Produkteksperter.no deltar i Amazon EU sitt affiliate program, et affiliate program som gjør det mulig for nettsider å tjene en annonse provisjon ved å annonsere og gi lenker til Amazons nettsider. Vi samarbeider også med andre affiliate programmer med mål om å drive trafikk til andre nettsider og tjene penger på annonseinntekter og annonseringslenker.

Top 5 best i test sykkelsete barn 2024

En sykkeltur med hele familien er en koselig aktivitet både vår, sommer og høst. Men det er viktig å sikre de minste som best man kan og investere i et skikkelig sykkelsete. I denne artikkelen finner du mer om hva du må tenke på når du velger sykkelsete for barn.

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Målet vårt er å gi deg det aller beste produktet på markedet! Derfor jobber teamet vårt hardt med å gjøre grundige undersøkelser før de publiserer de beste produktene. Les mer For å beholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

INNHOLDSOPPDATERINGER

Vi har nylig evaluert produktene våre, og vi står trygt i valgene på listen vår. Vi gjennomgår og oppdaterer listene våre kontinuerlig, slik at du alltid får velge mellom de beste resultatene.

Det er kanskje en klisje, men det er ikke desto mindre sant at barna er det viktigste vi har og derfor det vi må ta best vare på. Foreldre av i dag ville aldri drømme om å sende ungene ut i gaten for å leke, uten oppsyn og beskyttelsesutstyr. Derfor er det også en selvfølge at når barna skal være med på sykkeltur må vi gjøre alt vi kan for at barna skal være så trygge som mulig. Det betyr både hjelm på hodet og barnesete til sykkel.

Hvorfor trenger du en barneseter til sykkel?

Barnesetet fyller flere funksjoner samtidig, der sikkerhet og trygghet er det absolutt viktigste. Men det er også viktig å tenke på at den som fører sykkelen skal klare å håndtere både ekstra vekt og ubalanse godt. Derfor er det se på flere modeller av sykkelsete til barn før man velger endelig. Feil valg kan være fatalt både for barnet, men også for den voksne som skal føre sykkelen. Du har sikkert forsøkt å sykle med en større person på bagasjebrettet og vet at det da blir betydelig vanskeligere å balansere sykkelen enn når du er helt alene. Det skyldes selvsagt at sykkelen i utgangspunktet bare er konstruert for å frakte en person av gangen. Med en ekstra person på bagasjebrettet forrykkes balansen i sykkelen og tyngdepunktet blir forskjøvet langt bakover. Det fører igjen til at fordekket får dårligere bakkekontakt enn det opprinnelig var ment å ha. Dermed er det langt større fare for at sykkelen vil steile på forhjulet og komme ut av kontroll.

sykklesete barn

Dette er langt fra så dramatisk med sykkel barnesete, men også her er det svært viktig å tenke på at sykkelens tyngdepunkt vil endre seg og styringen påvirkes. Påvirkningen avhenger selvsagt av vekt og et sykkelsete store barn påvirker mer enn et sykkelsete med mindre barn. Tyngdeforskyvningen og effekten av den vil også avhenge av hva slags sykkel det er snakk om. Enkelte sykler er konstruert med tanke på at den også skal frakte barn i sete. Disse vil nok være å anbefale dersom man planlegger å bruke mye tid på sykkel med ungene. Denne type foreldresykler er ikke velegnet til å sykle Birken, men det er da heller ikke tanken bak dem.

Lov om sykkelseter i Norge

I dag finnes det ingen påbud om å benytte barnesykkelsete i Norge, men det kan ikke understrekes hvor viktig og nødvendig det er. Det finnes lovverk som forbyr foreldre å utsette barna for fysiske farer. Å plassere et mindre barn på et sykkelbagasjebrett, uten sikring, vil definitivt være å betegne som fysisk fare. Derfor kan du bli straffet dersom du ikke har anskaffet et forskriftsmessig tilfredsstillende sykkelsete. Organisasjoner som Trygg Trafikk har lenge forsøkt å få endret lovverket, slik at det blir påbudt både med sykkelhjelm og seter. Men inntil videre er det folkejustisen som gjelder.

Styre eller bakre sykkelsete

Sykkelseter er egentlig ganske selvforklarende. Det er altså en konstruksjon, gjerne i form av en stol eller et stativ, der ungene kan sitte trygt og godt plassert på sykkelen til en voksen. Sykkelsete barn foran er en modell der setet er festet på styret. Disse er ikke veldig vanlige og frarådes av ekspertene fordi det er lettere for skader ved en velt. Et frontmontert sykkelsete innebærer at barnet er det første som treffer en hindring ved en frontkollisjon. Det er også større fare for at den voksne syklisten faller over styret og tar med seg barnet i fallet. Her kan det være greit å tenke på lærdommen fra skolen om energioverføring og tyngdekraft. En voksen person på 80 kilo får vekt som en elefant dersom den fyker fremover i 50 kilometer i timen. Det sier seg selv at selv ved langt lavere hastigheter kan det bli fatalt dersom den voksne treffer barnet i et sammenstøt.

Derfor er det sterkt anbefalt å velge et sykkelsete som er montert på bagasjebrettet. Dette brettet er både konstruert i den hensikt å frakte vekt, samt at det gir en langt bedre stabilitet for syklisten. I tillegg blir barnet beskyttet av den voksne kroppen. Det gjelder både ved uhell, men også praktisk i forbindelse med innsekter og vind. Barn reagerer ofte raskere på vind og regn enn voksne. Derfor er det en fordel om mor eller far sitter foran og tar av for den lille som sitter bak.

Det er altså de bagasjebrett-monterte modellene som er verdt å se nærmere på i en sykkelsete barn test. Men dessverre er det ikke så enkelt å finne en god test på nettet fra før. Dette er en produktkategori der du har mest å finne ved å kontrollere fagmagasiner fra organisasjoner som Trygg Trafikk eller foreldre og barn-organisasjoner.

Sykkelsetesikkerhet

Det blir naturlig nok mye snakk om sikkerhet i forbindelse med barn og sykling. Barna er det mest dyrebare vi har og test av sykkelseter til barn har vist at det er helt avgjørende å skaffe seg et trygt og godt sykkelsete. Heldigvis er det svært få barn som omkommer i sykkelulykker. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det i perioden 2000 til 2014 bare omkom to barn under seks år i forbindelse med sykkelulykker. Dette kan tilskrives at det er relativt få som frakter barna sine på sykkel, men det har også sammenheng med at vi generelt er gode til å sikre barna våre. Så er det kanskje verre med den voksne.

Mange eksperter mener at det sikreste du kan gjøre for barna er å gå til anskaffelse av en tilhenger. Disse har blitt svært populære de senere årene. Det skyldes at sykkeltilhengerne har blitt langt bedre og mer håndterlige enn tidligere modeller. I «gamle dager» var sykkeltilhengere forbundet med enorme konstruksjoner som gjorde sykkelen tilnærmet ubrukelig.

Dagens modeller derimot er både lette, kompakte og svært behagelige å ha hengende etter sykkelen. Den store fordelen er selvsagt at en sykkeltilhenger kan brukes til mye mer enn bare sykkelsete baby. Her kan du frakte både store og små barn, gjerne også om hverandre. Samtidig kan hengeren benyttes for å frakte varer eller bagasje.

Viktige funksjoner å se etter når du kjøper barnesete til sykkel

For å kjøpe et godt sykkelsete er det viktig å ta hensyn til flere funksjoner og spesifikasjoner ved det. Videre har vi beskrevet noen av de viktigste:

Størrelse på barneseter til sykkel

Du er nødt til å ta individuelle hensyn til hvor stort barnet er. Test sykkelsete barn før du kjøper. Det er alltid fristende for foreldrene å anskaffe instrumenter og utstyr som barnet kan vokse i. Når det gjelder barneseter er det en livsfarlig tankegang. Dersom setet er for stort, kan barnet skli ut gjennom sikringen og rett og slett falle av. Dersom setet er for lite vil barnet sitte ukomfortabelt og sannsynligvis forsøke å løsne sperringene for å komme seg fri. Ved en ulykke vil dessuten et for lite barnesete kunne utsette barnet for større skader enn et tilpasset sete eller sågar ingen sete i det hele tatt.

Dette har litt samme effekt som at du benytter en hjelm som er for trang. Dersom hjelmen ikke kommer tilstrekkelig langt ned og får satt seg der den er ment, så vil den kunne skade hodet ved å gi kraftige støt på gale steder. Akkurat slik er det med et sykkelsete også. Her må du regne med at du må kjøpe nytt hver sesong når barnet vokser. Den positive nyheten er at bruktmarkedet for sykkelseter er stort og det er lett å både kjøpe og selge lite brukte barneseter på forum på internett.

Barnesikringer

Trolig vil barnet bli utålmodig av å sitte fastspent og derfor forsøke å komme seg ut av fastspenningen. Men også et rolig barn kan vikle seg ut av selen lettere enn du tror. Det er derfor viktig at den som fører sykkelen har et konstant oppsyn bakover for å se at barnet sitter godt. Dersom det er flere voksne som sykler sammen, så bør den som frakter barn på bagasjebrettet kjøre fremst, slik at de bak kan hjelpe til med å holde oppsyn.

Sykkelhengeren

Gjennom omfattende sykkelsete barn best i test har forskerne forsøkt å finne svaret på om det er best med tilhenger eller sykkelsete. Irriterende nok er det vanskelig å finne noen god konklusjon av alle testene og forskningen. Noe av forklaringen til det er at hva som er barnesete sykkel best i test vil avhenge av en rekke faktorer. Hvor du sykler, hvor erfaren du er og sågar syklistens vekt vil være med på å avgjøre hva som er best egnet. Det er altså ikke bare snakk om den lille kroppen som skal beskyttes, men like mye kroppsfasongen og kompetansen til den som sitter foran og trår. Det er nok ganske overraskende for de fleste.

Sykkelhengeren

Sykkelhengeren har den store fordelen at den er mer stabile og ligger bedre mot underlaget. Det lave tyngdepunktet gjør at det skal svært mye til før hengeren tipper over. Og dersom uhellet skulle være ute, så vil hengerens overbygg og polstringer gjøre at barnet er bedre beskyttet enn om det faller fra bagasjebrettet på sykkelen. Fra bagasjebrettet er det langt ned og det øker farene for hodeskader. Dette er den vanligste skadeformen for barn som er involvert i sykkelulykker.

Manøvrerbarhet med sykkelsete

Det klassiske barnesetet også en utfordring. Ikke minst vil sykkelferdighetene bli merkbart påvirket av at det festes ekstra kilo på bagasjebrettet. Som nevnt innledningsvis reduseres sykkelens manøvreringsdyktighet merkbart og forhjulet har en tendens til å miste bakkekontakt dersom tyngdepunktet flyttes for langt bakover. Syklistens tyngde vil ha stor innvirkning på effekten av å frakte et barn på et sykkelsete. Eksempelvis vil en mann på 90 kilo bli mindre påvirket av at det sitter et barn i sete bak, enn en kvinne på 50 kilo.

Det skyldes selvsagt at en større person i seg selv gjør at sykkelen ligger tryggere på bakken og at vektfordelingen mellom syklist og bagasjen går i større favør av syklisten. Det er derfor en fordel å la far i huset være pakkesel og transport for barnet under sykkelturen. Barnesete sykkel store barn blir mer ustabilt enn et barnesete med et mindre barn. Det som er viktigst å tenke på er at jo høyere den ekstra vekten sitter, jo verre blir det. Derfor er det viktig å velge et barnesete som ikke bygger nevneverdig opp, men isteden lar barnet sitte med beina nedover langs hjulene. Da trekkes tyngdepunktet nedover og bidrar til stabilitet.

Uansett om du velger tilhenger eller sykkelsete er det viktig at barnet sitter godt fastspent og bruker hjelm. Selv i en tilhenger som kan oppleves som godt beskyttet og trygg er det viktig å benytte sikkerhetsutstyr. Det er store krefter som kommer i sving dersom det skjer en ulykke og barnet kan bli kastet rundt og slå seg stygt. I verste fall kan det ende enda verre.

Bygget av sykkelsetet

Et sykkelsete plassert på bagasjebrettet bør helst være utstyrt med en solid og god rygg. Dette gjør at barnet sitter mer behagelig, men sørger også for å sikre og trygge ryggsøylen. Hos barn er ryggen konstant i vekst og de er faktisk mer avhengig av god ryggstøtte enn hva voksne er. Ryggstøtten bør helst gå helt til bakhodet og gi god og behagelig støtte for nakke og hode. Nedover bør setet ha gode spor for bena, slik at barnet ikke blir sittende å dingle på utsiden av stolen. Helst bør beinfestene være så dype at barnet kan sitte med beina helt beskyttet.

Pris

Sykkelsete barn pris varierer fra noen hundrelapper og oppover. Frontmonterte sykkelseter er gjerne noe dyrere enn de bagasjebrettmonterte, men du mister faktisk en del fleksibilitet ved å montere det den veien. Det er også mer kresent for hva slags sykkel det kan monteres på.

Selv om det kan være ulike faktorer som kan påvirke prisen på sykkelsetet, er det viktig å investere i kvalitet og komfortabelt sete for barnet ditt hvis du planlegger å dra på tur ofte med barn.

Bakmonterte sykkelseter selges for fem hundre kroner og oppover. Setene i nedre del av prisskalaen er helt kurante og vil dekke de fleste behov. De høyere prisede setene er gjerne bedre justerbare og laget i en noe kraftigere plast, for eksempel Thunes modeller til bortimot 1.300 kroner. Da snakker vi riktignok om toppmodellen og det som fort kan betegnes som best i test sykkelsete for barn. Men prisen er i overkant mye stivere enn det strengt tatt er grunnlag for. Det er jo også viktig å tenke på at dette er et produkt med svært beskjeden brukstid. Sykkelsesongen i Norge er kort og med barn som vokser blir det ikke mange sesonger i samme sete, før man må ut å handle på nytt.

Levetid og holdbarhet

Et solid sykkelsete kan ha svært lang levetid og det er ingen grunn til å frykte at det slites ut. Men det er enkelte deler som kan bli slitt raskere enn andre. Selve setet er gjerne konstruert i en kombinasjon av plast og metall. Ingen av disse delene, som utgjør rammeverk og setebunn og rygg, er det noen grunn til å være bekymret for. Vedlikehold av grunndelene består stort sett bare i enkel vask og tørk med en våt klut. Plasten kan eventuelt settes inn med et tynt oljelag før det settes vekk for vinteren.

Resten av setet består gjerne av noen skumputer i sete og rygg, samt reimverk og fester. Her er det litt mer slitasjedeler som man må følge med på. Sitteputene kan bli skrapet opp og få revner etter mye bruk. Barneklærne er gjerne ganske kraftige materialer som kan rive opp fine sømmer og vev i tekstilene. Derfor er det en fordel å finne seter som har avtakbare puter, gjerne med borrelås eller skruer som holder de ulike platene på plass. Dette er slett ikke noe som slites ut på en sesong, men det kan være greit å holde et lite øye med utviklingen og bytte tekstilene før de er helt utslitt.

Fester for sykkelseter

De mest kritiske punktene på et barnesete er festeanordninger mot sykkelen og selene som holder barnet fast. Dette er de delene der du er nødt til å ha et konstant øye og sikre deg at de holder. Nå er det ikke sånn at de slites ut ekstremt raskt, men seletøy får svekkelse over tid og vil trenge utskiftning på et tidspunkt. Det kan ta år, men det kommer. Seletøyet vil også bli påvirket av vær, fuktighet og temperatur. Derfor kan det være lurt å dra litt ekstra i dem fra tid til annen for å sjekke at de holder seg fast.

Festene mot sykkelen er også viktig å kontrollere. Her finnes det ulike løsninger og modeller. Noen seter benytter klikkfester, der du skrur en brakett fast til bagasjebrettet og kan klikke selve barnesetet av og på. Disse er svært praktiske, men har deler som kan knekke eller bli bøyet. Andre seter benytter enten gummibånd eller reimer for å holde setet fast til sykkelen. Disse må kontrolleres før hver tur for å være trygg på at de sitter fast.

sykkelset typer

Vurder denne artikkelen!
Total: 4 Gjennomsnitt: 3.5
Back to top button