Produkteksperter.no deltar i Amazon EU sitt affiliate program, et affiliate program som gjør det mulig for nettsider å tjene en annonse provisjon ved å annonsere og gi lenker til Amazons nettsider. Vi samarbeider også med andre affiliate programmer med mål om å drive trafikk til andre nettsider og tjene penger på annonseinntekter og annonseringslenker.

Topp 5 beste gryter til frityrsteking 2024

Frityrsteking har kanskje ikke det beste ryktet blant helsentusiaster. Men dersom matvaren friteres riktig så vil det faktisk ikke suge til seg så mye fett. I tillegg vil den beholde en perfekt tekstur og en god smak. Derfor er det viktig å ha bra kjøkkenutstyr; så vi bestemte oss for å undersøke og velge ut de beste stekegrytene som er på markedet til denne bruken.

Best i test
5.0 / 5

Denne fargerike nederlandske gryten har en kjerne av støpejern som ved testing viser gode egenskaper for å holde godt på varmen. Og kapasiteten på 5,3 liter vil være tilstrekkelig for familiens i generasjoner fremover.

Fordeler

 • Svært varmebestandig
 • Enkel å rengjøre – tåler oppvaskmaskin
 • Livstidsgaranti
 • Allsidig bruk
 • Vakkert design med flere ulike farger å velge mellom

Ulemper

 • Støpejern er tungt
 • Veldig kostbar
 • Noen brukere har opplevd at den lyse emaljen kan flekke over tid
Andreplassen
4.5 / 5

Støpejernsgryten fra Staub er kjent for sin høye kvalitet og evne til å tåle temperaturer opp mot 250 ° C. Med energieffektiv matlaging og kondenseringslokk vil denne stekepannen være et godt valg for enhver kjøkkenguru.

Fordeler

 • Enkel å rengjøre
 • Sort emaljebelegg for høyere varmebestandighet
 • Kan brukes av den profesjonelle kokken
 • Kan brukes på alle varmeoverflater
 • Dekorativ design som fås i flere ulike farger

Ulemper

 • Svært tung
Rimeligste
4.5 / 5

TEFAL har slått seg sammen med kokken Jamie Oliver for å lage en premium gryte i rustfritt stål. Denne gryten kombinerer ergonomisk design med multifunksjonell bruk på både komfyrtopp og i ovn.

Fordeler

 • Lett
 • Enkel å rengjøre
 • Har varmeindikator på innsiden av gryten
 • Rimelig

Ulemper

 • Mindre varmebestandig enn støpejernsgryter
 • Noen brukere advarer at håndtakene i rustfritt stål kan bli ekstremt varme under tilberedning
Beste eksklusive alternativ
4.2 / 5

WMF Fusiontec-gryten er laget av rustfritt stål med høyteknologisk produksjonsmetode. Den har en ekstremt holdbarhet med garanti på opptil 30 år. Denne er for kokker som liker å jobbe med et førsteklasses verktøy

Fordeler

 • Svært holdbart emaljebelegg som vil holde lenge
 • Glasslokk gjør det enklere å følge med på maten som tilberedes
 • Høyteknologiske materialer som gir god varmefordeling
 • Varmeisolerende håndtak
  Bred hellekant

Ulemper

 • Kostbar
Beste valget for induksjonstopper
4.2 / 5

Tefal Nordica-gryten overrasker med et uvanlig men ergonomisk design som gjør det lettere å håndtere den varme gryten. Denne modellen egnes bra for induksjonstopper, og er også kompatibel med andre typer komfyr

Fordeler

 • Unikt patentert system med dobbelhåndtak
 • Lett å helle fra
 • Sil er integrert
 • Enkel å rengjøre – tåler oppvaskmaskin
 • Glasslokk

Ulemper

 • Den innebygde silen kan gjøre det vanskelig når du bruker olje til frityrsteking

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Målet vårt er å gi deg det aller beste produktet på markedet! Derfor jobber teamet vårt hardt med å gjøre grundige undersøkelser før de publiserer de beste produktene. Les mer For å beholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

INNHOLDSOPPDATERINGER

Produktlistene våre oppdateres kontinuerlig for å gi deg de nyeste modellene til de beste prisene, slik at du kan være trygg på at du kan velge mellom produktene med best kvalitet.

Kjøpsguide

Gryte kjøpsguide

Mange velger å investere i en frityrpanne når de skal begynne med frityrsteking hjemme, men overraskende nok så er ikke det nødvendig – du kan også få bra (eller til og med bedre) resultater med en stor kvalitetsgryte eller en dyp panne.

Finn den perfekte gryten

For de fleste kan en vanlig gryte være mer nyttig enn en frityrgryte. Imidlertid er ikke alle gryter laget på samme måte, og med så mange modeller å velge mellom er det lett å føle seg forvirret. Skal man velge gryter best i test, eller holde seg til grytene man får anbefalt av venner?

Materiale

Ettersom ulike materialer har forskjellige kvaliteter, må du velge med omhu når det kommer til matlaging. De vanligste materialene for gryter til steking, er gryter produsert i støpejern, emaljert støpejern, rustfritt stål og metall. Hvert av disse materialene har sine fordeler og ulemper som må vurderes.

Støpejern – På grunn av sin utmerkede oppbevaring av varme og den bra holdbarheten, er en gryte i støpejern et utmerket valg for ethvert kjøkken. Den kommer til å holde seg varm lenge og holde temperaturen på oljen stabil under stekingen. Støpejern er også et av de mest allsidige materialene som finnes – disse grytene kan til og med brukes på grill eller bål!

Husk at gryter i støpejern er svært tunge og blir enda tyngre når de er fylt opp. Disse grytene er ikke egnet for lagring av olje over lang tid ettersom oljen begynner å brytes ned. Hvis du ønsker å beholde kvaliteten på gryten og ha den på kjøkkenet ditt i lang tid fremover, er det viktig at du tar oljen over i en annen beholder etter den er avkjølt.

Emaljert Støpejern – En emaljert gryte er ikke porøs, så du trenger ikke å bekymre deg for krydderet. I tillegg er den superenkel å rengjøre. Disse grytene er svært allsidige og kan brukes til både matlaging og lagring av ulike matvarer. Den har også de samme gode kvalitetene for varmeoppbevaring som støpejernsgryter som ikke er emaljert.

Rustfritt stål – Rustfritt stål er ikke det beste materialet for å holde på varme; men det er imidlertid holdbart, lett, enkelt å rengjøre og billig. Gryter best i test i rustfritt stål kan kjøpes i store størrelser uten å tømme lommeboken, noe som gjør dem perfekte for større familier. Gryter i rustfritt stål er også perfekt for lagring av matvarer over lengre tid slik at du kan bruke den samme matoljen flere ganger.

Metall – Gryter i metall er vanligvis rimelige, enkle å vedlikeholde, og de fordeler varmen jevnt. Men vær nøye med å sjekke ut materialet nøye før du kjøper, da kvaliteten varierer en del. Vær forsiktig hvis kjelen har et non-stick belegg. Til frityrsteking er ikke det nødvendig å ha (siden matvarene ikke kommer til å berøre bunnen av gryten), og noen rimeligere non-stick belegg kan frigjøre giftige kjemikalier om det blir langvarig bruk ved høye temperaturer.

Design

En bred overflate på en gryte som skal brukes til frityrsteking, er sannsynligvis den viktigste egenskapen. Det vil gjøre at maten flyter fritt og blir stekt jevnt, i stedet for at det henger sammen. Dette er også grunnen til at noen kokker sverger å frityrsteke i en wok-panne, som har en ekstra bred overflate, og gir dem muligheten til å produsere en stor mengde mat av gangen. Og de buede sidene av pannen gjør at kokken beskyttes mot oljesprut.

design nederlandske ovn

Hvis du foretrekker en vanlig, billig gryte til frityrsteking, vil de rundformede grytene fungere bedre enn de ovale da de vil har en jevnere oppvarming når de brukes på ovn. En tykk bunn vil også gjøre at varmen vil spre seg bedre. Det er faktisk en av grunnene til at runde, nederlandske ovner er ypperlige for frityrsteking – og hvis du er nøye på at det skal matche kjøkkenutstyret ditt, kan de emaljerte Le Creuset grytene kjøpes i en rekke nydelige fargenyanser.

Størrelse

Ved frityrsteking skal all maten dekkes helt av olje under tilberedningen. Derfor vil den optimale størrelsen på stekepannen din avhenge av matvarene du planlegger å tilberede. En gryte på 4- til 6-liter vil generelt sett være optimal for en familie på 2-4 personer. Med tanke på foretrukne matvarer, porsjonsstørrelser og ledig plass på kjøkkenet, foretrekker du kanskje også en gryte som er litt mindre eller større.

Når det gjelder frityrsteking, så vil en god nok dybde være enda viktigere enn kapasitet. En stekepanne bør være dyp nok til å ha plass til minst 6 til 7 cm med olje, og ha 6 til 7 cm til gode før toppen. En gryte med høyere sider gjør at det blir mindre oljesprut og minimerer sjansen for olje på klærne. Wok-panner kan gjerne ha en utforming med mindre dybde ettersom de allere har en ekstra bred overflate og trakt-form.

For å oppsummere så er det slik at større gryter holder bedre på varmen, hindrer at maten fester seg sammen under steking, og kan brukes ved tilberedning av et større måltid.

Vekt

Vekten er et annet aspekt å tenke på når du skal velge den beste gryten for deg. Gryter i støpejern er vanligvis veldig tunge. Og på grunn av den tykke, store bunnflaten og sidene kan de dermed holde godt på temperaturen. En tung gryte vil også minimere risikoen for at du søler.

Etter du er ferdig med tilberedingen må du derimot ta over oljen i en annen beholder. Og å få ut oljen fra en stor og tung gryte, er ikke alltid like lett. Hvis du av en eller annen grunn ikke føler deg komfortabel med å løfte tunge gryter, så vil en gryte i rustfritt stål være et lettere og bedre valgs.

Den ultimate steke-opplevelsen

Er du fortsatt usikker på om kjøkkenet ditt klarer å håndere frityrsteking på ovnen? Vi har listet opp noen tips og strategier som ikke bare gjør frityrsteking til en trygg og enkel tilberedningsmetode, men som også garanterer resultater av slik kvalitet som du kun opplever på restaurant!

Sikkerhet ved gryte test

Frityrsteking er like trygt som koking og baking, så lenge du gjør det riktig. Noen grunnleggende forholdsregler må du imidlertid følge for å unngå at du tar unødvendig risiko.

Oljebrann – Du må aldri forlate kjøkkenet mens du friterer mat, og du skal ha på for høy varme. Dersom oljen blir overopphetet kan det i svært sjeldne tilfeller oppstå fettbrann. Denne kan du enkelt kvele ved å legge et lokk over gryten. Så sørg alltid for at du har lokket i nærheten. Små fettbranner kan slukkes med natron. Og aldri bruk vann for å slukke en brann som er forårsaket av olje. Det vil skape en stor eksplosjon og være ekstremt farlig.

Unngå søl og oljesprut – Ikke fyll mer enn halvparten av stekepannen opp med olje. De høye sidene på gryten vil bidra til å beskytte deg mot sprut (husk at oljen vil stige når du tilfører mat i gryten). Ikke stå for nærme gryten når du legger til eller fjerner matvarer. Ettersom ekstern fuktigheten kan føre til at oljen spruter, må du tørke matvarene med et papirhåndkle før du legger de oppi frityoljen.

Valg av frityrolje – Valg av olje skal ikke bare vurderes basert på smak og helsefordeler. Det er viktig at du også velger en raffinert olje med et høyt røykpunkt. Røykpunktet er den temperaturen hvor oljen begynner å ryke og brenne, noe som utgjør en risiko for fettbrann. Velg en olje med et røykpunkt på 205 ° C eller høyere, for å være på den sikre siden. Raffinerte oljer som er basert på peanøtter, grønnsaker og rapsolje, er perfekte å bruke siden de har høye røykpunkt og ikke påvirker smaken. Du bør unngå uraffinerte oljer og animalsk fett ettersom de har lavere røykpunkter. Noen av disse kan også gi smaken videre til matvarene du friterer.

Filtrering av olje – Å filtrere oljen etter hver gang du har brukt den til frityrsteking er viktig hvis du vil bruke oljen på nytt. Slik vil den holde seg frisk lenger, og du unngår at smuler brenner seg i bunnen av gryten. Når du er ferdig med frityrstekingen, er det viktig at du venter med å røre oljen fram til den er helt avkjølt. Deretter kan du filtrere den eller kaste den. Du bør aldri løfte på gryten eller tømme oljen ut av stekepannen hvis oljen fortsatt er varm.

Utstyr

Frityrsteking kan virke skremmende hvis du aldri har gjort det hjemme før. Men det trenger det ikke å være. I tillegg til en stekepanne eller gryte av høy kvalitet, kan du bruke noen enkle kjøkkenredskaper for å gjøre stekingen på ovnen litt enklere. Med rett utstyr kan du også et mer smakfylt, sprøtt og tilfredsstillende resultat.

Termometer

gryter termometer

Temperaturen på oljen er det mest avgjørende elementet i frityrsteking. Hvis oljen er varm nok, blir resultatet en lett og sprø matvare. Hvis ikke, vil maten absorbere for mye olje, noe som resulterer i et fuktig og fettrikt måltid. Med et termometer vet du nøyaktig når oljen er varm nok til steking, hva temperaturen er etter du har fjernet eller lagt oppi matvarer, og følge med at den ikke blir for varm (du vil ikke nå oljens røykpunkt). Velg et termometer som kan vise temperaturer på minst 260 ° C. Et termometer du kan klippe på er perfekt for frityrsteking da det kan festes på den ene siden av gryten.

Spider / Oljesil

Oljesilen / Spider er opprinnelig brukt i det østasiatiske kjøkkenet, og er vårt foretrukne redskap for frityrsteking. Den brede og grunne silen laget av et trådnett, kombinert med et langt håndtak, gjør den perfekt for å ta utav de stekte godbitene og effektivt bli kvitt den overflødige oljen.

Kjølestativ og stekeplate

Når det kommer til drenering, så pleier de fleste å legge de nystekte matvarene på en tallerken eller en panne som er kledd med et papirhåndkle. Imidlertid gjør dette at maten ofte blir liggende i en dam av drenert olje. For å oppnå den perfekte sprøheten er det bedre å plassere dem på et avkjølingsstativ. Vi anbefaler å legge en stekeplate under risten for å samle opp dryppende olje og unngå søl.

Tips og triks for frityrsteking

Er du klar til å begynne? Sjekk ut våre avgjørende tips og opplev å få bakoversveis av resultatet!

 • Fyll gryten halvveis opp med olje (hvis du fulgte anbefalingene våre når du valgte gryten, så skal det være minst 6-7 cm til gode på toppen). Husk at det bør være nok olje til at de utvalgte matvarene kan dekkes av olje, og nok ledig plass til å forhindre oversvømmelse og sprut under tilbereding.
 • Sett ovnen på middels varme og la oljen varme i 5-10 minutter. Bruk termometeret til å overvåke temperaturen. Den perfekte steketemperaturen er mellom 177 ° C og 200 ° C for de fleste matvarer. Tyngre matvarer trenger lavere temperaturer, mens mindre matvarer blir best på høyere temperatur, så vær obs og følg oppskriften!
 • Ikke tilsett for mye mat om gangen. Maten må ha nok plass til at den ikke fester seg til hverandre. Dette vil sørge for jevn steking og hindre at matvarer klistrer seg. Hvis du steker mør mat, så legg dem oppi en etter en for å unngå at det klumper seg.
 • Når maten blir gyllenbrun, er den klar til å tas utav. Her må du være oppmerksom! Legg kjølebrettet, kokeplaten og oljesilen (eller øsen) i nærheten slik at du kan jobbe raskt.
 • Hvis du planlegger å steke flere ulike matvarer eller i flere omganger, må du vente til temperaturen stiger igjen før du legger til neste porsjon. Hvis du har ulike type matvarer å tilberede, kan du begynne med matvarene som er mer nøytrale (som f.eks pommes frites), og lar matvarer med mer intense smaker (som fisk eller kylling) oppi som de siste.
 • Når du er ferdig lar du oljen avkjøle seg helt, og filtrerer ut smulene med en osteklut. Det er best å lagre matoljen i en lufttett beholder på et kjølig og mørkt sted. For pommes frites kan den samme oljen brukes fra 3 til 5 ganger, men det vil være mindre for matvarer som kylling eller fisk. Hvis oljen begynner å lukte, skumme eller bli mørk, er det et tegn på at den ikke lenger kan brukes.

Konklusjon

Og som vi nå kan konkludere, så er frityrsteking hjemme både enkelt og hyggelig, forutsatt at du har det rette utstyret. Det er ikke nødvendig å kjøpe ting kun kan bruke til en ting, for eksempel en elektrisk frityrgryte. I stedet kan du investere i en gryte eller panne av høy kvalitet som ikke bare kan brukes til perfekt frityrsteking, men også kan benyttes til ulike retter og tilføye nye smaker inn i livet ditt.

Vurder denne artikkelen!
Total: 0 Gjennomsnitt: 0
Back to top button