Produkteksperter.no deltar i Amazon EU sitt affiliate program, et affiliate program som gjør det mulig for nettsider å tjene en annonse provisjon ved å annonsere og gi lenker til Amazons nettsider. Vi samarbeider også med andre affiliate programmer med mål om å drive trafikk til andre nettsider og tjene penger på annonseinntekter og annonseringslenker.

Beste damprenser i 2024

Nå har du altså bestemt deg for å utstyre huset ditt med det kraftigste rengjørings-apparatet av dem alle, og alle dine undersøkelser fører deg til konklusjonen om at det bør bli en damprenser? Dette stemmer absolutt godt. Når de brukes riktig, kan disse maskinene faktisk fjerne alt fra fett eller søl til mugg og midd. Og med riktig tilbehør kan du rengjøre mer enn bare gulv; også vinduer, bordplater, tepper, møbeltrekk og de umulige stedene med små sprekker eller fugemasse mellom flisene.

I denne artikkelen gjennomgår vi fem topprangerte damprenser-modeller med kritiske øyne. For å hente inn denne informasjonen har vi brukt flere uker på å undersøke og sammenligne funksjonene, ytelsen i forskjellige tester og tilbakemeldinger fra brukere. Og da kan du selv se hvilken modell som virkelig står sterkest.

For å lære om forskjellige type damprensere, deres viktige funksjoner, og hvordan du bruker dem trygt og effektivt, kan du bla nedover til vår kjøpeguide. Vår guide gir svar på alle damp-spørsmålene dine, og vil sikre at du velger den beste modellen for dine behov.

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Målet vårt er å gi deg det aller beste produktet på markedet! Derfor jobber teamet vårt hardt med å gjøre grundige undersøkelser før de publiserer de beste produktene. Les mer For å beholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

INNHOLDSOPPDATERINGER

Vi verdsetter deg som kunde, og oppdaterer derfor kontinuerlig produktlistene våre slik at du får de ypperste produktene til de beste prisene. Du kan ha tillit til at vi nylig har verifisert produktene våre som ligger på topp.

Kärcher SC 5 EasyFix

Kärcher SC 5 EasyFix
best i test

Fordeler

 • Fantastisk dampkraft
 • Stort og svært manøvrerbart mopphode
 • Kontinuerlig påfyll
 • Tilbehør kan lagres på damprenseren
 • Den har VapuHydro-rengjøring som kombinerer damp og vanntrykk
 • Kan brukes med hardt vann

Ulemper

 • Veldig høy pris
 • Mer tilbehør burde vært inkludert i esken

Anmeldelse

Hvis du vil ha det beste av det beste, er Kärcher SC 5 EasyFix den ubestridte kongen blant damprensere. Den blir raskt varm og gir en kraftig dampstrøm. I tillegg kan den kjøre kontinuerlig under påfylling, noe som betyr at du får uavbrutt rengjøring. Alle medfølgende dyser og børster er enkle å ta på med bare ett klikk, og er designet for å fjerne smuss raskt og uten mye anstrengelse. Den leveres med avkalkingspulver og kan brukes med hardt vann (for å slippe å avkalke så ofte, kan du også blande vann fra kranen med destillert vann).

Det som umiddelbart skiller SC 5 fra andre, er blant annet at den har to vanntanker. Beholderen på 1,5 liter er avtagbar og kan fylles opp direkte fra kranen. Etterpå tilfører den den vann til en 0,5-liters reservetank. Maskinen varmes opp på cirka tre minutter; deretter kan du dampe på i en halv time og fylle på når som helst. Dampmengden kan reguleres via avtrekkeren på damprenseren (den har også en sikkerhetslås) eller ved en regulator på håndtaket. På sitt høyeste gir SC 5 nok damp til å drive en badstue, men du kan alltids regulere den ned for de mer følsomme overflatene. Mens ledningen bare er seks meter lang, øker den fleksible slangen rekkevidden med ytterligere to meter. Alt tilbehør kan festes direkte på slangen, men du kan bruke disse med en eller begge de medfølgende forlengelses-slangene (som begge er rundt 0,5 m lange).

Den store, rektangulære EasyFix-moppen lever virkelig opp til navnet sitt når det gjelder å håndtere skitne gulv. Den betydelige størrelsen og den sterke dampstrømmen fjerner smuss uten problemer, og i testene viste SC 5 seg å være merkbart mer tidseffektiv enn konkurrentene. Noen brukere rapporterer til og med at fugemassen mellom flisene ser bedre ut. Og de som også har kjøpt teppe-glider, melder at SC 5 til og med kan ta bort lettere flekker, noe som er en sjeldenhet blant damprensere.

Å feste moppen er enkelt, takket være krok- og løkke-systemet. For å ta den av igjen, har hver pute et fotavtrykk-merke; slik at hele prosessen er kontaktfri. Bare husk å ha på deg fottøy for å beskytte bena og armene. Det brede hodet på gulvstykket kan vippes og svinges uanstrengt, men det har noen begrensninger når det kommer til mindre kriker og kroker. Det er da tilbehøret kommer godt med, og vi elsker at Kärcher har designet alternativer for å lagre delene på damprenseren. SC 5 leveres med et dyse-munnstykke, rund børste og firkantet børste. Begge børstene er gode til å skrubbe av vanskelig smuss; sistnevnte kan også brukes med mikrofiber-omslag for å tørke av kjøkkenoverflater, vinduskarmer og lignende områder.

Detalj-munnstykket fortjener ekstra omtale, da den ikke bare kan brukes til damping, men også i VapoHydro-modus, som er helt unikt for SC 5. Denne kombinerer damp og en høytrykks-vannstråle for å løse opp det mest sta smusset. Vær oppmerksom på at den fungerer best til rengjøring av vask, dusjkabinett og andre fuktsikre områder, da det overflødige vannet vil skape vanndammer rundt deg.

Om vi skal nevne noen negative sider ved SC 5, så må det være den overveldende prisen. For denne høye prisen skulle vi ønske at mer tilbehør fulgte med. Det er kun en større og en mindre mikrofiber-pute (og dermed må du kjøpe ekstra tilbehør etter kort tid), and grunnpakken mangler teppe-glider og nal for rengjøring av vinduer. Kärcher tilbyr også et SC 5 Premium-sett, hvor det følger med en ekstra børste, en ekstra dyse, en teppe-glider og en erstatnings-pute, men dette koster mer. Alternativt kan du bestille alt fra nalen til dampstrykejernet separat, men det vil også være en ekstra investering. Siden mengden av damp som SC 5 produserer er så høy, kan den fylle flaten ved siden av med smuss fra området du holder på med, men det er et uunngåelig aspekt av damprengjøring. Bare ha en fille eller en tørkeklut i nærheten.

Hvis du har råd til det, er Kärcher SC 5 EasyFix en eksepsjonell damprenser. Med dens maksimale trykk på 4,2 bar har ikke smusset noen kjangs, og alle aspekter ved bruken er nøye gjennomtenkt. De store hjulene ruller over hindringer uten noen problemer, EasyFix-moppen glir uanstrengt, og den tilgjengelige tilbehørslisten vil løse eventuelle problemer med skitt.

Spesifikasjoner

 • Maksimal effekt: 2200 W
 • Maksimalt damptrykk: 4.2 bar
 • Vannkapasitet: 1.5 + 0.5 l
 • Oppvarmingstid: 3 min
 • Kontinuerlig påfylling: Ja
 • Sikkerhetslås: Ja
 • Ledningslengde: 6 m
 • Dimensjoner (L x B x H): 43.9 x 30.1 x 30.5 cm
 • Vekt: 6 kg

 


Kärcher SC 3 EasyFix

Kärcher SC 3 EasyFix
andreplass

Fordeler

 • Bra kraft i dampen
 • Stort og meget manøvrerbart mopp-hode
 • Kontinuerlig påfyll
 • Tilbehør kan lagres på enheten
 • Kan brukes med hardt vann

Ulemper

 • Mer tilbehør burde fulgt med
 • Kraften på dampen burde vært høyere
 • Kabelen kan være for kort for større husholdninger

Anmeldelse

Hvis du likte alt om vårt toppvalg bortsett fra prislappen, er den gode nyheten at du kan få de fleste av SC 5s fordeler i en mer kompakt og betydelig rimeligere pakke. La oss introdusere Kärcher SC 3 EasyFix, som gir deg det beste alternativet for små til gjennomsnittlige store husholdninger som ønsker et kraftig rengjøringsredskap til en god pris.

SC 3 er den rimeligste av Kärchers damprensere med beholder som fortsatt har muligheten for kontinuerlig påfyll. Den føles like solid og holdbar som de dyrere modellene i samme familie, og den kommer med en avkalkings-patron. Dette tillater bruk av vann fra springen selv i områder med hardt vann. Imidlertid har ikke SC 3 en avtagbar beholder; dermed må du helle vannet direkte i enheten ved hjelp av en flaske. Tømmingen er også litt vanskeligere; du må løfte og vippe opp enheten. Beholderen har plass til opptil 1 liter, noe som er nok til rundt 20-25 minutter med rengjøring. Hvis du trenger mer tid, kan du fylle på maskinen når som helst. Selv om beholderen ikke har plass til så mye, er fordelen at den varmes opp på bare 30-60 sekunder (den kommer til å sprute litt før det kommer skikkelig damp). En så kort oppvarmingstid er suveren for en modell med beholder.

I likhet med den dyrere modellen for SC 5, bruker denne modellen det håndfrie EasyFix-systemet til å feste og fjerne moppene. Siden maskinen er veldig lett og manøvrerbar, føles rengjøringen overraskende hyggelig (en håndholdt damper kan gjøre hendene dine mer slitne). Rensehodet sklir helt uanstrengt og trekker skitten godt opp. Dampen kan justeres på håndtaket; det er to innstillinger og en sikkerhetslås. Vær oppmerksom på at du må trykke på avtrekkeren for å frigjøre dampen.

SC 3 har to ekstra kontakter på maskinen for å sørge for at de nødvendige redskapene er lett tilgjengelige. Akkurat som på SC 5, kan du feste dem direkte på slangen eller bruke de medfølgende forlengelses-slangene for større rekkevidde. Det er få medfølgende tilbehør; du får en firkantet børste, en rund børste og en jet-dyse med en vinklet spiss. Det er også et mikrofiber-deksel som kan brukes på den firkantede børsten for å tørke av den. Du kan få kjøpt massevis av ekstra tilbehør separat, inkludert ekstra puter, en teppe-glider, og en nal.

SC 3 sin samlede evne til å finne smuss er imponerende; Men vær oppmerksom på områdene med mye skitt og gamle flekker, her må man ta skikkelig godt i. Dette er fordi damptrykket til denne enheten er begrenset til 3,5 bar (mens de mest potente sylindrene kan levere over 4 bar). Dessuten kommer SC 3 med en relativt kort ledning på bare 4 meter. For større rom kan dette gjøre rengjøring ubeleilig. Lengden på den fleksible slangen og lansene er den samme som på SC 5. Den medfølgende avkalkingspatronen er praktisk, men du må stille inn riktig vannhardhetsnivå for ditt område, samt bytte den regelmessig.

Hvis du ikke trenger å rengjøre veldig store eller veldig skitne områder, er Kärcher SC 3 EasyFix en utmerket damprenser og er enkel å bruke, oppbevare og vedlikeholde. Og med pengene du sparer på å ikke velge en eksklusiv modell, har du sikkert råd til favorittvedleggene dine. Den dyrere SC 4 EasyFix er et annet populært valg, med litt høyere dampkraft samt en større (og avtagbar) tank. Imidlertid er den også større, tyngre, varmes opp lenger, og har fortsatt en ledning på bare 4 meter. Dermed vil SC 3 passe bedre for de fleste husholdninger som ønsker en pålitelig damprenser i mellomklassen.

Spesifikasjoner

 • Maksimal effekt: 1900 W
 • Maksimalt damptrykk: 3.5 bar
 • Vannkapasitet: 1.0 l
 • Oppvarmingstid: 0.5 min
 • Kontinuerlig påfylling: Nei
 • Sikkerhetslås: Ja
 • Ledningslengde: 4 m
 • Dimensjoner (L x B x H): 36 x 23.6 x 25.3 cm
 • Vekt: 3.1 kg

 


Ariete XVapor DeLuxe 4146

Ariete XVapor DeLuxe 4146
mest for pengene

Fordeler

 • Utmerket dampkraft
 • Leveres med en dekkende tilbehørspakke
 • Tilbehør kan lagres på enheten
 • Overkommelig pris

Ulemper

 • Flere brukere rapporterer at tilbehør raskt blir ødelagt
 • Relativt kort strømkabel og slange
 • Lang oppvarmingstid
 • Ikke kontinuerlig påfylling

Anmeldelse

Ariete XVapor DeLuxe 4146 er en damprenser i midtsjiktet med en dampkraft og tilbehør som lett kan konkurrere med high-end-modellene. Den mangler noen bekvemmeligheter som ofte finnes på dyrere modeller, som for eksempel kontinuerlig påfylling eller utskifting av puter som kan tas av med foten. Men hvis rikelig med damp er ditt høyeste ønske for damprenseren, leverer Ariete det.

Vannbeholderen på 1,6-liter er integrert og må fylles ved hjelp av en trakt på grunn av en smal åpning. Selv om dette ikke er det mest praktiske alternativet, informerer brukere om at tanken kan vare opptil 1 time før du trenger å gjenta prosessen. Oppvarmingen tar omtrent åtte minutter; Deretter er du klar til å sette i gang. Det første damptrykket kan komme ut med litt varmt vann; dette er noe å være oppmerksom på hvis du arbeider med mer delikate overflater (bare rett åpningen mot en vask eller et annet trygt område). Maksimalt trykk er vurdert til 5 bar (du kan skru det ned med et hjul som du finner på selve damperen), og brukere er imponert over mengden og strømmen av damp som Ariete leverer. Strømledningen er rundt fire meter lang, mens den fleksible slangen legger til en ekstra meter. Det er også to lanser i esken; når de brukes sammen, øker de rekkevidden til ytterligere 1,8 meter.

Mopp-hodet er omtrent 26 cm bredt og har to klips på sidene. I stedet for en borrelås klemmer du ganske enkelt en mikrofiberduk på hodet og klipser den av etterpå. Selv om dette ikke er et håndfritt system, er bonusen at du kan spare penger ved å bare kjøpe mikrofiberkluter av riktig størrelse i stedet for å lete etter dyre merkevare-puter. Rense-hodet gir en god damp og gjør en god jobb med å fange opp smuss. Det er ikke like uanstrengt som vårt førstevalg, men den generelle manøvreringsevnen er tilfredsstillende.

Det inkluderte tilbehøret er imponerende i forhold til prisen, ettersom du får en nal (som blir til dampstrykejern når den brukes med mikrofibertopp), to runde børster og to dyser, hvorav den ene har en vinklet spiss. Best av alt, har Ariete et genialt lagringssystem, hvor alle tilbehør har blitt tildelt en egen plass på damprenserens base.

Mens tilbehøret er velvalgt og gir imponerende rengjøringsresultater, rapporterer noen brukere at de ser ut til å være laget av plast i lav kvalitet og går raskt i stykker. Dessuten skal ikke Ariete rengjøres med eddik eller noen form for avkalking. Produsentens anbefaling er å rengjøre enheten ved å fylle den med vann og riste kraftig. Mangelen på et skikkelig avkalkingssystem gjør oss skeptiske til maskinens levetid, spesielt hvis du bor i et område med hardt vann.

For store husholdninger kan den korte strømkabelen og slangen føles begrensende for noen oppgaver. Også utløpet blir merkbart varmt under langvarig bruk. De fleste brukere rapporterer at det ikke er varmt nok til å skålde dem, men du bør kanskje bruke hansker hvis du har følsomme hender.

I forhold til prisen leverer Ariete XVapor DeLuxe 4146 veldig kraftig rengjøring og har en god base med tilbehør. Konstruksjonen er ikke akkurat på nivå med avanserte modeller, men hvis du leter etter en rimeligere damprenser, overgår denne modellen absolutt resten.

Spesifikasjoner

 • Maksimal effekt: 1500 W
 • Maksimalt damptrykk: 5 bar
 • Vannkapasitet: 1.6 l
 • Oppvarmingstid: 8 min
 • Kontinuerlig påfylling: Nei
 • Sikkerhetslås: Ja
 • Ledningslengde: 4 m
 • Dimensjoner (L x B x H): 37 x 26 x 30 cm
 • Vekt: 5.39 kg

 


Polti Vaporetto Smart 100_T

Polti Vaporetto Smart 100_T
den beste multi-overflate-damprenseren

Fordeler

 • Veldig god dampkraft
 • Romslig vanntank
 • Leveres med et dekkende tilbehørsett
 • Kontinuerlig påfylling
 • Tilbehør kan lagres om bord
 • Enkelt og rimelig vedlikehold

Ulemper

 • Relativt kort maksimal rekkevidde
 • Noen brukere rapporterer at tilbehøret slites raskt

Anmeldelse

Polti Vaporetto Smart 100_T er en annen brukervennlig damprensermodell med god rengjøringskraft, kort oppvarmingstid, kontinuerlig påfylling og et imponerende utvalg av tilbehør. Den er også en av få modeller som gjør det mulig å tilsette et lukthemmende middel til vannet, noe som gir hjemmet ditt en frisk duft.

Denne modellen kommer med en romslig to-liters vannbeholder, som lett varer i en time. I det usannsynlige tilfellet at du går tom for damp, kan den avtagbare beholderen fylles på når som helst under prosessen; du trenger ikke ta en pause og vente på at enheten skal avkjøles. Dessuten varmes maskinen opp på bare 2-4 minutter og kan levere opptil 4 bar trykk. Ledningen er bare 4 meter lang, men maksimal rekkevidde med slange og forlengelser er 7,5 meter.

Det avlange gulvhodet gir utmerket manøvrerbarhet og kommer til og med inn i de skarpeste hjørnene, i tillegg til at den har en praktisk mini-skrubbebørste i enden. Du kan justere dampstyrken ved å vri på hjulet på beholderen, mens putene festes eller fjernes med borrelås. Den øvre delen av gulvhodet har et lite rom for å legge til det lukthemmende middelet Polti Frescovapor (ikke legg det i hovedbeholderen eller bruk andre produkter). Det sørger for å fjerne ubehagelig lukt og etterlater en frisk furuduft. Selv om denne damprenseren kan brukes med mykt til middels vann fra springen, anbefaler produsenten å bruke kalkmiddel for å forlenge enhetens levetid. Hvis du har hardt vann, kan du også blande det med destillert vann i like mengder.

Brukerne er enige om at Smart 100_T er et kraftig og effektivt rengjøringsverktøy. Mens slangen kunne vært litt lettere, oppleves utløpet ergonomisk å holde i. Det medfølgende tilbehørsettet er absolutt sjenerøst og består av en teppe-glider, to runde børster, en hodebørste, et vinklet dysemunnstykke og en vindusnal (som også kan brukes sammen med mikrofiberomslag til vask av møbeltrekk). Tilbehøret kan lagres på damprenseren, takket være kontaktene på baksiden av enheten.

Mens Smart 100_T imponerte i rengjøringstestene, ble det ofte observert at tilbehør ble deformert selv etter noen få gangs bruk. Flere brukere som har benyttet den over tid konkluderer også med at kvaliteten på tilbehøret er lavere enn selve maskinen. Dette er noe å huske på hvis du planlegger å damp-rengjøre regelmessig. Da må du kanskje kjøpe erstatningsdeler oftere. En annen liten ulempe er den begrensede rekkevidden, som kan være utilstrekkelig for store hus.

Polti Vaporetto Smart 100_T er likevel en kraftig multi-damprenser med utmerket funksjonsområde og en akseptabel pris, slik at den utvilsomt er verd å vurdere. Selv om vi skulle ønske at kvaliteten på tilbehøret var litt bedre, gir den romslige beholderen, den kontinuerlig påfyllingen og det enkle vedlikeholdet en god kombinasjon som vil gjøre rengjøringsoppgavene dine mye enklere.

Spesifikasjoner

 • Maksimal effekt: 1500 W
 • Maksimalt damptrykk: 4 bar
 • Vannkapasitet: 2 l
 • Oppvarmingstid: 2 min
 • Kontinuerlig påfylling: Ja
 • Sikkerhetslås: Ja
 • Ledningslengde: 4 m
 • Dimensjoner (L x B x H): 40 x 27 x 29 cm
 • Vekt: 5 kg

 


Bissell Steam Shot

Bissell Steam Shot
den beste håndholdte damprenseren

Fordeler

 • Kraftfull damp
 • Veldig kompakt
 • Svært utbedret tilbehørspakke
 • Overkommelig pris
 • Kort oppvarmingstid

Ulemper

 • Vanskelig å holde i lengre perioder
 • Liten vanntank og ingen kontinuerlig påfylling
 • Slangen og ledningen kunne vært lengre

Anmeldelse

Hvis det føles for dyrt eller at det vil kreve for mye lagringsplass å skaffe en damprenser-maskin i full størrelse, er Bissell Steam Shot et kompakt alternativ. Selv om den ikke kan konkurrere mot de større maskinene, vil du bli overrasket over hvor godt denne mini-damprenseren genererer damp og hvor lett den håndterer mindre oppgaver.

Steam Shot har en integrert 360 ml tank, som varmes opp på rundt 60 sekunder (det tar litt lengre tid å oppnå fullt damppotensiale). Dampen frigjøres ved å trykke på avtrekkeren, og som med de fleste håndholdte enheter, har den kun én modus. Hvis du rengjør og slipper ut dampen kontinuerlig, vil tanken gå tom på under 10 minutter. Men mange brukere innrømmer at de får gode resultater ved å dampe den tilsmussede overflaten litt og deretter skrubbe bort skitten med det medfølgende tilbehøret. Når beholderen er tom, må du la den avkjøles i noen minutter før den kan fylles på nytt; Måleflasken til enheten er inkludert.

De medfølgende verktøyene indikerer tydelig at Steam Shot er designet for mindre oppgaver. Det er ikke et større hode for gulvrens eller andre store områder. Men når det gjelder nyansert rengjøring, fungerer det medfølgende tilbehørsettet godt. Du får et skrapeverktøy, en oval børste, tre runde børster, stoffdamper, nal og to jet-dyser (en med en vinklet spiss). De runde børstene har alle samme størrelse, men de har fargekoder, og dermed kan du tilordne hver enkelt til en bestemt type skitt. Det er også to mikrofiberkluter i esken for å tørke av ekstra fuktighet eller sprut. Alt tilbehør kan festes direkte eller ved bruk av den medfølgende fleksible slangen på 0,8 meter.

Det maksimale trykket på 4,5 bar gir resultater, og brukerne berømmer Steam Shot for effektiv rengjøring av glass, fugemasse og til og med utjevning av rynkete klær. Samtidig kan det bli slitsomt å bruke den til større oppgaver. Mens denne håndholdte enheten veier under 2 kg når den er full, er avtrekkeren adskilt fra håndtaket og plassert ovenfor. Dermed føles det litt vanskelig å holde apparatet og trykke på avtrekkeren samtidig. Hvis du har mindre hender, må du kanskje bruke begge hendene.

Strømledningen er 4,8 meter lang, noe som også kan føles begrensende for større jobber. En annen, mindre designfeil er at det er, som for de fleste håndholdte enheter, anbefalt å bruke Steam Shot kun med destillert vann.

Totalt sett er Bissell Steam Shot en overraskende kraftig damprenser for sin nette størrelse, og den er også rimelig. Den mangler noen små designjusteringer for å kunne takle store smusskladder, men den vil være en god følgesvenn som kan tas frem for å fjerne mindre smussflekker.

Spesifikasjoner

 • Maksimal effekt: 1000 W
 • Maksimalt damptrykk: 4.5 bar
 • Vannkapasitet: 0.36 l
 • Oppvarmingstid: 1 min
 • Kontinuerlig påfylling: Nei
 • Sikkerhetslås: Nei
 • Ledningslengde: 4.8 m
 • Dimensjoner (L x B x H): 13 x 24 x 21.6 cm
 • Vekt: 1.5 kg

 


Kjøpsguide for damprensere

damprensere

Mens damprengjøring kan være et relativt nytt begrep innen rengjøring, er metoden over 150 år gammel. Hvis du er i tvil om dampen er kraftig nok til å fjerne skitt, kan det være betryggende å vite at den i utgangspunktet ble brukt til å rengjøre industrielle apparater og maskiner. De første damprenserne ble oppfunnet i Italia, og noen av dagens ledende produsentene kommer også fra dette landet.

Damprensere fungerer ved å varme opp vannet i en kjele på enheten. Den påfølgende dampen presses så ut gjennom dysen og løser opp smuss, fjerner allergener og renser rengjøringsoverflaten samtidig. Imidlertid spiller mange faktorer inn for å avgjøre hvor effektivt og behagelig det er å bruke damprenseren din. Fra beholderens kapasitet og dens maksimale damptrykk til ledningslengden og det tilgjengelige tilbehøret, er noen modeller bedre enn resten. I denne guiden vil vi være innom alt du bør vite før du kjøper en.

Det beste med damprensing

En av hovedårsakene til at folk bytter til damprensing er at disse apparatene kun bruker vann. Dette gjør at du kan unngå kjemiske midler uten at dette vil gå utover kvaliteten på gulvvasken. Hvis noen i husstanden din er allergiske eller sensitive overfor rengjøringsmidler, er rengjøring med damp et flott alternativ.

Videre bidrar dampen til å eliminere bakterier, støvmidd og til og med virus. Du vil se at mange produsenter hevder at opptil 99,9% av bakteriene kan drepes. Selv om dette vanligvis krever at du går over rensearealet 3-4 ganger eller arbeider med flekkrengjøring i minst 30 sekunder, kan det ikke benektes at bruk av damp er mer hygienisk enn vanlig bøtte og klut.

De beste damprenserne etterlater seg minimalt med fuktighet, og de behandlede overflatene blir helt tørre på få minutter. Hvis du stadig opplever at noen legger igjen våte fotavtrykk på det nyvaskede mesterverket ditt, kan dette løses ved å bytte til en damprenser.

Til slutt kan mange gjøremål håndteres raskere, spesielt om du velger en kvalitetsmodell som leverer damp ved høyere og mer konsekvent trykk. Spesielt i hjem med små barn og/eller kjæledyr, kan en damprenser spare deg tid og vil effektivt håndtere skitt selv på lite tilgjengelige steder.

Forskjellige typer damprensere

I dag finnes det en damprenser for alle slags rengjøringsjobber, fra modeller med kraftige beholdere til svingbare dampmopper og kompakte håndholdte enheter. Hver enhetstype har sine fordeler, men de har også sine svakheter.

Damprensere med beholder (eller tank) ser ut som sylinderstøvsugere. Disse består av en hoveddel på hjul som er koblet til rengjøringshodet via en fleksibel slange. Disse maskinene har en vanntank med høyere kapasitet og et kraftigere damptrykk. Disse er derved perfekte for mer omfattende rengjøringsoppgaver og gjør rengjøringen mer effektiv. Vanligvis følger det med et stort tilbehørsett til damprensere med sylinderform, noe som gjør dem egnet for et bredere utvalg av rengjøringsoppgaver. Men de har en tendens til å være større og tyngre sammenlignet med damp-mopper, og krever mer lagringsplass. Damprensere med beholdere er det beste valget for eiere av store hus; de er også favoritter til bruk i kommersielle omgivelser som ved restauranter, hoteller, gjestehus og studioer.

Dampmopper ser ut som stående støvsugere. De er vanligvis lette og kompakte, med svært manøvrerbare hoder. De varmer raskere enn sylinderformede damprensere, men har mindre vanntanker. De fleste dampmopper har få (om noen) tilbehør, og de er først og fremst designet for gulvrengjøring. Dampmopper tar liten lagringsplass og er et utmerket valg for leiligheter eller mindre hjem.

Håndholdte damprensere ligner noe på (overraskelse!) håndholdte støvsugere. De er lette og små nok til at de enkelt kan bæres i den ene hånden. Vanligvis har de mange tilbehør, og er perfekte for mer spesifikke oppgaver som flislagte vegger, ovner, håndtak, skarpe hjørner og så videre. Damptrykket deres er imidlertid svakere, og de har små vanntanker som trenger å påfylles ofte. Derfor er de ikke egnet for store rengjøringsutfordringer. Imidlertid er håndholdte maskiner veldig rimelige og krever liten lagringsplass.

Sist, men ikke minst, finnes det to-i-ett damprensere som vanligvis er en loddrett mopp med en avtagbar hovedenhet som kan brukes med flere tilbehør. Noen andre kombinerer støvsuging og damprengjøring i én enhet, noe som blir spesielt nyttig for tepper. Multifunksjons-damprensere utmerker seg med allsidighet; Men de har imidlertid en tendens til å være kostbare. De rimeligere to-i-en-variantene er ofte forfulgt av designfeil som kan gjøre dem mindre praktiske i bruk enn to separate designede apparater.

I denne artikkelen gjennomgikk vi de beste beholder- og håndholdte enhetene. Hvis disse apparatene ikke passer optimalt for dine behov, dekker vi de beste dampmoppene og to-i-ett-variantene i vår artikkel om damp-mopper.

Hva du bør (og ikke bør) gjøre med damprensere

På riktig type overflate er damprensere svært effektive og allsidige. For å være sikker på at du bare fjerner smuss og ikke topplakken eller fargene på husholdningsartiklene, er det nødvendig å bruke disse med en viss forsiktighet.

 • Damprensing er trygt til rengjøring av fliser og steingulv, vinduer og speil, dusjkabinetter og vasker, flislagte vegger og fettete overflater som ovner eller griller. Med riktig tilbehør kan du også bruke dem på tepper, polstring, plysj-leker, bilseter og til og med til stryking av klær.
 • Disse apparatene brukes også til å eliminere ulike skadedyr. Ingenting klarer å overleve dampbehandlingen, fra lopper og veggdyr til mugg, alger og støvmidd. De høye temperaturene kan også drepe bakterier og virus, inkludert SARS-CoV-2. Dersom noen i familien din har blitt smittet, kan dette minimere eksponeringsrisikoen for andre.
 • Avslutningsvis kan damprensere brukes til å fjerne ting som lim eller tyggegummi. Dette er fordi dampen til og med kommer inn i de minste sprekker, og tar tak i alt som sitter fast i dem.

Dette betyr imidlertid ikke at alle overflater er damptette.

 • Uforseglede tregulv eller korkgulv er et tydelig NEI. Det samme gjelder ethvert materiale som er festet med lim (som laminat eller parkett), da damp kan løsne limet. Selv motstandsdyktige materialer som linoleum eller vinyl kan bli misfarget eller ødelagt av damprenserens høye temperaturer.
 • Forseglede treflater kan også skades. Dette er fordi tetningen sjelden er perfekt, spesielt når den begynner å eldes. Og selv om gulvet ditt er helt nytt, kan det ha små sprekker. Når damp regelmessig presses inn i disse sprekkene, vil de utvide seg. Og når fuktigheten kommer under, kan det oppstå uønskede effekter som bobler eler mugg. Bruk av damprenser på slike overflater kan ofte ugyldiggjøre garantien; husk å dobbeltsjekke dette, slik at du unngår å bli overrasket eller skuffet.
 • Damprensing kan også skade andre uforseglede, polerte eller voksede overflater. Unngå å tilføre damp på komposittflater, musikkinstrumenter, ømtålige stoffer og alt som er belagt med vannbasert maling. Bruk aldri damprenser på elektroniske apparater; dette utgjør en alvorlig fare.

Jo kraftigere damprenseren din er, desto mer forsiktig bør du være når du rengjør ømtålige gjenstander. Hvis du ikke er sikker på en bestemt overflate men er ivrig etter å teste den likevel, kan du starte på et lite, mindre iøynefallende område. Sett dampinnstillingen på det laveste og tørk bort den gjenværende fuktigheten umiddelbart i stedet for å la den tørke av seg selv.

Dette bør du se etter med en damprenser

Når det gjelder damprensere, får du generelt det du betaler for. Disse apparatene fungerer bokstavelig talt best under press, og kvalitetskonstruksjonen samt tilbehøret er avgjørende når det gjelder ytelse. Først og fremst bør du se etter anerkjente produsenter med erfaring fra bransjen og gode tilbakemeldinger fra kunder.

Du vil likevel fremdeles komme over et skremmende stort utvalg av modeller. Her er funksjonene du bør vurdere før du tar den endelige avgjørelsen.

Sikkerhet kommer først

De fleste damprensere i dag har en automatisk avstengingsfunksjon, som reduserer risikoen for overoppheting. Mange vil også ha indikatorlamper, og informerer når vannstanden i tanken er lav. En sikkerhetslås på utløpet er også viktig. Det gjør det mulig å låse avtrekkeren og forhindre utilsiktet damputløsning, som kan skålde brukeren eller andre.

En kjele uten trykk er en annen ønskelig sikkerhetsoppgradering. Det forhindrer at varmt vann renner ut når du trenger å fylle på maskinen; Dermed kan du gjøre det raskt og fortsette rengjøringen. På modeller uten denne funksjonen, må du vente til tanken er avkjølt før den kan fylles på igjen.

Vannbeholder

damprenseres vannbeholder

Beholderen er hjertet i en damprenser, og den vil påvirke alle ytelsesaspekter. Kjøper du en modell med beholder kan tankens kapasitet variere stort. Hvis kapasiteten er opptil en liter, kan du forvente at maskinen vil kunne kjøre i 20-30 minutter før den trenger påfyll (den valgte effektinnstillingen vil også påvirke dette). Hvis det ikke høres nok ut, kan du se etter en større tank. Husholdningsmodeller har kapasiteter på opptil to liter.

Ulempene med en større beholder er at oppvarmingstiden er lenger, og at selve apparatet er større og tyngre (spesielt når det er fullt). Hvis dette ikke er optimalt for dine behov, kan du se etter en damprenser med kontinuerlig påfylling.

 • Damprensere med kontinuerlig påfylling har to beholdere. Den ene beholderen er der hvor vannet varmes opp, og den andre holder på det ekstra vannet og kan fylles opp når som helst.

Hvis du bare kjøper en damprenser for husholdningsformål, holder det vanligvis med én tank til å utføre en oppgave. Hvis du derimot har et stort hus eller planlegger å bruke maskinen til kommersielle formål, er det et must å få en modell som tillater kontinuerlig påfyll, noe som vil spare deg for mye tid.

Påfyll

Ok, så beholderen (eller begge beholderne) ser romslig nok ut for dine behov. Likevel kan påfyllingsprosessen påvirke rengjøringsopplevelsen din like mye som kapasiteten. Avtagbare vannbeholdere er de mest praktiske. Dette gjelder spesielt etter at rengjøringen er gjort. Hvis det er litt vann igjen i apparatet og du må tømme det, kan det være ubehagelig å løfte og snu hele beholderen.

Men hvis du ikke har problemer med korsryggen eller håndleddet, kan en modell med en integrert beholder også fungere. Bare sjekk om åpningen er bred nok til å unngå søl hver gang det er behov for påfyll. Mange modeller leveres med en kolbe som gjør oppgaven litt enklere.

Effekt i watt

Husker du at vi nevnte at noen damprensere varmer mye raskere enn andre? Noen beholdere kan ta opptil 15 minutter før de er klare til å produsere damp. De beste trenger bare en brøkdel av den tiden. Oppvarmingstiden påvirkes ikke bare av tankens kapasitet, men også av effekten som maskinen har. Høyere effekt betyr mindre venting.

Hvis du opplever at beholderen bruker lang tid på oppvarming, vil du gjerne miste motivasjonen for å rengjøre. Derfor bør du se etter en rask modell på 1900 W og oppover. Håndholdte har lavere effekt (vanligvis rundt 1000 W), men tankene deres er så små at de er klare på sekunder. Dampmopper er midt mellom de to med maksimale effekter på 1500 W, og de fleste varmes opp på under ett minutt.

Damptrykk

Siden damprensere med beholder er betydelig kraftigere enn andre typer, har de ofte det maksimale damptrykket som er oppført i spesifikasjonene. Generelt betyr høyere trykk raskere rengjøring, ettersom dampen blir bedre presset inn i porene og sprekkene på overflaten, og tar opp smuss som sitter fast der. Hvis hurtigrengjøring er din prioritet, kan du se etter en modell med trykk på 4 bar eller høyere.

Imidlertid er dette bare et aspekt av hvordan damp fungerer, og selv de kraftigste beholderne kan ikke konkurrere med en ordentlig damprenser i denne forbindelse. Når man klager over utilstrekkelig trykk, mener mange damprenser-brukere at dampproduksjonen og/eller temperaturen er inkonsekvent. Billigere damprensere fungerer ofte ved lavere temperaturer, og leverer damp som er mindre tørr og skaper mye sprut. Noen enheter av lavere kvalitet kan også begynne å miste trykket etter kort tids bruk.

Variabel damp

Det er ikke alle flater i husholdningen hvor man ønsker å bruke det maksimale trykket som er tilgjengelig. Derfor er det viktig å ha flere dampinnstillinger. Å kunne skru ned dampen kan også forhindre at hjemmet ditt blir en badstue på varme sommerdager.

De fleste modeller har kontrollhjulet på selve beholderen. Noen har håndtakskontroll som gjør at du slipper å bøye deg ned hver gang du vil justere trykket.

Størrelse og vekt

Før du kjøper, må du kontrollere størrelsen på enheten og vurdere hvor du vil oppbevare den. Siden damprensere ikke regnes som spesielt pene, foretrekker de fleste å legge dem bort i et skap.

Vær også oppmerksom på modellens vekt og legg til en eller to kilo for tanken når den er full. De fleste beholderne har store hjul, og de følger lydig etter hvor som helst. Men det kan hende du fortsatt må bære enheten hvis huset ditt har trapper eller høye dørtrinn.

Strømledning

Vi fraråder å bruke en skjøteledning med damprensere, da dette er apparater med høy effekt. Det er mye tryggere å sjekke strømuttakene i husstanden din først, og sørge for at modellen du bruker har tilstrekkelig rekkevidde.

Damprensere med beholdere har vanligvis ledninger på 4 til 9 meter. Den totale rekkevidden er vanligvis 1 til 3 meter lenger fordi du kan sette på den medfølgende plastslangen og forlengelseslansene. Se etter lengdene i spesifikasjonen eller brukeranmeldelsene for å avgjøre om rekkevidden er god nok. Dette gjelder spesielt for hus med trapper og andre store rengjøringsflater.

Rengjøringsputer

Rengjøringsputer damprensere

På gulvene bruker de fleste damprensere strikk eller krok og løkke (for eksempel borrelås) for å feste puten til rengjørings-hodet. For å fjerne den må du plassere moppen på en vannrett overflate, vente på at den er avkjølt og deretter fjerne puten med hendene. Noen puter har merkelapper som du kan dra i for å ta dem av; disse kan minimere kontakten med smuss.

Én pute holder vanligvis lenge nok til å tørke kjøkkenet og to bad. Men hvis området er større (eller svært skittent) og krever skift av puter midt i rengjøringen, kan en manuell utskifting føles for tidkrevende. Det er her damprensere med håndfrie systemer kommer inn. De pleier å være blant de dyreste modellene, men du kommer ikke til å få skitne hender, og du trenger ikke å vente på at puten blir avkjølt.

Filter og avkalking

Noen damprensere anbefales kun å brukes med destillert vann. Dette er fordi mineralene som er oppløst i vann fra springen kan samle seg i enheten, blokkere dysene og utløpene og til og med skade varmeelementet. Beholder-typene er vanligvis mer hardføre og kan tåle vann fra springen, forutsatt at du skifter filter eller utfører regelmessig avkalking. Hvis vannet i området ditt er veldig hardt, kan du også blande det med destillert vann for å minimere kalkdannelse.

Ettersom kjøp av filtre, patroner og/eller destillert vann øker vedlikeholdskostnadene, er det best å på forhånd sammenligne hvordan forskjellige modeller løser dette og hvor kostbart det blir å ta vare på dem.

Manøvrerbarhet

Hvis du hovedsakelig vil dampe gulv, kan du se etter en modell med svingbart hode som gjør det mulig å rengjøre i trange områder. Stangen skal også lett kunne vippes for tilgang til områder under møbler. Slangen skal være lett og fleksibel, og håndtaket må føles ergonomisk, for å ikke slite ut håndleddene.

For store, hindringsfrie rom, gir mopper med brede, rektangulære hoder de raskeste resultatene. Hvis du har gulv med mange krinker og kroker, vil en mopp med et mindre, avlangt eller trekantet hode være mer praktisk.

Tilbehør til damprensere

Både beholder- og håndholdte damprensere leveres vanligvis med mye tilbehør som enten er inkludert eller kan kjøpes separat. Vurder hvilke overflater du vil damprengjøre og hvilket tilbehør du vil trenge. Er alt du trenger inkludert i esken, eller kanskje du må kjøpe inn noe ekstra? Hvor dyrt er tilbehøret for den aktuelle modellen?

Siden dysene og børstene må gjøre det mest krevende arbeidet, er det disse som slites raskere, og du må kanskje erstatte dem i fremtiden. For billigere modeller er tilbehøret vanligvis laget av materialer av lavere kvalitet og varer ikke lenge.

 • Her er noen av de mest populære tilbehørene til damprensere og hvordan du bruker dem:
 • Teppe-glideren festes til gulvhodet og lar deg bruke det til å friske opp tepper og matter.
 • Børster i forskjellige former og størrelser gir tilgang til skrubbing av smuss på trange steder.
 • Mikrofiberputer fungerer godt til å tørke av bordplater, dørterskler, vegger og andre flate overflater. Noen kan ha en mer grov overflate for rengjøring av fett fra ovner eller annen utfordrende skitt.
 • Naler er praktiske for rengjøring av vinduer og glass.
 • Møbeltrekkverktøy fungerer på samme måte som teppe-glidere, og er gode for å friske opp polstring, bilseter og plysjleker.
 • Jetdyser er designet for å rengjøre de små krokene hvor større verktøy ikke kommer til. Noen hjørner har spesielt vanskelige vinkler.
 • Hvis gulvene ofte blir svært skitne, trenger du en fugerenser. Disse er i utgangspunktet veldig smale børster, og er perfekte for å få tilgang til smuss mellom fliser eller andre trange områder.
 • Stryketilbehøret gjør at du kan presse klærne dine forsiktig og glatte ut rynker.

Riktig damping

Å bruke en damprenser er lett, men noen tiltak bør overholdes for å beskytte både deg selv, rengjøringsoverflaten og maskinen. Hvis disse ivaretas og følges godt, kan apparatene vare i 5 til 8 år. Les instruksjonsboken nøye før du begynner.

Her er viktige tips for å forhindre forbrenning, å holde damprenseren i topp stand og få glitrende resultater hver gang.

Hold alltid barna og kjæledyrene borte når du vasker. Gjør det klart for dem at damprensere ikke er noen leketøy. Når enheten ikke er i bruk, må du oppbevare den på et sted som de ikke har tilgang til.

 • Sjekk om enheten kan brukes med (hardt) vann fra springen. Noen modeller leveres med filtre eller refillbokser som motarbeider kalk. Husk i så fall å bruke dem som angitt i bruksanvisningen. Andre produsenter anbefaler å bruke destillert vann eller blande 50% vann fra springen og 50% destillert vann. Hvis man ikke gjør dette, kan damprenseren ødelegges i løpet av et år eller to, siden kalkavleiringer vil tette den.
 • Ikke tilsett rengjøringsmidler i vannbeholderen. Dampen er et kraftig rengjøringsverktøy alene; å tilsette kjemikalier kan føre til plagsom røyk og/eller skade på enheten. Noen damprensere gir muligheten til å tilsette dufter. Dette påvirker imidlertid ikke rengjøringsytelsen, og du bør kun bruke produkter som er godkjent av produsenten.
 • Etter damprengjøring av madrasser eller møbeltrekk, vent til overflaten er helt tørr og gå over den med en HEPA-støvsuger. Dette vil ta opp de døde støvmiddene og annet smuss som har løsnet, og er spesielt nyttig for de som lider av astma eller allergier. Gjenta denne prosedyren annenhver måned.
 • Hvis du trenger å skifte puten under rengjøring, må du slå av enheten og støtte stangen på en vannrett overflate. Vent i 3-5 minutter til puten er avkjølt ordentlig før du tørker av den.
 • For å drepe veggdyr, er det best å rengjøre sakte og dekke hvert område i rundt 30 sekunder. Gå over hele madrassen fra begge sider, og damprens også eventuelle sprekker i sengen. Punktrengjøring på 30 sekunder renser også overflaten og dreper bakterier og virus.
 • Damprensere med beholdere er kraftige nok til å gjøre huset ditt til en badstue. Åpne vinduene og luft ut rommet etterpå for å forhindre vekst av mugg eller bakterier. Hvis det ikke er mulig, kan du slå på en avfukter.
 • Etter at den er slått av, fortsetter enheten å avgi litt damp. Dette kan ta fra 10 sekunder til ett minutt, avhengig av hvor kraftig apparatet er. Ikke la damprensehodet eller utstyret være på samme sted under avkjølingen; dette kan forårsake skade. Løft det opp eller legg det på et trygt underlag i stedet.
 • Noen damprensere etterlater seg mye fuktighet. Hvis dette er tilfelle, er det best å tørke av overflødig vann med en tørr klut, spesielt hvis du rengjør en mer skjør overflate.
 • Husk å tømme vannbeholderen etter hver bruk, spesielt hvis du bare bruker apparatet av og til. Du vil ikke at vannet skal råtne eller at det dannes mugg. Ikke oppbevar enheten på et kaldt sted hvor den kan fryse.
 • Putene må vaskes etter hver bruk. De fleste kan vaskes i maskin ved 40 ° eller 60 ° C. Det kan være bra å ikke vaske dem sammen med klær eller sengetøy. Det kan føles som sløsing å kjøre hele vaskesyklusen for kun en liten pute. Hvis du har andre skitne filler som kan legges til i vasken, er dette det beste alternativet; mange brukere innrømmer også at de vasker putene for hånd. Noen dampmopp-modeller tilbyr engangsputer, men disse er en mindre miljøvennlig løsning.

Til slutt

Som en kombinasjon av kraftig varme og fuktighet, sammen med masse bra tilbehør, er damprensere perfekte til håndtering av de skitneste områdene i huset ditt.

Dersom du har råd til den, er Kärcher SC 5 EasyFix det ultimate valget. Den utmerket seg i rengjøringstester, har kontinuerlig påfyll, kraftig rengjøringstrykk og høykvalitets-tilbehør som gir en uovertruffen kombinasjon uansett hva du rengjør. Selv om den mindre modellen Kärcher SC 3 ikke har den samme kraften, leverer den rikelig med damp til husholdningsbehov. Hvis du leter etter en håndholdt damprenser, er Bissell Steam Shot både bærbar, pålitelig og varmes opp på kort tid.

Nå har du virkelig makten til å holde huset ditt skinnende rent og skadedyrfritt. Alt du trenger å bestemme er hvilket sted som skal få kjørt seg først.

Vurder denne artikkelen!
Total: 2 Gjennomsnitt: 3
Back to top button