Produkteksperter.no deltar i Amazon EU sitt affiliate program, et affiliate program som gjør det mulig for nettsider å tjene en annonse provisjon ved å annonsere og gi lenker til Amazons nettsider. Vi samarbeider også med andre affiliate programmer med mål om å drive trafikk til andre nettsider og tjene penger på annonseinntekter og annonseringslenker.

Top 5 best i test oppblåsbare madrassene 2024

Det er forskjellige måter å bruke en luftmadrass på, avhengig av størrelsen og tykkelsen, den kan være en god følgesvenn på bilturer og camping, samt skape komfortabel soveplass for gjestene. For å hjelpe deg med å velge den beste madrassen for dine behov har vi laget en topp av 5 beste i test luftmadrasser i 2021. Les artikkelen og forstå mer av hva du bør se etter når du kjøper en oppblåsbare luftmadrass.

VURDERING
VURDERING
VURDERING
VURDERING

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Målet vårt er å gi deg det aller beste produktet på markedet! Derfor jobber teamet vårt hardt med å gjøre grundige undersøkelser før de publiserer de beste produktene. Les mer For å beholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

INNHOLDSOPPDATERINGER

Vi har nylig evaluert produktene våre, og vi står trygt i valgene på listen vår. Vi gjennomgår og oppdaterer listene våre kontinuerlig, slik at du alltid får velge mellom de beste resultatene.

Madrassene er laget av et lufttett materiale, med oppblåsbare kanaler. Kanalene blåses opp enten gjennom pust eller ved hjelp av en pumpe. Enkelte luftmadrasser har innebygget elektrisk pumpe. Da er det bare å trykke på knappen, så ordner resten seg selv.

Madrassene er utstyrt med langsgående kanaler som fylles med luft. Noen madrasser har egne puter. Disse har gjerne separate luftkanaler med egen ventil.

luftmadrass

Materialer av luftmadrasser

De fleste luftmadrasser er bygget i et plast- eller vinylstoff. Dette gjør dem vedlikeholdsfrie, lette og trygge. Plastmaterialet sørger for at trykket i madrassen holder seg godt under bruk og føles behagelig å ligge på. De beste luftmadrassene står ikke tilbake for tradisjonelle fjærmadrasser.

Utenpå plasten er madrassen gjerne dekket av et velur-stoff som gjør overflaten behagelig og myk. Det er spesielt viktig på «ligge-siden». Dette hindrer at madrassen kleber når den blir varm, samt at det er lettere å få lakenet til å ligge stille. Billige bademadrasser er som regel ikke utstyrt med velur eller annet overflatebelegg, men disse er kun beregnet på enkel lek på stranda eller i bassenget.

Oppblåsbare liggeunderlag, beregnet på campingturer, er gjerne fylt med dun eller et syntetisk materiale for å gjøre det mer behagelig å ligge på. Selvoppblåsende liggeunderlag har ofte et skum. Disse er ofte noe tyngre enn rene luftunderlag og gjerne litt vanskeligere å tømme igjen etter bruk. På plussiden er at de tilpasser seg underlaget svært godt og gir en god natts søvn.

Portabilitet av luftmadrasser

Den store fordelen med oppblåsbare madrasser er at de tar svært liten plass, når de er tappet for luft. Dermed egner de seg svært godt som gjestesenger. Istedenfor at gjestesengen enten fyller halve rommet eller madrassen må slepes ned fra loftet, kan du enkelt hente frem den sammenpressede pakken og blåse den opp ved behov.

De fleste oppblåsbare gjestesenger veier mindre enn to kilo i sammenbrettet tilstand. Og plassen den bruker er en liten, firkantet pappeske. Enkelt å stue vekk, enkel å ta ut til bruk. Har den innebygget pumpe er det bare å plugge støpselet i veggen og vente til madrassen har fylt seg med luft og blitt hard.

En oppblåst madrass er enkel å flytte på og kan legges ut ved behov og fjernes like raskt igjen. Dermed kan selv stuegulvet omgjøres til soverom på noen få minutter og være klart til frokost dagen etterpå.

Fordeler og ulemper

Fordelen med den oppblåsbare madrassen er uten tvil vekt og plass. Det er rett og slett ikke mulig å finne madrasser i annet materiale som er så enkle å stue bort ved behov. Madrassene rulles sammen og plasseres bakerst i skapet eller under sengen og er ute av syne til neste gang.

Luftmadrassen er også svært behagelig å ligge på. En skikkelig oppblåst madrass av god kvalitet gir en like god natts søvn som en tradisjonell seng.

Men det er viktig å tenke på at luftmadrassen kan gi ubehag for enkelte. Spesielt hvis madrassen legges rett på gulvet og den som skal ligge der sliter med dårlig rygg. Da blir det vanskelig å komme seg både opp og ned fra sengen. Dersom det er mulig bør madrassen da plasseres på en feltseng eller lignende. Eller så får familiens yngre ta gjestesengen og overlate sine egne senger til de eldre.

Luftmadrassene er laget av plast. Selv om det ofte er slitesterkt materiale, kan de få hull. Hold skarpe gjenstander og varme langt unna madrassene. De fleste madrasser kan lappes sammen, men det kan være en omstendelig prosess.

Generelt har oppblåsbare madrasser kortere levetid enn tradisjonelle madrasser. Selv uten å være i bruk svekkes materialet i madrassen og de kan bli sprø. Derfor er det viktig å sjekke luftmadrassen med jevne mellomrom og kontrollere at den fortsatt holder på luften.

Når du skal bruke luftmadrassen?

Oppblåsbare liggeunderlag er gull verdt som turfølge på camping eller teltur. Ute i naturen er bakken sjelden helt flat og på tradisjonelle liggeunderlag vil du derfor føle bakken i detalj. Steinen du ikke så da du satt opp teltet, kvistene du glemte å fjerne, og kulden fra bakken.

Med et oppblåsbart underlag slipper du denne bekymringen, siden undersiden former seg etter terrenget og oversiden vil ligge flatt. Skal du tilbringe flere dager i telt og gjerne gå lange turer er det avgjørende at du har underlag som gir god søvn.

Friluftsekspertene er over gjennomsnittet opptatt av vekt. Selv om oppblåsbare liggeunderlag generelt har lav vekt, er det avgjørende å finne et som ikke tar opp plass i sekken eller bidrar med mye tyngde. Vekt og komfort er ofte to faktorer som følger hverandre, men ikke alltid. Det finnes høykvalitetsmadrasser i markedet som er laget av svært lett materiale

En annen ting du bør tenke på er at underlagene ofte er fylt med dun eller annet materiale. Dersom disse madrassene blåses opp med munnen, danner det seg fort mugg inne i madrassen som følge av fuktighet. Det vil vi helst unngå. Derfor er det lurt å ta med en liten pumpe.

Hjemme er det ikke så viktig med tyngde. Da kan du gjerne velge en større og tyngre madrass. Disse har gjerne innebygde pumper og fås i dobbel størrelse. Gode madrasser av denne typen blir flotte dobbeltsenger enten som gjesteseng i hjemmet eller på hytta.

Bademadrassen er ofte den første oppblåsbare vi stifter bekjentskap med. Denne skiller seg fra bruksmadrassene ved at den er laget i mye svakere materiale og ikke er spesielt behagelig å ligge på. Bademadrassen er beregnet for lek og moro i vannet og må ikke benyttes av barna, uten at voksne følger med.

Siden bademadrassen brukes i vann er det ikke mulig å benytte innebygde pumper. Her må enten far frem med pusten eller det er behov for en ekstern pumpe. Fordelen er at bademadrassen er tynnere og enklere å blåse opp. Luftkanalene på disse madrassene er tynnere og tar inn mindre luft enn storebrødrene som benyttes på telttur og som gjesteseng. De holder også gjerne dårligere på luften enn andre madrasser. Derfor er de lite egnet for et voksent menneske til å overnatte på. Men de kan fungere for et barn.

Hvem skal du velge?

Det viktige når du skal velge en oppblåsbar madrass er å være tydelig på hva den skal brukes til. Madrassene kommer i alle størrelser og modeller og er spesialtilpasset for sitt bruk. Det er høyst upraktisk å velge en stor dobbeltseng dersom du skal på telttur i et lite tomannstelt. Og campingmodellen er ikke behagelig å sove på gulvet med. Den er laget for ujevnt terreng.

Derfor må du tenke nøye gjennom hva du skal benytte madrassen til, før du kjøper. Med det for øyet er det enklere å finne en madrass som passer godt til ditt bruk. Fortell gjerne i forretningen hva du skal bruke madrassen til, så veileder de deg til den rette.

Dessverre er det ikke gjort noen skikkelige tester av oppblåsbare gjestesenger og madrasser på det norske markedet på lang tid. Nettstedet test.no gjorde en test av oppblåsbare liggeunderlag i juni 2017. Her kom «Exped DownMat Lite 5» best ut. Det koster omkring 1.500,-, noe som gjør at den legger seg ganske midt i prissjiktet.
Oppblåsbare gjestesenger finnes hos alle de store forhandlerne av senger og madrasser. Jysk har et godt utvalg av slike til rundt en tusenlapp for en solid dobbeltseng.

Størrelse

Husk å velg en madrass som er bred nok. Det kan være fristende å gå for en tynnere modell for å spare vekt og plass når madrassen ikke er i bruk. Men når den skal brukes vil du raskt angre på at du ikke gikk for en bredere modell. De brede modellene tar naturlig nok lenger tid å blåse opp, men de er vesentlig mer behagelig å ligge på. En bred dobbel luftmadrass er det nærmeste du kommer en dobbeltseng. Bare tenk hvordan det føles å tilbringe natten i en smal, vanlig seng. Du vil raskt foretrekke noe bredere.

Dette gjelder også for campingvariantene. Det viktigste er selvsagt at luftmadrassen får plass i teltet, men det er anbefalt å gå for en madrass som er så bred som mulig også her. Siden campingmadrassen er det eneste mellom deg og bakken er det behagelig at den dekker så mye som mulig av teltbunnen.

Temperatur holdbarhet

For luftmadrasser som skal benyttes utendørs er det viktig å velge en som tåler utendørstemperatur. Madrassene som er ment benyttet som gjestesenger innendørs er ikke egnet for å ta med på campingtur. Det skyldes først og fremst at disse madrassene er mer var for temperatursvingninger og fukt. Siden madrassene inneholder luft er temperatur svært avgjørende. Luft trekker seg sammen når det blir kaldt og derfor vil innendørsmadrasser bli myke når de benyttes utendørs.

Produsentene av alle typer liggeunderlag har utviklet et eget system for å beskrive varmemotstand. Den såkalte R-verdien, avhenger av underlagets tykkelse og evne til å lede varme. Jo høyere R-verdi, jo bedre isolering.

Luftpumping

Akkurat det siste er viktig å tenke på når det gjelder alle typer luftmadrasser. Det kan ta lang tid å fylle en slik madrass. De store doble luftmadrassene krever spesielt lang tid. Dersom du må benytte en manuell pumpe, eller enda verre din egen pust, kan det være et skikkelig slit å pumpe opp en slik madrass. Du må fort regne en halvtime og kanskje mer for å få tilstrekkelig luft i madrassen til at den blir behagelig å ligge på.

Madrassene som enten leveres med integrert elektrisk pumpe er greie å forholde seg til. Da er det bare å sette i støpselet. De fleste innebygde pumper er intelligente og stopper av seg selv når madrassen er tilstrekkelig full.

Riktig bruk av luftmadrass

Luftmadrasser er mer utsatt for skader enn tradisjonelle madrasser som følge av materialet som benyttes og at de er laget for å være så lette som mulig. Dette gjør at madrassene krever litt ekstra vedlikehold og omsyn.

Det er viktig at madrassen oppbevares slik at den ikke morkner. Tørt og kjølig er et godt utgangspunkt. Vi ønsker ikke at madrassen skal ligge fuktig, da det lett kommer fukt inn i luftkanalene og danner mugg.

På den annen side er ikke et tørt og varmt sted egnet, da dette fører til at plasten i madrassen blir hard og sprukken. Derfor er det viktig at madrassen tas frem og testes med jevne mellomrom. Husk også at den bør holdes ren for skitt og smuss. En våt klut er nok for å fjerne smuss. Dette er spesielt viktig dersom du har hatt madrassen utendørs. Det er langt enklere å oppdage hull eller slitasje på en ren madrass.

Riktig bruk Luftmadrasser

På madrasser som har vært brukt utendørs er det viktig at de får tørke ordentlig før de legges til lagring. Så fort du er hjemme, tar du frem madrassen og henger den opp i sin fulle lengde til du er sikker på at den har tørket. Dette er spesielt viktig på madrasser som er blåst opp med munnkraft. Når vi blåser opp en madrass med munn tilfører vi samtidig fuktighet og det ønsker vi å lufte ut før vi lagrer, for å unngå muggdannelse.

Det mest åpenbare som kan skje er at det lett går hull på luftmadrasser. Med unntak av bademadrassene, er de fleste oppblåsbare madrasser ganske solide. De tåler vekten av et eller to mennesker og overflaten er laget med tanke på at den skal tåle normal bruk.

Unngå at madrassen blir liggende på skarpe gjenstander, steiner eller glass. Dersom du legger deg oppå en madrass som ligger på skarpt underlag er det lett for at vekten din bidrar til å dra flenger eller hull i den. Sjekk derfor litt ekstra nøye når du setter opp teltet. Det vil spare deg for mye frustrasjon og skader senere.
Også i selve bruken er det viktig å tenke på at luftmadrassen tåler mindre enn andre underlag. Madrassen er ikke konstruert for å tåle harde støt, spisse gjenstander eller kraftige slag. Dette er viktig å tenke på når du legger deg ned på madrassen. Ta ut nøkler, fjern kniven, pass på at det ikke liger noen gjenstander på madrassen når du legger deg og ikke hiv deg nedpå.

Bruk av luftmadrass krever litt ekstra omtanke for å unngå skader på person og materiell, men når du først tar disse hensynene er det en flott måte å tilbringe natten på.

Hvordan tette hull

Men det kan gå hull på dem. Heldigvis er det relativt enkelt å tette et slikt hull i en madrass. Tetting foregår på samme måte som du gjør med et sykkelhjul. De fleste luftmadrasser leveres med eget utstyr for å tette hull, men ellers kan du fint benytte sykkelverktøy.

I de fleste sportsforretninger kan du kjøpe egne reparasjonssett for å lappe sammen luftmadrassen. Dersom du er har kjøpt deg en campingmadrass og planlegger en tur, bør et sett med lappesaker være obligatorisk i sekken. Settene er svært enkle i bruk og tar ingen plass. Og skulle uhellet være ute vil du aldri angre på at du dyttet det inn i sidelomma.

Det første du må gjøre er å finne ut hvor det har gått hull. Dette gjøres enklest ved å fylle madrassen med luft, skru igjen ventilen og presse luften ut av madrassen. Gjør dette i et stille rom og du vil høre hvor luften siver ut. Når du har funnet området der luften kommer ut kan du kjenne deg frem til hullet. Det er ofte lurt å være to personer for å gjøre denne jobben.

Etter at du har funnet hullet må området rundt renses godt. Bruk gjerne en våt klut, en ikke benytt vaskemidler eller andre kjemikalier. Det kan gjøre det vanskelig for limet å feste seg og gjøre det tett. Et par drag med fint sandpapir kan være smart for å gjøre overflaten litt ru. Da sitter ofte limet bedre.

Ha på godt med lim rundt hullet og legg reparasjonslappen pent over og press den inntil. Hold lappen på plass en liten stund, slik at den før feste. Sørg for at hele lappen er limt godt inntil og at det ikke stikker ut løse ender. Disse kan lett føre til at lappen rives av og hullet blir enda større. Etter dette er det bare å la madrassen ligge urørt frem til limet har tørket. Det er viktig at det ikke presses på madrassen mens limet tørker. Da kan det presses luft ut av hullet og medføre at det ikke blir tett.

Etter at limet har tørket kan du blåse opp madrassen forsiktig, mens du kontrollerer at det ikke siver ut mer luft.

Lapping er kun velegnet på små hull. Dersom hullet er større er det dessverre lite hensiktsmessig å forsøke å redde madrassen. Da er det bedre å kjøpe en ny.

Også på oppblåsbare liggeunderlag må skaden vurderes nøye. Dersom hullet er av en slik art at det er fare for at det kan rives opp igjen er det bedre å gå til anskaffelse av en ny madrass. Det er kjedelig å oppdage at madrassen lekker langt ute på fjellet.

Lapping av luftmadrass gjelder bare dersom hullet er plassert på selve luftkanalen. Oppstår det tett ved ventil eller det er selve ventilen som er ødelagt er det langt vanskeligere å gjøre reparasjoner. Noen dyre madrasser kan bytte ventiler, men dette er ofte både arbeids og tidkrevende.

Bademadrassen

bademadrass luftmadrass

Dette er nok den mest brukte luftmadrass-typen. Dette er en madrass som er spesiallaget for å benytte i vann. Madrassen er laget av plast og er gjerne tynnere og svakere enn madrasser beregnet på overnatting. Bademadrasser leveres sjelden med pumpe, men er beregnet for å blåse opp med munn. Prisene på bademadrassen er langt lavere enn de øvrige. Disse selges gjerne i leketøysbutikker, bensinstasjoner og diverse fritidsbutikker.

Bademadrassen er og blir et leketøy og kan sammenlignes med andre oppblåsbare badeleker som krokodiller, delfiner, båter og baderinger. Det er svært viktig at bademadrassene ikke benyttes uten tilsyn av voksne. Dersom det er strøm i vannet kan madrassen forflytte seg overraskende raskt og utgjøre livsfare. Bademadrassen må heller ikke benyttes av barn som ikke er svømmedyktig, uten annen sikring.

Det er både morsomt og behagelig å ha med seg en bademadrass på stranda, men det kan ikke understrekes nok at denne utelukkende er å betrakte som et leketøy. Siden bademadrassen er laget av et svakere materiale enn overnattingsmadrassene, egner den seg ikke spesielt godt til overnatting. Det er ofte vanskelig å få bademadrassen stiv nok til at den blir behagelig å ligge på. For et lite barn kan det være tilstrekkelig for en natt eller to, men ikke som en permanent gjesteseng. Da bør du heller investere pengene i en skikkelig madrass.

Oppsummering

Som nevnt innledningsvis kommer oppblåsbare madrasser i en rekke former og farger, typer og modeller. Selv om det er mange likheter er det bruken som avgjør hvilken modell du skal velge. Alle madrasstypene er skreddersydd for sitt bruk og det er generelt små muligheter for å kombinere bruksområder. Men prisene på de fleste madrassene er såpass lav at det går fint an å skaffe seg et par stykker. Og det beste er at du ikke trenger tenke på plassen.

Vurder denne artikkelen!
Total: 14 Gjennomsnitt: 3.8
Back to top button