Produkteksperter.no deltar i Amazon EU sitt affiliate program, et affiliate program som gjør det mulig for nettsider å tjene en annonse provisjon ved å annonsere og gi lenker til Amazons nettsider. Vi samarbeider også med andre affiliate programmer med mål om å drive trafikk til andre nettsider og tjene penger på annonseinntekter og annonseringslenker.

Kullsyremaskintest 2024

Det er sommer, det er sol og det er tid for å lage sin egen brus. Hvis du ikke allerede har skaffet deg en kullsyremaskin, så er det jaggu på tide.

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Målet vårt er å gi deg det aller beste produktet på markedet! Derfor jobber teamet vårt hardt med å gjøre grundige undersøkelser før de publiserer de beste produktene. Les mer For å beholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

INNHOLDSOPPDATERINGER

Produktlistene våre oppdateres kontinuerlig for å gi deg de nyeste modellene til de beste prisene, slik at du kan være trygg på at du kan velge mellom produktene med best kvalitet.

Kullsyremaskin, sodamaskin eller brusmaskin. Kjært barn og så videre. Etter en litt harry introduksjon av SodaStream på 80-tallet, har dagens kullsyremaskiner fått en helt annen swung. Nå er det blitt hipt å ha sin egen kullsyremaskin igjen. Og det er et stort fremskritt for oss alle.

Det å kunne diske opp med hjemmelaget brus eller hjemmelaget Farris gjør noe ekstra med middagen. Eller ikke minst nå i sommervarmen, hvor vi mye heller bør drikke rent kullsyrevann enn brus og øl. Nå får man nærmest kastet en billig brusmaskin etter seg, uansett hvor man går. Kullsyrepatronene er også blitt så rimelige at det egentlig ikke finnes noen god grunn til å motstå.

Det var det britisk/israelske selskapet Sodastream som var først ut med å lage brusmaskiner for privatmarkedet. De første hjemmemaskinene kom på markedet i 1955. Men forløperen til Sodastream-maskinen så dagens lys allerede i 1903 og ble utviklet av en mann ved navn Guy Hugh Gilbey. Han var ansatt ved Gin-destilleriet W & A Gilbey. Gilbey kalte maskinen for «Apparatus for aerating liquids» eller apparatet for lufting av væsker. Denne konstruksjonen ble solgt til Londons overklasse og selvsagt til kongefamilien. På 20-tallet kom det konsentrater med smak som kirsebær og sarsparella. Samtidig dukket de kommersielle karboneringsmaskinene opp.

Kort fortalt fungerer brusmaskinene slik at vannet blir tvangskarbonert under trykk. Væske er i stand til å ta til seg karbondioksid, altså CO2, inntil et visst nivå. Samtidig med at interessen for hjemmebrygget øl har skutt i taket i Norge har også interessen for tvangskarbonering økt. Prinsippet er i utgangspunktet det samme for både øl og vann. Kullsyren tilføres i så store mengder at vannet «mettes». For væsker som inneholder sukker, som for eksempel saft eller øl, kan kullsyren fremstilles naturlig, ved å tilsette gjær. Gjæren spiser opp sukkeret og omdanner det til kullsyre. I ølproduksjon fungerer det slik at gjæren først omdanner sukker til alkohol og etter at alkoholen er dannet, omgjøres resten av sukkeret til CO2. Det er derfor ferdiggjæret øl tilsettes en sukkerlake eller rent sukker i sluttfasen. Mange har imidlertid sluttet med å tilføre sukkeret og isteden tilfører kullsyre under trykk. Tvangskarbonering går både raskere og man unngår at ølet tilføres så mye sukker at det blir søtt.

test kullsyremaskinFor brusmaskiner er prinsippet akkurat det samme. En flaske med rent vann skrus lufttett til en sylinder med en sonde som går ned i vannet. Så tilføres kullsyren til vannet gjennom en pressmekanisme. Vannet sluker så mye kullsyre det klarer og i løpet av sekunder er en liter med rent vann omgjort til kullsyreholding vann. Senere kan det så tilføres smakstilsetninger etter eget ønske.

Det er ikke så lett å finne noen brusmaskintest på nettet. Det skyldes trolig at maskinene i seg selv ikke er så ulike. Alle maskiner på markedet er mer eller mindre etterligninger av Sodastreams modeller.

Når du vurderer å kjøpe deg en kullsyremaskin best i test er det mange argumenter som ligger i bunn. Et argument er selvsagt at du sparer mye penger. Dersom du drikker en del brus eller kullsyreholding mineralvann, så er det enormt du kan spare ved å tilsette springvannet hjemme kullsyre. En liter med hjemmelaget kullsyrevann koster bare en brøkdel av det du må betale i butikken. Dette er verdt å ta med når du vurderer brusmaskin pris.

Et annet element kan gjerne karakteriseres litt som latskap, men like fullt er det et faktum at du vil slippe å bære tunge poser med fulle flasker hjem fra butikken. Og minst like ille er det når du må ta med alt tomgodset tilbake igjen. Panting av store kvanta kan være et mareritt, der maskinen fylles opp midtveis, ungene klager og du får klærne fulle av rester fra flaskene. Hjemmelaget brus er kortreist og ikke minst langt mer miljøvennlig, siden du bruker de samme flaskene om igjen og om igjen.

Det er velkjent at det har en stor helsegevinst å drikke vann. Det moderne mennesket drikker gjerne langt mindre vann enn det vi streng tatt burde. Isteden går det gjerne i store mengder kaffe eller te, sukkerholdig brus eller juicer. Faktum er at mye av det vi drikker, som for eksempel kaffe er vanndrivende så jo mer vi drikker, jo mindre væske blir igjen i kroppen. Etter en test av brusmaskin kan du kjøpe deg en maskin og sørge for at du alltid får i deg nok væske. I tillegg er væsken du får sunn. Undersøkelser viser at eiere av brusmaskiner gjerne får i seg dobbelt så mye vann som de som ikke eier en slik innretning. En kullsyremaskin hører derfor hjemme i et hvert hjem som er opptatt av helse og velvære. Det norske springvannet er blant verdens absolutt reneste og beste. Med en brusmaskin kan du gjøre det enda litt bedre, rett på kjøkkenbenken.

Et fjerde element er at kullsyremaskinen gir deg full valgfrihet. Det finnes et enormt utvalg av smakstilsetninger tilgjengelig. Tilsetningene består av konsentrat og brukes på samme måte som saft. Dette gir mineralvannet smaker som du kjenner fra butikkbrusen eller kanskje helt nye opplevelser. Her er det bare å prøve seg frem til du finner din favorittsmak. Mange av smaksvariantene leveres som sukkerfrie og du kan til og med lage egen energidrikk. Dersom du ikke finner noen favoritter i det store vareutvalget, så kan du lage deg din egen med bær fra hagen eller favorittsaften fra butikken. Bare husk en ting: Smakstilsetninger skal ALDRI tilsettes før etter at det er tilsatt kullsyre til vannet. Dersom du gjør det motsatt, så vil kullsyren føre til at spruten står over hele kjøkkenet. Dette er kanskje den eneste virkelige advarselen som er nødvendig for en brusmaskin. Så vi gjentar: Alltid tilsett kullsyre FØR du tilsetter smaker!

Så en kullsyremaksin er en god investering, uansett hva du tenker å bruke den til. Hva med å kutte noen sitronskiver og legge dem i kullsyrevannet ved servering? Friskt, raskt og nydelig på en varm sommerdag.

Kullsyremaskin prisene varierer kraftig, avhengig av hvilken type du ønsker deg. I utgangspunktet gjør selv de billigste maskinene en god jobb og prinsippet bak dem er ganske like. Hovedsakelig er det design, kapasitet og kraft som varierer. Alle maskinene i vår test av kullsyremaskin benytter den samme kullsyrepatronen. Disse gasspatronene inneholder 425 gram co2. Det er tilstrekkelig til 60 liter med kullsyreholdig drikke, litt avhengig av hva slags maskin du har. Kullsyrepatronene har samme system som for propanflasker, der du betaler litt mer for den første flasken, men så slipper du billigere unna når du returnerer den og får en ny. En nyinnkjøpt kullsyrepatron koster rundt 200 kroner, mens du slipper unna med en hundrelapp dersom du returnerer en tomflaske. For det fleste vil det være en stor fordel å kjøpe et par-tre flasker. Da er du sikker på at du ikke kommer til å gå tom en sen kveld eller foran en langhelg. Kullsyrepatronene kan oppbevares i romtemperatur og har tilnærmet ubegrenset holdbarhet. Patronene leveres med en plastikkforsegling som viser at den er ubrukt. Et lite tips kan være å snu litt på flaskene og sjekke dem med ujevne mellomrom for å se at ikke forseglingen eller pakningene er brutt. Tross alt er dette gass under trykk og flaskene må derfor holdes unna varmekilder og lek. Legg flaskene på et trygt sted, utilgjengelig for de minste barna.

Som nevnt finnes kullsyremaskinene i mange varianter og prisene varierer fra noen få hundrelapper og oppover.

Sodastream Jet er en av de absolutt rimeligste på markedet med sine rundt 300 kroner. Dette er en svært enkel maskin som leveres med en PET-flaske, men uten gasspatron. Så prismessig må du legge på et par hundre kroner til første gang. Det kan også være fornuftig å kjøpe et par ekstra plastflasker. For familien er det jo greit om alle har hver sin faste flaske, så unngår man krangel. I tillegg kan det være hensiktsmessig å ha en flaske eller to til bruk når gjestene kommer på besøk. PET-flaskene er ganske robuste og rommer som regel en liter med drikke, men de finnes også i halvlitersflasker. Ulempen er at de ikke tåler vask i maskin. Derfor er det lurt å kjøpe en flaskebørste og ha den liggende lett tilgjengelig ved vasken. Hvis du unngår å helle smakstilsetninger i flasken og bare behandler den med vann og kullsyre, så er det langt enklere å holde dem rene. Det finnes også eget vaskemiddel til bruk i flaskene dersom du ønsker det. PET-flaskene er solide, men har begrenset levealder. De fleste flaskene har påstemplet en dato for når de ikke lenger er brukelige. Den datoen er gjerne tre år fra produksjonsdato. Ifølge AGA som produserer kullsyremaskinen Aqvia og Sodastream vil plasten forringes og slites under bruk. For å unngå at det kommer plastrester i vannet, så anbefaler de at flaskene kastes etter tre år.

Under fylling av kullsyre i vannet oppstår det trykk som påvirker plasten i flasken. En gammel flaske som har blitt porøs og slitt kan i verste fall sprekke av trykket som oppstår. Derfor er det smart å følge levealderen på flasken og heller bytte den litt tidligere dersom du synes den begynner å se sliten ut. Misfarging i plasten er et tegn på at den bør byttes ut.

Sodastream JET er nok ingen brusmaskin best i test, men den holder det den lover og gir et like godt resultat som dyrere modeller. Med sin vekt på 1,6 kilo og målene 43, 20, 20 er det ikke snakk om en stor og klumpete maskin. Snarere har den et ganske fint utseende og vil slett ikke gjøre skam på kjøkkenbenken. Fra kundene rapporteres det om at den avgir lite kullsyre til vannet, sammenlignet med andre modeller. Det kan ha sammenheng med at pumpen ikke er så kraftig og derfor får den et noe større svinn enn det som burde vært tilfelle. Dette kullsyretapet gjør at maskinen ikke er så effektiv som andre modeller. Dermed får du neppe mer enn 30 liter på hver kullsyrepatron og det er i minste laget. Det finnes mer økonomiske maskiner enn denne på markedet.

For eksempel Sodastream Genesis til rett under 500 kroner. Heller ikke her følger det med gasspatron, så du må legge på to hundre kroner på sluttregningen. Dette er en ganske smekker maskin i matt plast-finish. Genesis gjør det enkelt å selv bestemme hvor mye gass du ønsker i vannet. Etter tre gode, lange trykk, avgir maskinen en «promeplyd» som forteller at den forhåndsinnstilte mengden kullsyre er tilført vannet. Dersom du ønsker mer kullsyre er det bare å holde knappen inne litt lenger eller gi noen korte støt. Lyden som kommer fra maskinen når den har fylt opp med kullsyre pleier å gi stor begeistring hos barna og tilfører et eget underholdningsmoment.

Fra et testsynspunkt er det først og fremst enkelheten som kjennetegner Genesis. Her finnes ingen innstillinger eller funksjoner man må sette seg inn i. Flasken skrus fast over gasskanylen og trykknappen trykkes ned tre jevne ganger. Det er alt som skal til. Brukerne er svært fornøyd med denne enkelheten og trekker frem at nettopp dette gjør at forbruket øker kraftig. Det er rett og slett veldig lett å betjene denne maskinen. Pris og enkelthet gjør at dette er en klar favoritt til betegnelsen beste brusmaskin. Strengt tatt trenger du ikke noe mer enn denne. Enkelte i testpanelet forteller at de aldri har drukket så mye vann som etter at denne maskinen kom i hus. At den i tillegg er svært enkel å rengjøre er en stor bonus. En av årsakene er at hele maskinen er veldig enkel i sin oppbygning, uten mange skjulte kriker og kroker. En våt klut på de mest utsatte stedene er alt som skal til for å holde den ren og hygienisk.

Genesis finnes i hvit, grå og titan. I tillegg kommer en litt dyrere Deluxe-variant, som er litt slankere enn originalmodellen. Er du heldig kan du også finne gode pakketilbud, der maskinen leveres med både ekstra PET-flasker og kullsyrepatron.

Spirit er litt dyrere enn Genesis og har et litt mer eksklusivt utseende. Den leveres i sort og hvitt, samt selges med en gasspatron. Spirit har et litt annerledes flaskefeste, der flasken klikkes på plass istedenfor å skrus på plass. Det betyr at du ikke kan bruke de samme flaskene på denne maskinen som på Genesis. Spirit er en del tyngre enn sine billigere søsken, med sine 2,47 kilo. Men bredden på bare 13 centimeter og dybde på drøyt 18 gjør at den ikke blir ruvende på kjøkkenbenken. Fra brukernes ståsted er det nettopp designet som trekkes frem. Bruksmessig er det ikke store forskjellen fra Genesis-modellene, foruten flasketilkoblingen som er enda enklere. Spirit har tidligere blitt kåret til kullsyremaskin best i test av en kommersiell tv-kanal.

Source benytter det samme flaskefestet som Spirit. Snap-festet innebærer at du slipper å skru flasken fast til maskinen. Isteden plasserer du flasken og trykker på knappen. Source koster gjerne rundt 750 kroner og leveres både med og uten gasspatron, avhengig av tilbudet.

Maskinen er utstyrt med et LED-lys som lyser opp flasken og gjør at du kan kontrollere kullsyrenivået i vannet. Strengt tatt er dette minst like mye en designgimmick som en nyttefunksjon, men det fungerer unektelig ganske godt.

Designmessig er Source mer moderne og mer firkantet enn Genesis og Spirit. Den ruver litt mer på benken med sine 30 centimeter dybde og 14 centimeter bredde. Vekten på 2,26 kilo sørger for god stabilitet. Utseende gjør at denne vil skli pent inn på de fleste kjøkken og kullsyremaskinen er ikke laget for å gjemmes bort. Men det er først og fremst det enkle flaskefestet som gjør dette til en vinner. Brukere som har gått over fra de eldre skrumodellene kan knapt forstå at det har blitt så enkelt å feste flaskene med det nye systemet.

Source finnes i hvitt og sort.

kullsyre maskinSodastream Crystal er en betydelig dyrere maskin. Her bikker vi tusenlappen for et sett med tre flasker og en gasspatron. Men da har du fått en kraftig og moderne brusmaskin. Igjen er det en annen flasketype som brukes. Crystal har et helt lukket system, der flasken plasseres i et sylinderformet kammer. Av utseende kan Crystal minne litt om en shaker eller en moderne juicepresse. Den ser i det hele tatt litt futuristisk ut. Produsenten lover at de tre medfølgende glassflaskene skal erstatte så mye som 1000 flasker og bokser i løpet av et år. Her snakker vi altså om en maskin som i høyeste grad markedsføres med et miljøperspektiv. Glassflaskene er lekkert utført og ser ut som karafler. De kan derfor utmerket godt settes rett på middagsbordet. En annen fordel er at disse flaskene kan vaskes i maskin. Det er en stor fremgang fra de litt klumpete plastflaskene på billigmodellene. Livsvarigheten på glassflaskene er også betydelig lenger enn på plasten.

Crystal er tung. Veldig tung. Hele 5,3 kilo klokker den inn på. Det gjør at den kanskje ikke passer inn over alt, men formatet er ellers ikke så verst. 44x16x26 er ikke mål som bør avskrekke noen. Tyngden kommer av at denne maskinen delvis er laget i stål, mens alle de andre Sodastreamene er konstruert i ren plast.

Sodastream Crystal er den beste kullsyremaskin på markedet i dag. Den fåes i sort og hvitt.

Power bruker de samme flaskene som Source og er stort sett en litt oppgradert utgave også maskinmessig. Her kan du kontrollere gassnivået gjennom tre valgfrie knapper. Du trenger altså ikke å passe tiden eller antall trykk selv. Det fikser maskinen for deg. Prismessig koster Power rundt 1200 kroner og det er noe stivt for å slippe å styre styrken selv. Men den har fått rosende omtale og vant blant annet «Product of the Year 2017» i britiske Consumer Survey of Product Innovation. Også en stor svensk avis har kåret den til vinner i sin test kullsyremaskin. Designmessig er dette en pen maskin, men den når ikke helt opp etter vår mening.

Selv om det er Sodastream som «eier» markedet for kullsyremaskiner så finnes det også noen andre aktører der ute. KitchenAid er velkjent som kjøkkenmaskinprodusent. Dette er en produsent som først og fremst har utmerket seg med sitt retro-utseende. Selvsagt har de også en passende brusmaskin. I sin svært karakteristiske Artisan-serie har KitchenAid laget en brusmaskin som matcher det øvrige utstyret. I reklamen oppgir KitchenAid at brusmaskinen bruker ordinære Sodastream-kullstyrepatroner. Det er en liten feilopplysning, siden de fleste kullsyrepatronene på det norske markedet er levert av AGA. Men det de mener er at innfestningen er den samme. KitchenAid er ikke kjent for å overøse maskinene sine med skjermer og lys. Heller ikke her finnes noe slikt. En liten rund klokke på forsiden av maskinen viser hvor mye kullsyre som er igjen i beholderen. Dette er faktisk KitchenAid alene om å vise og det er en liten genistrek. På Sodastreams maskiner må man selv holde oversikten over hvor mange liter som er fylt opp og når det er på tide å bytte gasspatron. Av erfaring er det enkelt å fortelle at den oversikten mister man fort. Derfor kommer det garantert til å skje at man ender opp med å bytte patron mens man minst hadde planlagt det. KitchenAid skal derfor ha mye skryt for at de har kostet på seg en indikator for gassnivået. Det håper vi å se hos Sodastream rimelig snart.

KitchenAid selger likevel først og fremst på design. Slik er det også her. For deres brusmaskin er dyr. Hele 2.800 kroner krever de for en maskin med en flaske. Flasken har form som de billigste Sodastream-modellenes, men denne er laget i glass. Dette betyr at du etter all sannsynlighet kan benytte deg av Sodastream-flasker også på KitchenAids modell. I utgangspunktet er det ingen gode faglige grunner til å legge nesten tre tusen kroner på disken for en brusmaskin. Den eneste gode grunnen må være om du allerede har et kjøkken med mange apparater fra KitchenAid. Da vil deres røde retro-brusmaskin passe perfekt inn på benken. Hvis ikke, kjøp en av de nyere modellene til Sodastream. Vårt valg vil utvilsomt være Crystal. Og husk at du trenger ekstra flasker og gasspatroner!

Vurder denne artikkelen!
Total: 2 Gjennomsnitt: 3
Back to top button