Produkteksperter.no deltar i Amazon EU sitt affiliate program, et affiliate program som gjør det mulig for nettsider å tjene en annonse provisjon ved å annonsere og gi lenker til Amazons nettsider. Vi samarbeider også med andre affiliate programmer med mål om å drive trafikk til andre nettsider og tjene penger på annonseinntekter og annonseringslenker.

Isbitmaskin test 2024

Sommeren står for døra. Lag dine egne sommerdrikkfavoritter med isbiter rett fra egen maskin. Vi har lang historie med å benytte is for å holde mat og drikke kaldt. Allerede på midten av 1700-tallet ble den første maskinen som kunne frembringe kunstig nedkjøling fremvist. Likevel er det den amerikanske oppfinneren og mekaniske ingeniøren Jacob Perkins som er regnet som den moderne fryserens far. Han bygget sin første kompresjonsstyre kjølemaskin i 1805. I starten ble nedkjølingen benyttet medisinsk, blant annet for å behandle pasienter med gulfeber. Utover på 1800-tallet ble det utviklet flere maskiner som kunne fremstille is. Produksjon og eksport av is ble en storindustri. Siden den gang har isbitene blitt et kjærkomment tilbehør til våre drikker.

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Målet vårt er å gi deg det aller beste produktet på markedet! Derfor jobber teamet vårt hardt med å gjøre grundige undersøkelser før de publiserer de beste produktene. Les mer For å beholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

INNHOLDSOPPDATERINGER

Produktlistene våre oppdateres kontinuerlig for å gi deg de nyeste modellene til de beste prisene, slik at du kan være trygg på at du kan velge mellom produktene med best kvalitet.

Mye søl

Det er på høy tid å forberede seg på de lange sommerkveldene med godt selskap, god mat og godt drikke. Kunsten er å holde drikken kald når temperaturen i lufta stiger og kvelden blir lang. Løsningen er isbiter.

isbit maskinKort fortalt er det tre måter å skaffe isbiter på. De kan kjøpes ferdigfrosne i pose. De kan lages i fryseboksen eller du kan skaffe deg din egen isbitmaskin. Ferdigfrosne Mr Freeze-isbiter kjøpes i forskjellige størrelser. Men disse er dyre.

I fryseboksen kan du benytte enten isbitformer i plast og silikon eller engangsposer. Isbitformene lager gjerne et lite antall isbiter av gangen og er avhengig at de får stå stabilt og rett i fryseren. Av erfaring er ikke det alltid like enkelt å få til. Engangsposene er praktiske og raske i bruk, men det krever en del jobb og bitene kan være vanskelig å få ut av posen når de er frosne. Det blir lett til at det havner noen plastbiter i drikken. Og dette med engangsplast er jo også et miljøfenomen. Dersom vi kan unngå det er det godt å slippe engangsplasten.

De siste ti årene har isbitmaskinene inntatt norske hjem. Dette er den tredje måten å sørge for at drikken holder seg kald på. For noen år siden var isbitmaskinene både dyre og store. De tok voldsomt med plass og laget langt nær tilfredsstillende isbiter. Ofte opplevde man at isen ble så tynn at den smeltet med en gang den traff væsken i glasset. Fortsatt gir dagens isbitmaskiner tynnere og mer lett-tinte isbiter enn det vi vil få med å bruke pose eller brett i fryseren. Det skyldes at isbitene er hule i midten som følge av produksjonsmetoden. Dermed er det i praksis bare en tynn ispropp du får ut av maskinen. Men til bruk i drikke holder det i massevis.

I dag er ikke dette lenger et problem. Moderne isbitmaskiner er både hendige, strømgjerrige og effektive.

En liten fryseboks

En isbitmaskin er enkelt forklart en maskin som lager is. Den består av et vannkammer, en frysedel og et iskammer. Vannkammeret fylles med kaldt vann fra springen, maskinen settes på og så er det bare å vente til isbitene faller ned i kammeret. Enklere kan det faktisk ikke bli. Det eneste som er virkelig viktig å huske med en isbitmaskin er at den må vedlikeholdes og rengjøres. Gammelt vann gir dårlig smak til isbitene, så det er viktig at den tømmes og rengjøres etter bruk.

Isbitmaskinene kommer i flere størrelser og modeller, men de fleste rommer et par liter ferdig is og har størrelse på omkring 30×30 centimeter. Designmessig kan neppe isbitmaskinene sies å være spesielt vakre. De fleste modellene er ganske massive, firkantede klosser. Siden isbitmaskinene inneholder et eget fryseelement er de ofte ganske tunge. En typisk isbitmaskin vil gjerne veie opp mot ni kilo. Dette gjør at de helst bør ha et eget sted på kjøkkenet, siden de er litt tungvinte å ta ut hver gang de skal brukes. Så er det jo også deilig å ha ferske isbiter tilgjengelig hele tiden. Ulempen er dog at de fleste maskiner av denne typen avgir en del støy fra kjøleaggregatets vifte. Støyen kan være så kraftig at den oppleves direkte ubehagelig. Dette er et problem som ingen av produsentene har klart å løse helt tilfredsstillende. Støyproblemet er et av de kanskje viktigste elementene å vurdere når du går til anskaffelse av en isbitmaskin.

Isbitmaskinene som er tilgjengelig på det norske markedet er stort sett basert på det samme tekniske systemet. Vannet fra tanken pumpes over i små former og tilføres en kjegle i metall. Når maskinen slåes på vil metallkjeglen bli kraftig nedkjølt og vannet rundt kjeglen fryser til is. Etter at vannet er frosset, løftes kjeglen ut av formen, varmes svakt opp og isbiten faller av og ned i et eget oppsamlingskammer. Denne måten å lage isbiter på medfører at isbitene blir hule i midten. Når vannet i tanken er brukt opp eller isboksen er full, stanser maskinen av seg selv. Ofte ligger iskammeret rett over vanntanken, slik at smeltet is renner ned i tanken og prosessen kan gjentas.

Det norske markedet flommer ikke over av isbitmaskiner. Det er mindre enn ti fabrikanter på markedet og flere har trukket seg gradvis ut. Dette skyldes delvis at flere og flere anskaffer seg kjøleskap med integrert isbitmaskin og at maskinene fortsatt er forholdsvis dyre i innkjøp.

Regn med støy

Logik er en av produsentene som forhandles gjennom Elkjøp. Selskapet er mest kjent for å produsere rimelig forbrukerelektronikk. Deres isbitmaskin er ikke av de billigste på markedet, med sine 2.495,-. Produsenten hevder den skal kunne lage opptil 12 kilo isbiter i løpet av et døgn. Dette krever selvsagt at du stadig etterfyller vann og sørger for å tømme isbitbeholderen, som bare rommer 600 gram ferdig is.

Kundetilbakemeldingene på Logiteks isbitmaskin er høyst varierte. Mens noen er svært fornøyd og viser til at både lager gode og raske isbiter, er det andre som regelrett slakter den. Av negative tilbakemeldinger er det støy og lekkasje som går igjen. Støy er et problem på alle maskiner og det er ingen grunn til å anta at Logitek støyer mer enn hva som er normalt.

Logik L12IM14E, som er maskinens fulle betagnelse, har en driftseffekt på 105 watt og veier 9,7 kilo. Den er 31,5 centimeter høy og 38,5×30 i bredde og dybde. Dette gjør den relativt godt plasseringsvennlig, men det er ingen liten maskin vi snakker om. Maskinen er toppmatet både for påfylling av vann og for uthenting av isbiter, så det kan ikke stå noe over maskinen. For rengjøring og tømming er det en plugg i bunnen som skal tømme ut overflødig vann. Dette er som tidligere nevnt svært viktig at skjer umiddelbart etter bruk. Vann som blir liggende i tanken vil ikke være egnet for å lage isbiter med siden.

Norske Wilfa er en gammel traver innen produksjon av husholdningsapparater. Selskapet er velkjent for sine varmeovner. Når det gjelder isbitmaskiner har også Wilfa kommet godt ut i tester av isbitmaskiner. ICE12S er selskapets tilskudd til isbitmaskinene. Denne koster bekvemmelige 1.495,- og er å regne som en billig isbitmaskin.

Wilfa ICE12S er noe lavere enn Logiteks maskin med sine 27 centimeter. Formatet er ellers som vi kjenner fra andre maskiner. Den norske produsenten har bikket ti kilo (10,10) og leverer 100 watts effekt. Dette er en isbitmaskin som i form er noe mindre enn mange av konkurrentene med 37,3 x 37,9 er ICE12S en liten isbitmaskin. Kundene er, som for de fleste isbitmaskiner, noe delt i synet på maskinen. Enkelte trekker frem at den støyer mye, mens andre mener isbitene smaker bedre enn hos konkurrentene. Smaken på isbiter er i seg selv et interessant felt, siden isbitmaskiner er kjent for at det kan oppstå litt ubehagelig smak på isbitene. Dette skyldes i hovedsak dårlig rengjøring eller at vannet har ligget for lenge i tanken før det ble satt i drift.

ICE12S får noe kritikk for at den bruker lang tid på å lage isbiter. Det er selvsagt en utfordring om du blir stående med glasset i hånden og vente på at isbitene skal bli klare. Generelt er det anbefalt å starte produksjonen av isbiter i god tid, siden det bare lages et lite antall hver gang. En «batch» tar gjerne ti-tolv minutter å ferdigstilles og den er knapt nok stor nok for ett glass. Derfor kan det være en fordel å la isbitmaskinen jobbe et par timer før gjestene kommer. På late sommerdager er det bare å la maskinen gå sin gang hele dagen.

Men det er først og fremst støy som trekker ICE12S ned fra isbitmaskin best i test. Den kompakte maskinen er avhengig av god utlufting og det medfører at vifta både går fort og lenge. Derfra kommer det mye støy.

Hos Power har Senz en billig isbitmaskin for øyeblikket. Denne maskinen koster 1.799,- for øyeblikket og lover 12 kilo is i døgnet. Den lager ni isbiter av gangen og skal klare dette på åtte minutter. Til forskjell fra de to foregående modellene kan du her velge mellom to ulike størrelser på isbitene. Større isbiter bruker noe mer tid på produksjon, men holder seg kjølige lenger, siden de er tykkere.

Monstermaskin

Power skiller seg positivt ut fra Elkjøp ved at de oppgir støynivå på sine isbitmaskiner. Senz-maskinen står oppført med 60db. Det er en ganske stillegående isbitmaskin og tilsvarer støynivået på en restaurant eller et kontor.

Isbitmaskinen fra Senz veier 9,5 kilo og måler 37,3 x 24,4 og er 31,5 centimeter høy. Betjeningen skjer fra knappene på toppen av maskinen, rett overfor lokket. Dette gjør at også denne maskinen må stå plassert slik at den ikke er tildekket på toppen. Plassering er generelt en utfordring på disse maskinene, siden de heller ikke kan stå for tett inntil veggen på grunn av kjølevifta.

Kundeomtalene av Senz er stort sett gode. En kunde klager over at maskinen lager tynne og dårlige isbiter, men ut fra andre kommentarer ser det ut til at det var mer et brukerproblem. Andre kunder uttrykker nemlig at isbitmaskinen både er enkelt og effektiv.

Litt opp i pris finner vi Princess 283069. Isbitmaskinen koster 2 500,-. Denne har en litt annen form enn de andre i markedet og et display på forsiden. Princess har tre ulike størrelsesinnstillinger på isbitene og lover ni isbiter på ti minutter. Effekten er oppgitt til 120 watt, som er den høyeste i testen. Formatet er noe mer avrundet enn konkurrentene og formfaktoren er 36×29,6, med en høyde på 33,7. Vekten er 9,5 kilo.

En god funksjon fra Princess er at isbitmaskinen har innebygget timer. Dette burde egentlig være standard på alle isbitmaskiner, siden det gjør betjeningen så utrolig mye enklere. Her er det bare å stille inn et tidspunkt for når du vil at isbitmaskinen skal begynne å arbeide, helle på vann og hente de ferdige isbitene når du trenger dem. Det kan for eksempel være svært praktisk å fylle opp maskinen med vann på kvelden og ha ferske, kalde isbiter til frokostjuicen. Eller hva med å komme hjem fra jobb og ha friske isbiter til kveldsdrinken ferdig. Tidsinnstillingen fungerer selvsagt også for å slå av maskinen. Det er jo ikke nødvendig at den står og går uten at det er behov for det. Timerfunksjonen alene gjør Princess 283069 vel verdt å vurdere.

Til samme pris som Princess, finnes Kulz KUICM0GR. Dette er et helt ukjent merke på det norske markedet, men isbitmaskinen ser både robust og attraktiv ut. Den skiller seg noe fra de andre maskinene, ved at den er mer avlang. Formatet er 37,3×24,4 og høyden 315. Vekten er 9,5 kilo.

Kulz leveres i børstet stål med et sort topplokk. Betjeningen skjer på fremsiden av maskinen, noe som gjør at den kan stå i en uttrekkbar hylle. For vannpåfylling og uthenting av is skjer fortsatt på toppen. Produsenten lover kuleformede isbiter på 13×11 millimeter størrelse. Vanntanken er 1,9 liter og maskinen skal kunne produsere 12 kilo is i døgnet. Dette er nok ikke den maskinen det selges mest av, siden den er oppgitt som bestillingsvare hos omtrent alle forhandlere.

Den britiske produsenten Point har tatt det norske markedet med storm innenfor en rekke husholdningsprodukter. Innen isbitmaskin-markedet har de en maskin de selv kaller Pro POICM01SQ. Dette er en høykapasitetsmaskin og med sine 4.319 kroner er den betraktelig dyrere enn konkurrentene.

Døgnproduksjonen er 20 kilo. Men den lover å lage så mye som 32 isbiter på et kvarter. Det er det dobbelte av hva konkurrentene kan skilte med. Du bestemmer selv om du vil ha store eller små isbiter og det er ved produksjon av de små bitene at du kan få 32 i slengen.
Point PRO er isbitmaskin best i test, regnet i størrelse og tyngde. Den veier hele 12 kilo og har formatet 43×33,5 og 39,8 i høyde. Denne trenger altså litt plass for å kunne gjøre jobben sin.

Betjeningen skjer fra panelet på toppluka, der du også fyller på vann og henter ut isen.

Billig og bra

Isbitmaskiner er som nevnt fortsatt ganske kostbare på det norske markedet. Det er interessant å merke seg at, foruten Wilfa, glimrer de tradisjonelle produsentene av husholdningsapparater med sitt fravær. Her finnes verken Philips, Electrolux eller Bosch. Isteden finner vi en rekke helt ukjente fabrikater.

Den billigste varianten vi har funnet til nå er laget av selskapet Champion. Den selges for imponerende 725 hos Cdon.com. Dette er et begrenset tilbud, så her kan det lønne seg å være tidlig ute. Til denne prisen får du ikke all verden, men det er en av de beste isbitmaskinene å få kjøpt i dette prisleiet.

Funksjonsmessig skiller ikke billigvariantene seg nevneverdig fra de dyrere modellene. Tross alt er det her snakk om å gjøre en ganske enkel produksjon av isbiter. Champion lager ti kilo is i døgnet, noe som er litt mindre enn konkurrentene. Men dersom isbehovet ditt er større enn ti kilo er det nok like enkelt å kjøpe isen ferdig i butikken.

Temptech er en annen kinesisk produsent som har sneket seg bakveien inn i markedet. Deres isbitmaskin selges gjennom nettbutikken Multicom til 1.300,-. Den lover 12 isbiter på seks minutter og er dermed kjappere enn noen av de dyrere konkurrentene. I løpet av to timer skal den ha ferdigstilt en kilo is.

Formmessig minner Temptech litt om en gammel brødbakemaskin, men den er slett ikke noe monster, selv om den veier hele 13 kilo.

Emerio er et merke du neppe har hørt så mye om. Nettbutikken KitcheTime selger en isbitmaskin fra denne produsenten for 1.849,-. Til den isbitmaskinprisen får du en maskin som tilsynelatende kan konkurrere med Princess-modellen. Denne har nemlig display i front og timerfunksjon!. All betjening skjer fra frontpanelet, mens påfylling og tømming skjer på toppen. Du kan selv velge blant tre ulike størrelser og kapasiteten er standard 12 kilo i døgnet. Vi synes denne er i overkant dyr til å kunne bli isbitmaskin best test.

Knust is

Alle isbitmaskinene som er omtalt i isbitmaskintest lager tradisjonelle isbiter. Felles for dem alle er at de er hule inni som følge av nedfrysingspinnen.

Men med isen trygt i hus er det uendelige muligheter. I handelen i dag finnes både slushmaskiner og ikke minst maskiner som knuser isen. Det er jo ikke alltid du ønsker at isen skal være i store biter. Vi har trålet det norske markedet på jakt etter isbitmaskin for knust is, men ikke funnet noe. Det må du i så fall ordne selv.

Princess har en kjekk mini isbitmaskin i sitt sortiment. Her er det bare å fylle maskinen med isbiter og trykke på knappen. Etter få sekunder får du herlig, knust is som kan benyttes til alt fra drikker, deserter eller nedkjøling av andre ting. Isknuseren fra Princess selges for rundt 500 kroner.

Vi har også sans for EnklereLivs Ariete Sweet Granita Slushmaskin. Dette er en innretning der du fyller en beholder med vann og fryser den ned. Etter nedfrysning monterer du beholderen på skjæremaskinen og lar den skjære seg gjennom isblokka. Ut kommer herlig, knust is.

Med en slik maskin kan du både lage herlige slushdrikker til ungene eller la de voksne få kose seg med en Margarita eller en annen voksendrikke. Slushmaskinen er en artig innretning på gode sommerdager og med sine 400,- er det ikke snakk om noen stor investering heller.

Hva skal du velge

Isbitmaskiner har ikke vært gjenstand for noen «Isbitmaskin best i test»-tester i Norge. Det er fortsatt ansett som et nisjeprodukt, noe markedsføring og lagerbeholdning også viser. Den store ulempen med dagens isbitmaskiner er at de er kostbare i forhold til nytteverdi og de lager så mye støy at mange har valgt å sette dem bort etter kort tids bruk. Det blir rett og slett for slitsomt å ha isbitmaskinen gående hele tiden og mange velger derfor å droppe å kjøpe isbitmaskin. Siden maskinene i tillegg krever en del rengjøring og er store og tunge er det sjelden at man bare tar dem frem. Det er rett og slett litt for omfattende. Erfaringen viser også at de gjennomgående ikke lager god nok is til at det er verdt verken pengene eller bryet.

liten isbitmaskinDa er det faktisk bedre å anskaffe seg en slushmaskin, der det frystes ned en stor isblokk eller å benytte de klassiske fryseposene. Selv om det også er litt jobb, får du langt mer solide og gode isbiter. Fordelen med fryseposene er at du også kan tilføre isbitene farge og smak etter eget ønske. Isbitmaskinene er absolutt ikke anbefalt å benytte smakstilsetninger på, siden de er vanskelig å rengjøre ordentlig etter bruk.

Men dersom du er fast bestemt på å anskaffe en isbitmaskin vil anbefalingen være å velge en som er støysvak. Det er virkelig det største ankepunktet mot isbitmaskinene. Funksjonsmessig vil vi også klart anbefale at du velger en maskin som har tidsinnstilling. Dette vil gjøre at du kan styre produksjonen etter behov og du vil i noen grad få mindre irritasjon fra unødvendig støy.

Kapasitet og wattstyrke er av mindre betydning når du velger en isbitmaskin. Modellene som er til salgs i det norske markedet er nærmest identiske på disse punktene og avvikene er så små at de ikke har noen betydning. Da er det mer smak og behag som kommer inn i bildet. Om maskinen lager ti eller 12 kilo is i døgnet er ikke så viktig, siden du neppe kommer til å lage store ismengder uansett. Isbitmaskinen er ypperlig til et festlig lag. Da kan maskinen stå på kjøkkenet å lage bråk, mens gjestene koser seg på terrassen. Dersom du har et matkott eller tilsvarende der maskinen kan stå er det også større sannsynlighet for at du ikke vil la deg irritere så mye av støyen.

Vurder denne artikkelen!
Total: 4 Gjennomsnitt: 4
Back to top button