Produkteksperter.no deltar i Amazon EU sitt affiliate program, et affiliate program som gjør det mulig for nettsider å tjene en annonse provisjon ved å annonsere og gi lenker til Amazons nettsider. Vi samarbeider også med andre affiliate programmer med mål om å drive trafikk til andre nettsider og tjene penger på annonseinntekter og annonseringslenker.

5 Beste sminkespeil med lys test 2024

Å sminke noen kan være vanskelig for andre – det er en morsom og kreativ prosess. Men én ting er vanlig – du kan ikke sminke deg uten et skikkelig speil. I vår sminkespeil med lys best i test artikkel introduserer vi deg til de beste sminkespeilene på markedet og hvordan du velger det perfekte for deg selv.

Best i test
4.5 / 5

Babyliss 8435E gir mye for pengene. Selv om den har et beskjedent ståldesign, tilbyr den stor funksjonalitet, spesielt med lys-, høyde- og vinkeljustering til individuelle behov.

Fordeler

 • 3 forskjellige nyanser av lys – neon, klassisk, dagslys
 • Justerbar høyde
 • 8 ganger forstørrelsesspeil
 • Dobbeltsidig speil
 • Robust design i rustfritt stål

Ulemper

 • Kan bli varm dersom den holdes på i lang tid
Andreplassen
4.2 / 5

Beurer BS59 er et vegg montert speil som har ekstrem justerbarhet og muligheten for å regulere hvor langt fra veggen speilet skal være; det er et perfekt speil for små rom.

Fordeler

 • Batteridrevet
 • 5x Forstørrelsesspeil
 • Vendbart speil
 • Solide og slitesterke materialer
 • Led-lys for perfekt belysning

Ulemper

 • Kan kun brukes mens det er festet til veggen
Beste budsjett
4.0 / 5

Beurer BS45 er et godt valg hvis du vil ha en enkel, men pålitelig enhet for å hjelpe deg mens du sminker deg som en del av hverdagen. Den har til og med et brett som hjelper deg med å håndtere små tilbehør.

Fordeler

 • 5x magnetisk forstørrelsesspeil
 • Enkel lett berøringskontroll
 • Kraftige LED-lys
 • Batteridrevet
 • Bunnskuff er praktisk for oppbevaring av små tilbehør

Ulemper

 • Lite forstørrelsesspeil
 • Basen kan falle av hvis den flyttes
Beste baderoms speil
4.0 / 5

Dette store 100x60 cm speilet er utstyrt med alle funksjoner som er nødvendige for å hjelpe til med å sette på en perfekt sminke; den kommer til og med, med praktiske lyskontrollknapper.

Fordeler

 • Fuktbestandig – IP44
 • Har forstørrelsesspeil
 • To LED-linjer for perfekt lys
 • Monteringstilbehør inkludert
 • Innebygd klokke for enklere tidsplanlegging

Ulemper

 • Før bruk må speilet monteres på veggen
Beste smart speil
3.9 / 5

Når du leter etter et beskjedent designspeil med smarte funksjoner for enklere bruk, er Xiaomi MJHZJ01-ZJ for deg – utstyrt med flere lysinnstillinger og infrarød sensor for automatisk lysbryter av/på.

Fordeler

 • Batteriet kan vare opptil 7 dager
  Innebygd ansiktsdeteksjonssensor
 • Automatisk av og på
 • USB-ladealternativ
 • Tre fargeinnstillinger

Ulemper

 • Har ikke mulighet for høydejustering
 • Har ikke forstørrelsesspeil

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Målet vårt er å gi deg det aller beste produktet på markedet! Derfor jobber teamet vårt hardt med å gjøre grundige undersøkelser før de publiserer de beste produktene. Les mer For å beholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

INNHOLDSOPPDATERINGER

Produktlistene våre oppdateres kontinuerlig for å gi deg de nyeste modellene til de beste prisene, slik at du kan være trygg på at du kan velge mellom produktene med best kvalitet.

sminkespeil features

Vi mennesker har benyttet speil siden tidenes morgen. Allerede da vi forsto at vannoverflaten reflekterte lyset og ga oss et speilbilde. De første menneskeskapte speilene ble laget av polerte steinflater. I dagens Tyrkia er det funnet steinspeil som er datert helt tilbake til 6000 år før Kristus. Senere ble kobber benyttet for å lage speiloverflater. Eksempler på dette er funnet fra Mesopotamia fra omkring 4000 år før Kristus.

Speilet omtales både i gode og onde ordelag gjennom historien. Filosofen Sokrates oppfordret ungdom til å se seg selv i speilet, slik at de kunne bli verdige deres skjønnhet, dersom de var vakre. Og dersom de var stygge, kunne de vite hvordan de kunne skjule sin skam gjennom læring. I Bibelen omtales speilet med negative fortegn i 1. Korinterbrevet 13, «Sees som i et speil, mørkt».

Speilkonstruksjonen

De moderne speilene er laget av et tynt lag med aluminium eller lignende materialer, lagt på en glassplate. Det kan også benyttes sølvbelegg. Speilkonstruksjonen kan enten gjøres enten ved at den reflekterende overflaten plasseres foran eller bak en glassplate. Ved å legge speilplaten bak glass blir speilet mer robust, men bildekvaliteten forringes siden uvedkommende refleksjoner fra forsiden av glassplaten.

Speil med speilflaten lagt bak en glassplate reflekterer omkring 80 prosent av lyset som mottas. Der speilflaten ligger på utsiden av glasset, reflekteres 90 til 95 prosent av lyset. Utenpåliggende speilflater er med andre ord bedre egnet, men de er mindre robuste. Bakenliggende speilflater benyttes ofte på speil som er utsatt for større belastning, som for eksempel bærbare speil, speil som er montert på utsatte steder osv.

Dobbeltsidig

Dette vil du blant annet kunne se på speil montert på enkelte offentlige toaletter, på ferger eller på små sminkespeil til å ha i lomma.

I våtrom benyttes ofte speil som er glassbelagt både foran og bak den reflekterende flaten. Bakgrunnen for dette er å beskytte mot korrosjon av refleksjonen. Slike speil omtales som dobbeltromspeil eller våtromsspeil.

Sminkespeil

Som nevnt tidligere har menneskeheten til alle tider latt seg fascinere av speilets funksjon. Sminkespeilet er noe av det første som får plass på barnerommet, spesielt hos jentene.
Det finnes en rekke typer og modeller av sminkespeil. Hovedgruppene er speil med og uten innebygget lys og med og uten forstørrelse.

Sminkespeil uten verken lys eller forstørrelse er det klart vanligste. Disse speilene kan være enten runde eller firkantet. Det mest vanlige for flyttbare sminkespeil er at de er runde i formen. Dette gjør dem svært håndterlige og praktiske å benytte.

Konkave og konvekse speil

Noen av disse runde speilene er festet på et halvmånestativ, med skruer på hver side. Slike speil har som regel et ordinært speil på den ene siden og et sminkespeil med forstørrelse på den andre.

Disse speilene er svært praktiske, da de dekker flere behov enn et flatt speil. Den forstørrede siden gjør at du kommer tettere på og får se detaljer bedre. Det kan være hensiktsmessig både for personer med svakt syn og for å komme tettere på den avsluttende finishen. Eller for å fjerne urenheter i huden eller øyenbryn som kan være vanskelig å oppdage uten forstørrelse.

Speilforstørrelse skjer ved at speilflaten er konkav, altså bøyd innover. Dette gjør at speilbildet fremstår nærmere enn det i virkeligheten er. Slike speil omtales også som parabol-speil, siden de har form som en parabolantenne. Konkave speilflater er, i likhet med konkave glass, tynnest på midten og tykkere i kantene.

Motsatt er konvekse speil tynnere i kantene og tykke på midten. Konvekse speil benyttes typisk til helfigurspeil. Hvis du er interessert i fotografi kan du tenke på konkave speil som en zoom, mens konvekse speil er en vidvinkel. Teknikken som benyttes er identisk. Et zoom-objektiv er bøyd innover, mens vidvinkelen er bøyd utover.

Store veggspeil er som regel konvekse, slik at du kan sjekke ut hele antrekket. Dette vil du for eksempel se på prøverommet i klesforretninger.

Enkelte av de snubare speilene har konveks overflate på den ene siden og konkav flate på den andre. Dermed kan du både se detaljene når du sminker deg og se helheten i antrekk og sminke på den andre. Slike kombispeil er praktiske for et hvert hjem, siden man slipper å ha mange speil for å oppnå det samme.

Noe som er viktig å huske på er at et forstørrelsespeil krever mye lys, fordi overflaten samler lyset inn mot midten.

Sminkespeil lys

Lys er kanskje det viktigste når du skal velge sminkespeil. Noen speil leveres med innebygget lys. Moderne sminkespeil har gjerne en lysring av LED-pærer rundt kanten. Dette gjør at du får godt opplysning av speilbildet og lettere kan se detaljer.

Også vegghengte sminkespeil har gjerne lysringer rundt. Du har sikkert sett bilder eller film fra sminkerommene på filmsett eller tv-studioer. Der er det satt opp en lysrekke rundt kanten på det store speilet på veggen. Det samme ser du hos frisøren.

Speil er fysisk refleksjon av lys. Jo mer lys, jo bedre refleksjon. Og skal du legge tett og fin sminke på ansiktet er det avgjørende at du har godt lys å arbeide i. Det verste du kan gjøre er å sitte å myse foran speilet. For det første blir ofte resultatet dårligere fordi du ikke ser godt, du ødelegger øynene over tid og sminkeresultatet blir dårligere fordi du må benytte musklatur i ansiktet for å myse med øynene.

Så skaff deg veldig godt lys med en gang. Sminkespeil med LED-lys kan ofte være ganske lyssvake. Da er det viktig å benytte eksternt lys. Enten at du sørger for å ha en god taklampe eller ved å montere opp spotter på hver side av speilet. Utgangspunktet er at du ikke kan få for mye lys. Det er lettere å redusere lyset enn å øke det.

Investerer du i en lysdimmer, så kan du også justere lyset som du vil. For eksempel kan du da sjekke hvordan sminken og antrekket tar seg ut i ulikt lys. Du vil gjerne legge en litt annen sminke for en kveld på byen enn for arbeidsdagen.

Vegghengt eller bordmodell

Like viktig som lyssetting er plasseringen av speilet. Dersom du kjøper et stort veggmontert sminkespeil med innebygget lys er det viktig at dette plasseres på et egnet sted.

Det mest naturlige er å plassere speilet på eller over et bord inntil veggen. Lag deg gjerne en egen sminkekrok.

Om du velger vegghengt eller frittstående speil avhenger av plass og penger. Fordelen med vegghengte speil er at disse tar mindre plass når de først er plassert på veggen. Ved å henge speilet rett på veggen kan du også, som regel, benytte en større speilflate enn om det må stå på bordet.

Det finnes flere typer vegghengte speil. Noen er store, flate speil, gjerne med innebygget lysring rundt. Disse monteres rett på veggen på samme måte som du ville gjort med et bilde. Andre er mindre speil montert på en svingbar teleskopstang.

Mens det faste veggmonterte speilet har fast speiloverflate, kan teleskopmodellene være svingbare og ha en konkav og en konveks overflate. Dersom du føler deg avhengig av speil med forstørrelse er dette det beste alternativet. Hvis du ønsker en stor speiloverflate, men også forstørrelse må du montere et forstørrelsesspeil ved siden. Det er ingenting i veien for å skru opp et stort, fast speil på veggen og sette et mindre forstørrelsesspeil ved siden av.

Sammen med et fint sminkebord har du plutselig laget deg din egen beauty-salong. Kjøp gjerne noen enkle hyller eller skap for å samle alle sminkesakene på et og samme sted.

Husk lyset

sminkespeil lys

Velger du et stort vegghengt speil, bør dette monteres på en lys vegg. Som tidligere nevnt er kanskje lys det aller viktigste for et sminkespeil. En lys vegg reflekterer lyset bedre enn en mørk vegg. En mørk vegg vil således «stjele» lys som skulle vært brukt for å opplyse speilbildet.

Tenk også på om taklyset strekker til eller om du bør montere en lampe i tillegg til det lyset som er i speilrammen. Dersom speilrammen ikke har lys bør du benytte minst to spotter, montert i hvert sitt øvre hjørne, for å sikre nok lys.

Speilet må settes opp i ansiktshøyde. Tenk på at du skal sitte behagelig og naturlig på en stol mens du legger på sminken. Dersom du må bøye deg ned eller heise deg opp for å se godt så er mye av hensikten borte. Få gjerne med deg noen til å holde speilet, mens du prøver deg frem. Det er viktig å ha «luft» på alle kanter, slik at du får ansiktet mest mulig midt i speilet når du sitter normalt på stolen.

Husk at lys bakfra kan skape forstyrrende reflekser i speilbildet. Dette gjelder også for lys fra vinduet. Ideelt bør speilet plasseres på samme vegg som vinduet for å unngå gjenskinn. Da vil du også unngå forstyrrelser utenfra. Reflekser kan også komme fra kunstig lys. Derfor er det viktig å plassere eksterne lyskilder på en sånn måte at du unngår refleksjon. Tenk på det i forhold til taklyset. Tiden du bruker på å teste ut plassering og lysforhold før du borer hull i veggen sparer deg for mye irritasjon senere.

Dersom det er umulig å benytte innebygget eller indirekte kunstig lys, så kan du klare deg med naturlig lys. Da bør speilet plasseres slik at det tar inn tilstrekkelig med dagslys, for eksempel i motsatt vegg av vinduet. Vær da klar over at speilet kan bli utsatt for gjenskinn og reflekser, spesielt i solskinn. I et slikt tilfelle vil det beste trolig være å ha et speil som kan justeres etter lyset, altså enten et teleskopstativ, en bordmodell eller veggmontert på et stag.

Da kan du enklere flytte speilflaten avhengig av hvordan lyset slår inn i rommet. Naturlig lys kan fungere fint, men det er klart å foretrekke muligheten for å tilføre kunstig lys. Tross alt kan kunstig lys slåes av og på. Naturlig lys får man ikke gjort noe med.

Ulempen med å basere seg på naturlig lys er naturlig nok at det ikke fungerer spesielt godt på kveldstid. I store deler av Norge vil også være såpass dårlig dagslys i perioder at det blir vanskelig å utnytte speilet. Vinterstid i Nord-Norge er det ikke mye hjelp i et sminkespeil som baserer seg på dagslys.

Dersom speilet skal veggmonteres er det viktig å sørge for at det sitter skikkelig. Speil knuses lett og måten speilglasset er konstruert på gjør at det fort ender i svært små deler dersom det skulle falle i gulvet. Speilet må monteres på skikkelige fester. Ikke fall for fristelsen for å benytte bildefester. Disse er ikke dimensjonert for å henge opp et tungt speil. Benytt skruer og sett inn minst et i hvert øvre hjørne. Tenk også på om det er festet pyntedetaljer eller andre ting over speilet som kan falle ned. Ideelt bør det være fritt leide over speilet for å unngå at noe faller ned og tar med seg speilet. Er det fastmonterte ting som spotlights over speilet må disse være forsvarlig skrudd fast.

Hvor stort bør sminkespeilet være?

Det enkle svaret på dette spørsmålet er så stort du har plass til. Jo større speil, jo mer ser du og jo mer fleksibilitet får du. Et stort speil samler også mer lys og gir bedre refleksjon.

Sminkespeil kan være runde eller avlange/firkantet. Hva du velger er egentlig opp til deg og hva du føler passer best. Dersom du skal bruke velger et rundt speil bør du det ha en diameter på minst 15 cm. Dette gjør at speilflaten er tilstrekkelig stor til at den gir deg god oversikt og tiltrekker seg godt med lys.

Slike speil selges i de fleste baderoms- og jernvareforretninger. Runde, små sminkespeil er den billigste typen man kan skaffe. Butikker som Clas Ohlson selger modeller med innebygget lys til 149 kroner. Riktignok er kvaliteten ikke av det beste, men speilet holder for de aller fleste.

Firkantede speil er ofte avlange i form. Disse finnes i ulike størrelser, men gjennomgående er de større enn de bordplasserte runde speilene. Forretninger som EnklereLiv selger firkantede speil som er på størrelse med et A4-ark. Det kan være et godt alternativ om du ikke har anledning til å montere et større speil på veggen.

En tredje modell av bordstående speil er hengslede speil. Disse er utstyrt med et stort speil i midten og to mindre speil hengslet på siden. Når speilet ikke er i bruk kan sidespeilene slås inn over hovedspeilet. Ved bruk åpnes speilet som et vindu og du får to små speil på siden av hovedspeilet. Dermed får du en 3D-effekt og kan se ansiktet fra flere vinkler. Dette gjør sminkingen enklere og en følelse av å «sitte inne i speilet».

Nettstedet Fashiongirl.no selger en slik tredelt speilmodell med innebygget led-lys i hovedspeilet til 599,- kroner. Her har sidespeilene forstørrelseseffekt på henholdsvis to og tre ganger. Det er litt lite. For at forstørrelsen skal ha god effekt bør den være på fem ganger. Men speilet er 25 cm høyt og hovedspeilet er 18 cm bred. I tillegg kommer sidespeilene med ni cm bredde. Så total speilflate blir ganske stor.

Firkantede speil med sidespeil finnes også som veggmonterte modeller. Har du plass og finner et speil med god forstørrelse er dette absolutt den beste løsningen. Får du et skikkelig sminkespeil med god belysning vil du definitivt ikke angre.

Hold speilet rent

Ved siden av lys, form og plassering er rengjøring viktig for å få et godt resultat av speilet. Speil blir fort skjoldete og smusset til av fett. Derfor er det viktig å holde speilflaten så ren som mulig og drive jevnlig rengjøring.

Siden speiloverflatene reflekterer alt lys vil et møkkete speil fort avsløres. Det blir helt enkelt veldig stygt. Å invitere venninner på jenterommet er ikke noe stas om det store speilet er fettete og møkkete.

Det finnes en rekke produkter på markedet for å rengjøre speil. Dette er ofte fettoppløsende sprayer. Sprayene benyttes sammen med en mikrofiberklut. Men det kan være vanskelig å fjerne skjolder og flekker, selv med spray og klut. Årsaken er at det ofte sitter igjen tørrstoffer fra sprayen på speilet etter at tørkingen er avsluttet. Speilet blir rent, men stripene og skjoldene blir irriterende tilstedeværende.

Bruk av vaskemidler som Zalo eller andre såper skaper det samme problemet som vindus- og speilsprayene. Alle vaskemidler inneholder fettstoffer som fester seg på speilet.

Skal man benytte sprayer eller vaskemidler er det viktig at man ikke bruker for mye. I motsetning til hva man skulle tro er det ikke slik at mye vaskemiddel gir en renere overflate. Benyttes en klut eller tørkepapir som loer blir resultatet bare verre.

Det beste for å rengjøre et speil er å bløtlegge en lofri klut i rent vann. Benytt gjerne en mikrofiberklut, da disse ikke loer. Kluten føres raskt over speiloverflaten, med bestemte bevegelser. Rolig og ubestemt tempo kan sette igjen rester fra rensevesken.

Oppsummering

Et godt sminkespeil har sin naturlige plass i hjemmet. Enten du velger et bordspeil eller et vegghengt speil er det viktig å plassere det på et sted som er mest mulig praktisk og velfungerende. Tenk lys, lys og lys. Det er ingenting som er viktigere for å få en god opplevelse enn at lyssettingen er god. Både for at speilet skal kunne reflektere godt, emn også for at du skal kunne se hva du holder på med. Flere lyskilder og mulighet for justering av lysstyrke vil gjøre opplevelsen enda bedre. Da kan du simulere hvordan sminken vil opptre i ulike lyssettinger.

Om du velger et rundt eller firkantet speil er mest av alt et personlig valg. Det viktige er at speilet er plassert slik at du kan arbeide uanstrengt og mest mulig behagelig. Forsøk å plassere speilet slik at ansiktet er mest mulig i midten. Med luft på sidene oppleves speilbildet mer behagelig og du har mulighet til å se deg selv fra flere vinkler. Både veggspeil og bordspeil finnes i modeller med utvikbare sidespeil. Da får du en profesjonell plassering og kan lettere se deg fra forskjellige vinkler.

Noen foretrekker speil med forstørrelse. Andre synes ikke det er så viktig. Her, som så ofte ellers, er det smak og behag. Speil med forstørrelse har sine fordeler, ved at du lettere kan se små detaljer i hud eller for eksempel øyenbryn.

Dersom du ønsker et speil med forstørrelse bør denne være minst fem ganger forstørrelse. Speil med forstørrelse leveres gjerne som vendbare, der den ene siden er et normalt speil og den andre siden har forstørrelse. På noen speil med utvikbare sidespeil er det ene av disse med forstørrelse. Det finnes også speil der deler av speilet gir forstørrelse, mens andre deler er normale.

Vurder denne artikkelen!
Total: 1 Gjennomsnitt: 5
Back to top button