Er non-stick belegg farlig?

Tenk deg at du skal steke biff. Da ønsker du kanskje å steke på høy varme, men tåler din teflonpanne så høye temperaturer? Gjestene dine kommer snart, og du steker kjøttet raskt. Kanskje brannalarmen uler, det kan skje den beste. Er det tryggest å steke biffen din i en jernpanne? Er teflon farlig? Hva med andre non-stick stekepanner, eller panner av rustfritt stål? Ingen grunn til bekymring, her får du gode råd, og gode råd er faktisk gratis!

Hvilke ulike stekepanner finnes, og hva er forskjellene mellom dem?

Stekepanner i støpejern egner seg veldig godt til steking av kjøtt på sterk varme, og biffen vil få et perfekt resultat hvis kokken er dyktig, og benytter en støpejernspanne. Jernpanner er robuste og varer lenge. Panner med non-stick belegg egner seg for steking på normal varme, for eksempel egner disse pannene seg perfekt til å steke egg. Mat som er stekt i panner med non-stick belegg vil også bli sunnere, fordi man ikke trenger å bruke fett, eller kan bruke lite fett ved steking. Panner i rustfritt stål egner seg også til steking på sterk varme, og de er enkle å rengjøre. Panner i karbon-stål egner seg til å steke f.eks. både kjøtt, fisk, omelett og pannekaker. Panner i kobber egner seg til finere matlaging, men er dyrere enn andre panner. Emaljerte jernpanner er slitesterke og holdbare, og er enkle å rengjøre. Egner seg til steking på høye temperaturer.

Hva er non-stick belegg?

Det er belegg som hindrer maten i å sette seg fast i stekepannen.Non-stick belegg er belegg av teflon eller annet fluorpolymerplast (PTFE). Det kan også være et belegg av silikon eller et keramisk belegg. Dette gjør det mulig å steke maten uten bruk av fett.

Non-stick stekepanner

Disse stekepannene er laget av metall, og kan være belagt med teflon, men også andre belegg PTFE eller keramisk belegg. Det finnes også panner med belegg av silikon.

Er teflon farlig?

Teflon eller andre PTFe-stoffer er inerte stoffer. Det vil si at hvis man får i seg biter når man spiser, vil disse bitene passere gjennom fordøyelsessystemet, og gå ut av kroppen. Derfor er svaret på spørsmålet: Er teflon farlig? Nei, ikke ved riktig bruk. Men en teflonpanne må ikke varmes opp til temperaturer over 260 grader Celsius, for da begynner det å utskille røyk som i undersøkelser har vist seg å være skadelig for fugler, og forårsake influensalignende symptomer for mennesker. Men ved normal bruk, blir vanligvis stekepanner ikke varmet opp til slike høye temperaturer. Derfor er Teflon eller andre PTFE-belegg trygt så lenge man passer på å ikke varme opp en tom stekepanne, eller varmer opp på for sterk varme. Hvis din stekepanne med teflon/PTFE-belegg får brune flekker eller blir oppskrapet, må pannen kastes.

Er keramiske panner giftig?

Om du spør: Er en Keramisk stekepanne giftig? Er svaret nei. Non-stick panner med keramisk belegg er belagt med ren keramikk, og er helt PTFE/ teflon-fritt. Det keramiske belegget er et helt naturlig anti-peer lag. Det er laget av leire, sand og stein, som derfor er et helt naturlig materiale.Derfor vil det ikke bli utskilt giftige gasser når maten stekes.

Det keramiske belegget tåler svært høye temperaturer.

Hvilken stekepanne er best?

  • Støpejern stekepanne har følgende fordeler: De er robuste og holdbare, har jevn varmefordeling. og ulempen er at man bør vaske den for hånd. Den jernpannen som anbefales er Ronneby Bruk Ultra Light Pro, som er en lett jernpanne.
  • Stekepanner med non-stick belegg, har fordelene at de er lette å rengjøre, og ulempen er at de ikke tåler høye temperaturer, og at man ikke kan bruke redskaper av metall.
  • Fordelen med teflon eller andre panner i PTFE er at de har best slipp-egenskaper, men ikke tåler varme. Keramisk belegg tåler høyere varme, men har ikke like gode slippegenskaper.
  • En stekepanne med keramisk belegg som anbefales, er Tefal Ceramic Control. Dette er en rimelig stekepanne.
  • Stekepanne rustfritt stål uten belegg har fordelene at de er hygieniske og er lette å rengjøre. Tåler røff bruk. Ulempen er dårligere varmefordeling.
  • Emaljerte jernpanner har disse fordelene: De er slitesterke og tåler høye temperaturer. Enkle å rengjøre. Ulempen er at man ikke kan bruke redskaper av metall.
  • Stekepanner av karbonstål har veldig gode stekeegenskaper En bestselger er de Buyer Mineral B.
  • Stekepanner av kobber har den fordel at de reagerer hurtig på temperaturendringer, og fordeler varmen jevnt. Dette er en fordel ved finere matlaging. Noen velger kobberpanner av estetiske grunner.

Hvordan ta vare på din stekepanne?

Din støpejernspanne kan brukes ved høye temperaturer, og man kan koke ut matrestene med lunkent vann. Man bør ikke vaske jernpanner med såpe, for da forsvinner det beskyttende fettlaget. Imidlertid finnes det egne rengjøringsmidler for noen merker av støpejernspanner.

Din panne med non-stick belegg bør ikke brukes ved høye temperaturer, og man må unngå å bruke redskaper av metall i pannen. Hvis belegget blir brunt, tyder dette på at pannen er blitt overopphetet og brent, og at pannen bør kastes. Pannen bør kastes på miljøstasjon. Renholdet utføres med såpe og vann. Man kan gjerne gni inn pannen med matolje av og til.

Stekepanne rustfritt stål uten belegg kan vaskes i oppvaskmaskin, og tåler hardsteking.

En stekepanne i karbonstål bør ikke vaskes med såpe eller i oppvaskmaskin. Man kan benytte alle slags kjøkkenredskaper, men for ikke å skade belegget anbefales det å unngå redskaper av metall.Karbonstålpanner bør i likhet med støpejernspannen ikke vaskes i maskin eller med såpe.Du kan bruke alle mulige kjøkkenredskaper i en slik panne, men for å unngå å skade på pannen anbefales redskaper i tre, plast eller silikon.

Konklusjon

Non-stick belegg som for eksempel Tefal er ikke skadelig ved riktig bruk. Keramisk belegg er heller ikke giftig.

Vurder denne artikkelen!
Total: 36 Gjennomsnitt: 2.6
Back to top button