Produkteksperter.no deltar i Amazon EU sitt affiliate program, et affiliate program som gjør det mulig for nettsider å tjene en annonse provisjon ved å annonsere og gi lenker til Amazons nettsider. Vi samarbeider også med andre affiliate programmer med mål om å drive trafikk til andre nettsider og tjene penger på annonseinntekter og annonseringslenker.

Beste Vannkokere

Hos noen er vannkokeren husets viktigste instrument. Hos andre er den godt plassert innerst i skapet sammen med de andre apparatene vi sjelden eller aldri bruker.

Kjøkkenrevolusjonen på 80-tallet gjorde at det dukket opp en mengde ulike apparater som hver i sær skulle løse et eller flere problemer. Vannkokeren er blant de eldre apparatene og de elektriske variantene så dagens lys allerede på slutten av 1800-tallet. Elektronikkselskapet Crompton and Co innførte elektrisk vannkoker i sine kataloger i 1893.

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Målet vårt er å gi deg det aller beste produktet på markedet! Derfor jobber teamet vårt hardt med å gjøre grundige undersøkelser før de publiserer de beste produktene. Les mer For å beholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

INNHOLDSOPPDATERINGER

Vi verdsetter deg som kunde, og oppdaterer derfor kontinuerlig produktlistene våre slik at du får de ypperste produktene til de beste prisene. Du kan ha tillit til at vi nylig har verifisert produktene våre som ligger på topp.

Vannkokere er konstruert etter et ganske enkelt prinsipp. En beholder fylles med vann og et element varmer opp vannet til kokepunktet. De første modellene var dog konstruert noe annerledes enn dagens. Her var ikke varmeelementet i kontakt med vannet, men isteden varmet elementet opp selve beholderen. Altså en slags indirekte oppvarming av vannet. Det var både lite energieffektivt og kostbart. Selv på den tiden gikk det raskere å varme opp vannet med en kjele på komfyren.

reisevannkokerPå begynnelsen av 1920-tallet løste ingeniøren Leslie Large problemet med indirekte varme. Som ansatt hos Bullpitt & Sons i Birmingham, utviklet han et varmeelement av en ledning som var viklet rundt en kjerne og plassert i en tube av metall. Dette elementet kunne senkes direkte ned i vannet og førte til en revolusjon. Denne oppvarmingsmetoden var betydelig raskere og mer energieffektiv enn komfyrkjeler.

I 1955 kom det britiske Russel Hobbs med sin første vannkoker i rustfritt stål, K1. Dette er ansett som den første automatiske vannkokeren. Inne i kjelen var det montert en termostat som ble utløst av dampen fra det kokte vannet. Når vannet kokte opp, steg dampen og vannkokerens oppvarmingselement ble slått av.

Billige og enkle

Dagens vannkokere følger i all hovedsak det samme konseptet og teknologien som K1. At det var nettopp britene som førte an i utviklingen av vannkokere er kanskje ikke så rart, tatt i betraktning deres forkjærlighet for te.

Mens de tidlige vannkokerne, naturlig nok, var forbeholdt overklassen finnes dagens vannkokere i et utall modeller og du finner dem på de fleste steder der vi oppholder oss. De fleste arbeidsplasser har en eller flere vannkokere, enten på benken eller i skapet i de fleste møblerte hjem finnes en utgave og studenthybler har basert mye av matlagingen sin på nettopp vannkokeren. Det hendige formatet gjør nemlig at mange har funnet ut at vannkokeren er velegnet for mer enn bare å koke opp vann til pulverkaffe eller te.

Vann er den klart mest brukte ingrediensen på kjøkkenet og oppkokt vann har sin naturlige plass i en lang rekke matretter. Supper, sauser, nudler, alle former for varm drikke. Ja egentlig er det bare kreativiteten som setter grenser for hva den kan brukes til. Dersom man virkelig ønsker å leve på lavbudsjett er vannkokeren det første man bør anskaffe seg.

Som reisefølge er vannkokeren ypperlig. Det finnes egne reisevannkokere, som tar liten plass i kofferten. Du kan også få vannkokere som går på 12volt og derfor passer godt i bilen, i campingvogna eller båten.

Trolig har du også sett at vannkokere er standardutstyr på mange hotellrom. Dette er en billig måte for hotellet å tilby gjestene varme drikker på, uten at de belaster kjøkken- og tjenestepersonalet. For hotellene er det også tryggere at gjestene benytter utplasserte vannkokere enn at de skal koble til sine egne, som kan være av tvilsom kvalitet.

For dagen vannkokere er et sammensurium av kvalitet og pris. Teknisk er vannkokere så enkle at de knapt koster noe å produsere. Mange useriøse produsenter har derfor kastet seg på og tilbyr elektriske vannkokere av svært dårlig kvalitet og som i verste fall kan være rene brannfeller.

Pass på

Hovedbestandelene av vannkokeren er plast og metall. Dette er i seg en ganske skjør kombinasjon og derfor bør man aldri la vannkokeren stå på uten tilsyn. Som med alle kjøkkenapparater bør vannkokeren alltid frakobles strømnettet når den ikke er i bruk eller du forlater den. De fleste vannkokere i markedet i dag er utstyrt med termostat, men disse kan være av svært varierende kvalitet. Dersom termostaten ikke kobler ut er det fare for at kokeren kan gå tørr og i så fall kan det bli en brannfelle. Det er kort avstand fra varmeelementet til plasten og plast som smelter tar fort fyr.

Heldigvis er vannkokere i dag noe de fleste kan ta seg råd til å kjøpe. Prisforskjellen fra bunn til topp er ikke veldig avskrekkende. Egentlig handler valget av vannkoker mer om hva du selv føler, utforming og farge, enn om pris. Noe funksjonsforskjell er det fra modell til modell, men i praksis er en vannkoker i dag en vannkoker. Tilgjengeligheten er også enorm. Vannkokere får du i dag kjøpt i alle jernvare-, kjøkkenutstyr og elektrobutikker. Men også i lavprisbutikker som Nille, Biltema, Clas Ohlson og EnklereLiv finner du vannkokere av forskjellige typer og kvaliteter. Imidlertid kan det være lurt å legge noen ekstra kroner i en koker og få en med litt kvalitet. De færreste vannkokere kan regnes med å ha et langt liv, men det er utvilsomt forskjell i kvaliteten. Årsaken til at vannkokere flest bare lever et par år er at varmeelementet svikter. Dette er konstant i kontakt med vann og blir derfor korrodert ganske raskt. Det er nærmest umulig å få rengjort varmeelementet skikkelig, siden beholderen ikke kan vaskes i maskin. For en normal voksenhand er det heller ikke veldig enkelt å komme til nede i kjelen.

Vannkokere er som tidligere nevnt ofte produsert i plast, med metall som bestanddelen av varmeelementet. Men det finnes også vannkokere som er laget i helt metall, da gjerne aluminium. Disse er gjerne noe dyrere enn plastmodellene. Til gjengjeld har de betydelig lenger levetid. Metall-modellene har også gjerne en litt annen konstruksjon, der selve varmeelementet er skjult inne i bunnen av kjelen. Det gjør dem mer robuste og det er mindre fare for korrosjon. De dyreste og mest fancy modellene av vannkokere har vannbeholdere laget i glass. Dette er mest av alt en designmessig funksjon og de gjør seg utvilsomt godt på kjøkkenbenken i et nyoppusset og fresht kjøkken.

Som nevnt kan vannkokeren løse en rekke av kjøkkenets behov, men det er først og fremst en innretning som skal varme opp vann til drikke. Dette er en oppgave som i praksis løses like godt på et moderne kjøkken med en kjele på komfyren. Dagens komfyrer er både raske og energieffektive. Da britene utviklet de første vannkokerne rundt forrige århundreskiftet var situasjonen dog helt annerledes. Da var komfyrene både trege og svært kostbare å varme opp. Derfor var det hensiktsmessig å ha en innretning som kunne brukes til mindre oppvarmingsbehov.

Det bringer oss over til spørsmålet om du faktisk trenger en vannkoker. Til det er svaret: Kanskje. Vannkokeren kan ikke utføre noen oppgaver som ikke kan gjøres på moderne komfyrer. I praksis sparer du verken tid eller penger ved å benytte en vannkoker, fremfor en annen kjele. Ut fra det perspektivet er svaret ubetinget nei. Du trenger absolutt ikke en vannkoker. Men, dersom du er storforbruker av varmt vann til drikke, så kan definitivt vannkokeren være et godt valg. Også om du har barn i huset kan det føles tryggere å la dem operere vannkokeren enn å slippe dem løs på komfyren.

Så om du har behov for en vannkoker eller ikke må du nesten avgjøre selv. Dersom du bruker mye varmt vann til drikke og har plass til en kanne på kjøkkenbenken, så er det absolutt å anbefale at du kjøper en slik. En annen kategori er selvsagt de som har begrenset med kokemuligheter. Der er vannkokeren en lifesaver. Steder der kjøkkenet brukes av mange, som for eksempel en arbeidsplass, bør definitivt ha en vannkoker. Det er mye enklere å tilberede kaffevann på en vannkoker enn at mange skal stå på komfyren å varme opp en kjele. Her kommer det jo også inn et sikkerhetsmoment. I dag selges alle vannkokere med termostat og vil stenge av varmeelementet når vannet er kokt. Det er langt å foretrekke fremfor en komfyr som lett kan bli glemt.

Mye å velge i

Som nevnt er det et stort utvalg av vannkokere på det norske markedet. Store el-varehus som Elkjøp og Power har mange titalls modeller å velge i fra en drøy hundrelapp til flere tusen kroner. Hvem du velger avhenger både av bruk, estetisk sans og ikke minst lommebok. Dessverre er det ikke gjort noen virkelig god test av vannkoker fra før.

På generelt grunnlag er det slik med husholdningsapparater at man får det man betaler for. De billigste modellene kan varme vann like godt som de dyre, men du får noen ekstrafunksjoner og gjerne gjennomgående bedre kvalitet på produktet om du legger inn litt mer penger.

Power-kjeden har tatt inn mange husholdningsprodukter fra billigprodusenten Senz de senere årene. Sammen med Point er Senz relativt ukjent i det norske markedet, men de favner over et bredt spekter av produkter.

Senz SE8299 er en vannkoker med en liters kapasitet. Dette er ganske normal kapasitet for en vannkoker. SE8299 er en svært enkel vannkoker, men så koster den da heller ikke mer enn 199 kroner. Her får du en billig vannkoker som må kunne betegnes som «grei». SE8299 er av modellene som har ledningen koblet rett i beholderen og ikke er utstyrt med et såkalt stand. Dette er en ulempe fordi du ikke kan frigjøre beholderen fra ledningen og denne blir hengende mens du heller av vannet. Det er ingen store problemer, men det føles gjerne litt upraktisk om dumt. Ledningen blir hengende i veien. Du vil raskt angre på at du ikke kjøpte en vannkoker der beholderen kan løsnes fra lednings-standen.

SE308L er en liten vannkoker til 0,5 liter. Denne Senz-kokeren er mest beregnet for å putte i kofferten når du skal på reise. Kapasiteten tilsvarer to kopper med kaffe eller te. Det kan være nok for studenthybelen eller på hytta, men blir for smått til et familiehjem. Derfor er dette å regne som en reservekoker eller en minivannkoker til reise. Prisen på 309 kroner er det ingenting å si på. Teknisk er den noe mer forseggjort enn SE8299. Selve beholderen er kledd i aluminium og den har en indikator som skal hindre tørrkoking. Dette gir en ekstra sikring for bruken. Formatet er svært gunstig og den tar liten plass når du skal ut å reise.

SEKE20SS1 er en vannkoker på en liter fra Senz. Den koster 323 kroner, men er vel verdt pengene fremfor SE8299. Dette er en modell bygget i stål, der selve kjelen plasseres oppe på en plate der elektronikken sitter, en såkalt stand. Dette betyr at du slipper å irritere deg over at ledningen henger fast og betjeningen av kokeren blir vesentlig enklere. SEKE20SS1 har en liters kapasitet, sikring om tørrkoking og stålkonstruksjonen gjør at du slipper problemet med at plasten avgir smak. Dette er en utfordring som oppstår over tid med alle plastbeholdere.

I prissegmentet mellom 300 og 500 kroner finner du de fleste vannkokerne på det norske markedet. Her er både mer ukjente produsenter som Senz og Point og mer velkjente som Electrolux og Philips.

Jernia selger en rød vannkoker fra Electrolux til 600 kroner. Denne har en justeringsmuligheter for vannkokeren fra 40 grader til kokepunktet.

Stilig i glass

Den første vannkokeren med glasskolbe finner vi fra nettopp Point til 630 kroner. Den er noe større enn de billigere modellene, med 1,7 liters kapasitet. Dette krever naturlig nok noe mer tid til å varme opp, men det er absolutt verdt ventetiden. En liter, som ofte er standard på billigere modeller, blir gjerne litt i minste laget. Og det er få ting som er mer irriterende enn at du må koke vann i to omganger, mens man venter på den varme teen.

Point PRO POK70GL17 er en lekker vannkoker i glass. Den har varmeeffekt på 2000 watt, noe som skulle tilsi at den er relativt rask. Produsenten lover 2,35 dl oppkokt vann på 55 sekunder. Det er slett ikke noe å klage over. I tillegg til glass har kokeren et blått led-lys som bidrar til en svært stilig effekt når vannet varmes opp og kokes. Kokeren har sort plastlokk og aluminiumsdetaljer både i bunn av beholderen og i standen. Til prisen er dette definitivt både en effektiv og pen vannkoker.

Funksjonsmessig har den innebygget vannsensor som gjør at den ikke lar seg skru på dersom den er tom. Point PRO POK70GL17 er en lekker vannkoker med god kapasitet og fint design. Til denne prisen er det samlet sett det beste vannkokertilbudet på markedet for tiden og den vi vil kåre til vannkoker best i test.

Electrolux har også en glasskoker. Deres EEWA5310 koster 750 kroner og har samme kapasitet som Points varmer. Effekten er 2200 watt og dermed skal den være raskere enn konkurrenten. Glassbeholderen har vannkapasitet på 1,7 liter. Selv om prisen er noe høyere og effekten kraftigere synes vi likevel at EEWA5310 ser litt i overkant traust ut. Det kan ha noe med at den mangler led-lyset som gir en veldig kul effekt og at den på bildet kommer litt dårlig ut. Electrolux lager gjennomgående alltid kvalitetsvarer, så helt borte kan det ikke være.

Philips vil også være med i glass-utførelsen og stiller med en halvannenliters vannkoker til 629 kroner. Dette er den eneste av de rimeligere glassbeholderne som har anti-kalkfilter. Vannkokere vil over tid få et kalkbelegg inne i seg, som smitter over fra vannet. Effekten på vannkokeren er 2200 watt. Det samme som vi finner hos Electrolux. Plastdetaljene er i hvitt og det er god markering av vannmengde.

Vannkokertest trekker frem at den har et pent design. Dette er en vannkoker som pynter opp kjøkkenbenken og derfor har sin naturlige plass. Den får skryt for enkel betjening og for at det er fascinerende å følge kokeprosessen gjennom glasset.

Blant toppmodellene av de tradisjonelle vannkokerne i glass finner vi det ukjente merket Breville. Denne har en effekt på hele 2400 watt og vannbeholder på 1,7 liter. Vannkokeren er designet av German Schott og er en lekker kombinasjon av glass, plast og børstet stål. Formatet på 27×21 centimeter er ganske standard for vannkokere av denne størrelsen. Vekten er 1,24 kilo, noe som er litt mer enn de fleste andre. Kokeren har, i likhet med Point, belysning som gir en fin detalj under bruk. Som de fleste andre vannkokere med løs bunnplate eller stand har den en god løsning for oppbevaring av ledningen. Selv om dette er kokere som er beregnet for å stå fremme på benken er det hensiktsmessig å ha en enkelt måte å skjule ledningen på under oppbevaring andre steder.

Breteville er ikke et velkjent merke i Norge. Derfor kan nok prisen på 1500 kroner virke noe avskrekkende. Men dette er absolutt en av de beste vannkokere du får tak i.

De eksklusive

Men synes du 1500 kroner er i overkant for en vannkoker, så har du litt i vente. Det finnes nemlig et høyprissegment innen denne produktkategorien.

KitchenAid er kanskje mest kjent for sine kjøkkenmaskiner i retro-design. De samme designerne har gitt seg i kast med vannkokere. Her snakker vi fancy design og stilige farger. Vannkokeren fra KitchenAid koster 1.495 og har 1,25 liters kapasitet. Varmeeffekten er 1500 watt. Som med kjøkkenmaskiner velger altså KitcenAid å levere et svakere produkt til en høyere pris.

Men dette er et merke som først og fremst selges på design. Og det er ingen tvil om at de har fått det til med utseendet. Deres røde vannkoker har et lekkert retrodesign og minner mest om kaffekjelen som besteforeldrene alltid hadde, runde former, høyt håndtak og en solid tut. På avstand er det nærmest umulig å forstå at dette er en vannkoker. Den ligner helt klart mer på en gammel kaffekjele.

Noe av utfordringen som kundene trekker frem er at den ikke er varmeisolerende. Dette innebærer at kjelen blir svært varm. Men den skal være rask til å varme opp vannet og ingen slår KitchenAid på design. Denne vannkokeren blir garantert lagt merke til på kjøkkenbenken.

Hvis du synes KitchenAids fargesparkende vannvarmere var dyre, så er det ingenting mot selskapets dedikerte tebryggere. Dette er en vannvarmertype som er langt mer avansert enn sine medsøstre. For 2.695 kroner selger de Artisan tebrygger i glass. Her kan du velge mellom fem ulike vannkokertemperaturinnstillinger, avhengig av hva du ønsker å tilberede. Artisan-bryggeren er spesiallaget for å tilberede tevann, men kan selvsagt utmerket godt koke rent vann også.

vannkoker med termostatForuten fire vannkokertemperaturkontroller har den også en «keep-warm»-funksjon. Denne sørger for at vannet holder 70 grader i 30 minutter etter oppvarming.

Artisan-kokeren tar en og en halv liter vann og har oppvarmingseffekt på 2000 watt. Den følger KitchenAids velkjente retrodesign, men vannkokeren i glass og børstet stål gjør at den ser noe mer moderne ut. Det eneste vi savner er led-lyset for effektens del. Artisan-modellen finnes også i en lukket modell i ulike farger. Da har den et eget termometer på halsen som viser vannets temperatur. Denne modellen er ellers identisk med glassmodellen, men koster tre hundre kroner mindre.

I samme dyre klasse finner vi selvsagt også Sage. Kjøkkenutstyrsprodusenten samarbeider med stjernekokken Heston Blumenthal og har laget en hel serie med kostbare kjøkkenmaskiner. Deres tekoker er ikke noe unntak. 3000 kroner skal Elkjøp ha for BTM 800 UK. For denne vannkokerprisen får du en 2000 watts effekt og kapasitet på 1,5 liter. Designmessig er det klassiske Sage-linjer, så har du andre kjøkkenmaskiner fra denne produsenten er det et naturlig valg.

Vannheholderen er laget i glass og børstet stål og den er plassert på en stand med betjening og lcd-display. Herfra velger du innstillinger etter hvilken te-type du skal brygge. Med vannkokeren følger en liten beholder til å legge de malte tebladene oppi. Sage-kokeren har hele 15 forskjellige forhåndsprogrammer for tebrygging. I tillegg kan du skreddersy innstillinger etter ditt eget ønske. Dette er en vannkoker med temperaturregulering som kan justeres i femgraders intervaller mellom 70 og 100 grader. Fra displayet kan du sågar stille inn oppstartstid, slik at du har varm og god te når du står opp om morgen.

BTM800UK er utseendemessig lekker, dersom du har et kjøkken der maskinen passer inn og gjerne har flere apparater fra Sage fra før. Teknisk er det testens klart mest avanserte maskin, men det kan kanskje bli litt i overkant om du bare skal koke en kopp varmt vann. Sages toppmodell er mer som et laboratorium for teelskeren.

Til bil og båt

Vi tar med en siste vannkoker i denne testen. Det er en spesialbygget vannkoker for 12volt. DIngesbutikken Kjell & Co selger denne modellen for 300 kroner. Den har en liters kapasitet og effekt på 170 watt. Wattstyrken tilsier at dette ikke er noen rask koker, men så er den da heller ikke beregnet for hjemmet. Dette er en vannkokertype som benyttes der det ikke er full nettspenning. Det kan for eksempel være i bil eller i båten. Til sitt bruk gjør den jobben, Men dersom du har anledning til en annen varmekilde, som for eksempel gass, vil nok det være å foretrekke. Vi vil likevel anbefale den som en liten vannkoker til reise.

Vurder denne artikkelen!
Total: 0 Gjennomsnitt: 0
Back to top button