Produkteksperter bruker mange timer på forskning og testing for å hjelpe deg med å finne de beste produktene. Hvert produkt er personlig valgt ut av vårt team. Om du kjøper noe via lenker fra vårt innhold, kan vi tjene en liten kommisjon som hjelper med å støtte vårt arbeid.

Varmeteppe test 2021

Et lunt og godt varmeteppe er like velegnet på sene kveldstimer på balkongen som i tv-kroken midtvinters. Brukt riktig kan det også ha positive effekter på helsen.

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Målet vårt er å gi deg det aller beste produktet på markedet! Derfor jobber teamet vårt hardt med å gjøre grundige undersøkelser før de publiserer de beste produktene. Les mer For å beholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

Varmeteppene dukket opp på 70-tallet og siden har populariteten variert, men de senere årene har stadig flere funnet nye bruksområder for et solid varmeteppe. Utvalget og modellene har også blitt vesentlig bedre. På 80-tallet var gjerne varmeteppene små, stive og ganske ubehagelige i bruk.

Laget i plast

Dagens tepper er både pene og svært behagelige å bre om seg. Egentlig er slike produkter skreddersydd for oss her oppe i nord. Enten du velger å legge et pledd i sengen, ta det med ut på uteplassen eller i sofaen.

varmeteppe testVarmetepper er som oftest konstruert i fleece-materiale. Fleece ble oppfunnet tilbake i 1979 av amerikanske Malden Mills. Fleece består av plastmikrofiber og flere produsenter benytter gjenvunnet plast i produksjonen. Fleece-materialet har unike egenskaper som isolasjonsmateriale på grunn av dets høye luftinnhold. Stoffet er mykt og føles meget behagelig mot kroppen og egner seg derfor svært godt til pledd.

Inne i fleecepleddet er det plassert varmetråder gående i et rutemønster. Disse varmes opp elektrisk og kan gjerne justeres i flere trinn etter eget ønske. Varmetepper på det norske markedet har installert sikringer og timere som sørger for at teppet slår seg av etter en gitt tid. Dette er av sikkerhetshensyn og svært viktig. Fleee-materialet som de fleste teppene er laget av er nemlig svært brennbart.

Sengetepper

Varmetepper kommer i ulike modeller og fasonger avhengig av bruksområdet. Varmetepper til sengen kjenner vi godt fra 80-tallet. Utviklingen av disse har gått svært langt og i dag oppleves slike tepper som gode lakenunderlag. Teppene legges gjerne under hovedlakenet, slik at det blir liggende i ro. Du velger selv om du vil forhåndsvarme sengen eller legge deg i en kald seng og kjenne varmen stige.

Beurer er en av de store produsentene av varmelaken. Livsstilsbutikken EnklereLiv har flere av produsentens modeller til overkommelige priser. TS19 har en prislapp på 399 kroner. Dette lakenet er 130 x 75 cm i størrelse og dekker derfor bare en del av sengen. Men varmespredingen gjør likevel at lakenet fungerer svært godt i sengen på kalde vinternetter. TS19 har tre ulike varmeinnstillinger og kan faktisk vaskes i maskin.

Det siste er ganske nytt for varmelaken og varmetepper. Tidligere har det vært en naturlig utfordring på grunn av varmeelementene, men dette har produsentene løst de senere årene. Det har selvsagt medført at anvendeligheten har steget kraftig. Kundene gir lakenet svært gode tilbakemeldinger, tatt varmeteppeprisen i betraktning.

Beurer UB53 er en annen løsning. Dette lakenet er 150×80 og vil derfor dekke en større del av sengen. Lakenet er konstruert for å ligge rett på, har fire varmeinnstillinger og regulerer seg selv. Etter tre timer vil varmeteppet redusere varmen og automatisk slå seg av etter 12 timer. Beurer UB53 kan også benyttes som et helt ordinært varmeteppe som du kan ta med deg i godstolen eller sofaen. Men teppet er i stiveste laget for slik bruk. Det kommer best til sin rett dersom det blir liggende i sengen. Dette teppet er noe dyrere enn lillebroren.

Mange trekker frem varmelaken som en god investering til hytta. Dersom du har såkalt call-in oppvarming kan du enkelt koble varmelakenet til dette systemet og rett og slett starte oppvarmingen av senga fra mobiltelefonen. Da vil du ha en god og varm seng når du kommer frem.

Klassiske tepper

Selv om varmetepper til seng har utviklet seg mye opplever mange at de fortsatt er noe ubehagelige. Teppene blir noe stive og de fleste av oss trives best når det bare er lakenet som ligger oppå madrassen. Derfor kan det ofte være bedre å anskaffe et mer klassisk teppe og heller bruke det til å bre over seg.

«Normale» varmetepper har kanskje tatt det lengste steget både teknisk og utseendemessig. Dagens varmetepper er store, solide og svært komfortable.

OBH Nordica er en av de store produsentene av denne type pledd. De selges i de fleste elektronikkforhandlere. Deres største varmepledd heter Cosy Hug og måler 130 x 160. Dette er bør være tilstrekkelig for å kunne bre over seg, men det er ikke stort nok til at du kan benytte pleddet som en fullgod dyne. Pleddet er laget i flanell, noe som enkelte kan komme til å mislike. Flanellstoff har en glatt overflate og det kan ofte oppleves som at det sklir unna.

Cosy Hug har en effekt på 150 watt, noe som er blant de bedre i markedet. Varmeelementet slår seg av automatisk etter tre timers drift og det har hele ti varmeinnstillinger. Tester som er gjort av pleddet viser at det er sjeldent behov for å benytte pleddet på sitt absolutt varmeste.

Kundeomtalene av Cosy Hug varierer veldig. OBH Nordica har et rykte på seg for å levere produkter av lav og middels kvalitet. I kjøkkenapparater er det benyttet mye tynn plast og i andre husholdningsvarer er det gjerne enkle, men billige løsninger. Dette er også tilfellet med varmeteppet. Flanell er i seg selv ikke et dårlig materiale, men flere har påpekt at det elektriske teppet svikter etter kort tids bruk. Dette er erfaringer mange har gjort seg opp gjennom årene med produkter fra OBH Nordica. På Elkjøps nettsider klager flere over at varmeteppet de kjøpte sluttet å virke og måtte byttes både en og to ganger. Det gir ofte feilmeldinger. Feilmeldingene skal komme hyppig dersom pleddet har vært oppbevart kaldt. Noe av hensikten med varmeteppet blir jo borte dersom det må varmes opp kunstig før det kobles til strøm.

På grunn av svært varierende erfaringer med produkter fra OBH Nordica er det grunn til å utvise en viss skepsis til deres produkter. Prismessig er heller ikke kvaliteten til å forsvare. Dette er en produsent som vet å ta seg godt betalt for sine produkter.

Enkel bruk

Bruken av varmetepper er selvforklarende og enkelt. Selv barna kan benytte seg av teppet, men det anbefales at det kun skjer under oppsyn.

Etter at pleddet er foldet ut settes støpselet i stikkontakten. Teppet slås på med en egen strømbryter på fjernkontrollen. Som standard vil teppet stille seg inn på varmeeffekt 4 (av 10) og med 30 minutters varighet. Dette kan du selv justere med fjernkontrollens knapper. Det er egne knapper for temperaturnivå og tidsinnstilling. Innstillingene for tid går i intervaller på 10 minutter opptil 90 minutt som maksimum.

Moderne varmetepper kan vaskes i maskinen. Ifølge instruksjonsboken er det bare å dra ut støpselet fra stikkontakten og la teppet kjøle seg ned i minimum 10 minutter. Strømbryteren eller fjernkontrollen fjernes ved å trykke inn en knapp på hver side av ledningsinntaket på undersiden av teppet, samtidig som ledningen trekkes sakte ut.

Vask kan foregå enten som håndvask eller i maskin på maksimalt 40 graders temperatur. Teppet skal ikke tørkes i trommel, men henges opp. Produsentene anbefaler at teppet kun maskinvaskes når det er virkelig skittent og ikke oftere enn en gang i året. Dette fordi maskinvask sliter mye på teppet og kan ødelegge varmetrådene på sikt. Til ordinær vask anbefaler produsenten at det benyttes en våt svamp med rengjøringsmiddel.

Det er svært viktig at varmeteppet får tørke naturlig etter vask og at man ikke lar seg friste til å sette på varmen for å la dette gå raskere. Det kan medføre brannskader. Denne advarselen er gjenganger i test av varmeteppe.

Varmetepper er generelt svært enkle å vedlikeholde og krever minimalt med rengjøring. Fold det sammen etter bruk og pass på at ledningen ikke brytes eller får skader, så har du teppet i lang tid.

Helsebringende

Varme er velkjent som metode for å behandle såre muskler og stive ledd. I gamle dager snakket gjerne de eldre om at de kunne kjenne uværet på gikta. Utallige forskningsprosjekter viser at det ikke bare er tomt snakk.

Det er påvist at personer med revmatiske sykdommer har stort utbytte av varmebehandling. Mange velger også å reise til varmere klima for å få bukt med problemene.

I 2011 viste en studie at såkalte behandlingsreiser til varmere klima ga en varig økt bevegelighet i ryggen på pasienter med leddsykdommen Bekterev. Smertelindringen varte i opptil seks måneder etter behandling.

I Norge er det svært strenge regler for hva som kan hevdes å ha medisinsk effekt ved sykdom. Mange alternativbehandlere benytter ulike former for varme i sin behandling. Produsenter av varmetepper kan selvsagt ikke hevde at disse teppene gir noen effekt på sykdom, men kliniske tester viser at varme fungerer godt for å myke opp ledd og muskler. For personer som sliter med denne type plager kan derfor et elektrisk varmeteppe være en god investering.

Spesielt varmeteppene til seng trekkes frem av brukerne som positive for ryggsmerter. En svensk bruker skriver på nettsidene til Elkjøp av hun har benyttet det to ganger daglig i en periode og at det har en veldig god effekt på hennes rygg. Varmen fra teppet bidrar til å løse opp ømme muskler og fjerner stivheten. Uansett om det medisinsk kan bevises at slike behandlinger virker eller ikke er det ingen tvil om at personer som har utfordringer med ryggen vil kunne oppleve en bedring.

Dyrt, men verdt det

Elektrobutikken Power selger en rekke forskjellige varmetepper, i ulike prisklasser. En av forretningens toppmodeller er Point Fleece varmepledd. Men det er også av de som kan kåres til best i test av varmeteppene.

Pleddet skiller seg noe fra konkurrentene ved at det har et LCD-display som viser temperatur og tid. Point-teppet er hele 180x130cm og kan dermed kalles et skikkelig dobbelt varmeteppe. Temperaturen kan justeres i seks ulike innstillinger og tidsbruken justeres mellom en og tolv timers drift. Teppets effekt er på imponerende 160 watt.

Kundene omtaler teppet som det beste varmeteppe i verden. Teppet får spesielt skryt for at det er laget i et svært behagelig materiale og føles deilig mot kroppen. Noen påpeker at displayet er litt svakt og derfor kan være vanskelig å lese av, men ellers er det utelukkende positive tilbakemeldinger. Dette store varmeteppet var en stor favoritt som julegave for mange i fjor. Mye av skrytet kommer av at teppet avgir en veldig jevnt varme. Dette har vært en utfordring på mange varmetepper, nemlig at varmetrådene fungerer ujevnt. Da kan du oppleve at en del av teppet avgir mye mer varme enn resten og det blir vanskelig å finne en behagelig stilling under teppekanten.

Da det ikke finnes en veldig god varmeteppetest er det vanskelig å kåre en best i test blant varmeteppene. Men Points store fleecepledd seiler opp som en klar favoritt blant mange kunder og derfor er det nærliggende å si at dette er et best i test varmeteppe.

Point har også utviklet en noe mindre modell. Denne måler 160×140 og har noe mindre innstillingsmuligheter. Dette teppet har tre temperaturinnstillinger og slår seg automatisk av etter tre timer. Så vidt vi forstår er det ikke mulig å stille inn driftstiden. Teppet har heller ikke LCD-display.

Det mindre teppet har betegnelsen POUB110. Teppet er utviklet i bomullsfløyel og polyester og blir derfor noe stivere enn fleece-pleddet.

Kundene gir teppet gode skussmål, men det fremkommer at noen reagerer litt på størrelsen. Med sine 160×140 blir teppet nesten kvadratisk og passer egentlig ikke til bruk verken på langs eller tvers. I så måte er det nok verdt å slenge på den ekstra hundrelappen og få fleece-pleddet isteden. Det har også flere bruksområder enn lillebroren.

Flere modeller

POUB109 er det minste fra Point. Dette måler 150×80 og er laget i veleteen og polyester. Teppet har, som B110, tre temperaturinnstillinger og automatisk slukking etter tre timer. Både dette og det litt større teppet brukes av mange i sengen for å holde varmen. Kundekarakterene er gjennomgående bedre enn på det litt større. Det kan ha noe med at B109-modellen har et mer avklart størrelsesforhold. Med 150×80 er det ingen tvil om hva som er lengde og bredde på pleddet. Dette gjør også at teppet blir enkelt å plassere i sengen. En voksenmadrass er som regel 90cm i bredden og da vil dette teppet dekke en betydelig del av sengen.

Beurer har utviklet et varmeteppe som brukeren rett og slett kler på seg. Den er formet som et sjal eller en cape. Teppet er laget i mikrofleece og føles svært mykt og behagelig mot kroppen. Det har en driftseffekt på 100 watt og er dermed noe svakere enn de fleste andre i markedet. Men dette skyldes at modellen, som går under betegnelsen HD50, er beregnet til å brukes på en litt annen måte. Dette er som nevnt et sjal som du skal trekke på deg.

Det har seks temperaturinnstillinger, overopphetingsvern og slår seg av etter tre timers bruk. Teppet er vaskbart på 30 grader i maskin, men må ikke kjøres i tørketrommel. Som med øvrige varmepledd er det utelukkende lufttørking som gjelder.

Brukerne er godt fornøyd med teppet, selv om det har litt beskjedent bruksområde. Teppet omtales som veldig mykt og behagelig og får plusspoeng for at det kan kneppes i front og dermed stenge deg litt inne. Men noen brukere mener formen på capen gjør at den kun kan brukes på overkroppen og at dette er negativt. Den innvendingen er fullt mulig å forstå, selv om det fremgår ganske klart av produktspesifikasjonen hva dette faktisk skal brukes til. HD50 er beregnet til å holde varmen på overkroppen og bare det.

Baurer HD50 koster 999,- hos Elkjop, mens EnklereLiv selger den for 699,-. Dette viser at det er mye å spare på å jakte priser på internett og i forskjellige forretninger. Selv forhandlere som markedsfører seg tungt som de billigste kan innimellom ha produktkategorier som er dyrere enn hos konkurrentene.

Kjell & Co er mest kjent for å selge hjemmeelektronikk og mer nerdete produkter. Men de har også en modell av varmeteppe. Rubicson Elektrisk varmepledd koster bare 250 kroner og er å betegne som et billig varmeteppe. Maks effekten er imponerende 150 watt og selve pleddet er laget i myk fleece. Fjernkontrollen styrer hele ni varmeinnstillinger og er utstyrt med et LCD-display.

Omtalen på nettsidene er begrenset, men ut fra det som finnes av informasjon er produktet helt på høyden med de langt dyrere i markedet. Som bruker kan du selv justere både tid og temperatur. Teppet måler 160×130 og kan bli i snaueste laget for noen.

Varme føtter

Wilfa har et varmeteppe-serie de kaller for HBW. Wilfa er velkjent for å produsere varmekilder. Selskapet er store innen varmeovner, vifter og kupevarmere til bil. Derfor burde de absolutt ha kompetanse på å lage tepper med varmeelementer. Men derfor er det også overraskende at Wilfa er så sparsommelige med effekten på sine varmetepper.

HBW-1 er Wilfas enkleste modell. Det har et varmeelement på 50Watt og er markedets kanskje svakeste. Dette gir også brukerne klart uttrykk for. Selv om teppet er laget i fleece-materiale og føles mykt og behagelig er det ikke et spesielt varmt teppe. 50 watt er ikke mer enn en klassisk lyspære og som varmeeffekt er det lett å se at det blir for lite.

HBW-3 har 60 watts styrke og heller ikke det er spesielt imponerende i dette selskapet. Teppet er utstyrt med såkalt teddyfor som gjør at det blir ekstra mykt og føles nærmest som pels. Det måler 150x75cm og har tre ulike temperatursoner. Spesielt for dette produktet er at det har en egen fotsone innebygget i teppet, med egen temperaturinnstilling.

Føttene er ofte det første man fryser på og derfor er tepper med innebygde fotsoner en god idé. Flere produsenter har utviklet spesielle fotvarmere. Disse skiller seg litt fra tradisjonelle varmetepper, men er verdt å ta en nærmere kikk på uansett.

elektrisk varmeteppeFotvarmere baserer seg på samme prinsipp som teppene. De er gjerne laget i et mykt materiale som flanell eller fleece. I utforming ser fotvarmerne gjerne ut som doble, gigantiske tøfler. Power selger en modell fra Senz, som er betegnet SEFW402.

Som de fleste varmeteppene har også denne tre temperaturinnstillinger og automatisk avstengning. Den er laget i såkalt plush fleece og har en effekt på 100 watt. Kundene er ikke helt tilfreds med varmeeffekten på fotvarmeren. Til tross for 100 watts effekt tar det lang tid å tine opp frosne ben. Det kan selvsagt ha noe med at prisen på produktet ligger i klart nedre sjikt av hva du får tak i et ordinært varmeteppe for.

Storprodusenten Beurer har også en fotvarmer i markedet. FWM 45 har innebygget massasjeapparat og slår dermed to fluer i en smekk. Fotvarmeren er laget i et mykt og behagelig materiale, har beskjedne 15 watts varmeeffekt, to temperaturinnstillinger og to ulike nivåer på massasjen. Dette er nok mer å regne som et massasjeinstrument enn som fotvarmer.

Batteridrevne varmekilder

Den siste kategorien innen varmetepper og bekledning er batteridrevet varmeteppe. Stay Warm produserer varmekilder som tøfler, puter, seter, sokker og vester.

Stay Warms tøfler leveres i to størrelser (36-41 og 42-47). Tøflene varmes opp med to AA-batterier i hver av sålene og begge tøflene har egen av/på-knapp. Produsenten hevder tøflene skal holde seg varme i opptil en time før batteriene er tomme. Her kan det nok være hensiktsmessig å anskaffe oppladbare batterier om man ikke ønsker å bruke en formue få tørrbatterier gjennom vinteren.

Kundeomtalen av disse tøflene er ikke nådig. Mange klager over at tøflene knapt blir varme, at de er kostbare i drift og batteridekselet som er plassert inne i tøffelen føles ubehagelig mot foten. Varmeelementet ligger i tådelen av tøffelen og siden batteriene bare varmer en time rekker ikke resten av foten å bli varm.

Da kommer Stay Warms varmevest langt bedre ut av det. Dette produktet har varmeplater i rygg og bryst. Her loves det å avgi varme i mellom to og seks timer. Oppvarmingen skjer ved bruk av en ordinær powerbank eller ved å lade opp det innebygde batteriet gjennom en USB-kontakt. Fordelen med en slik løsning er at du kan ha med deg flere batterier dersom du er på langtur. Da er det bare å plugge inn varmen ved behov. Vesten er laget i Nylon og foret av polyester. Så her er det plast rett gjennom. Kundene er godt fornøyd med produktet når de først får ladet det opp. Det er viktig å passe på at laderen gir minst 2mA. Dette er etter hvert standard på de fleste mer robuste powerbanks, siden dette kreves av flere smarttelefoner og tablets.

Vurder denne artikkelen!
Total: 2 Gjennomsnitt: 3
Back to top button