du ser etter. Ikke bare skal den holde deg varm på natten. Den må også være lett å bære med seg. Noen sove poser er også ment for ute bruk. At du kan sove med de ute, uten telt. Noen av disse er også vanntette. Sove pose jungelen er vanskelig for de fleste. Men vi håper her at vi skal finne en sovepose som er best i test for deg.

VURDERING

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Målet vårt er å gi deg det aller beste produktet på markedet! Derfor jobber teamet vårt hardt med å gjøre grundige undersøkelser før de publiserer de beste produktene. Les mer For å beholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

INNHOLDSOPPDATERINGER

Det er viktig for oss at produktene vi representerer er av høyeste kvalitet og med de beste prisene. Derfor gjennomgår vi alltid listene våre, og oppdaterer dem etter behov, slik at du får alternativene med de fremste kvaliteter øverst på listen.

Vekten er viktig på fottur

Akkurat som ved telt og liggeunderlag, vil hvordan type tur du skal reise på avgjøre om hvordan sovepose du trenger. Hvis du skal reise på en lengre fjelltur så er vekten avgjørende. Dette sier Harald Lundstein som er redaktør og fotograf for mange frilufts nettsider på nett. Du vil merke det godt i knær og ryggen om du bærer for tung sekk. Så her bør du tenkte stort på vekten. Skal du bare på kompis tur på hytta så spiller ikke vekten like stor rolle lenger, da den ikke blir båret like langt som ved en lengre fjelltur.

Hvis du skal kjøpe en sovepose burde du tenke på at du bør gå en str opp i forhold til det du normalt bruker. Dette er fordi det kan være lurt å legge klærne dine i fotenden av soveposen når du skal sove. Dette gjøres typisk om våren, vinteren eller høsten. På den måten vil du alltid ha varme klær. Men har du ikke en litt for stor sovepose vil du ikke kunne gjøre dette. Da vil klærne dine gi deg hodebry ikke komfort. Om du liker varme klær da så klart. Du kan enkelt finne ut hvor mye soveposen veier i produktbeskrivelsen.

Skal du gå for dun eller fiber?

sovepose testDun er lettere en fiber, de komprimerer meget godt. Noe som gjør at du enkelt kan pakke den godt sammen. Den gir også godt varme i forhold til hvor mye den veier. Ulempen med dyn er om det blir våt. Fuktig dyn isolerer meget dårlig. Det holder også dårlig på varmen. Så pass på at du kjøper en sovepose med moderne dun. De beste sove posene som selges i dag er behandlet med hydrofob for og unngå at de trekker til seg fukt.

Mindre andel fjær og høyre andel dun gir bedre isolasjon i i posen. Jo høyre verdi som er oppgitt på soveposen jo bedre er det. Høyre verdi på soveposen gir også bedre varme. Gåsedun gir noe bedre isolasjon og spenst en det andre dun gjør.

Fiberposer er mye tyngre, men disse tåler utrolig mye juling. Disse holder godt på varmen selv om de er fuktige. Den tar også mye mer i plass i sekken. Dette er et godt valgt for deg som trenger den til mye mer røff bruk.

Valg til kroppen

Hvordan en sovepose oppleves vil være svært forskjellig ifra person til person. Da ikke alle er like. Vi har ikke lik kroppsfasong eller lengde. Så derfor vil hver enkelt sovepose være forskjellig i forhold til personer. Noen ønsker at soveposen deres skal være trang, mens andre vil den skal vøre mer romslig en andre. Noen vil også ha glidelåsen i bunn for å få bedre luft. Andre ønsker ikke det. Så det er svært forskjellig ifra person til person. Så hvis dette er første gangen du skal kjøpe en sovepose så burde du tenke på hva du faktisk ønsker, hva gjør at du sover godt hjemme? Ligger du med dynen tett rundt deg eller bare har du den over deg. Dette er viktige faktorer som spiller inn i valget av soveposen din. Sove poser til damer er ofte bedre isolert ifra knærne og ned. Ellers er det ikke noe forskjell. De fleste av oss vil ikke merke noe forskjell heller på om det er dame modell eller herre modell vi sover i. Men de fleste leverandører har valgt å skille dette. Hvorfor? Det vet vi ikke men det er nok sikkert for å få høyre salg.

Er sove posen din litt for kaldt? Du fryser på bena eller litt på kroppen ellers kan du kjøpe en sovepose trekk. Dette er noe du må kjøpe for å sette utenpå soveposen din. Den øker vekten litt på turen men for noen kan denne være verdt å ha med seg. Denne posen vil holde soveposen din tørr, beskytte mot slitasje og den vil beskytte mot glør fra et eventuelt bål. Merk ikke brannsikker men kan beskytte mot glør. Trekket kan reduser slik at den slipper ut mindre eller mere fukt fra soveposen din. Dette gjøres så du ikke blir klam, blir du klam kan du også starte å fryse. Spesielt på vinterstiden.

Glidelåsen og isolasjon

Det er ikke bare soveposen som bør være av god kvalitet for at du skal ha det varmt og godt. Du må også velge et liggeunderlag som er godt å ligge på. Her kan det ta bli fort litt varmt så det er godt å lufte ut. Her kommer glidelåsen inn i bildet. Hvis glidelåsen er veldig lang er det viktig at isolasjonen på innsiden av soveposen er så bred som mulig da det ikke skal komme inn trekk her. Den skal også være tykk nok. Noen soveposer går glidelåsen helt ned til ben enden. Da kan du dra glidelåsen helt ned og enkelt gjøres om til en dyne. Glidelåsen bør være enkelt å bruke både fra utsiden og innsiden. Spesielt fra innsiden da det er lett å få klaus om du ikke finner den med en gang.

De fleste soveposer kan du dra glidelåsen helt ned. På noen av de er det en veldig irriterende faktor. At når du drar glidelåsen helt ned så hekter du også glidelåsen av. Hvis det er veldig kaldt så er ikke det noe kos å skulle ta den på igjen. På noen glidelåser er det også nesten umulig å få hektet denne på igjen. Noen soveposer har en enkel klaff med borrelås som løser dette problemet. Du kan ikke dra glidelåsen helt av.

Lende og størrelse

De fleste type soveposer kommer i 2 størrelser. Noen kommer i så mange som 4. Hvis soveposen er for lang vil det være alt for mye luft å varme opp i posen, du vil fryse. Hvis soveposen er for kort vil du dra alt dune i soveposen i bunn, dermed vil du også fryse. Så du må velge en sovepose som passer din lengde.

Soveposer kommer i forskjellige fasonger. Hvis du ikke er vant til å sove i sovepose burde du velge en romslig sovepose. Noen produsenter lager egne sovepose modeller for damer. Disse er ofte tykkere fra knærne og ned. Noen er også litt mer romslig rundt bryst partiet. Men de fleste av oss vil nok ikke merke forskjellen på dette. Om det er en dame pose eller herre sovepose som vi sover i.

Hvordan sovepose bør du kjøpe?

Skal du kjøpe en billig sovepose? Eller skal du gå for en dyr variant? Vårt ultimate tips er uansett at du velger en litt for vintersovepose tilbud, da kan du heller åpne opp litt. Velger du en sovepose som er litt for kald så kan fort få et problem. Det vanskeligere å få i seg varme en å slippe ut varme. Alle vi som har vært i militæret og sovet i en militær pose vet dette. Standarden på soveposer er EN 13537. Dette er ikke en god test. Men det beste man har i dag på soveposer. Pass på at sove posen er EN 13537 testet. Dette skjønner ikke de fleste av oss noe av. Men vi skriver det uansett. Hvis du skulle skjønne det.

EN test er testet med 4 temperaturer hvor 2 er mer relevant.

T MAX – Maks temperatur på soveposen. Ikke relevant.

T Ekstreme – Oppgir temperaturen på en voksen mann fullt påkledd i fosterstilling. Ikke relevant

T Comfort – Oppgir den laveste temperaturen til 60 KG kvinne skal kunne ha for en god natts søvn. Relevant for deg.

T limit – Oppgir temperaturen til en full påkledd man på ca 80 KG skal ha for en god natts søvn. Dette er relevant for deg.

Dobbelt sovepose?

Noen har støtte for at du kan koble 2 soveposer sammen. Dette er utrolig bra om du skal ha med kjæresten din på tur så kan du koble disse to sammen. Det blir fort da veldig intimt og godt. Hvis det er ekstra kaldt ute finnes det ikke noe bedre en å kjenne kroppsvarmen til sin kjære kjæreste. Hvis dere ønsker å dele sovepose kan dere se etter denne løsningen her. Da kan dere sove sammen om dere ønsker det. Eller sove i hver deres sovepose da de har støtte for dette begge to. Helt fantastisk herlig ikke sant? Husk å les bruker veiledningen om den har støtte for denne løsningen.

Slik for du en god natt søvn

Mange av oss sliter litt med å sove i en sovepose. Rett å slett fordi vi ikke er vant til det. Det er noe rar med også ha et annet stoff klistret på kroppen. Vi ligger på et underlag ikke på en seng. Noen av oss liker ikke å sove i et telt. Her har du noen gode tips for at natten din i teltet med sovepose skal bli best mulig for deg.

  1. Ikke legg deg i soveposen når du er kald. Hopp litt rundt, ta noen pushup eller løp 3-4 runder rundt teltet.
  2. Spis masse mat før du legger deg. Sørg for og være mett. Dette øker forbrenningen og gir kroppen din varme.
  3. Ta av deg yttertøy i soveposen hvis det er kjempe kaldt ute. Dette gjør at kroppen slipper ut mindre varme.
  4. Sov med lue når det er kaldt. Meste parten av din kroppsvarme mistet gjennom hodet.
  5. Stram hetten på soveposen, også kaldt kuldekraven. Da tetter det bedre.
  6. Pass på også stram heten uansett hvilken type sovepose du har.

Liggeunderlaget

sovepose best i testDet hjelper ikke kun å ha en god sovepose. Du må også ha et godt ligge underlag. Gode underlag oppgir noe som heter R – Verdi. Jo høyre den er jo bedre er liggeunderlaget. R – Verdi under 3 bør du ikke kjøpe. Skal du sove ute om vinteren så burde den være over 4.5. Er den under 4.5 kan det fort bli veldig kaldt å ligge på. Spesielt på vinterstid. Det er viktig å tenke på at et liggeunderlag skal være godt å ligge på. Du skal ligge godt selv om det er kvister, stein eller andre ting. Uansett så skal du ligge godt.

Liggeunderlaget bør være oppblåsbart være minimum 5 CM tykt for bedre komfort når du skal sove. På vinterstid bør du bruke et liggeunderlag av foam som du har under den oppblåsbare.

Lagring og oppbevaring av soveposem din.

Soveposen din skal aldri lagres i kompresjonsposen. Alle soveposer som kjøper i dag leveres med oppbevaringspose som er mye større og er pustende. Når du er ferdig med en tur så kan du lufte soveposen din også lagger du den i oppbevarings posen som føler med. Da luftes den godt. Hvis den ligger alt for sammenklemt vil den ikke få luft. Da vil det til slutt lukte vondt. Er det litt fukt nedi der kan det fort bli mugg. Dette er ikke noe som vi ønsker i en sovepose.

Lange kalde turer

Hvis du har planer om å dra på lang tur på vinteren er ikke dette noe for amatører. Snart gjerne med en liten tur først. Du bør ikke starte med en tur på 14 dager. Dersom du skal på en lang tur så krever dette her utrolig mye mer planlegging. Skal du på lengre turer må du tenke på kuldebro, fuktfordreninger osv.

Tørk soveposen din etter hver gang du er på tur

Hver gang du er på tur, så kan det utroligste ha kommet i soveposen din. Kanskje den trenger en vask og tørk etter du har vært på telt tur? Noen ganger når vi er på tur så svetter vi mye. Kanskje du har sølt litt kakao i soveposen din. Sørg for at soveposen din er ren og pen. Heng den ute for lufting etter du har ferdig med den i minst 24 timer. Når den er ferdig luftet så lenger du den i en pose som puster godt. Som vi alt har nevnt ovenfor her. Husk alltid å pakke den ned når den er helt tør.

Hva bør du ha på deg i soveposen?

Noen personer liker å sove naken. Men kan man gjøre dette i sovepose? Jada det kan du men det kan fort bli kaldt om du sover i feil pose.

I temperaturer rundt + 15 grader til rundt -5 lønner deg seg å sove med undertøy og en t skjorte. Er det varmere en dette kan du ha på deg mindre klær.

Temperaturer rundt – 5 til ca – 20 bør du bør du bruke lengre type undertøy nedover armer og ben. Samt også lue.

Er det kaldere en -20 så burde du bruke 2 lag med klær. Vi er alle forskjellige. Så noen liker å ha det veldig varmt mens de sover, mens andre liker det ikke fullt så varmt.

Punktene ovenfor her er noe du bør tenke på. Hvor kaldt er det ute når du skal sove i soveposen din? Holder det med en billig sovepose? Eller trenger du en dyr sovepose? Alt dette kommer an på hvor du har tenkt til å sove. Skal du på fjell tur om vinteren så trenger du en tykkere å bedre sove pose en hvis du skal sove ute i telt på sommeren når det ellers er ganske så varmt. Alle brukermanualer eller i produktbeskrivelsen til soveposen nevner om hvor mye temperaturer den tåler

Sovepose best i test

Hvilken sovepose som er best i test kommer litt an på hvordan person du er og hva du liker. Uansett så anbefales det at du kjøper en sovepose som er 1 nr for stor, dette er fordi du da kan ha klærne dine i ben enden. Så vil du holde alle klærne varme. Selv om det er veldig kaldt ute. Så tenk litt på hva du liker. Kanskje du har en god venn som du kan prøve å ligge soveposen til litt. Så du får litt følelsen på hvordan type du trenger til ditt bruk.

Sammendrag

En sovepose er en must når du skal reise på telttur. Du kan ikke dra med deg dynen din i sekken. Rett å slett fordi denne tar alt for mye plass. Etter du har valgt deg et godt ligge underlag bør du også velge deg en god sovepose til turen din.

Riktig lengde på soveposen din er viktig. Skal du sove ute å det er veldig kaldt så er det viktig at soveposen din passer deg slik at den holder godt på varmen. Er den for lang blir det mye å varme opp. Da vil du fryse. Hvis den er for kort vil du også fryse fordi hele kroppen ikke får plass oppi den. Sørg for å velge en som er lang nok til å varme hele deg. Men også plass til å ha litt klær i bunn.

Har du en partner som du er veldig glad i kan dere kjøpe en dobbel sovepose. Disse finnes i 2 varianter. En dobbel sovepose også en sovepose som er enkel men du kan koble den sammen så blir det en dobbel sovepose for 2 personer. Smart ikke sant?

Tørk soveposen din etter tur. Etter du har vært på tur. Selv på korte turer bør du henge opp og tørke soveposen din før du bretter den sammen. Dette er så du er sikker på at det ikke er fukt inni der. Noen soveposer kan faktisk mugne opp du ikke lufter de. Det er ikke noe kos om du endelig har kommet frem til hytta du skal sove i så bretter du ut soveposen og den er full av mugg.

Følg våre tips for en god natt søvn. Ikke alle passer til å sove i en sovepose. Men de fleste kan gjøre det litt mer behagelig. Følger du våre tips vil det fort bli mer behagelig for deg. Du vil ikke bli for kaldt eller klam.

Velg en sovepose som er litt for varm, det er bedre at du lufter litt ut av soveposen en at du ikke skal fryse. Her er riktig glidelåser fint.

Dyn eller fiber sovepose er noe du bør tenke på. Tenker du mye på vekten er dun noe du bør kjøpe. Mens hvis du skal ha noe som tåler mye mer burde du kjøpe en i fiber. Begge deler holder like bra på varmen. Så det er ikke så stor forskjell her. Kanskje den i dyn er litt mykere. Vi vet ikke.

Alt i alt så bør dette gi deg en liten pekepinne på hvordan type sovepose du ønsker å kjøpe. Vi snakker ikke om en eksakt sovepose som er best i test. Men en sovepose best i test for deg.

Så da håper vi at du finner en sovepose som passer perfekt for deg enten du skal reise på fjellet, sove i telt i hagen. Eller om du skal på en lengre tur nedover Europa. Du kan få bruk for en sovepose ved veldig mange anledninger. Det som er sikkert er at vi nesten alle sammen kommer til å ha bruk for en sovepose en eller annen gang i livet vårt. Enten du er en topp friluftsliv person eller du eller en amatør så er soveposen veldig viktig når du skal på tur. Den holder deg faktisk varm om natten.

Vurder denne artikkelen!
Total: 3 Gjennomsnitt: 2
Back to top button