Produkteksperter.no deltar i Amazon EU sitt affiliate program, et affiliate program som gjør det mulig for nettsider å tjene en annonse provisjon ved å annonsere og gi lenker til Amazons nettsider. Vi samarbeider også med andre affiliate programmer med mål om å drive trafikk til andre nettsider og tjene penger på annonseinntekter og annonseringslenker.

Spinningsykkel Best i Test 2024

Når vinterværet gjør det umulig å benytte seg av utendørs trening, den riktige spinningsykkelen som kan brukes hjemme vil gi deg den spennende sykkelfølelsen innendørs.

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Målet vårt er å gi deg det aller beste produktet på markedet! Derfor jobber teamet vårt hardt med å gjøre grundige undersøkelser før de publiserer de beste produktene. Les mer For å beholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

INNHOLDSOPPDATERINGER

Vi har nylig evaluert produktene våre, og vi står trygt i valgene på listen vår. Vi gjennomgår og oppdaterer listene våre kontinuerlig, slik at du alltid får velge mellom de beste resultatene.

Det er kjempeflott at det finnes et omfattende utvalg av modeller for både nybegynnere, viderekomne, og toppidrettsutøvere, men det er også noe som kan gjøre utvalget av den rette innendørssykkelen litt komplisert.

Det finnes enkelte netsider som gir spinningsykkel test og lister over de beste tilbudene i enkelte prisklasser, men det er kanskje viktigere å finne en spinningsykkel som tilpasser til dine mål, dine forventninger og din kropp.

Når man er på jakt etter en ny treningsykkel, det som er viktig er:

 • god byggekvalitet av alle komponenter
 • stødig og robust ramme
 • flott geometri og tiltrekkende design
 • godt stabilitet og solid tråkk
 • enkelt vedlikehold og funksjonalitet

Her finner du nyttige tips og opplysninger som kan hjelpe deg å velge ut den rette modellen.

Hvorfor skal du kjøpe en spinningsykkel?

spinningsykkel testSykling er god for alle aldersgrupper og er en av de hyggeligste aktivitetene som er både morsom og god for helsa. Sykkeltrening er «non impact» treningsform, som egentlig betyr at det er skånsomt for knærne og leddene. Spinningsykler kan brukes av både eldre og yngre, ikke bare til kondisjonstrening fra tid til annen, men også til skadeforebygging og rehabiliteringstrening.

Syklingstrening er en av de nyttigste øvelsene å benytte hjemme – på den måten trener du både kondisjon og styrke i en treningsøkt. Sykling er god for hjerte- og karsystemmet, samt beina og muskulatur av hele kroppen. Treningen på spinningsykkelen påvirker kondisjonen, forbrenningen og utholdenheten, og også styrker forskjellige muskelgrupper. Både ben, knær, sete, legger, samt øvre ekstremiteter som arm, skulder og nakke- og ryggmuskulatur aktiveres ved syklingtrening.

Ekspertene anbefaler minst to timers trening per uke for å oppnå best mulig effekt. Det er også viktig å bytte treningsformen fra tid til annen ved å kombinere kortvarige intervalltreninger med både hard og enkel langkjøring. Men det er selvsagt viktig å stille inn spinningsykkelen på en riktig måte slik at den passer til dine egne behov.

Det er mange fordeler ved sykkeltrening, og kanskje velger du å benytte en treningsykkel hjemme. Kanskje er du ikke helt klar over hva slags treningsykkel passer best til deg. Det er vanskelig å skille mellom trim- og spinningsykkel, ikke sant?

Spinningsykkel vs. trimsykkel

Det finnes ikke noen betydelig forskjell mellom disse typene treningsykler, men generelt er spinningsykkel beregnet som alternativet for hardere trening og tråkk. Spinningsyklene har blitt stadig mer populære blant folk her i landet og det er mange eksperter som anbefaler denne typen treningssykler.

I motsetning til trimsykler, gjør spinningsykler det mulig å veksle mellom å sitte og stå. Når du står på pedalene, trener du samtidig flere muskelgrupper og på den måten får du deg mer dynamisk treningsøkt.

Spinningsykler er mer stabile og robuste enn trimsykler og har vanligvis et svinghjul som er en del tyngre og kraftigere enn svinghjulene på trimsykler, slik at treningseffekten blir vesentlig større og man får tøffere sykkeløkter.

Motstanden reguleres vanligvis elektronisk på trimsykler, mens svinghjulet regulerer motstanden på spinningsykler som gir mer «naturlig» følelse.

Tidliere var det vanlig at trimsykler hadde en del avanserte treningscomputere i motsetning til spinnsykler, men der er annerledes i dag. Det finnes mange modeller av spinningsykkel i alle prisgrupper som har sykkelcomputere inkludert på kjøpet.

Hvordan velger man en rett spinningsykkel for seg selv?

Det er et omfattende utvalg av forskjellge spinning sykler, og det kan virke litt vanskelig å bestemme seg for modellen som passer best til enkelte krav og forventninger. Det kan være nyttig å ta seg litt tid og tenke gjennom forskjellige aspekter ved bruk og vedlikehold av enkelte modeller.

Liker du å benytte deg av en spennende og utfordrende sykkeltur ute i naturen? Det finnes en rekke modeller som er skreddersydde for idrettsutøvere som driver med landeveis- og terrengsykling, dvs. bruker konkurransesykkel eller mountainbike.

Du kan svare på flere spørsmål og eventuelt lage en liste over de viktigste kravene, slik at det blir lettere å velge den rette spinningsykkelen.

Har er flere spørsmål du kan stille deg:

 • Hvor ofte skal sykkelen bli brukt?
 • Hvor mye plass er det for den?
 • Hvor mye penger kan jeg bruke på den?
 • Hva slags justeringsmuligheter passer best for meg?
 • Hva er maksimal belastning og vekt som sykkelen må tåle?
 • Hvor ofte skal jeg flytte på sykkelen?

Det som du må regne med når du prøver å bestemme seg for en ny sykkelmodell er blant annet kvalitet, funksjonalitet, ytelse og brukervennlighet. Det finnes enkelte sakkyndige idrettsutøvere som vil utgjør omfattende tester av spinningsykler og gi en oversikt over de som oppfylle deres strenge krav. Det som vurderes ved en test av spinningsykkel er:

Brukervennlighet – hvordan kan en gjennomsnittsforbruker klare seg å bruke den nye sykkelen? Tydelige bruksanvisninger og lett justering av enkelte funksjoner er også viktig når man velger en god spinningsykkel. Enkelte leverandører gir klare bruksanvisninger og svært detaljerte instruksjoner som gjør installasjonen mye enklere. Det finnes flere nettbutikker som tilbyr omfattende kjøpshjelp og kindestøtte, og enkelte også tilbyr gratis hjemlevering.

Den beste måten å benytte seg av en spinningsykkel hjemme er å sette den opp slik at det passer riktig. Høy funksjonalitet ved justering av setet, styret og motstand er av vesentlig betydning.

For mange er kvaliteten det avgjørende punktet når de vil kjøpe spinningsykkel. Det gjelder altså holdbarhet ved store påkjenninger og mye slitasje som sykkelen må tåle. Det sier seg selv at jo mer penger vil du bruke på en ny spinningsykkel, jo bedre kvalitetssykkel man får. En billig spinningsykkel er perfekt for nybegynnere som ikke har behov for en ekstravagant produkt med flere justeringsmuligheter eller tilbehør, men om du vil ha et varig treningutstyr med masse nyttige funksjoner, må du være forberedt på å gi litt ekstra penger.

Hvis du letter etter en solid spinningsykkel, er du sannsynligvis interesert i ytelse. For litt ekstra penger kan du få seg en mektig maskin med kraftig magnetisk motstand generert av et velbygd svinghjul.

Budsjettet

spinningsykkel best i testKanskje det viktigste man må gjøre først og fremst, er å sette opp et budsjett. Det finnes mange slags modeller man kan velge mellom, og spinningsykkel pris går som oftest mellom tre tusen kroner for de enkleste modellene og helt opp til femti tusen kroner for spinningsykler i såkalte proffklassen. Derfor er det viktig å være klar over hvor mye penger du kan bruke på en ny spinnsykkel.

Det finnes en rekke solide og billige spinningsykler på under 4000 kroner, som oftest de enkleste modellene som passer best til nybegynnere. Men slike spinninsykler har svinghjulet og rammen som er mindre i vekt og er dermed ikke så stabile og robuste som modeller som koster mer. Slike modeller har som regel begrenset utvalg av innstillingsmuligheter, som for eksempel at styret kan justeres kun i høyden.

Den mest populære spinningsykler som ble kåret til spinningsykkel best i test tilhører til prisgruppen opp til 8000 kroner, og disse modellene gir deg best mulig kvalitetssykkel som stiger i takt med sine priser. Slike treningsykler er ikke noe stor post på budsjettet, gir en spennende syklingsopplevelse og utfordrende sykkeløkter og passer best til gjennomsnittsforbrukeren som vil benytte seg av en floott innendørstrening.

Det er også en rekke påkostede modeller egnet for seriøse og erfarende idrettsutøvere. Modellene i den høyeste prisklassen er bygde av materialer av høyeste kvalitet og er designert til å tåle langvarig og hyppig belastning. I denne klassen kan man finne spinningsykler med meget tunge svinghjul på 30kg og oppover. Tungt svinghjul og ganske høy maskinvekt gjør disse modelene mest stabile og robuste sammenlignet til de rimeligere alternativene. De har også flere justeringsmuligheter og ganske høy motstand.

I enkelte tilfeller, der treningssentre selger sine gamle modeller, er det mulig å finne høykvalitets spinningsykler på en betydelig lav pris. Disse spinningsyklene er designert til å tåle hard bruk i treningsstudioer og derfor tilpasser seg til de høyeste kravene til ytelse og holdbarhet. Når man velger slike brukte studiosykler er det viktig å sjekke at kjede, bremseklosser, kranklager og pedaler er i god tilstand, fordi de ikke kommer med garanti, noe som er tilfelle med nye spinningsykler.

Så vær oppmerksom på at du vil få mye mer igjen for pengene dersom du investerer stort i en kvalitetsspinninsykkel.

Hva består en spinningsykkel av?

Du bør aldri våge å kjøpe en spinningsykkel uten å teste den først. Du kan prøve flere modeller før du bestemmer deg for en. Ved testen kan du finne ut hvilken spinningsykkel er behagelig for deg å trene på.

Hvis du er kjent med viktige deler av spinnsykler og vet hvilke spesifikasjoner er viktige, kan det gjøre utvalget lettere. Kanskje du liker design av visse modeller, men du trenger egentlig en som ikke er like pen, men passer bedre til dine behov. Hvis du kjenner de viktigste delene, kan du skille fra hva som er kriterier og hva som er bare sminke.

Drivsystemet

Drivsystemet, ved siden av vekten på svinghjulet, er kanskje det viktigste å være oppmerksom på når du velger ut en ny modell for deg selv og familien.

Det er egentlig to typer drivsystemmer som finnes blant moderne spinningsykler.

 • med reimdrift
 • med kjededrift

Kjededrift kan ofte skaffe irriterende motstandslyd under treningen. Treningsyklene med reimdrift er som regel mer stillegående og nesten lydløse enn de med kjededrift. Slike typer spinningsykler drives med gummibånd, altså reim eller rem. Hvis du vil ha en nærmest lydløs spinningsykkel, er det best å velge en med reimdrift.

Ulemper ved slike spinningsykler er at der er litt mer friksjon og egentlig slitasje som kan medføre at remmen strekker seg, men på litt kostbare sykler finnes det ulike løsninger for å unngå dette, som for eksempel fjærer som holder remmen stram.

Svinghjul

Det viktigste kjennetegnet ved det er tyngde i svinghjulet. Det egentlig bestemmer om sykkelen skal gi deg god nok mostand slik at du opplever jevnt tråkk.

Det finnes flere alterativer ved svinghjul, men de fleste på markedet er i aluminium eller rustfritt stål med vekten som varierer mellom 12 helt opp til 30kg i vekt. For nybegynnere og mennesker som ikke trener regelmessig er spinningsyklene med svinghjul på opp til 25kg et godt valg. Tyngre svinghjul gir jevn motstand, stabilt og mykt tråkk, og trinnløs justering av motstandsnivåer under både lav og høy belastning, selv om motstanden er høy.

Enkelte modeller i proffklasse har spesielt sterke kulelagre til krank og forsterket aksel til svinghjul. Spinningsykler med tyngre svinghjul er som regel dyrere enn de rimeligere alternativer. For ekstremme syklingentusiaster finnes det enkelte modeller i denne klassen som har svinghjul på 40kg i vekten.

Ramme

De fleste spinningsyklene har robust og solid ramme med kraftig understell som kan tåle maksimal brukervekt på 150 kg og oppover. Konstruksjonen er som oftest laget av aluminium som sikrer fasthet samt letthet. De fleste spinningssyklene er ikke tyngre enn 50kg, og visse modeller kommer med transporthjul som gjør det lettere å flytte sykkelen når den ikke er i bruk.

Setet og styret

Setet er veldig viktig når det gjelder komfort og hyggelig sykkelopplevelse og derfor er det klok å velge et behagelig og forseggjort sete som tilpasser til dine behov og mål. Det er best å velge et sete med ergometrisk passform slik at det er komfortabel under lenge treningøkter.

Det er best å velge en sykkel som gir flere tilpasningsmuligheter og kommer med setet som er justbar både horisontalt og vertikalt, det vil si at det kan justeres frem og tilbake, samt opp og ned. På den måten er det lettere å benytte seg av flere innstillingsmuligheter for å justere ergonomisk sittestilling og tilpasse treningsstillingen etter dine behov. For å få optimal innstiling, er det best å velge en treningsykkel med fast nav, som også skaffer jevnere tråkk og mer driv i treningen. Fast nav egentlig betyr at pedalene følger med svinghjulet. Det finnes enkelte modeller med fritt nav som gir mer realistisk og naturlig racing-opplevelse.

Den beste måten å justere setet slik at det passer ens behov er å stille det i hofte høyde, mens styret skal stå litt lavere. For eldre, gravide og særlig nybegynnere bør styret justeres så høyt som mulig slik at man avlaster ryggen og unngår ryggsmerter og ytterligeproblemer senere.

Setepinne og styrestag er som oftest laget av rustfritt stål. Styret kan ha flere grepsvariasjoner, og på en rekke spinningsykler finnes det innbygd håndpulsmåling. Enkelte spinningsykler er utstyrte med både bukkestyre og tradisjonelt spinninghåndtak, slik at du kan bytte mellom forskjellige tekniker og benytte deg av best mulig trening.

Pedaler

Det er ikke så mange alternativer man kan velge mellom, og de vanligste er Shimano kombipedaler (eller kombinasjonspedaler). Visse kombinasjons pedaler kommer med spesielle klips som kan strammes og tå kurv.

Det er en rekke modeller av multipedaler, sportspedaler med låsebøyle og stropper, samt pedaler med en 2-graders inversjon man kan benytte seg av. SPD-pedalene er blant de mest populære som finnes blant spinningsykkel tilbud.

Slitedeler

De finnes ikke mange slitedeler som man kan forvente må skiftes ut. Typisk er det bremseklosser, men de kan vanligvis vare i ganske lang tid. Hos spinningsykler med remdrift, gummibånden som driver sykkelen kan ødelegges over noen tid.

I enkelte tilfeller kan det skje programvarefeil på sykkelcomputer.

Det er mange idrettssentre og leverandører av treningsutstyr som selger reservedeler og tilbehør, men mange av disse plagene er dekket av garanti. Det er av vesentlig betydning å sjekke hvilke garantier og rettigheter som følger med og om det finnes slitedeler eller servicemuligheter for noe som skulle eventuelt bli ødelagt.

Sykkelcomputeren

Sykkelcomputeren har blitt standardutstyret som følger med på kjøpet hos enkelte leverandører, og det finnes mange billigere spinningsykler som også kommer med disse nyttige enhetene. De fleste løsningene på markedet i dag er brukervennlige og svært enkle å lese, så det er på tide å få seg en spennende spinningsykkel med computer.

Mange av computere kommer med forskjellige forhåndsinstallerte treningsprogrammer man kan velge mellom. Enkelte computere på sykkeldatamaskinen er batteridrevet, og det betyr at de krever ikke noen tilleggs anlegg eller benytter adapter som krever stikkontakt i nærheten. Sørg for at LCD skjerm er bakgrunnsbelyst, fordi det kan bli vanskelig å lese informasjon på display i mørke rom. Det finnes en rekke modeller som genererer strøm med egen generator der du selv genererer den nødvendige strømmen ved tråkk.

De fleste treningscomputerne er kompatibele med flere apper og har innebygd Bluetooth-funksjon som gjør det mulig til å koble flere trådløse enheter og treningsutstyr, slik at du kan dele eller overføre informasjon om fremdrift, men du kan også bruke minnepinne eller USB-nøkkel.

Ved bruk av datamaskinen får man umiddelbar informasjon og tilbakemelding på utvikling og framgang. Det avhenger selvfølgelig av modellen, men enkelte sykkeldatamaskiner som oftest viser:

 • watt
 • tråkkfrekvens
 • kaloriforbrenning
 • avstand
 • tid
 • hastighet
 • motstandsnivå
 • puls

Watt er egentlig tråkkbelastningen eller kraft i tråkket, og computeren anslår watt i tråkket slik at du kan styre treningen. Tråkkfrekvens, eller RPM (revolutions per minute), er antall tråkk per minutt. Motstandsnivå, eller «gir» viser hvilken motstand man trener på, og det finnes en rekke spinnsykler med 30 motstandsnivåer og oppover.

Enkelte modeller viser antall forbrente kalorier, som kan være nyttig å holde styr på kaloriforbruket. Ønsker du å måle puls, trenger du ytterligere tilbehør som må kjøpes i tillegg, som f.eks. pulsbelte, pulsklokke, eller pulsmottaker, men det finnes en rekke modeller spinningsykler med håndpulsmåling innbygd på styret.

Bremsekloss og magnetisk bremssystemet

Det er egentlig to måter spinningsykler får motstanden på. Vanligvis skapes mostanden av en bremsekloss som bremser svinghjulet ved å presse på det. Det finnes en rekke modeller i alle prisklasser som har en bremsekloss som ligger mot svinghjulet. Men slike modeller kan lage en del lyd, særlig syklene med kjededrift.

Spinningsykler kan også komme med magnetisk motstand. På denne typen spinningsykler er motstanden skapet av magneter som bremser svinghjulet. På slike spinningsykler kan man bytte motstandsnivået ved bruk av trinnløs rattjustering eller hjulbryter, som har umiddelbar effekt. Magnetbasert bremssystemet gir det mulig å benytte seg av høye motstandsnivåer. Slike modeller justeres lett og gir fullstendig lydløs drift.

Montering og vedlikehold

Montering av en ny spinningsykkel er ikke så vanskelig. I de fleste tilfellene er delene ferdig montert ved levering, uansett delene som kan fjernes, for eksempel flaskeholder eller sykkelcomputer. Man får også bruksanvisning ved levering, og montering krever ikke noen spesielle verktøy.

Spinningsykkel er designert til å tåle mye bruk og belastning. Men det er veldig viktig å utføre regelmessig renhold og vedlikehold, slik at du forlenger sykkelens holdbarhet og bevarer ytelse.

Det er best å beskytte spinningsykkelen mot støv, skitt, sand eller gjørme. Det også anbefalles å tørke vekk svette som renner ned på styrestammen og akslingen til svinghjulet etter hver trening for å beskytte spinningsykkelen mot rust. Sørg for å fjerne svette av styret, setet og rammedeler fordi vette er etsende og derfor skadelig for sykkelen.

Det er av og til nødvendig å stramme pedaler og på enkelte spinningsykler med kjededrift må kjedet justeres. Husk å smøre de bevegelige delene i kjedet med jevne mellomrom, den enkleste måten å gjøre det på er å bruke kjedespray.

Tilleggsutstyr

Konkurransen er stor på treningsutstyrarkedet og mange leverandører tilbyr ekstra fordeler ved kjøpet. Enkelte modeller kommer med en rekke typer holdere for både laptop, nettbrett og telefon, og visse modeller av treningsykler kommer med en eller flere flaskeholdere. Enkelte spinningssykler kommer med designelementer som moderne racerhåndtak på styret.

Noen tilbehør og modeller er inspirert av velkjente idrettsarrangementer og mesterskap, som for eksempel Tour de France, og benytter samme teknologi som benyttes av profesjonelle sykkelryttere. Slike modeller gir deg mulighet til å velge ut deler av Tour de France-etappene for dine sykkeløkter.

Spinningsykler kan veie opp til 60kg, og hvis de står på en plass for lenge, kan de ødelegge flate de står på. Du kan benytte deg av en underlagsmatte som vil beskytte gulvet og forhinder statisk elektrisitet.

Ved handel av en spinningsykkel for hjemmetrening, får du helt sikkert en spennende treningsapparat og anledning til å trene året rundt, uansett av været og andre forholdene som hindrer deg å benytte utendørs sykkeltur. Kjøp en i dag!

Vurder denne artikkelen!
Total: 0 Gjennomsnitt: 0
Back to top button