Produkteksperter.no deltar i Amazon EU sitt affiliate program, et affiliate program som gjør det mulig for nettsider å tjene en annonse provisjon ved å annonsere og gi lenker til Amazons nettsider. Vi samarbeider også med andre affiliate programmer med mål om å drive trafikk til andre nettsider og tjene penger på annonseinntekter og annonseringslenker.

Best i test terrengsko 2024

Løping og jogging ute i terreng er en favoritt for mange aktive som ønsker å trene, uten riktig sko tøy kan løpeturen for å bli ødelagt. Gode løpe sko er et must for alle som ønsker å løpe ute i terreng. Hvis du starter med gode løpe sko med en gang så er det stor sjanse for at du vil fortsette med løpingen din senere. Så derfor er det viktig at du setter deg inn i hvordan terrengsko som det er verdt å satse på for deg.

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Målet vårt er å gi deg det aller beste produktet på markedet! Derfor jobber teamet vårt hardt med å gjøre grundige undersøkelser før de publiserer de beste produktene. Les mer For å beholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

INNHOLDSOPPDATERINGER

For at du skal få den beste shoppingopplevelsen på nett, sørger vi for å sjekke og etterse produktene og prisene våre slik at du kan velge alternativet med høyest kvalitet. Du kan stole på valgene våre.

Skal du satse på allround eller kun terreng?

Mange av terrengskoene som selges i dag er allround sko som kan også bruke på grus og asfalt. Det finnes også sko som kun er ment for terreng. Så hva skal du satse på?

Vet du at du kun skal løpe i terreng så hadde det vært best om du hadde gått for denne typen sko. Da disse kun er ment for å bruke i terreng men ikke ment for å løpe på eksempel grus. Dette vil du kjenne med en gang om du hadde prøvd å ta dine terrengsko til å løpe på asfalt med. Rene terrengsko vil ha bedre grep i terreng en allround sko. Skal du løpe litt på grus og asfalt i tillegg bør du gå får allround sko. Allround sko er også ment til terreng, men de har mindre grov såle og mer støtdemping foran. Skal du i hovedsak løpe kun på asfalt eller grus. Kanskje begge deler bør du gå for sko som er ment for denne typen og ikke terrengsko.

loping i terreng terrengsko

Såle i terrengskoen og grep

Hvis du skal løpe i terreng, er det ekstra viktig med en god såle i skoen og en sko med godt grep. Det er veldig energikrevende å utrolig irriterende med sko som glipper fra underlaget du løper på.

Løpesko til terreng har gjerne en grovere såle enn andre type løpesko. Disse er som regel laget av dekk for ekstra grep og holdbarhet i terrenget. I sålen på terrengsko så finner du også små knotter som er laget for å gi bedre grep til underlaget. Det finnes også en annen type terrengsko den er helt i den andre enden. Her har du ingen knotter under skoen, den er nesten helt glatt. Dette er ment for deg som vil ha følelsen av å nesten løpe barbent i skogen.

Naturlig demping

Når du løper på det ujevne og myke underlaget i terreng gir dette deg mindre belasting på bena en hvis du løper på grus eller asfalt. Løping i terrenget et det naturlig mer variasjon i belastingen på foten. Dette gjør at du ikke er så avhengig av god demping i skoene. Det å løpe i terreng er spesielt bra for deg som enten underpronerer eller overpronerer, som ikke har like god demping når du løper. Uansett om du har naturlig god demping eller ikke så sier de fleste eksperter at den beste løpingen er i terrenget. Gode løpesko er uansett noe du må ha om du skal løpe.

Våte føtter?

Det finnes både vanntette, vannavisende og helt åpne terreng sko. Hvis du misliker å bli våt på bena. Du vil være 100 % tør på bena hele tiden så er selvsagt valget av vanntette sko det beste for deg. Men mange sverger til terrengsko som slipper vannet like raskt ut som det kommer inn. De beste av denne type sko blir ikke tunge av vann og gjørme. Det kan også gi en kjølende effekt på bena. Noen syntes også det er oppfriskende om det ikke brukes helt 100 % vanntette sko.

Dame eller herremodell?

Disse type skoene er så like at det ikke er nødvendigvis noen dame eller herremodeller. Da begge disse er ganske så like. Men det er fortsatt noen som sverger til at de vil ha typiske dame eller gutte farge. Men dette er ikke noe som går ut på at løpegelder blir mindre eller bedre om du har rosa sko. Dette er mer på selvfølelsen. Med det første øyekast er det heller ingen som ser om du løper med damesko eller herresko. Da det er minimalt med forskjeller på dette.

Gode løpesko er laget av kunst stoff eller tekstiler, men også en kombo av begge disse. Det finnes også løpesko som er laget i andre materialer tekstiler. Her da er typisk plast også brukt men da også en kombo av alle disse nevnt ovenfor. Det beste for deg er at du har et par løpesko som du kan trives med. Så hva de er laget av er ikke så viktig. Men for best passform rundt foten din så er det best med terreng løpesko som er laget i tekstiler og kunst stoff. Også her da en såle som er laget i plast med god støtt demping er et must her.

Bruk på andre områder

Joggesko som er ment til løping i terreng bør brukes i terrenget og ikke andre plasser. Hvis du skal løpe på asfalt eller grus så bør du gå til innkjøp av andre type sko eller en allround sko som det også kalles. Hvis du bruker slike type sko på eksempel grus kan dempingen bli feil og du vil føle at du ikke får noe ut av løpegleden. Da er det bedre du går til innkjøp av andre type sko enn terrengsko som kun er basert på terreng. Det finnes mange forskjellige typer sko som er ment til mange forskjellige typer underlag. Så det er viktig du setter deg litt inn i hvordan type sko du skal kjøpe til deg selv så du slipper å kjøpe feil type sko til deg selv. Slik at du mister kanskje løpe gleden før du i det hele tatt har startet.

Enkle stier

For å takle lokale sti nettverk eller vedlikeholdte stier som ikke er veldig tekniske eller bratte, er en sko i vår lette løyper kategori best. Sammenlignet med en standard road-running modell, defineres disse skoene av en moderat økning i trekkraft, stabilitet og tå og underfoot beskyttelse. De burde også overgå disse fortauene med en mer slitesterk konstruksjon og bøyd opp slitebanen. Blant det større stierløpsmarkedet er disse de mest fleksible, prioriterte komforten over all-out grep og støtte. Hvis du vil dekke seriøse miles eller gå inn i fjellrike terreng, kan det være verdt å oppgradere til en sko i de all-around eller robuste stier kategoriene. Men for cruising smuss eller bark stier, sko som Topo Athletic Terraventure, Merrell Trail Hanske, og Asics Gel-Venture er gode alternativer.

Over alt

Flertallet av sti løpere velger en sko fra hele kategorien. Årsaken er enkel: De er de mest allsidige designene som gir den rette balansen mellom ytelse og komfort. En modell som topprankede Saucony Peregrine gir fantastisk grep i smuss, gjørme, eller over stein, og holder føttene beskyttet og komfortabelt. Det vil ikke føles stivt og overkill på lettvint singletrack, men har koteletter til å håndtere et løp som Leadville Trail 100. Hovedårsaken til ikke å velge en all-rounder er hvis du trenger en mer fokusert design (for eksempel, en sko som La Sportiva Bushido som utmerker seg på krevende fjellrike terreng). Ellers anbefaler vi at de fleste starter og avslutter søket her.

terrengsko stier

Robuste stier

Trail-løpesko beregnet for robust terreng er de mest spesialiserte av gjengen. Mens de spesifikke designene kan variere fra en mykgjennespesialist som Salomon Speedcross til Arc’teryx Norvan VTs tilnærming med sko-lignende grep, har de vanlige trekkene en slitesterk konstruksjon, stivere konstruksjon for lange klatrer og vanskelige nedstigninger, og passe systemer som sikter mot å holde føttene solidt på plass. De er ofte tyngre enn en all-around eller lett løyper sko, så de er overkill og ikke et godt valg hvis du holder deg til vedlikeholdte stier. Men hvis løpene dine har bratte skråninger, bergarter og røtter, gjørme eller mykt gress, og muligens snø, er det en robust sti-sko som er best.

Vekt

Vi legger høy vekt på vekt når vi vurderer en løpesko. Lysere sko er raskere, føles mindre besværlig, og lar deg dekke mer bakken med mindre tretthet. Men vi liker også en balansert design som ikke ofrer for mye i form av komfort og strekning. For 2020 veier våre favorittløyper på litt over 100 gram per par (målt i menn 9 eller 10). Dette gir deg vanligvis nok beskyttelse og støtte for lange avstander uten å føle seg svak.

På de ekstreme endene av spekteret er minimalistiske sko som Merrell Trail Hansken 4 og 16% bomullsvanntette modeller som La Sportiva Akyra GTX (27,4 ounces, eller nesten dobbelt). Merrell føles ekstremt lett på føttene, mens La Sportiva er super tøft og bygget for å utforske. Ikke overraskende har hver design kompromisser. Begge er best for korte avstander – Merrell på grunn av sin mangel på beskyttelse og La Sportiva på grunn av sin ekstravekt – og mangler allsidigheten til en all-round sko som veier litt over et pund.

Traction

Den robuste gummi ytre sålen på en løpesko er en av sine definerende funksjoner, men ytelsen kan variere mye mellom modellene. Generelt vil traksjonsnivået følge nøye hvilken av de ovennevnte kategoriene en sko faller inn i. Sko for enkle stier gir minst grep, spesielt over vanskelige seksjoner med glatte bergarter, røtter og gjørme. Allroundruter er balansert og gir gode resultater under de fleste forhold, mens de som er bygget for robuste stier, ofte står ut i et bestemt miljø (inkludert mud, snø eller bratte og løse helling / nedgang).

Når man ser nærmere på det nitty gritty av traction, spiller en yttersålgs gummiforbindelse, treaddybde og tredemønster alle sammen en rolle i maksimering av grep. Start med gummiforbindelser, sko som har klissete, tilnærmelsesvis skolignende gummi som La Sportiva Bushido eller Arc’teryx Norvan VT utmerker seg på rock, mens andre som har en mykere og mer bøyelig følelse, ofte gjør det bedre i gjørme. For det andre er treaddybden (eller dybdehøyde som definert av høyden på luggene i millimeter) ikke oppført av mange produsenter, men du kan få en god ide om størrelsen ved å se på et bilde av sålen. Tall lugs som du finner på Salomon Speedcross eller Saucony Peregrine gir utmerket bite i løs bakke, men når det gjelder Speedcross, har den hevede profilen en negativ innvirkning på stabiliteten. Endelig bør slitebanen tas i betraktning: Bredt avstand, høye lugs med en myk forbindelse vil overgå tett avstand, korte lugs og klebrig gummi i gjørme, og omvendt er vanligvis sant over rock eller hardpack.

Demping

Et område hvor produsenter har forsøkt å skille seg, er mengden pute som tilbys av skoene sine. Kjent som “stakkhøyden”, som er den målte høyden der foten sitter inne i skoen til bakken, varierer stien som kjører fra svært tynn (11,5 mm for Merrell Trail Hansken) til sterkt polstret (32mm for Hoka One One Speedgoat 2). Minimalistiske konstruksjoner som Trail Hanske har bare en liten mengde EVA-skum i mellomsåle, noe som gjør dem ekstremt ferske og gir en tett følelse av terrenget. Men ulemper er potensialet for noen virkelig såre føtter som miles pund på. På den andre enden av spekteret er maksimale polstrede sko fra merker som Hoka One One og Altra. Disse påminner oss mye av en feit sykkel: turen er jevn og du merker nesten ikke bakken under, men det er mer avkobling mellom deg og stien (og deres høye høyder kan gjøre dem tilbøyelige til å rulle over).

Både minimalistiske og maksimalt polerte stiler har sine fortrinns- og lojale fans, men til slutt er de fleste løpere lykkeligste et sted i midten. Sko som Saucony Peregrine, Nike Air Zoom Terra Kiger og New Balance Leadville er myke og fjærete for å holde føttene lykkelige på ujevnt terreng og i lange avstander, men ikke sitte for høye for å kompromittere stabilitet og selvtillit. Det er ingen tilfeldighet De fleste skoene vi har oppført ovenfor, tilbyr en moderat mengde pute.

Heel-to-Toe Drop ( Hæl til tå )

Som navnet antyder, er hæl-til-tå-dråpen forskjellen i skohøyde, hvor foten sitter, fra hæl til tå. Denne spesifikasjonen var knapt på radaren av folk utenfor hardcore-kjører samfunnet til nullfallet ble rammet for noen år siden. Mange av skoene i vår allround-kategori har en dråpe i størrelsesorden 4 til 8 mm, noe som kan fungere bra for både hæl- og midfootstrekkere. True zero drop sko har en 0mm forskjell, oppmuntrende et midt eller forfoot landing punkt. Og mange modeller for robuste stier har de mest dramatiske dråpene, ofte 8 til 10 mm.

Vårt tak er at slipp er et spørsmål om komfort og personlig preferanse mer enn noe annet. Mange mennesker liker en moderat nedgang i deres løpesko, mens andre foretrekker en null-drop-design. Tendensen er mot lavere dråper for løpesko generelt, selv om ytelses- og skadeforebyggende vitenskap er omdiskutert. Nøkkelen er at du ikke gjør en stor forandring til en ekstrem ende av spekteret og deretter leder rett ut i lang tid. I stedet, hvis du er interessert i en null-drop-design, kan du prøve det ved å lette inn og utvikle selvtillit på stien. Dette vil redusere sjansen for skade og sørge for at det er det riktige valget for deg.

Stabilitet

Å forsøke å bevege seg raskt over ujevnt terreng i et par lette sko med lav kvalitet kan virke som å spørre om skade (og det kan skje), men dagens løpesko gir en stabil kjøring som er motstandsdyktig mot ankelruller. Den starter med en solid plattform, som er bred og stiv nok til å opprettholde harde påvirkninger på ujevnt underlag. Chassiset, som er omkretsen av foten av skoen, er bøyd opp med sti løpere for å skape den solide basen. I tillegg inkluderer noen sko en skaft, som er et halvstyvt stykke plast eller nylon som har blitt forskjøvet mellom mellomsåle og yttersåle for ekstra stivhet. Til slutt produserer noen produsenter hvilke beløp som er til en delvis plastisk eksoskelett rundt hælkoppen for ekstra struktur og rolloverbeskyttelse.

Den relative stivheten og stabiliteten til en sko vil oftest korrelere med den tilsiktede bruken, eller som vi har definert den, den løpesko kategorien. En rase eller fjell-orienterte sko som Inov-8 X-Talon 212 er stivere og har mer struktur, mens enkle sporalternativer er mer fleksible og komfortable ut av esken.

Vanntetting

vanntetting terrengsko

Den vanligste vanntette designen for løpesko er laget av Gore-Tex, og består av en vanntett og pustende fôr som er satt inn mellom det ytre stoffet og skoens indre fôr. Det ekstra laget legger til litt vekt – typisk omtrent 2 gram totalt – og gjør skoens føles mindre sprøtt enn et ikke-vanntett alternativ. For de som ønsker å gå lett og raskt, er vanntetting sannsynligvis ikke det beste alternativet, men for å løpe i regnet i kaldt vær eller i sløyfe snø, har vi funnet en Gore-Tex-foring gjør en god jobb for å forhindre frysende tær.

En vanntett sko som La Sportiva Akyra GTX gir mest mening når ekstra varme (det vil si mindre ventilasjon) er en god ting, for eksempel i skulder årstidene eller vinteren. Sommerløp, selv om du vil krysse en strøm eller to, er ofte fortsatt best i et par maske, ikke-vanntette sko som drener rimelig raskt. Et annet scenario hvor vanntetting kan komme til nytte er at hvis du bruker stiløpene dine for helårsvandring. I dette tilfellet kan du kjøre varmt midt på sommeren, men har litt ekstra beskyttelse mot det våte.

Skoene som er nevnt her er ment som et eksempel ikke nødvendigvis sko som passer til deg.

Priser på terrengsko:

Priser på gode terrengsko bør ikke være særlig billigere enn 200-300 kroner. Er du en av de som løper veldig mye og som vil ha stor glede av løpingen din så kan du se i prisklassen over 1000 kroner. Men det finnes også sko som du kan velge som koster godt over 2000 kroner hvis ikke mer også. Her er det bare din lommebok som bestemmer hva du skal kjøpe. Les litt om skoene før du kjøper den så er du sikker på at du kjøpe riktig sko som passer til ditt bruk.

Alt i alt

Det første du bør tenke på er hvor du skal løpe. Hvis du kun skal løpe i terreng kan du kjøpe en sko som kun er ment til terreng. Men hvis du skal løpe litt på asfalt, grus eller andre flater kan det lønne seg for deg å kjøpe sko som er ment for løping her eller en god allround sko som er ment for de fleste flater. Hvis du liker løping bedre en snittet så kan du kjøpe deg en type sko til hver av hvor du skal løpe. Du kan kjøpe en sko til terreng, en sko til asfalt en sko til asfalt.

Beste terrengsko er den skoen som passer deg best. Du burde kjøpe en best i test terrengsko som passer deg eller ditt behov best. Det er ikke sikkert at du trenger den dyreste eller billigste kanskje du finner deg en sko som er midt i mellom alle disse? Gode løpesko er noe som kommer etter hvert. Kanskje de heller ikke er de beste å løpe med første gangen? For best løpe glede bør du tenke på hvor du skal løpe først. Deretter kan du bestemme deg for hvor du skal kjøpe skoene også hvordan type sko du trenger til din type løping.

Vurder denne artikkelen!
Total: 3 Gjennomsnitt: 2.7
Back to top button