Hvilken tannbørste skal man velge – elektrisk eller vanlig?

Å børste tennene minst 1-2 ganger daglig er for de mange en integrert del av morgen- og kveldsstellet.

Regelmessig tannpuss er meget viktig både for å opprettholde sunne og sterke tenner og god munnhygiene. Rengjøring forebygger hull og plakk som kan legge seg på tennene og senere føre til tannstein som igjen kan føre til tilbaketrukket tannkjøtt og blotting av tannbeinet. Dette kan til syvende og sist føre til tap av tenner. Så gode tannstellrutiner vil bidra mye til å god helse fra man får sine første tenner og livet ut. Så det sier seg da selv at utstyret må være i orden, ikke minst når det gjelder tannbørster. Så hva er best, elektrisk tannbørste eller vanlig?

Fordeler og ulemper med elektriske og vanlige tannbørster

De aller fleste elektriske tannbørster har et rundt hode som gjør det lettere å komme til mellom tennene. I tillegg så kommer mange elektriske tannbørster med funksjoner som f.eks en trykksensor som fører til at børsten stopper hvis du trykker for hardt. Flere typer har også en innebygget timer som hjelper deg med å passe på at du ikke pusser for lenge, mens de mest avanserte kan minne deg på når det er på tide å skifte hode.

Siden en elektrisk tannbørste gjør det meste av jobben så lenge den blir beveget rundt og holdt over tennene, så kan slike børster være et godt valg for barn og personer med redusert mobilitetsevne.

Det er nærmest en jungel der ute av elektriske tannbørster på markedet og som varierer mye i pris og kvalitet, noe om både kan være en fordel og en ulempe. Det er mange valgmuligheter, men samtidig også lettere å kjøpe feil børste. Så har man først bestemt seg for elektrisk så det er viktig å gjøre god research og sjekke hva som finnes på markedet før man bestemmer seg. En elektrisk tannbørste best i test-side kan være et greit utgangspunkt og du vil kunne finne flere slike ute på nettet.

Vanlige tannbørster er fremfor alt langt billigere, og kan være like bra som en elektrisk så lenge du bruker den riktig. Uansett type børste så er det viktig å være grundig og systematisk med pussingen, både på innsiden og utsiden av tennene. I tillegg så er vanlige tannbørster å få kjøpt i nærmest alle dagligvarebutikker.

Vanlige tannbørster er også enklere å ta med seg hvis man er ute og reiser, fordi elektriske børster må lades opp jevnlig. Ofte så blir en ellers tynn og elegant elektrisk tannbørste akkompagnert av en litt tung og uhåndterlig lader som kanskje har et støpsel som ikke alltid passer hvis du tar den med deg på ferietur til utlandet.

Vanlige tannbørster kan være problematiske for barn og mennesker med bevegelseshemninger. En studie har også vist at man har en større tendens til å påføre hardere press på tennene når man pusser med en vanlig tannbørste, noe som kan føre til slitasje både på tannemaljen og børsten.

Er elektrisk tannbørste bedre enn vanlig?

Electric_vs_manual_toothbrush

Enkelte forskningsresultater, blant annet denne, offentliggjort av den engelske ideelle organisasjonen Cochrane, har vist at elektriske tannbørster er litt bedre til å fjerne plakk. Over en testperiode på 3 måneder eller mer så var reduksjonen av plakk opptil 21% mer bedre enn ved bruk av vanlig tannbørste. I tillegg så viste same forskning at omfanget av tannkjøttbetennelse isame perioden ble redusert med 11%.

De samme forskerne kunne også se antydning til litt bedre plakkfjerning hvis den elektriske tannbørsten var av den runde, oscillerende typen som roterer frem og tilbake, enn den mer standard rektangulære typen som vibrerer raskt frem og tilbake.

Kan elektriske tannbørster skade tennene?

Det finnes gode elektriske tannbørster og det finnes mindre gode. Det er viktig å lese bruksanvisningen nøye da teknologien er forskjellig. Blant annet så vil ikke hardt trykk mot tennene med børsten rengjøre noe bedre; isteden kan det føre til skade på emaljen og irritasjon i munnhulen. En god elektrisk tannbørste skal også ha en sensor som sier fra hvis du trykker for hardt med den mot tennene. En forskningsrapport fra 2017 publisert i PLOS Journal viser at tannbeinet, som kan være eksponert hvis tannkjøttet har trukket seg tilbake på grunn av tannstein, slites raskere ned med elektriske tannbørster enn med vanlige. Den beste teknikken er å ikke legge for hardt trykk på tennene, uansett type tannbørste.

Hvor ofte bør man skifte tannbørste?

Hvor ofte man bør tannbørste eller tannbørstehode kommer litt an på hvordan man pusser. Presses det for hardt på tennene så slites børsten ned raskere, og en godt brukt tannbørste med redusert spenst er ikke så effektiv til å rense tennene som en ny. I tillegg så er det også viktig å bytte regelmessig for å forhindre bakterievekst, fordi tannbørsten ofte kommer i kontakt med andre steder enn bare munnhulen. Mange kommersielle aktører vil sikkert gjerne også si at du bør bytte ofte, men generelt så anbefales det å bytte tannbørste eller tannbørstehode hver 12-16 uke for å opprettholde et sunt miljø i munnhulen.

Uansett om tannbørsten er ny eller gammel, så er det viktig å skylle den godt i rent vann etter bruk!

Konklusjon!

Hvis det kun er kostnadene som er viktige så er vanlige tannbørster langt billigere enn elektriske. Men både elektriske og vanlige tannbørster kan være effektive så lenge de brukes på riktig måte og skiftes ut jevnlig. Med elektriske tannbørster så kommer man lettere til og det kan pusses mer effektivt med minimal bruk av vanlige bevegelser. Både Cochrane ovenfor og denne studien argumenterer med at elektriske tannbørster er mer effektive til å fjerne plakk over en gitt tidsperiode og gjør renhold mellom tennene enklere. Til syvende og sist så vil nok det endelige valget først og fremst være basert på personlige preferanser.

Vurder denne artikkelen!
Total: 2 Gjennomsnitt: 4
Back to top button