Produkteksperter.no deltar i Amazon EU sitt affiliate program, et affiliate program som gjør det mulig for nettsider å tjene en annonse provisjon ved å annonsere og gi lenker til Amazons nettsider. Vi samarbeider også med andre affiliate programmer med mål om å drive trafikk til andre nettsider og tjene penger på annonseinntekter og annonseringslenker.

Espressomaskin Test 2024

Norge er et av de landene i verden som drikker mest kaffe per person. Svært mange av oss kommer ikke i gang med arbeidsdagen før vi har fått minst en kopp. Derfor bør du anskaffe deg en skikkelig espressomaskin hjemme. Da sparer du både penger og tid.

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Målet vårt er å gi deg det aller beste produktet på markedet! Derfor jobber teamet vårt hardt med å gjøre grundige undersøkelser før de publiserer de beste produktene. Les mer For å beholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

INNHOLDSOPPDATERINGER

Det er viktig for oss at produktene vi representerer er av høyeste kvalitet og med de beste prisene. Derfor gjennomgår vi alltid listene våre, og oppdaterer dem etter behov, slik at du får alternativene med de fremste kvaliteter øverst på listen.

Vi vet ikke med sikkerhet, men historikerne mener at kaffen kom til Norge mot slutten av 1600-tallet. Men da hadde man drukket kaffe på det afrikanske kontinentet i mange hundre år allerede. Det finnes en historie som er 1500 år gammel om gjeteren Kadi som oppdaget at geitene hans oppførte seg annerledes etter at de hadde spist røde bær fra en plante. Geitene slet med å sove om natten. Etter at Kadi fortalte dette til en lokal munk, ble det forsøkt å helle varmt vann over bærene. Og dermed var kaffen introdusert for verden. Munkene benyttet den nye drikken for å holde seg våkne under de timeslange bønnestundene. Dette er selvsagt en vandrehistorie, men kaffen har lange tradisjoner som nytelsesdrikk og medisin.

I Jemen er det funnet rester av de første kafeene eller kaffehusene som er minst 700 år gamle. Ordet kaffe dukker opp i Italia i 1598 som caffee. Det første europeiske kaffehuset vi kjenner er fra Venezia og stammer fra 1647. Tidlig på 1700-tallet skal det ha eksistert over 3000 kaffehus eller kafeer i London.

Kaffen har lang tradisjon som medisin og ble blant annet gitt til katolske munker som et antipotensmiddel. Apotekene solgte også kaffe som avføringsmiddel. I det hele tatt var det få medisinske situasjoner som ikke kunne løses med kaffe, mente datidens medisinere.

espressomaskineI dag er kaffe først og fremst en sosial drikk og noe vi som nevnt er storforbrukere av. Opp gjennom årene har måten å tilberede kaffe endret seg merkbart og spesielt de siste tiårene har vår reisetrang og nysgjerrighet gjort at kaffedrikkingen har endret seg. Fra den klassiske kaffekannen har stadig flere nå anskaffet seg egne kaffebryggerier hjemme. Dette er avanserte maskiner som kan lage kaffe akkurat slik du ønsker den og gjerne blande den med melk. Altså de godt kjente espressomaskinene.

Espresso er en svært sterk og aromatisk kaffedrikk som lages ved at vann presses gjennom svært finkornet kaffe under sterkt trykk. I motsetning til såkalt kannekaffe der kaffebønnene er malt grovere og vannet bruker naturlig nedsig for å ta til seg smaken.

Selv om mange forbinder espresso kaffe med Italia, så var det en franskmann som var først ut med å lage en espressokanne. Descroisilles laget sin espressokanne i 1802. Denne innordningen gjorde det enklere å lage kaffe hjemme. Da interessen for espressokannen spredte seg utover Frankrike og Italia begynte eksperimentene med å lage espressokanner for storhusholdninger, restauranter og kafeer. Den første ordentlige espressomaskinen ble utviklet av en italiener omtrent hundre år etterpå. Denne maskinen gjorde det mulig å holde vannet varmt og dermed tilberede espresso på forespørsel. Espressomaskinen til Luigi Bezzera kunne lage kaffe under 1,5 bars trykk. Utover på 1920-tallet ble maskinen forbedret merkbart og snart kunne den lage kaffe under 10 bars trykk. Det ga en kraftig forbedring i aroma, fylde og kremete. Den moderne espressoen var født.

De siste tiårene har interessen for kaffedrikker eksplodert i Norge. Alle byer med respekt for seg selv har et variert utvalgt av kafeer som serverer en rik meny med kaffedrikker. Store internasjonale kjeder har inntatt byene og kafeansatte omtales i dag som baristaer.

Men du behøver ikke å betale i dyre dommer for en kafetilberedt espresso eller Cafe Latte. Med en skikkelig espressomaskine kan du klare den jobben helt fint hjemme på ditt eget kjøkken. På mange av maskinene behøver du strengt tatt bare trykke på en knapp og vente til resultatet er ferdig.

I en test av espressomaskiner er det hensiktsmessig å dele maskinene i to typer: Kapselmaskiner og «vanlige». Kapselmaskiner benytter seg av små, ferdigpakkede porsjonspakninger med kaffe. Fordelen med disse maskinene er at de er plasseringsvennlige, raske og ganske rimelige i innkjøp. Dette er maskiner som i praksis består av en vanntank, en kapselbeholder og en bryggeenhet. Du legger en utvalgt kapsel i beholderen, fyller vanntanken og trykker på startknappen. Etter en kort stund kan du nyte din ferdiglagde kaffe.

Kapselmaskiner er enkle og svært effektive. De er svært populære i bedrifter og på venterom, siden de krever svært lite vedlikehold og tilsyn. Ulempen er at kapslene er ganske dyre i innkjøp. Dermed blir prisen per kaffekopp temmelig høy i lengden. Kapselmaskinene har også begrenset med valgmuligheter, selv om det finnes et stort utvalg av forskjellige kapsler i markedet. Dersom du ikke er storforbruker av kaffe og er på jakt etter en billig kaffemaskin, så er det absolutt grunn til å vurdere en kapselmaskin. Men dersom husholdningen har et forbruk på mer enn et par kopper daglig, så blir det dyrt. Prismessig koster gjerne ti kapsler rundt 50 kroner i handelen. Det betyr at du må beregne omkring fem kroner kaffekoppen. Det er jo ikke så avskrekkende i seg selv, men langt dyrere enn den femtiøringen du kan regne med å betale for en kopp fra en vanlig kaffemaskin.

I denne test av espressomaskin skal vi konsentrere oss om de såkalt vanlige kaffemaskinene. Disse er igjen inndelt i to: manuell og automatisk espressomaskin. De manuelle maskinene som finnes i privatmarkedet er gjerne etterligninger etter de profesjonelle maskinene som finnes i kaffebarer. For mange vil en manuell kaffemaskin være det eneste saliggjørende og enkelte feinschmeckere vil rynke på nesen dersom de ser en automatisk maskin. Men kanskje vil denne testen endre meningen din.

Omtalen av kaffemaskiner og espressomaskiner går gjerne om hverandre. Det skyldes at dagens kaffemaskiner gjerne er i stand til å lage flere typer kaffe. Så betegnelsen vil avhenge litt av dine egne preferanser. Espresso er jo som nevnt en spesifikk kaffedrikk og egentlig ikke avhengig av maskinen i seg selv. Så dersom du blir litt forvirret av benevningen, så vit at i denne testen er kaffemaskin og espressomaskin det samme. Kanskje skulle man kalt det espresso kaffemaskin, for å være på den sikre siden.

espresso maskinHva som er den beste espressomaskin vil være litt individuelt. Selv om kaffetypene i utgangspunktet følger strenge regler for hva som er hva og en profesjonell barista kan holde timelange foredrag om forskjellen mellom de ulike drikkene, så er det likevel ikke sikkert at alle er enige. Det skyldes naturlig nok at vi alle har forskjellig smak og dermed kan den samme koppen smake ulikt fra person til person. Foruten maskinen er det også avgjørende hvilken kaffesort man bruker, hardhet og varme på vann, trykk, melkeskum, temperaturen på melken og så videre og så videre. Enkelte vil til og med hevde at det er forskjell på hva slags kopp du serverer kaffen i. Litt på samme måte som med vin med andre ord.

Også prismessig er det stor forskjell fra maskin til maskin. Forskjellene ligger dels i kvalitet, men også i funksjonalitet og ikke minst trykkverdier. De helt enkle maskinene får du fra rundt tusen kroner. De dyreste kan du spandere en månedslønn på.

Den første maskinen vi skal se på er produsert av DeLonghi. Dette er en italiensk storprodusent av kaffemaskiner i alle prisklasser. Selskapet ble etablert tidlig på 1900-tallet og har opp gjennom årene produsert et rikt utvalg av husholdningsapparater. Men det er først og fremst som kaffemaskinprodusent de er kjent i Norge. DeLonghi lager kaffemaskiner i alle typer og prisklasser. De har også flere kapselmaskiner i sitt sortiment.

Men vi skal ta en kikk på Dedica EC685. Denne maskinen finnes i fire forskjellige farger, sort, rød, hvit og metall. Dedica er en liten espressomaskin, selv om den veier romslige 4,2 kilo. Med målene 30x15x33 vil den ikke ruve på kjøkkenbenken, men utseendet gjør likevel at dette ikke er en maskin du trenger å gjemme bort. DeLonghi er en av de mest anerkjente kaffemaskinprodusentene i markedet og denne modellen viser tydelig at du tar din morgenkaffe på alvor.

Dedica er en manuell maskin, der du fyller den ferdigmalte kaffen i en avtakbar beholder, vrir den på plass og fyller vanntanken. Maskinen har en manuell melkesteamer som skal utgjøre 15 bars trykk. Det er slett ikke verst for en så liten maskin, men det er grunn til å mistenke at produsenten lover litt mer enn de faktisk kan holde her.

Espressomaskinen leveres med det DeLonghi kaller et Cappuccinosystem. Dette innebærer at du kan stille inn maskinen til å lage den perfekte cappucino-kaffen. I tillegg til den manuelle kaffebeholderen kan du benytte deg av Easy Serving Espresso Pods. Dette er små, ferdiglagde pakker med kvernet kaffe som gjør hele prosessen enklere. Dedica har ikke innebygget kaffekvern, så her må man enten kjøpe en ekstern kvern, kjøpe ferdigkvernet kaffe eller benytte seg av pods. For det klart beste resultatet bør du kjøpe en ekstern kvern. De fåes kjøpt for et par hundrelapper og fungerer svært godt. Med ferdigkvernet kaffe mister kaffen fort sin aroma og blir tam. Podsene kan være en god tilleggsinvestering, men det blir fort dyrt å kjøpe engangspakker av denne typen. Da er du på samme nivå som med kaffekapsler.

For det er med den manuelle kaffebryggeren at Dedica fremstår som en ekte espressomaskin. Det å arbeide med manuelle maskiner på denne måten kan være litt knotete, men du får garantert et godt resultat og du føler deg som en skikkelig barista når du tilbereder morgenkaffen. Utover dette har ikke Dedica noen spesielle funksjoner. På toppen av maskinen er det plassert en plate som fungerer som koppevarmer, men strengt tatt er dette mest å regne som en gimmick.

Men i vår espressomaskintest kommer den slett ikke dårlig ut. Det viktigste er tross alt hvordan kaffen til slutt blir. Og der scorer den oppsiktsvekkende bra. Spesielt melkeskummeren overrasker meget positivt. Dette er gjerne det svake punktet på de minste maskinene. Melken har en tendens til å bli mer kokt enn skummet. Men Dedica lager godt melkeskum, spesielt tatt i betraktning at den bare koster rundt 1.400 kroner. Best i test er den nok ikke, men i klassen espressomaskin manuell kommer den høyt opp på lista.

Icona er en annen manuell kaffemaskin fra DeLonghi. Den ligger i samme prisklasse, men er fysisk en del større og mer ruvende. Den leveres i sort eller kremhvit og har fått et litt retropreget utseende. Overflaten er betydelig større enn hos Dedica og det gjør at koppevarmeren kommer bedre til sin rett. Icona kan benytte både ferdigkvernet kaffe og de samme podsene som Dedica-maskinene. Selv om vi på det sterkeste vil anbefale bruk av malt kaffe, så kan pods være et godt supplement. Icona har ingen spesielle funksjoner det er verdt å bite seg merke i, bortsett fra at den slår seg automatisk av dersom den står urørt i ni minutter. Dette kan synes irriterende, men er faktisk en svært viktig funksjon. Kaffemaskiner utgjør en brannfare og de trekker unødvendig mye strøm når de ikke er i bruk.

Fra testbrukerne er det først og fremst designet som hylles på denne maskinen. Teknisk og «kaffemessig» er det ingen nevneverdig oppdragering fra Dedica. Men den ser rett og slett ganske pen ut på kjøkkenbenken. I tillegg er den enkel i bruk og rengjøres hurtig.

Dersom Icona oppleves som retro er det ingenting i mot Arietes Vintage espressomaskin. Denne er retro så det holder og litt til. Ariete har lagt seg på en stil som matcher godt med KitchenAids kjøkkenmaskiner. For rett under 1.800 kroner tas du rett tilbake til 50-tallets rockebarer. Maskinen finnes i kremhvitt, grønn og lys blå. Alle farger som skriker retrodesign. Men det sagt, denne er kul. Skikkelig kul er den i sin utforming.

Vintage er en manuell maskin med en snau liters vanntank. I fronten er det plassert en stor, rund temperaturmåler som viser vanntemperaturen, samt to betjeningsvippebrytere og to funksjonslys. Melkeskummeren er plassert på venstre side, noe som er ganske unormalt for kaffemaskiner. Som regel finnes skummeren på høyre side av apparatet. Dette er ikke veldig viktig, men kan være greit å tenke på når du skal plassere den på kjøkkenbenken.

Ariete lover 15 bars trykk som er mer enn tilstrekkelig for å lage skikkelig melkeskum og god aromatisk kaffe. Kaffeholderen er som alltid plassert midt i front og kan brukes både med kvernet kaffe og med pods.

I vår espresso kaffemaskin test har kundene sagt seg brukbart fornøyd med produktet, men heller ikke noe mer. Det er ingen fantastisk kaffebrygger, men stilrenheten gjør at den vil treffe godt i den delen av markedet som er mest opptatt av design.

De første automatiske kaffemaskinene finner vi fra rundt 2.500 kroner. Disse skiller seg altså fra de foregående ved at de har innebygget kaffekvern og derfor krever langt mindre arbeid. Her er det egentlig bare å passe på at maskinen er fyllt opp med kaffebønner og vann og så trykke på knappen. Den store fordelen med innebygget kvern er selvsagt at du alltid får fersk og aromatisk kaffe. Hele kaffebønner holder generelt lenger på smak og aroma enn oppmalt kaffe gjør. Dessverre kan det være litt vanskeligere å finne et bredt utvalg av hele kaffebønner, men både kaffemaskinforhandlere og de fleste velassorterte dagligvareforretninger pleier å ha noen typer. Du kan også kjøpe kaffebønner rett fra de store kafekjedene i byene.

Melitta Caffeo Solo er en helt gjennomsnittet grei helautomatisk maskin. Her får du ikke allverdens av funksjonalitet og fancy utstyr, men et helt greit espressomaskin tilbud. Utsalgsprisen ligger på rundt 2.500.

Caffeo Solo har en forseglet kaffebeholder, som sørger for at kaffebønnene holder på sin aroma så lenge som mulig. Likevel kan det være lurt å ikke fylle mer kaffe i beholderen enn det du vet du bruker i løpet av en ganske kort tidsperiode, maksimalt en uke. Det er bedre å etterfylle ferske bønner ved behov. Denne maskinen har såkalt dobbeltkopp-system, som gjør at du kan lage to kaffekopper av gangen. De automatiske maskinene er kraftigere enn de manuelle. Caffeo Solo klokker inn på litt over 10 kilo og med sine 35x20x45 blir den fort lagt merke til på benken. Det sagt, så er det en klassisk, pen kaffemaskin.

Testerne er godt fornøyd med kaffemaskinen fra Melitta. Noen påpeker at den har litt liten vanntank, med sine 7,5 deciliter. Men her strides de lærde. Faktum er at det gir best kaffe med ferskt vann. Derfor er det en fordel at du må fylle tanken ganske ofte. Vann som har stått stille i plasttanken i dagesvis er ikke spesielt godt. Ellers er den gjennomgående enkel å betjene og gjør jobben sin pålitelig og godt.

DeLonghis billigste automatiske kaffemaskin i vår espressomaskin test, er Magnifica til rett rundt 2.700 kroner. Det vil si, helt automatisk er den ikke. Melkeskummeren er nemlig manuell. Det er for øvrig tilfellet for alle automatiske kaffemaskiner i dette prissegmentet. Dersom du ønsker en maskin med innebygget melketank, så må du nok regne med å nærme deg 5.000 kroner.

Magnifica er en klassisk firkantet kaffemaskin med innebygget kaffekvern, justerbar kvernegrad, 15 bars trykk og ni kilos vekt. Maskinen vil neppe skille seg nevneverdig ut, verken på kjøkkenbenken eller i butikkhylllene. Men det er mest fordi dagens kaffemaskiner er veldig like. I alle fall i dette prissegmentet.

Fra espresso maskin test-panelet fortelles det om en maskin med et utall innstillingsmuligheter, slik at du kan få akkurat den kaffesmaken du ønsker. At det er mulig å innstille kverningsgraden er viktig og ikke noe som finnes på alle maskiner. Det svake punktet på de fleste kaffemaskiner er melkeskummeren, men her har DeLonghi gjort en solid jobb. Melkeskummet står nesten ikke tilbake fra hva du finner hos de profesjonelle kaffebarene. Her kan du virkelig imponere med hjemmelaget cappuccino.

Dersom du ønsker en maskin som gjør hele jobben for deg, er det en mulighet å se på DeLonghi Autentica. Denne er helautomatisk i ordets rette forstand. Kaffen kvernes og melken skummes, uten at du behøver å tenke på annet enn å etterfylle. Melkeskummeren består av en egen tank som settes inn i maskinen ved bruk og som fint kan oppbevares i kjøleskapet. Prisen på rett under 5.500 kroner er slett ikke så gal. Teknisk ligger den på nivå med de foregående maskinene, med sine 15 bars trykk, 1,4 liters vanntank, justerbar kaffekvern og touch-kontroll.

Her har vi en kaffemaskin som holder høy kvalitet og leverer i alle ledd. Den kan gjerne betegnes som en slags mellomklasse. Den er absolutt ikke av de billigste i markedet, men lagt fra den dyreste heller.

I segmentet mellom 5.000 og 10.000 er det mye å velge i og du vil nesten garantert bli fornøyd, uansett hva du skulle ende opp med. For mange vil det nok oppleves som absurd å skulle betale så mye for en kaffemaskin, men tro oss når vi sier at det er verdt det.

Skal vi runde av med å finne espressomaskin best i test er det vanskelig å komme unna Siemens EQ9. Dette er en kaffefabrikk av de helt sjeldne. Men så må du også belage deg på å betale over 20.000 kroner for herligheten. Denne maskinen gjør seg like godt i hjemmet som på et travelt kontor. Det store displayet betjenes med en vridbar funksjonsvelger, der du kan velge mellom et stort antall kaffedrikker både med og uten melk. Melkeskummeren er selvfølgelig helautomatisk og består av en litersbeholder som settes inn på siden av maskinen. Som produsenten selv sier er dette maskinen for den virkelige kaffeelskeren.

Innstillingsmulighetene er nesten ubegrenset og du velger selv både kverningsgrad, kaffestyrke, volum og temperatur. Du kan også justere forholdet mellom melkeskum og kaffe, slik at du får akkurat den kaffedrikken du ønsker deg. Innstillingene kan lagres individuelt, slik at alle i husstanden kan lage seg sin egen kaffemeny.

Dersom du ønsker å lage to kopper i slengen, trykker du bare på doblingsknappen og setter to kopper under munningen. Det kanskje mest imponerende er at maskinen er oppsiktsvekkende stillegående. Du tenker knapt over at kaffekvernen går. Den er også raskt til å varme seg opp, selv om det kan være litt irriterende at den slår seg raskt av igjen dersom den står ubrukt.

EQ9 er det mest avanserte som finnes på kaffemarkedet i dag. Og dersom du skal ta det helt ut, kan du legge på et par tusenlapper og kjøpe modellen som har trådløs nettilkobling. Da kan du koble den til mobiltelefonen og få ferdiglaget kaffe mens du er på vei inn døra eller forhåndsbestille en kaffe til du våkner opp.

Vurder denne artikkelen!
Total: 0 Gjennomsnitt: 0
Back to top button