Produkteksperter.no deltar i Amazon EU sitt affiliate program, et affiliate program som gjør det mulig for nettsider å tjene en annonse provisjon ved å annonsere og gi lenker til Amazons nettsider. Vi samarbeider også med andre affiliate programmer med mål om å drive trafikk til andre nettsider og tjene penger på annonseinntekter og annonseringslenker.

Top 5 Wifi forsterker test 2024

Trådløst internett eller wifi har blitt standard både hjemme, på jobb og på kafeen. Vi er mer eller mindre blitt avhengig av å være trådløst oppkoblet. Ofte kan det bety at du har behov for en wifi forsterker.

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Målet vårt er å gi deg det aller beste produktet på markedet! Derfor jobber teamet vårt hardt med å gjøre grundige undersøkelser før de publiserer de beste produktene. Les mer For å beholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

INNHOLDSOPPDATERINGER

For at du skal få den beste shoppingopplevelsen på nett, sørger vi for å sjekke og etterse produktene og prisene våre slik at du kan velge alternativet med høyest kvalitet. Du kan stole på valgene våre.

Kjøpeguide

Trådløs tilkobling til internett kom for alvor på slutten av 2000-tallet. Etter hvert som utbredelsen av smarttelefoner og andelen bærbare pc-er økte i befolkningen kom behovet for å kunne koble seg på nett uten å måtte være avhengig av en kabel i veggen. Det ble rett og slett for mye styr med å trekke en lang nettkabel gjennom rommet, siden nettkontakten gjerne var plassert på et litt klønete sted.

Løsningen ble wifi-routere eller trådløse aksesspunkt. I dag er det nesten ensbetydende med å ha internett hjemme og de færreste tenker over at wifi er en komplisert teknologi. Den bare er der. Og det er ingen tvil om at wifi er genialt som konsept. Ta frem pc-en, slå den på, trykk koble til og vipps er du på nett uten noen flere dikkedarer. Hele familien kan gjerne koble seg til samtidig og alle kan gå hvert til sitt. Dermed slipper barna å krangle i sofaen. De kan sitte på hvert sitt rom, mens mor og far har full kontroll over nettlinjene.

Er ruteren nok for godt wifi?

De fleste nettoperatører leverer wifi som standard på routerne som kundene får når de tegner abonnement. Ofte slipper du også å betale ekstra for å få et trådløst modem fra leverandøren.

Men det kan være en utfordring. Wifi-routere har nemlig begrenset kapasitet og effekt. Derfor kan det være en del som opplever tilkoblingsproblemer, rett og slett fordi signalene sliter med å komme seg gjennom vegger og isolasjoner.

Hvordan teste wifi forsterker?

De senere årene har både leverandører og utstyrsprodusenter blitt mer og mer oppmerksom på dette problemet og dermed dukket produktkategorien nettverksforsterker eller signalforsterker opp. Fra tv-en har vi lenge kjent til antenneforsterkerne, som en liten boks som gir ekstra kraft til tv-signalene hvis man drar antenneledning rundt i huset. En internett forsterker fungerer litt på samme måten. En wifi-forsterker vil bli en mellomstasjon mellom routeren og pc-en og dermed utvide nedslagsfeltet for det trådløse nettverket.

En wifi forsterker test gjøres ved at man plasserer en pc eller en annen trådløs enhet i et rom der det vanligvis er dårlig internettdekning. Fra routeren måler man seg til nettverkets ytterkant. Det er viktig at repeateren har god dekning fra den opprinnelige routeren for at den skal fungere. En trådløs wifi forsteker kan nemlig bare fungere dersom den har kontakt med routeren hele tiden og at kontakten er stabil.

For pc-brukeren kobler man seg så til en wifi repeater test og kontrollerer at man får tilgang til internett gjennom den nye repeateren. Analogt kan vi beskrive repeateren som et speil som videreformidler signalene fra den opprinnelige routeren. En wifi fosterker best i test vil ikke i seg selv koble seg til internett og er derfor avhengig av at det er kontakt med en router med nettilkobling. Dette er årsaken til at plassering er svært viktig. Generelt er det slik at wifi-signaler slår nedover. Mange gjør feilen at de plasserer «internettboksen» i en tv-benk eller lavt ned mot gulvet, siden det er der kontakten er. Men det vil faktisk redusere operasjonsområdet for internettdekningen. Jo høyere opp under taket du kan plassere enheten, jo større arbeidsområde vil den oppnå.

Tips for å forbedre wifi-dekning hjemme

wifi forsterker

å forsøke å flytte routeren

Moderne routere benytter en teknologi kalt «beamforming» som i praksis betyr at den forsøker å sende signalene sine i retning av apparatene som spør om kontakt. Routerne har altså ikke retningsbestemte sendere, men sendere som går 360 grader. Routeren vil så fange opp hvor pc-en eller mobiltelefonen befinner seg og rette signalene i den retningen. Det har gjort at styrken og kvaliteten er merkbart mye bedre enn i gamle dager, men fortsatt er rekkevidden begrenset.

Signalene svekkes generelt av avstand og hindringer underveis. Hindringer kan være vegger, dører eller møbler. Spesielt murvegger reduserer signalenes fremkommelighet kraftig. Derfor kan det være smart å forsøke å flytte routeren rundt og se om du får bedre kontakt. Ideelt bør routeren stå så midt i boligen som overhodet mulig, i alle fall i midten av der nettet benyttes. Dersom routeren har antenne skal denne normalt stå rett opp, men det kan være verdt et forsøk å vri dem noe.

Utfordringen med å flytte routeren er selvsagt at veggkontakten gjerne ikke er plassert midt i boligen, men gjerne på en vegg nærmere utgangen. I så fall kan det løses ved å trekke en kabel fra vegguttaket til routeren. I utgangspunktet vil ikke en ti meter lang nettverkskabel gjøre noen svekkelse på signalene inn til routeren.

såkalte 5GHz-nettet

Eldre routere bruker all kapasitet på 2,4GHz-frekvensen, mens 5GHz er den nye «standarden». Du er derfor avhengig av at både router og enhetene dine kan arbede på 5GHz. Men du skal ha en ganske gammel PC for at det ikke vil fungere. I seg selv vil ikke et frekvensskifte ha noen konsekvenser for rekkevidden på det trådløse nettverket, men det vil kunne bidra til en mer stabil forbindelse. Det skyldes at det fortsatt er 2,4GHz-nettet som dominerer i bruk.

Ved å bytte til 5GHz slipper du da mest sannsynlig unna forstyrrelse fra naboene. I noen tilfeller kan ikke de to frekvensene arbeide på samme nettverksnavn. Det kan innebære at du er nødt til å gå inn i routerens innstillinger og opprette to nettverk som jobber ved siden av hverandre. I så fall er det sterkt å anbefale at du dedikerer 5GHz-nettet til faste og viktige enheter. Det kan for eksempel være strømmeenheter til tv-en som Chromecast, internettradioer, alarmer, fjernstyringer osv.

Bytte av router

Et er godt alternativ dersom du opplever rekkeviddeproblemer. Mange av routerne fra nettleverandørene er gamle og slitne, i tillegg til at ingen av dem har prioritert kvalitet spesielt høyt. Derfor kan det være mye å tjene på å investere i en separat router som du benytter til ditt trådløse nettverk.

Nettverksteknologien har utviklet seg voldsomt de senere årene og en tre år gammel router er langt dårligere enn dagens. I tillegg til bedre rekkevidde får du også bedre kapasitet med på kjøpet når du bytter router. Det innebærer at en moderne router er bedre til å håndtere store datamengder og kan takle flere enheter samtidig. Det er neppe en dristig påstand at du har økt antall trådløse enheter over de siste årene.

Bruk homeplugs

wifi homeplug

Såkalte homeplugs er en slags signalforsterker som opererer over strømnettet. Dette er rett og slett en dings som du plugger i stikkontakten. Fra routeren lar du det gå en nettverkskabel inn i homepluggen og så tar du en homeplug med en nettverkskabel inn i den enheten du ønsker at skal koble seg til nettet. Selve overføringen av datasignaler følger strømledningene i veggen. Derfor er det avgjørende for homeplugs at de er koblet til samme strømkurs.

Dette er en perfekt løsning for stasjonære enheter som trenger tilkobling til internett. For eksempel en stasjonær pc, en spillkonsoll, en strømmeenhet eller en radio som står fast plassert. Homepluggen belaster ikke det trådløse nettverket overhodet, men blir mer å regne som en forlengelse av Ethernet-portene på routeren. Dette er en svært rimelig og god løsning for å få stabil tilgang til internett på stasjonære enheter.

Koble til en annen ruter

I verste fall kan man forsøke å montere en ekstra router i nettverket. For å få begge routerne til å komme på nett kan du benytte en homeplug som en kobling mellom de to routerne. Dette er en løsning som krever en del innstillinger, siden begge routerne ikke kan operere som hovedrouter. De fleste routere har mulighet for å opptre som rene trådløse aksesspunkt og derfor ikke ta rollen som hovedrouter. Det som skjer ved bruk av to routere er at du i praksis danner to nettverkssoner. Disse kan samkjøres, slik at nettverket opptrer som ett og sømløst bytter mellom routere.

Men kjøp av to routere er dyrt og du bør helst kunne litt om hvordan du foretar innstillinger av routerne for å få dem til å arbeide sammen.

Bruk repeatere eller signalforsterker wifi

Den billigste og kanskje enkleste måten er altså såkalte repeatere eller signalforsterker wifi. Innstillingen av en extender er ofte svært enkelt. Mange av dem vil selv finne routeren og spørre om du ønsker å sette opp en wifi forsterker test. Derfra går det meste av jobben av seg selv.

Wifi forsterkere finnes i mange ulike modeller og prisklasser. Fra de billigste duppedittene hos alt-mulig-butikkene. Små, enkle forsterkere du plugger i stikkontakten. I den andre enden har du wifi forsterker best i test som opptrer som selvstendige trådløse routere og virkelig får fart på det trådløse nettverket ditt. Mange opplever at den beste wifi forsterker gir et bedre trådløst nettverk enn det den opprinnelige routeren faktisk gjør. Det har sammenheng med at forsterkerne bare har en eneste jobb å gjøre, nemlig å forsterke og videresende signalet. Routeren må i tillegg prosessere og fordele nettrafikken både inn og ut av huset. Derfor kan forsterkeren konsentrere seg om det den er best på og laget for.

Teknologien bak wifi-forsterker

Forsterkerne støtter ulike teknologier. Videre kan du lese om noen av arbeidsprinsippene og spesifikasjonene.

Standarten

De eldre modellene er gjerne bundet til den såkalte 802.11n-standarden. Nyere forsterkere støtter også 802.11ac. Dette er en raskere og smidigere teknologi, men den forutsetter at alle enheter i nettverket kan nyttiggjøre seg standarden. Alle nyere routere og forsterkere har støtte for eldre teknologier, men det er ikke kompatibelt den andre veien.

Mesh-nettverk

En sak som teknologipressen har vært veldig opptatt av det siste året er såkalt Mesh-nettverk. Dette er kort fortalt et nettverk der flere enheter samarbeider om å øke dekningsgraden. Med forsterkere er det en router som sender ut det opprinnelige signalet og forsterkeren som plukker det opp og videreformidler det.

I en Mesh-løsning hjelper flere enheter hverandre med å videresende signaler. Dersom du plasserer tre Mesh-sendere i boligen vil alle tre sørge for at nettverket hele veien styrkes, selv om det ikke er den nærmeste Mesh-en som er tilkoblet PC-en. Dette kan være litt vanskelig å forklare, men tenk deg hvordan røyksignaler fungerte. Der var det gjerne en avsender og flere mottakere som sendte beskjedene videre, en slags hviskeleken der det ikke forekommer feil.

Denne nettverksmasken gjør at Mesh-nettverk er svært stabilt og alltid vil sørge for at du har den best mulige dekningen, uansett hvilken Mesh-node du er i nærheten av. Mesh-nettverk er relativt nytt i forbrukermarkedet selv om det har eksistert lenge i den mer profesjonelle delen av markedet. Hoteller og store nettsoner bruker gjerne Mesh-nettverk. I dag kan man imidlertid kjøpe seg Mesh-systemer for under tusen kroner. Disse fungerer svært godt og bør egentlig finnes i et hvert hjem.

Mesh-nettverk er uten tvil wifi repeater best i test og kommer til å dominere markedet i mange år fremover. Årsaken er at det er så enkelt og effektivt. Prismessig er det også gunstig for forbrukere. Blant de store fordelene er at Mesh-nettverket kan utvides og skaleres etter behov. Dette innebærer at du kan ta med deg nodene når du flytter og supplere med flere dersom du trenger større dekningsområde. For eksempel vil nodene kunne flyttes utendørs i sommerhalvåret, slik at du får trådløst nettverk i hagen. Mesh-løsningene varierer noe i pris.

Google er en av aktørene som har kommet svært langt og lansert populære løsninger. Deres mesh-pakke koster en tusenlapp. Den kan utvides og suppleres etter eget ønske. Du kan for eksempel kjøpe slik at du har en mesh-enhet i hvert av boligens rom der det er naturlig. Mesh-nettverket blir sterkere jo flere noder som samarbeider, derfor kan du i praksis ikke få noen kollisjoner eller overbelastninger på nettet. Enkelte mash-noder har uttak for trådbundet internettforbindelse. Det gir muligheten for å koble til en spillkonsoll eller en stasjonær pc. Nå vil riktignok kommunikasjonen med hovedrouteren fortsatt gå gjennom det trådløse nettverket, men løsningen vil sikre en mer stabil linje.

Hvorfor er trådløst nettverk hjemme viktig?

Trådløst nettverk er likevel så fordelaktig at de fleste av oss velger denne løsningen uten å tenke oss om. Avhengigheten vi har fått til mobiltelefonen gjør at de færreste vil akseptere det å sette seg ned med en kabel festet i veggen lenger. Det gir jo også betydelige begrensninger i bevegelighet og komfort. Både det å kunne ta med seg pc-en i sofaen, til kafeen på hjørnet eller ferien gjør at vi helst foretrekker det trådløse nettet. Men etter hvert som vi har fått stadig flere enheter som krever sin plass i nettverket, så er behovet for å sikre stabile og gode kontakter tilstede.

trådløst nettverk hjemme

Erfaringer viser at du ikke skal bo i en veldig stor bolig før behovet for å utvide nettverket med en extender melder seg. Og selv om du egentlig ikke trenger en slik løsning, så kan det være en fordel for å avlaste den slitne routeren fra internettleverandøren din. Dette er som tidligere nevnt ikke de kraftigste som finnes i markedet og de har derfor noe begrenset styrke. Med en extender vil du oppleve at nettverket oppleves raskere og mer effektivt. Det oppstår færre hangups. Spesielt gjelder det for strømming av film. Det, sammen med spilling er utvilsomt den nettaktiviteten som krever mest båndbredde og kapasitet. Dette er også grunnen til at alle slike enheter, om mulig, bør tilkobles et fast nettverk. Gjerne gjennom bruk av såkalte homeplugs.

Forskjellen mellom forsterker, forlenger og repeater

I denne artikkelen har vi brukt begreper som forsterker, extender og repeater litt om hverandre. Det er egentlig litt dårlig gjort, siden det strengt tatt er litt forskjellige ting.

Forsterker er nok det begrepet som dekker de to andre og danner samlebegrepet. Men det er en liten forskjell mellom extender og repeater som det kan være greit å vite om. I alle fall om du planlegger å kjøpe noen av de rimeligste versjonene fra nettbutikker.

Repeater betegner gjerne en trådløs enhet som mottar signalene fra routeren og videresender dem. Mens en extender kobles til routeren med en kabel, enten direkte eller med en homeplug. Dette gjør at extenderen ofte er den beste løsningen blant disse to, siden signalene er sterkere. Men det kommer litt an på hvordan boligen din er utformet. Dersom du ikke kan benytte homeplug, så vil en extender være vanskelig å sette opp.

Grunnen til at vi har mikset de to begrepene om hverandre er at de gjerne brukes om hverandre i dagligtalen. De fleste repeatere på markedet i dag er også mulig å bruke som extendere og omvendt. Det er bare de helt rimeligste modellene som bare fungerer på en av teknologiene. Og som alltid er det sjelden lurt å gå for den aller billigste løsningen. Da ender du som regel opp med at dingsen skaper mer frustrasjon enn glede og til slutt havner i skuffen med alle de andre dingsene som har skuffet opp gjennom årene.

Dette er også grunnen til at det er sterkt å anbefale at man anskaffer et mesh-nettverk med en gang. Siden mesh-systemet virker selvforsterkende og skaper en mer stabil trådløs-sone vil du få en langt bedre opplevelse med denne løsningen. Det er neppe en dristig spådom å si at de rene repeaterne er på vei ut av markedet. I dag selges de stort sett bare hos alt-mulig-butikkene og ingen seriøse teknologiforhandlere vil anbefale dette utstyret. Rene extendere tilhører heller ikke fremtiden, siden de har sine klare begrensninger med behov for kabeltilkobling.

Fremtid for hjemmenettverk

Flere av produsentene innen smarthusteknologi arbeider allerede med å implementere dette i sine produkter. Lengst har det såkalte Z-wave nettverket kommet. Dette er en trådløsteknologi som kan brukes til styring av hjemmeapparater. Z-wave var blant de første som utnyttet mesh-nettverk til fulle ved å la de ulike nodene snakke sammen og videre bringe informasjon seg imellom. Fordelen er at hvert apparat dermed kan få vite hva den andre driver med, slik at det apparatet kan benytte informasjonen, uten å måtte gå innom en sentral enhet. Dette fører til mindre belastning i nettverket og gjør det mulig for nettverket å opptre mer intelligent ved å utveksle informasjon.

Konklusjon

Uansett hvilken løsning du velger for å gi den beste wifi-nettverksdekningen for hjemmet ditt. Det er viktig å være informert om alle alternativene og ta en informert beslutning om produktet du velger. Hvis du trenger en wifi-forsterker, anbefaler vi på det sterkeste å ta en titt på listen over topp 5 forsterkere i begynnelsen av denne artikkelen.

Vurder denne artikkelen!
Total: 5 Gjennomsnitt: 3.8
Back to top button